Bohtyn Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Dziś Mateusza. Stare Przsłowie mówi: " Św. Mateusz dodaje chłodu i ostatni raz podbiera miodu" 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ondrej Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 To ja też dodam fajne przysłowie, może nie staropolskie, ale życiowe "Jedni pracują jak pszczoły, drudzy wybierają miód." Tadeusz Gicgier 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Brawo !!! - a oto odpowiedź. "Nawet pracujący jak pszczółka, czasem nagle zaczyna bzykać" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ondrej Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Super przysłowie, to ja jeszcze dodam: "Choć miłość jest jak pszczoła która żądli, to przecież jakże wiele daje ona miodu." Arystoteles"Miłość jest jak pszczoła. Czasem żądli, lecz za to ile daje miodu.""Słowo jest jak pszczoła: posiada miód i żądło."Znalazłem jeszcze takie:"Uczony bez praktyki to pszczoła bez miodu." Przysłowie tadżyckie"Pracowita pszczoła i z gorzkiego ziela miód zbiera."Ogólnie sporo przysłów znalazłem na portalu:http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/304/miod_w_przyslowiach_i_cytatach.htmlhttp://www.portalpszczelarski.pl/artykul/276/pszczoly_w_przyslowiach_i_cytatach.htmlNiestety przysłów Staropolskich nie znalazłem. Może ktoś jeszcze by dorzucił jakieś przysłowia Staropolskie?Bohtyn zapoczątkował fajny temat, każdy pszczelarz powinien mieć w zanadrzu kilka takich przysłów. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 To ja z innej beczki ...Kto pod kim dołki kopie - temu Pan Bóg daje .A kto rano wstaje - ten w nie wpada . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted September 23, 2015 Author Share Posted September 23, 2015 "Trzeba żyć jak w pasiece - użadlenia też pójdą na zdrowie" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted October 13, 2015 Author Share Posted October 13, 2015 Ciekawe czy to przysłowie się teraz sprawdzi: "Na świętą Jadwigę jeśli deszcz nie pada, to do kapusty miodu Bóg dokłada" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted November 7, 2015 Author Share Posted November 7, 2015 "Gdy chłód i słota, miód jest na wagę złota" L i s t o p a d. "Gdy pszczoły w tym miesiącu jelito proste opróżniają to dobrym zimowaniem się wyróżniają" 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Halo, halo !!!- jest tu jakś Katarzyna ??? Bo dzisiaj imieniny Katarzyny. To wszystkiego najlepszego, bo : "Gdy w dzień Św. Katarzyny słońce świeci jasno To latem w ulach od pszczół i miodu ciasno" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted December 31, 2015 Author Share Posted December 31, 2015 Kie na świentom Katarzyne gęsi chodzom po lodzie to w Boze Narodzynie pływajom po wodzie. Czyli na święta u nas ciepło Kiedy bace swyndzi broda bedzie dysc abo pogoda No i jak ??? - sprawdziły się te przysłowia ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 No i jak ??? - sprawdziły się te przysłowia ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAZI Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Zdziwienie o tej porze roku to powinny wywołać przebiśniegi a nie lód :-) Ta dzisiejsza młodzież :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Zdziwienie o tej porze roku to p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joasia Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 Gdy na gromniczną ciece to się zima długo wlecze a jak na gromniczną zima to po gromnicy zimy ni ma. U mnie niby na plusie , ale i nie pada więc byle tak do wieczora i można pszczelarnię zacząć wietrzyć 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 Nie jestem zdziwiony ,a przerażony bo bida się było utrzymać na nogach na szczęście grałem kiedyś w hokeja to dryg został :rolleyes: Ja też nie mam problemów z utrzymaniem się na lodzie i nawet lodowisko mam koło 50 m od domu i z lodowiska nawet pomimo latek korzystam często - razem z moim wnuczkiem który ma 7 lat. A mówią że Polska się nie rozwija. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 Gdy na gromniczną ciece to się zima długo wlecze a jak na gromniczną zima to po gromnicy zimy ni ma. U mnie niby na plusie , ale i nie pada więc byle tak do wieczora i można pszczelarnię zacząć wietrzyć U mnie ciepło + 9 stopni ale trochę padało, to wg przysłowia zima jeszcze chyba potrzyma trochę. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted February 2, 2016 Author Share Posted February 2, 2016 Aaa zapomnieliście, że dzisiaj był "dzień świstaka". Jak świstak po wyjściu z nory daje cień to coś z zimą jeszcze będzie , a jak nie daje cienia to nie będzie, czy jakoś tak. U nas słońca nie było więc ..... ... a już sam nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 No a skad ja mam świsnąć tego świstaka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 Zapytaj się też po czym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogor Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 A ja Wam powiem,kiedyś to były zimy.Mróz po kolana i śnieg 30 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 Jak na Gromniczna z dachu ciecze zima się jeszcze odwlecze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts