Tadek11 Opublikowano 3 Marca 2019 Opublikowano 3 Marca 2019 Oprócz kleszcza czy pajęczaka varroa destryctor i miodu Chińskiego zbliża się jeszcze jedno zagrożenie z Chin a mianowicie inwazja szerszenia azjatyckiego który już gości w Europie i jak przewidują naukowcy już jej nie opuści https://fakty.interia.pl/ciekawostki/news-szerszen-azjatycki-coraz-blizej-polski,nId,2863291 https://pomorska.pl/szerszen-azjatycki-w-polsce-to-bardzo-grozny-owad-jak-wyglada-3032019/ar/13927558 Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Marca 2019 Opublikowano 4 Marca 2019 Słabizna straszna, jak sobie z tym radzić teraz? Cytuj
Michał Opublikowano 4 Marca 2019 Opublikowano 4 Marca 2019 Prof Chorbiński na niedawnym wykładzie mówił o tym szerszeniu. Generalnie to nie jest ten złośliwy gatunek z Japonii na szczęście. W zasadzie niewiele różni się od naszego Europejskiego. Będzie owszem kolejne zagrożenie, ale nie większe niż nasz rodzimy paskuda. Cytuj
kubek33 Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Taki wpis znalazłem dziś na WP https://tech.wp.pl/szerszen-azjatycki-nadciaga-do-polski-nowe-wazne-informacje-6356105099700353a Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Na internetach i w TV opisali to jakby apokalipsa się zbliżała Cytuj
Michał Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Że w tv i w mediach wyolbrzymiają? Że nieprawdę mówią? No nie wierzę po prostu 1 1 Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Odkopię wątek. Widziałem bydlaka wczoraj podczas łapania rójki. W porównaniu do naszego szerszenia, to jak Ford F350 przy Peugeocie 106. Przerażający, ogromny, głośny. Cytuj
Wampun Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Widziałeś najprawdopodobniej "naszego" europejskiego tyle że matkę, bo teraz tylko takie latają. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Wampun 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Godzinę temu, Żaki-Czan napisał: Odkopię wątek. Widziałem bydlaka wczoraj podczas łapania rójki. W porównaniu do naszego szerszenia, to jak Ford F350 przy Peugeocie 106. Przerażający, ogromny, głośny. Powiedz mi, kto tu Ford, a kto Peugeot. W całej Polsce powinni teraz pszczelarze DBAĆ o gniazda rodzimego szerszenia w pobliżu pasiek. Szerszenie europejskie nie lubią azjatyckich i je przepędzają. Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Jakie jest prawdopodobieństwo że azjatycki do nas już dotarł?? Brat mi dzwonił że jest pewny że widział azjatyckiego bo pomarańczowy i bydlak duży ze 4 cm. Cytuj
michal79 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 7 minut temu, Brzytwiarz napisał: bydlak duży ze 4 cm. Duży = nie azjatycki. Cytuj
Michał Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 21 minut temu, Brzytwiarz napisał: Jakie jest prawdopodobieństwo że azjatycki do nas już dotarł?? Brat mi dzwonił że jest pewny że widział azjatyckiego bo pomarańczowy i bydlak duży ze 4 cm. No i azjatycki jest czarny na grzbiecie. Nasze są czerwone. Cytuj
michal79 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 16 minut temu, Michał napisał: No i azjatycki jest czarny na grzbiecie. Nasze są czerwone. To nie ten azjatycki, co jest w Europie. Wielu ludziom się pomieszało w głowach przez to nazewnictwo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi