Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oprócz kleszcza czy pajęczaka  varroa destryctor i miodu Chińskiego zbliża się jeszcze jedno zagrożenie z Chin ;) a mianowicie inwazja szerszenia azjatyckiego który  już gości w Europie i jak przewidują naukowcy już jej nie opuści  ;) 

https://fakty.interia.pl/ciekawostki/news-szerszen-azjatycki-coraz-blizej-polski,nId,2863291

https://pomorska.pl/szerszen-azjatycki-w-polsce-to-bardzo-grozny-owad-jak-wyglada-3032019/ar/13927558

Opublikowano

Prof Chorbiński na niedawnym wykładzie mówił o tym szerszeniu. Generalnie to nie jest ten złośliwy gatunek z Japonii na szczęście. W zasadzie niewiele różni się od naszego Europejskiego. Będzie owszem kolejne zagrożenie, ale nie większe niż nasz rodzimy paskuda.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopię wątek. Widziałem bydlaka wczoraj podczas łapania rójki. W porównaniu do naszego szerszenia, to jak Ford F350 przy Peugeocie 106. Przerażający, ogromny, głośny.

Opublikowano (edytowane)

Widziałeś najprawdopodobniej "naszego" europejskiego tyle że matkę, bo teraz tylko takie latają.

Edytowane przez Wampun
  • Lubię 1
Opublikowano
Godzinę temu, Żaki-Czan napisał:

Odkopię wątek. Widziałem bydlaka wczoraj podczas łapania rójki. W porównaniu do naszego szerszenia, to jak Ford F350 przy Peugeocie 106. Przerażający, ogromny, głośny.

Powiedz mi, kto tu Ford, a kto Peugeot. W całej Polsce powinni teraz pszczelarze DBAĆ o gniazda rodzimego szerszenia w pobliżu pasiek. Szerszenie europejskie nie lubią azjatyckich i je przepędzają.

Opublikowano

Jakie jest prawdopodobieństwo że azjatycki do nas już dotarł?? Brat mi dzwonił że jest pewny że widział azjatyckiego bo pomarańczowy i bydlak duży ze 4 cm. 

Opublikowano
21 minut temu, Brzytwiarz napisał:

Jakie jest prawdopodobieństwo że azjatycki do nas już dotarł?? Brat mi dzwonił że jest pewny że widział azjatyckiego bo pomarańczowy i bydlak duży ze 4 cm. 

No i azjatycki jest czarny na grzbiecie. Nasze są czerwone.

image.png.148d0a222b9517d7d69c2846b0135c5e.png

Opublikowano
16 minut temu, Michał napisał:

No i azjatycki jest czarny na grzbiecie. Nasze są czerwone.

image.png.148d0a222b9517d7d69c2846b0135c5e.png

To nie ten azjatycki, co jest w Europie. Wielu ludziom się pomieszało w głowach przez to nazewnictwo.