Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie noszą pyłek ale sporadycznie, na razie obnóża są małe, oceniam że wierzby zaczną pylić do tygodnia (są już kotki).

Skontrolowałem rodziny na ilość pokarmu, w dwóch dorzuciłem po ramce z zapasem, chociaż nigdzie nie było stanu awaryjnego.

Nie robiłem gruntownego grzebania ale w większości rodzin znalazłem czerw kryty mniej-więcej wielkości dłoni.

Opublikowano

Niezależnie od genetyki, rasy pszczół czy ocieplenia ula itd... powałki zrobiły się dobrze ciepłe. Słońce i pyłek zrobiły robotę. Marzec i kwiecień pokaże co z tego wyniknie.  

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.02.2024 o 12:10, piotrpodhale napisał(a):

Niezależnie od genetyki, rasy pszczół czy ocieplenia ula itd... powałki zrobiły się dobrze ciepłe. Słońce i pyłek zrobiły robotę.

A u mnie spore dysproporcje wynikające z miejsca.  Pod robotą pszczoły mocno do przodu, pyłku nanoszone, powałki mocno ciepłe. A na innej miejscówce ledwo jakaś z ula wyjdzie.  Mniej słońca mają niż te koło pracy. No i pożytków niewiele a pod pracą to i leszczyny było pełno a teraz od wierzby to żółto w krajobrazie. Potem będzie mniszek w dużej ilości. Przewiozę resztę uli na to miejsce, tylko zastanawiam się czy już, czy jednak niech się cieplej zrobi...

Opublikowano

U mnie w tym roku plaga ślimaków w ulach, już nie policzę ile zasrańców musiałem eksmitować.
Jednego przyłapałem w momencie przeciskania się przez siatkę dennicową (tą plastikową w dennicach łysonia).

Opublikowano
8 godzin temu, MAQ napisał(a):

U mnie w tym roku plaga ślimaków w ulach, już nie policzę ile zasrańców musiałem eksmitować.
Jednego przyłapałem w momencie przeciskania się przez siatkę dennicową (tą plastikową w dennicach łysonia).

Pewnie mało masz w okolicy pasieki ptaków. U mnie przyleciały już kosy i zaczynają szukać miejsca na gniazda  i przeczesują trawniki w poszukiwaniu pożywienia i trawy na zakładanie gniazd , wiosną doskonale dają sobie radę ze ślimakami , dżdżownicami i latającymi chrząszczami  stanowiącymi ich główne pożywienie , ale niektóre ptaki jak sikorki polują tez i na pszczoły , ale  raczej jak nie ma jeszcze innego pożywienia.

Opublikowano

Hmm, nie pomyślałem o tym, raczej ptaki w normie (ostatnio widziałem parę dzięciołów czarnych w pobliżu pasieki ;) )

Bardziej zwalałbym winę na mokrą i ciepłą wiosnę.

Opublikowano
6 godzin temu, MAQ napisał(a):

Bardziej zwalałbym winę na mokrą i ciepłą wiosnę.

To co pisałem jest jedną z hipotez , oczywiście może też być , że ekosystem na Twojej działce jest wyjątkowo sprzyjający ślimakom ze względu na wilgotności i dostępność pożywienia dla ślimaków przez cały sezon stąd ich duża populacja . Ptaki żywiące się ślimakami są tylko jednym z regulatorów ekosystemu . 

• Lubię 2
Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

Ptaki żywiące się ślimakami są tylko jednym z regulatorów ekosystemu . 

Zwłaszcza kaczki biegusy, no ale na to że same przylecą to nie ma co w tym wypadku liczyć...😉

• Lubię 1
Opublikowano

Pasieka jest na suchym terenie, zazwyczaj ślimaków jest mało, tylko ten rok taki.

Na 1-2 głębokościach szpadla jest już żółta ziemia.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, MAQ napisał(a):

Pasieka jest na suchym terenie, zazwyczaj ślimaków jest mało, tylko ten rok taki.

Czyli nie masz problemu z wodą. U mnie (historyczne pogranicze Warmia/Natangia) tereny naturalne to typowe bagna. Mady, torfy, czarnoziem czasami. Głębokość zazwyczaj do 40 cm. A dalej to zawsze jest glina.

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano
22 godziny temu, MAQ napisał(a):

To prawie czarnoziemy. U mnie wystarczy grabkami pociągnąć...😁

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, gajowy napisał(a):

U mnie wystarczy grabkami pociągnąć.

Czyli piaski ,laski i k..coś tam coś tam

• Lubię 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, daro napisał(a):

Czyli piaski ,laski i k..coś tam coś tam

chyba karaski ale co ja się znam...

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, gajowy napisał(a):

chyba karaski ale co ja się znam...

Co ciekawe to określenie  znane jest zarówno z Kurpii jak i Kaszub 

Edytowane przez Krzychu
Literówka
Opublikowano
5 godzin temu, Krzychu napisał(a):

Co ciekawe to określenie  znane jest zarówno z Kurpii jak i Kaszub 

Kaszuby te karaski to rozumiem .Pojezierze Kaszubskie . Pojezierze Kurpiowskie ???

Wspólne to -gdzie rosną dziewanny bez posagu panny .

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, daro napisał(a):

Pojezierze Kurpiowskie ???

TO chyba miało podkreślić biedę obszaru. Bo na pojezierzu to i ryby lepsze, szczupak i  inne drapieżniki. A na Kurpiach jeno bajora płytkie  i torfowiska, z czego niektóre już zarosły, choćby taki "Serafin". Na starych mapach bajoro, obecnie zarośnięte bagno bez lustra wody. A w takich akwenach  bez tlenu to tylko karaś jako tako egzystował

• Dziękuję 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, gajowy napisał(a):

Na starych mapach bajoro, obecnie zarośnięte bagno bez lustra wody.

Oj chłopie . Kiedyś na 2 miejscówki nie moglem się dobrać niczym prócz traktora ,takie błoto było wiosną  . Gdyby  były opady było by bajoro .Choć w tym roku z buta kilometr waliłem bo sąsiadka zaszłą na pasiekę i zobaczyła sajgon po kunie .Ja żartowałem i wiem co te powiedzenie znaczy . Mój dziadek mówił ze piachy to dobre do kopania grobów a nie kartofli .

Opublikowano
W dniu 23.03.2024 o 20:14, gajowy napisał(a):

na pojezierzu to i ryby lepsze, szczupak i  inne drapieżniki.

Ryby na pojezierzach też wytrzebione .
Sprzęt coraz lepszy . łodzie , silniki , echosondy ...
A jak już szczupak weźmie , to taki ;)

434056718_929772771941700_62479203258954575_n.jpg

• Lubię 2
Opublikowano
4 godziny temu, Robi_Robson napisał(a):

A jak już szczupak weźmie , to taki ;)

434056718_929772771941700_62479203258954575_n.jpg

Idealny do akwarium 200 litrów, by w gąszczach zieleni podwodnej polował sobie na słonecznice, okleje, karaski... Kiedyś dużo wędkowałem. Potem na studiach zajmowałem się akwarystyką. Boję się wracać do tych hobby. 

Opublikowano
8 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Zgadza się. Kiedyś idąc z wędka nad jezioro, byłem w stanie na ciasto łowić rybę za rybą. Teraz takie rzeczy to na łowiskach prywatnych.  Nawet w rzekach ciężko coś złowić. 

I sprzęt sprzętem ale dużą winę wg mnie ponosi tu samo PZW i doławianie siecią czego  się da. To trochę taka gospodarka rabunkowa...  Od jakiegoś czasu nie opłacam karty i nie łowię.

Opublikowano

Pi ona dziś okazja na przeglądy. Niestety wyjazd rodzinny. Ciekawe czy najbliższą okazja nie będzie pod koniec kwietnia 

Opublikowano

po przeglądach było 23 w cieniu

dwie najsłabsze połączone 

jedna niestety si osypała

czyli zostało idealnie 5 rodzin

jedna miała naprawdę mało pokarmu podmieniłem z takiej co miała za dużo