Xpand Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 To o czym pisze Nacek wynika raczej z ilości pszczół w okolicy tej pasieki ze zwiększoną ilością warrozy i tego jak pszczelarze w tamtej okolicy ją zwalczają/nie zwalczają. Zakładam, że stosuje te same metody na każdej miejscówce. To o czym pisze irkor przy założeniu, że wychodziły na wiosnę z tego samego poziomu i było to zweryfikowane, może wynikać z genetyki lub/i z nalotów pszczół z innych uli. Warto też brać pod uwagę rabunek lub kombinację tych czynników. 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Na tej lepszej pasiece żeczywiście pszczół mniej w zasięgu lotu moich, tak mi się wydaję. Na tej gorszej wiem o jednym trzymaczu, tak ok 2 km. Jest jeszcze sąsiad kilkadziesiąt metrów ale jemu leczę ja. Obydwie miejscówki leczone tak samo. Cytuj
irkor Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Kolega @Sangbleu założył temat „Zarządzanie Warrozą w trakcie sezonu pszczelarskiego” wklejając jakiś amerykański filmik na POLSKIM forum, z którego nic nie rozumiem. Temat urósł do trzech stron wraz z jakimiś bzdurnymi dla mnie wykresami i nadal nie wiem o co chodzi w tym temacie. Czuję nawet prze skórę, że nie jestem osamotniony z tymi wątpliwościami. Cytuj
Tikcop Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Napisałbym Ci co robić ale i tak zlejesz to sikiem prostym. To i mi się nie chce. Cytuj
hurriway Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 7 minut temu, tikcop napisał: sikiem prostym Niestety obecność grawitacji sprawia, ze jest to jednak sik paraboliczny. Cytuj
Tikcop Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Haha, no chyba że masz mocne parcie to cokolwiek grawitację zwalczysz Cytuj
irkor Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Prostata Panowie, prostata. Sik nie jest już nawet po paraboli. Cytuj
Beeman Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 21 hours ago, irkor said: wklejając jakiś amerykański filmik na POLSKIM forum, Irkor masz racje. Po co analizowac czyjes badania, ogladac filmy (niemieckie, rosyjskie, "amerykanskie") wszak my jestesmy najmadrzejszy i sami do tego dojdziemy. No moze za 100 lat ale napewno dojdziemy. 3 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) On 10/7/2020 at 9:24 PM, Sangbleu said: to: Dla wielu osób jest to mocno niezrozumiałe co mówi człowiek a mianowicie chodzi mi o zdanie z 13:03 o zdrowej pasiece to oczywiście duży skrót myślowy ale inny gość ukuł dosłowne i dobitne sformułowanie a myślę o J. Wójciku "Kasa misiu, kasaaa!! Tak proste i oczywiste. A walczenie z jesiennym powrotem roztocza do ula to jest mega problem - niestety trza o tym wiedzieć bo będzie zoonk. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Brzytwiarz Cytuj
Tikcop Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Dosyć ciekawy film ale miejscami tylko. Więc tak ramka pracy to przede wszystkim narzędzie do dania zajęcia rodzinie (robi przy okazji za barometr) bo cięta regularnie (przy okazji ogranicza sporo namnażanie). Kupuje się czas dzięki RP. Większość zaś po obejrzeniu stwierdzi, że nie będzie korzystać bo miodu zjedzą! Ło panie!! i wyselekcjonują warozę (serio??). Ano nie, bo kwasem mrówkowym przed rozpoczęciem wychowu pszczół zimowych (te rodzą się od września) skutecznie temat selekcji kończymy. Inna godna polecenia metoda (izolatory to se można wsadzić) to oddzielić cały czerw od matki i pszczół lotnych a części czerwiowej pozwolić na wychów matki i końcem października połączyć przy okazji matkę wymieniając. W obu częściach po podziale mamy przecież w końcu wroga wyciągniętego z okopów. I to jest ten czas! W wigilię byłem na pasiece liczyć warozę. Trzy dni wcześniej zamknąłem wkładki. Tylko w jednej rodzinie (musi być ekstremalnie dobra matka a przeca ratunkowa) spadło 6 sztuk wszystkiego, to i polałem 25 ml roztworem 3,2% KS w uliczki. U pozostałych jedna, dwie albo żadnej naturalnie spadłej warozy. Tym rodzinom dałem spokój. Wcale nie znaczy, że nie porażone ale po co męczyć siebie i pszczoły dla wątpliwego efektu. Dla mnie najlepszą inwestycją był zakup za 50 zł książki niemieckiego doktora. Cały czas ją czytam. Pozdrawiam Ps. Tam gdzie polewałem, to głupi woskowych okapów nie wyciąłem we wrześniu po zakarmieniu z miłości do pszczół, to i kiepski medialnie film wyszedł. Bo musiałem sikać z butelki pod różnymi kątami na pszczoły. Subskrybentów mi może ubyć bo stwierdzą, że mało profi, w sumie to mało Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Tikcop 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Tomasz odpowiadałeś mi na walkę z destructorem w odkładach przez oprysk KM, a jak z oczyszczeniem rójki, podobnie? Cytuj
Tikcop Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Rójkę to chyba jak już poszła to trzeba chcąc nie chcąc osadzić na miejscu macierzaka? Macierzak wyrojony przestawić obok? Za parę dni oddać niemal cały czerw macierzaka bez mateczników pszczoły strząsając z plastrów przed wylotek? Ratować co się da? Ja nie wiem kto jaką optykę ma. Bo opcji kilka. Ale jak chcesz mieć całkiem nową rodzinę, co prawda to kosztowna metoda, to opryskasz mlekowym ramka po ramce jak dnieje i większość pszczół w ulu i póki czerw otwarty. 1 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 On 12/27/2020 at 5:48 PM, harcerz1020 said: Tomasz odpowiadałeś mi na walkę z destructorem w odkładach przez oprysk KM, a jak z oczyszczeniem rójki, podobnie? Jak wyżej pisał @Tikcop. Spokojnie styka kwas mlekowy ramka po ramce jak osiada i nie ma jeszcze czerwiu nie zasklepionego bo puźniej to musztarda po obiedzie. . Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 8 godzin temu, Brzytwiarz napisał: Jak wyżej pisał @Tikcop. Spokojnie styka kwas mlekowy ramka po ramce jak osiada i nie ma jeszcze czerwiu nie zasklepionego bo puźniej to musztarda po obiedzie. . OK. Ale też trzeba zapewne stosować maskę? Cytuj
Tikcop Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Maski trzeba bezwzględnie używać przy odparowywaniu KS! Przy polewaniu KS już nie trzeba. Ot taka różnica. Kwas mlekowy jest najłagodniejszym, zwykłe lateksowe rękawiczki wystarczą. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 53 minuty temu, Tikcop napisał: Maski trzeba bezwzględnie używać przy odparowywaniu KS! Przy polewaniu KS już nie trzeba. Ot taka różnica. Kwas mlekowy jest najłagodniejszym, zwykłe lateksowe rękawiczki wystarczą. A do polewania KM na podpaskę wielokrotnego użytku? 1 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 31 Grudnia 2020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 On 12/29/2020 at 7:05 PM, harcerz1020 said: A do polewania KM na podpaskę wielokrotnego użytku? 14 minutes ago, daro said: Podpaski są jednorazowe . Bo to jest podpaska EKO pewno z bambusa. Cytuj
Tikcop Opublikowano 31 Grudnia 2020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 W dniu 29.12.2020 o 19:05, harcerz1020 napisał: A do polewania KM na podpaskę wielokrotnego użytku? Jaja se robisz? Kwasu mrówkowego nie polewamy po tylko wlewamy do. Podpaska służy za knot do odparowania. Zresztą ja z podpasek nie korzystam. Po pszczołach się sika 3,2% roztworem kwasu szczawiowego z butelki albo strzykawki cienkim strumykiem. A kwasem mlekowym pryska opryskiwaczem do kwiatków albo z atomizera. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 36 minut temu, Tikcop napisał: Jaja se robisz? Kwasu mrówkowego nie polewamy po tylko wlewamy do. Podpaska służy za knot do odparowania. Zresztą ja z podpasek nie korzystam. Po pszczołach się sika 3,2% roztworem kwasu szczawiowego z butelki albo strzykawki cienkim strumykiem. A kwasem mlekowym pryska opryskiwaczem do kwiatków albo z atomizera. KS polewałem. Z tego co kolega z Toronto podawał to kładzie na ramki podpaskę i polewa 40 ml KM, co drugi dzień. Pytam tylko czy do tej operacji potrzebna maska? Bogumił podpowiedź. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 2 godziny temu, Tikcop napisał: Jaja se robisz? Kwasu mrówkowego nie polewamy po tylko wlewamy do. Podpaska służy za knot do odparowania. Zresztą ja z podpasek nie korzystam. Po pszczołach się sika 3,2% roztworem kwasu szczawiowego z butelki albo strzykawki cienkim strumykiem. A kwasem mlekowym pryska opryskiwaczem do kwiatków albo z atomizera. W ofercie u Łysonia są dozowniki - po 30 parę zł. - Liebiga ale nie podają stężenia KM i Nassenheidera mocowany w ramce na KM 60% oraz dozowniki za 6 zł takie z pokrętłem powierzchni odparowywania. Na wolną chwilę poprosiłbym o praktyczny instruktarz podania tegoż, bo z tą francą trzeba ostro zawalczyć w lipcu. Na allegro to można dostać maski do tej operacji? Cytuj
Beeman Opublikowano 31 Grudnia 2020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 1 hour ago, harcerz1020 said: podpaskę i polewa Zdzislaw o tym samym juz pisalismy chyba 10 razy. Pamietaj olewa, polewa , dolewa to trzy inne slowa i czynnosci. Cytuj
daro Opublikowano 31 Grudnia 2020 Opublikowano 31 Grudnia 2020 2 godziny temu, Tikcop napisał: Podpaska służy za knot do odparowania. Zresztą ja z podpasek nie korzystam. Ja też nie korzystam , knot mam swój . ? Cytat Pamietaj olewa, polewa , dolewa to trzy inne slowa i czynnosci. Tak polska język trudna język . 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) https://docplayer.pl/65983587-Chroniczny-paraliz-pszczol-i-choroba-woreczkowa-czerwiu-zakazenia-wirusowe-apis-mellifera-rozwijajace-sie-niezaleznie-od-innych-chorob.html Artykuł o chronicznym paraliżu pszczół. Uważam, że w tej jednej rodzinie co się kończy coś takiego wystąpiło. Na przełomie X/XI wynosiły z ula ze skrzydełkami rozpostartymi w kształcie litery K. Jak podają, nosicielami mogą być mrówki lub istotne, długotrwały brak pożytków i bezrobocie zbieraczek. Warrozy było sporo ale w innych dwóch nawet więcej i póki co jest ok. CO zrobić z zapasami, ramkami i całym ulem w tym przypadku? Edytowane 6 Stycznia 2021 przez harcerz1020 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi