Bohtyn Opublikowano 21 Września 2015 Opublikowano 21 Września 2015 Dziś Mateusza. Stare Przsłowie mówi: " Św. Mateusz dodaje chłodu i ostatni raz podbiera miodu" 2 Cytuj
Ondrej Opublikowano 22 Września 2015 Opublikowano 22 Września 2015 To ja też dodam fajne przysłowie, może nie staropolskie, ale życiowe "Jedni pracują jak pszczoły, drudzy wybierają miód." Tadeusz Gicgier 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 22 Września 2015 Autor Opublikowano 22 Września 2015 Brawo !!! - a oto odpowiedź. "Nawet pracujący jak pszczółka, czasem nagle zaczyna bzykać" 1 Cytuj
Ondrej Opublikowano 22 Września 2015 Opublikowano 22 Września 2015 Super przysłowie, to ja jeszcze dodam: "Choć miłość jest jak pszczoła która żądli, to przecież jakże wiele daje ona miodu." Arystoteles"Miłość jest jak pszczoła. Czasem żądli, lecz za to ile daje miodu.""Słowo jest jak pszczoła: posiada miód i żądło."Znalazłem jeszcze takie:"Uczony bez praktyki to pszczoła bez miodu." Przysłowie tadżyckie"Pracowita pszczoła i z gorzkiego ziela miód zbiera."Ogólnie sporo przysłów znalazłem na portalu:http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/304/miod_w_przyslowiach_i_cytatach.htmlhttp://www.portalpszczelarski.pl/artykul/276/pszczoly_w_przyslowiach_i_cytatach.htmlNiestety przysłów Staropolskich nie znalazłem. Może ktoś jeszcze by dorzucił jakieś przysłowia Staropolskie?Bohtyn zapoczątkował fajny temat, każdy pszczelarz powinien mieć w zanadrzu kilka takich przysłów. 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 23 Września 2015 Opublikowano 23 Września 2015 To ja z innej beczki ...Kto pod kim dołki kopie - temu Pan Bóg daje .A kto rano wstaje - ten w nie wpada . Cytuj
Bohtyn Opublikowano 23 Września 2015 Autor Opublikowano 23 Września 2015 "Trzeba żyć jak w pasiece - użadlenia też pójdą na zdrowie" 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 13 Października 2015 Autor Opublikowano 13 Października 2015 Ciekawe czy to przysłowie się teraz sprawdzi: "Na świętą Jadwigę jeśli deszcz nie pada, to do kapusty miodu Bóg dokłada" 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Opublikowano 7 Listopada 2015 "Gdy chłód i słota, miód jest na wagę złota" L i s t o p a d. "Gdy pszczoły w tym miesiącu jelito proste opróżniają to dobrym zimowaniem się wyróżniają" 2 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Opublikowano 25 Listopada 2015 Halo, halo !!!- jest tu jakś Katarzyna ??? Bo dzisiaj imieniny Katarzyny. To wszystkiego najlepszego, bo : "Gdy w dzień Św. Katarzyny słońce świeci jasno To latem w ulach od pszczół i miodu ciasno" Cytuj
Bohtyn Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2015 Kie na świentom Katarzyne gęsi chodzom po lodzie to w Boze Narodzynie pływajom po wodzie. Czyli na święta u nas ciepło Kiedy bace swyndzi broda bedzie dysc abo pogoda No i jak ??? - sprawdziły się te przysłowia ??? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 1 Stycznia 2016 Opublikowano 1 Stycznia 2016 No i jak ??? - sprawdziły się te przysłowia ? 1 Cytuj
MAZI Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zdziwienie o tej porze roku to powinny wywołać przebiśniegi a nie lód :-) Ta dzisiejsza młodzież :-) Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zdziwienie o tej porze roku to p Cytuj
joasia Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Gdy na gromniczną ciece to się zima długo wlecze a jak na gromniczną zima to po gromnicy zimy ni ma. U mnie niby na plusie , ale i nie pada więc byle tak do wieczora i można pszczelarnię zacząć wietrzyć 2 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Nie jestem zdziwiony ,a przerażony bo bida się było utrzymać na nogach na szczęście grałem kiedyś w hokeja to dryg został :rolleyes: Ja też nie mam problemów z utrzymaniem się na lodzie i nawet lodowisko mam koło 50 m od domu i z lodowiska nawet pomimo latek korzystam często - razem z moim wnuczkiem który ma 7 lat. A mówią że Polska się nie rozwija. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Gdy na gromniczną ciece to się zima długo wlecze a jak na gromniczną zima to po gromnicy zimy ni ma. U mnie niby na plusie , ale i nie pada więc byle tak do wieczora i można pszczelarnię zacząć wietrzyć U mnie ciepło + 9 stopni ale trochę padało, to wg przysłowia zima jeszcze chyba potrzyma trochę. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Bohtyn Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 Aaa zapomnieliście, że dzisiaj był "dzień świstaka". Jak świstak po wyjściu z nory daje cień to coś z zimą jeszcze będzie , a jak nie daje cienia to nie będzie, czy jakoś tak. U nas słońca nie było więc ..... ... a już sam nie wiem. Cytuj
daro Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 No a skad ja mam świsnąć tego świstaka ? Cytuj
bogor Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 A ja Wam powiem,kiedyś to były zimy.Mróz po kolana i śnieg 30 stopni. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Opublikowano 5 Lutego 2016 Jak na Gromniczna z dachu ciecze zima się jeszcze odwlecze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi