joasia Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Okolice Nowego Targu -22,a gadali ponoć miało nie być zimy O 2 za dużo, u mnie 20 ,idealnie w sam raz Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 czy może być tak że były dwie matki, ta być może nieunasienniona kaput, a dziewczyny z wartościową mamuśką siedzą w kłębie, bo nie widać przez pajączki żeby były rozbiegane tylko jak pozostałe rodzinki są w kupie zaraz pod powałką. Teraz można zgadywać ... Miej je na uwadze i jak się ociepli to zrób w pierwszej kolejności wgląd do tej rodziny . Jedno szybkie rzucenie okiem jak wygląda czerw kryty . Czasem wszystko wydaje się być w porządku, a wiosną okazuje się , że czerw jest tylko garbaty . Cytuj
marcino91 Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Otóż to. Teraz jedynie pozostaje czekać i mieć nadzieję że będzie dobrze. Jeśli nie to trzeba będzie kombinować. Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 25 Maja 2018 Opublikowano 25 Maja 2018 A ja mam takie czysto teoretycznie pytanie. Otóż ile czasu może trwać bezmatek, tzn na jaki czas maksymalnie można osierocić rodzinę? Cytuj
Emik3 Opublikowano 25 Maja 2018 Opublikowano 25 Maja 2018 Pytasz o pojawienie się trutówek, czy osierocenie aż padną czy może o osierocenie do czasu aż same sobie wychowają nową matkę? Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 25 Maja 2018 Opublikowano 25 Maja 2018 Pytasz o pojawienie się trutówek, czy osierocenie aż padną czy może o osierocenie do czasu aż same sobie wychowają nową matkę? Generalnie aż wychowają nową, ale skoro już poruszyłeś kwestię trutówek też z chęcią poznam odpowiedź. Natomiast aż padną to raczej wiadomo Cytuj
Tadek11 Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 A ja mam takie czysto teoretycznie pytanie. Otóż ile czasu może trwać bezmatek, tzn na jaki czas maksymalnie można osierocić rodzinę? Napiszę Ci bez liczb Ile czasu ? Tyle ile wychów nowej matki z jajeczka a jak zabraknie jajeczek w ulu z których pszczoły mogą pociągnąć mateczniki lub matka nie wróci z lotu godowego , to pojawią się trutówki których obecność poznamy po garbatym czerwiu trutowym i rodzina będzie stopniowo zamierać i tracić siły i skończy się rabunkiem tej rodziny przez silniejsze rodziny. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 Generalnie aż wychowają nową, ale skoro już poruszyłeś kwestię trutówek też z chęcią poznam odpowiedź. Natomiast aż padną to raczej wiadomo Generalnie nowa matka ratunkowa pojawia się około 12 dnia po osieroceniu rodziny ponieważ pszczoły hodują matki już z larw,a nie od jajeczka.Przynajmniej moje pszczoły tak robią,u innych widzę......... Jeśli chodzi o trutówki to pojawiają się w osieroconej rodzinie w różnym czasie w zależności od składu rodziny,pożytku,pory roku itd...chodzi tutaj o produkcję mleczka pszczelego.Jeśli w rodzinie jest go nadmiar matka nie czerwi,niema larw do karmienia itd....to trutówki pojawiają się dość szybko.Są przypadki że czasem nawet w obecności matki podczas nadmiernej produkcji mleczka w nadstawce pojawi się trutówka.Z kolei przy słabej produkcji mleczka pszczelego ten czas do strutowienia rodziny się wydłuża,dla przykładu podam okres zimy kiedy pszczoły "siedzą"bez matki nawet kilka miesięcy i niema trutówek.Pozdrawiam PK. 3 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 A teraz pytanie z innej beczki. Czy warto zostawić taką patkę potem?? czy da się selekcjonować te mateczniki czy ma to jakiś sens? Cytuj
daro Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Mateczników nie ma sensu selekcjonować bo nie widać mocowania a to podobno decyduje o wielkości matki. Mateczników z rojliwych rodzin nie warto odchowywać. Mateczników z rodzin trzymanych w za ciasnych gniazdach już tak. Nie warto się bawić w ratowanie rodzin trutowych a wytrzepać na podwórku. Nawet po podaniu matki w izolatorze u mnie wymieniają na wiosnę lub od razu. Po stwierdzeniu braku matki i podaniu młodego czerwiu jak rodzina odciąga tylko jeden lub dwa mateczniki wielkie w kształcie palucha wywalić i nie bawić się. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi