morzedzungli Posted October 12, 2019 Posted October 12, 2019 Czy ktoś z Was prowadzi RHD a jak tak to czy można w tym samym pomieszczeniu co pracownia pszczelarska? Mój RHD polegałby na przetwórstwie malin. Karol Quote
kubek33 Posted October 12, 2019 Posted October 12, 2019 Hej byłem u mojego weta powiatowego zapytać o RHD i wydaje mi się że jeśli chcesz to robić w pracowni to trzeba iść zapytać u źródła bo to jednak zależy co chcesz przetwarzać i jak bardzo jest Twój wet restrykcyjny. Quote
Robi_Robson Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 Czy ktoś z Was prowadzi RHD a jak tak to czy można w tym samym pomieszczeniu co pracownia pszczelarska? Mój RHD polegałby na przetwórstwie malin. Karol Bezpieczniej będzie zgłosić do RHD kuchnię w domu . Niektórzy w. powiatowi mają bzika na temat pracowni pszczelarskiej Wg nich pracownia to nie kuchnia , a kuchnia to nie pracownia . Najlepiej jak posłuchasz Jacka i zasięgniesz języka u swojego weta. Quote
Kamhkillo Posted October 14, 2019 Posted October 14, 2019 Dokładnie tak jak przedmówcy, każdy wet po swojemu interpretuje przepisy, np u mnie potrzebne są badania sanepidowskie i dodatkowo wizyta u lekarza medycyny pracy jest konieczna, a kuchnia wystarczy, a znajomy z innego województwa tylko złożył wniosek i nic więcej nie musiał robić. Quote
morzedzungli Posted October 14, 2019 Author Posted October 14, 2019 Dziękuję za odp. Pytam ponieważ w przyszłym roku najprawdopodobniej rozpocznę budowę pracowni, projekt budynku na 2 pomieszczenia po 22m2 każde. Jedno pomieszczenie na pracownię a drugie w założeniu miało być na RHD ale skoro można zrobić w kuchni to mnie się to bardzo uśmiecha bo drugie pomieszczenie będę miał na magazyn. Co do wymogów pracowni i RHD porozmawiam z weterynarzem ale interesuje mnie to czy do pracowni można wejść bezpośrednio z dworu czy musi być coś w rodzaju przedsionka ( strefa brudna) i czysta w pracowni. Tak jak np pokazywał to na YT chłopak z pasieki w Romanowie. Karol Quote
Tadek11 Posted October 14, 2019 Posted October 14, 2019 No i zacznij od rozmowy z PLW i uzgodnij z nim jakie ma wymagania Bo różni lekarze różnie interpretują przepisy Quote
Żona_pszczelarza Posted October 16, 2019 Posted October 16, 2019 A mnie ostatnio zainteresował temat kosmetyków naturalnych. Czy mając rhd rolnik może sprzedawać wykonane przez siebie mydła z miodem lub maści propolisowe na przykład? Quote
Tadek11 Posted October 16, 2019 Posted October 16, 2019 Nie wiem czy wiesz ale produkcja kosmetyków na sprzedaż podlega rygorowi prawa kosmetycznego . Jakie tam są zapisy to poszukaj w necie , i na portalach kosmetycznych , bo są tam pewne regulacje które trzeba spełnić zgodnie w wymogiem ustawodawcy. https://www.prawo.pl/biznes/ustawa-o-produktach-kosmetycznych-nowe-przepisy-i-kary-od,309008.html Quote
Tadek11 Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 Godzinę temu, Żona_pszczelarza napisał: O matko, to już nie chce ? Dla siebie można robić i na "prezenty dla znajomych " Quote
Kamhkillo Posted November 6, 2019 Posted November 6, 2019 W dniu 16.10.2019 o 20:21, Żona_pszczelarza napisał: A mnie ostatnio zainteresował temat kosmetyków naturalnych. Czy mając rhd rolnik może sprzedawać wykonane przez siebie mydła z miodem lub maści propolisowe na przykład? Nie można na sprzedaż, jak już Tadek wspomniał to tylko na użytek własny, na RHD nawet sprzedać świeczki z własnego wosku nie można, tylko miód, pyłek, pierzge i mleczko pszczele. RHD niby fajne bo nie ma takich wymogów jak SB, ale już zbywanie produktów pszczelich jest dość ograniczone. Quote
Krzyżak Posted November 7, 2019 Posted November 7, 2019 12 godzin temu, Kamhkillo napisał: RHD niby fajne bo nie ma takich wymogów jak SB, ale już zbywanie produktów pszczelich jest dość ograniczone. Z tymi wymogami to nie jest tak różowo przy RHD. Jak się trafi na normalnego WETa to luz, ale jak się trafi oszołom, to może od nas wymagać wszystkiego co na SB plus jeszcze jego widzimisię. Przy SB ma jest jasno napisane jakie wymogi trzeba spełnić i jak się to spełni, to może nam skoczyć. Przy RHD może sobie zażyczyć wszystkiego. Wszystko zależy na kogo się trafi. Quote
Robi_Robson Posted November 7, 2019 Posted November 7, 2019 13 minut temu, Krzyżak napisał: Przy SB ma jest jasno napisane jakie wymogi trzeba spełnić i jak się to spełni, to może nam skoczyć. Przy SB też niektórzy PLW potrafią ... Już pisałem jak mój powiatowy kazał mi pruć świeżo wylaną posadzkę i stary fundament , żeby zainstalować kratkę odpływową w podłodze , bo bez niej zagroził , że nie odbierze pracowni i nie wyda zezwolenia na SB . Ten sam "decyzyjny" później kiedy jeszcze robiłem dodatkowo RHD zapytał , gdzie jest w mieszkaniu wydzielone pomieszczenie do zakładania fartucha przed wejściem do kuchni ? Quote
Krzyżak Posted November 7, 2019 Posted November 7, 2019 Godzinę temu, Robi_Robson napisał: Przy SB też niektórzy PLW potrafią ... Już pisałem jak mój powiatowy kazał mi pruć świeżo wylaną posadzkę i stary fundament , żeby zainstalować kratkę odpływową w podłodze , bo bez niej zagroził , że nie odbierze pracowni i nie wyda zezwolenia na SB . Dawno już nie czytałem tych przepisów, więc pamięć może mnie zawodzić, ale moim zdaniem nie miał podstawy prawnej do wymuszania kratki odpływowej. Quote
Robi_Robson Posted November 8, 2019 Posted November 8, 2019 Nigdzie nie znalazłem zapisu , że przy pracowni pasiecznej musi być kratka odpływowa. Ale on władza i narzuca własne wymagania . Zadrzesz raz, to później zawsze będzie szukanie dziury w całym . A jak ktoś chce uderzyć , to kij zawsze znajdzie . W myśl zasady dajcie mi człowieka , to znajdę na niego paragraf . Quote
Michał Posted November 8, 2019 Posted November 8, 2019 Psami poszczuć i furtkę pokazać. To nie carska Rosja, więc można swoje prawa egzekwować. Quote
PCPL Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 Dzień dobry, zagadnienia pracowni pszczelarskiej, wykorzystania kuchni i wiele innych są obecnie konsultowane w Poradniku branżowym dla małych producentów miodu. Więcej informacji: https://pcpl.wrotapodlasia.pl/ Quote
mirek. Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 Robi zapewne wewnętrzne przepisy gdzieś czytałem że kratka konieczna z odpowiednimi spadami to kujesz otwór 20x20cm wkładasz kratkę i jest a że niedrożna Quote
Tadek11 Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 36 minut temu, PCPL napisał: Dzień dobry, zagadnienia pracowni pszczelarskiej, wykorzystania kuchni i wiele innych są obecnie konsultowane w Poradniku branżowym dla małych producentów miodu. Dzięki za w wolnej chwili poczytamy sobie na PDF "Poradnik miodowy" i "wykaz zmian " Quote
kubek33 Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 17 godzin temu, PCPL napisał: Dzień dobry, zagadnienia pracowni pszczelarskiej, wykorzystania kuchni i wiele innych są obecnie konsultowane w Poradniku branżowym dla małych producentów miodu. Więcej informacji: https://pcpl.wrotapodlasia.pl/ Czytałem, zapoznałem się o co tu chodzi - poradnik dla nas - niby fajna sprawa, ktoś się natrudzi ...... tylko czy powiatowy zechce to przeczytać bo to on będzie decydował jak to ma wyglądać (my przeczytamy, powiemy, że tak jest w poradniku napisane a powiatowy powie, że poradnik go nie interesuje tylko ustawa) . Tak mi się wydaje, że znajomość ustawy + rozmowa z powiatowym = sukces przy rejestracji. A poradnik..... jak wskazuje wcześniejsza dyskusja wymogi powiatowych są różne (rozporządzenie to samo)..... jak z tym plasterkiem na pępku na chorobę lokomocyjną ...nigdy nie zaszkodzi.... Quote
baru Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 Najlepiej po zapoznaniu się z ustawą ,zapoznać się ze zdaniem PLW ,uniknie się wtedy nieporozumienia .Ja tak zrobiłem i obeszło się bez nerwów. Mam SB ale postaram się chyba o RHD bo rozszerza możliwości . Quote
kubek33 Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 9 minut temu, baru napisał: Mam SB ale postaram się chyba o RHD bo rozszerza możliwości . SB jest szerszą działalnością, o większych wymogach sanitarnych. RHD to ukłon w stronę małych producentów, którzy chcą handlować swoimi produktami na lokalnym rynku, wymogi sanitarne też są ale już co do pomieszczeń to pozwalają na wykorzystanie tego co jest czyli np. kuchni - SB - musi być pracownia. Quote
Nacek Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 17 minut temu, kubek33 napisał: SB - musi być pracownia. A ja miałem SB przez pierwszy rok w kuchni? Quote
Tadek11 Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 Ja zrozumiałem , że autorom publikacji powyżej nie chodziło o porównywanie i wybór która z tych form legalnej sprzedaż miodu jest atrakcyjniejsza RHD czy SB i dla kogo , tylko są to tak zwane konsultacje społeczne z pszczelarzami w celu uwzględnienie w opracowywaniu prawa tak zwanego czynnika społecznego czyli wysłuchanie głosu pszczelarzy co na ten temat proponują , oraz też głosu weterynarii czyli PLW i dalej zrozumiałem , że konsultacje te to jakaś czarna robota jakichś urzędników, którzy mają za zadanie przeprowadzić konsultacje społeczne i dostosowanie przepisów krajowych do wytycznych UE w tym zakresie. I raczej skoncentrował bym się na przestudiowaniu załączonego w PDF wykazu proponowanych zmian w prawie jakie opracowują właśnie na przyszłość urzędnicy: https://pcpl.wrotapodlasia.pl/resource/file/download-file/id.279 Nie wiem może ktoś to inaczej odebrał ? Swoją drogą te proponowane zmiany też nie są zbyt konkretne i też konia z rzędem kto to właściwie je zinterpretuje , ale jakieś kierunki zmian są zarysowane , a co wyjdzie ostatecznie przy uchwalaniu prawa to się okaże , znamy nieudolność naszych ustawodawców i jak potrafią zamieszać w kotle i czasami jedno słowo dodane słynne "lub czasopisma" potrafi odwrócić znaczenie jakiejś ustawy . Quote
PCPL Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 Stroną konsultacji jest m. in. Główny Lekarz Weterynarii. Jeżeli Poradnik zostanie zatwierdzony, będzie miał oficjalny status Krajowych Wytycznych Branżowych, stanowiąc niejako uzupełnienie interpretacyjne przepisów przydatne jak się zdaje zarówno pszczelarzom, jak i przedstawicielom terenowej inspekcji nadzoru (poradniki branżowe nie mają charakteru inicjatywy legislacyjnej). Zgodnie z założeniem Poradnika, pszczelarze mieszczący się w przyjętym, standardowym modelu (tj. pasieka do 80 rodzin pszczelich, bez zatrudnienia personelu, miód wyłącznie własnej produkcji) stosując się do jego zaleceń, będą mogli wykazać się respektowaniem wymogów formalnych związanych z higieną produkcji i dystrybucji. Przywołany "wykaz zmian" zawiera podsumowanie modyfikacji względem poprzedniej wersji Poradnika (wynikłych w toku I fazy konsultacji). Więcej informacji nt. roli i zastosowania wytycznych branżowych zawarto na łamach Poradnika, dlatego też warto się z nim szczegółowo zapoznać - ew. wnosząc uwagi we wskazanym terminie. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.