Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.02.2024 o 19:27, Tadek11 napisał(a):

Niestety jest w tym wiele prawdy co piszesz , ale nie mam na myśli co piszą na grupach fejsbukowych ...

 

Wczoraj natrafiłem na rzeczonym medium na post z zapytaniem "czy ktoś z was robi sam sobie apiwarol, dajcie sprawdzone przepisy". I pod postem 20 odpowiedzi domorosłych Mendelejewów. Co tam Biowet Puławy, sam se zrobię,  ***** proporcje i składniki.

Normalnie człowiek powinien się puknąć w głowę i pójść dalej, ale powiedzcie, jak nie zaczniemy reagować tylko tak będziemy się pukać po głowie i chodzić dalej, to dokąd zajdziemy z tym naszym pszczelarstwem i jego jakością? Wydaje  się, że części młodych "pasjonatów" pszczoły jedynie przeszkadzają, to są biznesmany, celem dla nich jest miód, bądź jak zdobyty, byle jak najmniejszym kosztem.

I teraz ja widzę problem w tym, że tych dyletantów, nieuków i "biznesmanów po trupach" przybywa, może nawet nie ze złej woli tacy są, tylko taki wzorzec jest na topie, a innego nie znają, no więc jak będzie ich więcej niż Pszczelarzy z krwi, kości i serca, to i chłamu zamiast prawdziwego miodu polskiego, ale pod naszym wspólnym szyldem, będzie więcej, przybędzie niezadowolonych konsumentów i klienci się od nas odbiją, a to już będzie duży problem dla nas wszystkich. Powinniśmy dbać o swoje środowisko pszczelarskie, dokształcać się, krzewić wiedzę i dobre praktyki, trzeba nieść kaganek oświaty, a chore tkanki wypalać ogniem. Amen

Opublikowano
W dniu 21.02.2024 o 12:32, Krzychu napisał(a):

Szansę? Wiesz jakie są wymagania, żeby swój miód nazwać ekologicznym? 

1. Pasieka pszczela musi być umiejscowiona w lokalizacji, gdzie w promieniu ileś tam (5?) km nie ma żadnego gospodarstwa rolnego ani gospodarstwa domowego - czyli w jakiejś dziczy.

2. Ule musza być jedynie z certyfikowanych materiałów ekologicznych - nie wystarczy drewno z tartatku a takie co ma certyfikat

3. Leki ekologiczne

4. Cukier do podkarmiania ekologiczny - ile kosztuje? 15 zł ? 

 

Koszty produktów eko są niebywałe.... a sprubój bez certyfikacji nazwać swój produkt ekologiczny to WIJHARS taką karę dowali, że ise nie pozbierasz...

 

To właśnie w tym leczeniu jest pies pogrzebany. Na wspomnianym przeze mnie szkoleniu dr Olszewski opowiadał o leczeniu bez ciężkiej chemii. Izolacja matek i kwas szczawiowy to klucz do sukcesu. 

A co do reszty wymogów, Krzychu, czy nie wystarczy na początek, że będziemy mogli spojrzeć klientowi w oczy i bez drgnięcia powieki powiedzieć mu, że nasz miód jest zdrowy i nie ma w nim żadnej chemii?

Opublikowano
Godzinę temu, wawelski napisał(a):

Normalnie człowiek powinien się puknąć w głowę i pójść dalej, ale powiedzcie, jak nie zaczniemy reagować tylko tak będziemy się pukać po głowie i chodzić dalej, to dokąd zajdziemy z tym naszym pszczelarstwem i jego jakością?

image.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Znacie ? To posłuchajcie , szczególnie Ci co nie rozumieją o co protestują  na granicach

 

 

 

Daleki jestem od łatwego populizmu i teorii spiskowych , ale ten człowiek mówi o wielu oczywistych faktach , o których nie słyszymy w oficjalnej propagandzie . Ekologia nie jest też tak ekologiczna , ani zielona jak się próbuje nam wmawiać. Wiatrak nie emituje , ale zostawia olbrzymi ślad węglowy - na jego wyprodukowanie wyemitowano więcej CO2 niż rekompensuje to energia wyprodukowana z wiatru. |O kosztach utylizacji czy szkodach dla środowiska i żywych ludzi i zwierząt z tytułu tych budowli , nikt nawet nie wspomina. To niepoprawne politycznie , nieładne i oszołomskie ?

Edytowane przez manio
  • Lubię 2
  • Dziękuję 1
  • Haha 1
  • Smutny 1
Opublikowano
11 godzin temu, daro napisał(a):

image.jpeg

 

 

To zestawienie pięknie pokazuje potencjał rynku miodu.

 

Daro, jakim samochodem chciałbyś jeździć? Mercedesem, droższym ale wypasionym, czy Dacią? I to i to jeździ, ale już na pierwszy rzut oka widać różnice, a co dopiero jak się zagłębisz w specyfikację techniczną.

A  na zdrowiu oszczędzałbyś? Bo ja nie i nie znam nikogo takiego. Miód od zawsze był traktowany jako produkt prozdrowotny. A czym różni się miód z Chin od miodu z takiego np. staropolskiego Czarnolasu? Dla konsumenta tylko ceną, polski jest 3x droższy. Klient to nie frajer, po co ma przepłacać skoro różnicy nie ma.

Żeby to zmienić trzeba zadbać o jakość naszych miodów i na tej bazie zbudować świadomość konsumencką. 

  • Lubię 1
Opublikowano
4 godziny temu, wawelski napisał(a):

na tej bazie zbudować świadomość konsumencką.

 

Muszę tego posta pokazać żonie. Miała się tym zajmować. Zmotywuje ją. ;)

  • Lubię 2
Opublikowano
12 godzin temu, wawelski napisał(a):

Daro, jakim samochodem chciałbyś jeździć? Mercedesem, droższym ale wypasionym, czy Dacią? I to i to jeździ, ale już na pierwszy rzut oka widać różnice, a co dopiero jak się zagłębisz w specyfikację techniczną.

Jeżdżę już 2 Dacią . Jak kupowałem 1  miałem wahania co do sensowności kupna . Zaryzykowałem 3 też będzie Dacia . I Merol jeździ i inne ja jestem zdania że samochód ma się nie psuć , być wygodny i mało kosztować . Wybrałem najlepszy . Każda złotówka to nie papierek to kawałek mojego  życia które musiałem poświęcić na jej zarobienie . Musiałem bom już od tego roku emeryt . Nie wiem jak  Ty ale znam lepsze marnowanie życia niż celownik na aucie .

 

12 godzin temu, wawelski napisał(a):

To zestawienie pięknie pokazuje potencjał rynku miodu.

To zestawienie pokazuje jak nas dymają . Nie pokazuje potencjału rynku . Nie odpowiedziałeś na me pytanie jak się ustala cenę produktu . Gdybyś znał odpowiedź nie pisałbyś tych bredni o potencjale . Potencjał też iu mnie drzemie w spodniach . Dlaczego tylko drzemie ?

 

12 godzin temu, wawelski napisał(a):

Miód od zawsze był traktowany jako produkt prozdrowotny. A czym różni się miód z Chin od miodu z takiego np. staropolskiego Czarnolasu? Dla konsumenta tylko ceną, polski jest 3x droższy. Klient to nie frajer, po co ma przepłacać skoro różnicy nie ma.

Co ty powiesz ? Może nie ma różnicy pomiędzy Twym

. Pomiędzy moim a chińskim jest taka różnica jak pomiędzy koniem a koniakiem . Zawsze odsyłam do biedry . Reszta to pierdoły 3 ulowca pouczającego jaki to zły produkt posiadam . Miód to produkt spożywczy a dobry produkt spożywczy jest pro zdrowotny w myśl zasady- jesteś tym co jesz . Moja dieta 100% rożni się od Twojej - ja gówna nie jem . Wolę chodzić głodny .

12 godzin temu, wawelski napisał(a):

i na tej bazie zbudować świadomość konsumencką. 

Świadomość jest taka że 90% równolatków mojej córki nie znało SMAKU MIODU . Ze jakiś debli pisze że białe wytrącenia glukozy w miodzie to oznaki zepsucia  i że dobry miód jest płynny .

 

  • Lubię 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
23 godziny temu, manio napisał(a):

Daleki jestem od łatwego populizmu i teorii spiskowych , ale ten człowiek mówi o wielu oczywistych faktach , o których nie słyszymy w oficjalnej propagandzie . Ekologia nie jest też tak ekologiczna , ani zielona jak się próbuje nam wmawiać. Wiatrak nie emituje , ale zostawia olbrzymi ślad węglowy - na jego wyprodukowanie wyemitowano więcej CO2 niż rekompensuje to energia wyprodukowana z wiatru. |O kosztach utylizacji czy szkodach dla środowiska i żywych ludzi i zwierząt z tytułu tych budowli , nikt nawet nie wspomina. To niepoprawne politycznie , nieładne i oszołomskie ?

Nie .. Ty naprawdę jesteś kacapskim trollem . Oficjalna propaganda ? Toż to wcześniej 3 miesiące temu Twój  zbawiciel i jedyna prawda objawiona . Toż już ryży przejął na rympał TVP . ????????? Ty myślisz że nikt nie może Twych wypowiedzi wcześniejszych przeczytać ? 

 

Opublikowano

U mnie ze sprzedażą miodu się trochę ruszyło jak zawsze przed Świętami Wielkanocnymi , no i cukier bardzo potaniał ostatnio w DINO nawet widziałem  po 3,75 zł/kg  oczywiście kupiłem parę zgrzewek ,  Ale to nie jest żaden przełom , tylko chwilowa sytuacja , tak że nie ma co wyciągać jakichś  dalej idących wniosków. 🙂

W dniu 23.02.2024 o 07:22, wawelski napisał(a):

Żeby to zmienić trzeba zadbać o jakość naszych miodów i na tej bazie zbudować świadomość konsumencką. 

No i słusznie 😁 tylko  gdzie mamy dbać o tą jakość miodu , u siebie w pasiece , to chyba Wszyscy dbamy , tylko czy te firmy importujące ogromne ilość miodu   dbają o świadomość klientów swoim marketingiem ? Niektóre kraje wprowadzają limity na obecność w marketach towarów rolniczych  obcego pochodzenia w trosce o własnych producentów rolnych żeby nie upadło rolnictwo w tych krajach . U nas wszystko jak do tej pory szło na żywioł i nikt nie myśli o takiej sprawie jak bezpieczeństwo żywnościowe Kraju. 

Oto strona jednego z biznesmenów i na dole strony jest lista  klientów marketów które zaufały temu biznesmenowi .

https://pszczelarz-kozacki.pl/

 

Opublikowano
W dniu 23.02.2024 o 11:47, michal79 napisał(a):

 

Muszę tego posta pokazać żonie. Miała się tym zajmować. Zmotywuje ją. ;)

 

Coś o tym wiem. Nie jesteś sam w tych tematach 

  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Krzychu napisał(a):

Coś o tym wiem. Nie jesteś sam w tych tematach

Dotrzeć do świadomości innych to trzeba być pracownikiem mediów lub pracownikiem  firmy reklamowej i w przypadku miodu i zdrowej żywności tylko stałe stoisko na handlowych miejscach  i wyrobienie sobie dobrej marki warunkuje sukces. 

Mam znajomych sadowników z Wilgi handlujących owocami to oni w każde handlowe dni są na targowisku ze swoim towarem i od nich ludzie kupują z dwu powodów , bo mają dobry towar i są w każdy handlowy dzień na targowisku czyli są cały czas dostępni dla klientów nawet anonimowych 

Opublikowano
6 minut temu, Tadek11 napisał(a):

Dotrzeć do świadomości innych to trzeba być pracownikiem mediów lub pracownikiem  firmy reklamowej i w przypadku miodu i zdrowej żywności tylko stałe stoisko na handlowych miejscach  i wyrobienie sobie dobrej marki warunkuje sukces. 

Mam znajomych sadowników z Wilgi handlujących owocami to oni w każde handlowe dni są na targowisku ze swoim towarem i od nich ludzie kupują z dwu powodów , bo mają dobry towar i są w każdy handlowy dzień na targowisku czyli są cały czas dostępni dla klientów nawet anonimowych 

 

Mi chodziło o żonę wspomagającą w sprzedaży miodu :D

 

Ale ok, masz racje

Opublikowano

5 lat na wdrożenie to oznacza, że u nas najwcześniej na granicy terminu - jak ze wszystkim. Jeśli ten system zostanie wdrożony, jest duża szansa na wyeliminowanie ze sprzedaży słodzików pod nazwą miodu, co zapewne przyniesie pozytywne skutki dla pszczelarzy. Niestety - dopiero za 5, 6 lat..

Przez ten czas populacja pszczół znacząco się zmniejszy, bo nie będzie się opłacało utrzymywać pni.

Jedyna szansa na utrzymanie przez ten czas "pogłowia" pszczelego to rekompensata kosztów utrzymania pnia pszczelego na tzw. biegu jałowym.. Mam na myśli pasieki towarowe, hobbystyczne się utrzymają.

Opublikowano
On 22.02.2024 at 20:38, manio said:

Znacie ? To posłuchajcie , szczególnie Ci co nie rozumieją o co protestują  na granicach

 

 

 

Daleki jestem od łatwego populizmu i teorii spiskowych , ale ten człowiek mówi o wielu oczywistych faktach , o których nie słyszymy w oficjalnej propagandzie . Ekologia nie jest też tak ekologiczna , ani zielona jak się próbuje nam wmawiać. Wiatrak nie emituje , ale zostawia olbrzymi ślad węglowy - na jego wyprodukowanie wyemitowano więcej CO2 niż rekompensuje to energia wyprodukowana z wiatru. |O kosztach utylizacji czy szkodach dla środowiska i żywych ludzi i zwierząt z tytułu tych budowli , nikt nawet nie wspomina. To niepoprawne politycznie , nieładne i oszołomskie ?

Trudno zaprzeczyć, to szczera prawda. Nie śledzę szczegółowo protestów, ale obawiam się że część protestujących popierała władze, która doprowadziła do obecnej sytuacji

Opublikowano (edytowane)
On 22.02.2024 at 18:50, wawelski said:

będziemy mogli spojrzeć klientowi w oczy i bez drgnięcia powieki powiedzieć mu, że nasz miód jest zdrowy i nie ma w nim żadnej chemii?

Najprościej byłoby byśmy zamiast mówić że będzie Pan zadowolony, mogli potwierdzić nasze przekonanie wynikami przebadanego miodu. Zaryzykuję stwierdzenie, że zamiast 50 „plus” do przezimowanej rodziny chętniej widziałbym darmowe badanie mojego miodu i na tej podstawie go promował. Badania takie są włączone do dofinansowań, ale ilu z na je robi, a powinien to być standard, albo wymóg minimum.

Wtedy można bez drgnięcia powieki mówić dobrze o naszym miodzie. Laboratoriów mających kompetencje badać miód jest niewiele, a ich dostępność lub obowiązkowość powinna być powszechna.

Edytowane przez Marco
  • Lubię 2
Opublikowano
8 godzin temu, Marco napisał(a):

Nie śledzę szczegółowo protestów, ale obawiam się że część protestujących popierała władze, która doprowadziła do obecnej sytuacji

Ok, niech tak bedzie ale ci "nowi" dążą do naprawy? NIe. Tylo przyklad: krzyczeli ze 2 miliardy na telewizje to marnotrastwo. Wiemy co zrobili, dali 3 miliardy. 

  • Lubię 2
Opublikowano
22 godziny temu, Marco napisał(a):

Laboratoriów mających kompetencje badać miód jest niewiele, a ich dostępność lub obowiązkowość powinna być powszechna.

Nie idźcie tą drogą , mówię wam . Miody z Ukrainy czy Chin ,,przechodzą ,, wszystkie badania .

 

22 godziny temu, Marco napisał(a):

Nie śledzę szczegółowo protestów, ale obawiam się że część protestujących popierała władze, która doprowadziła do obecnej sytuacji

A szkoda może być poczytał ot założenia zielonego ładu . W Polsce władzą w/g konstytucji jest Naród Polski.

  • Lubię 2
Opublikowano
17 hours ago, daro said:

Miody z Ukrainy czy Chin ,,przechodzą ,, wszystkie badania

Trudno uwierzyć, że płynny miód stojący w marketach przechodzi badania, że nie został przegrzany itp. Może badania są nie takie jak trzeba

Opublikowano
21 godzin temu, daro napisał(a):

Nie idźcie tą drogą , mówię wam . Miody z Ukrainy czy Chin ,,przechodzą ,, wszystkie badania .

Racja,

A na dodatek wszyscy pszczelarze na fejsbukach biją brawo. Nawet wmawiają by wierzyć w możliwości polskich naukowców w laboratoriach... Cyrk. 

 

3 godziny temu, Marco napisał(a):

Może badania są nie takie jak trzeba

Nie ważne czyj miód się bada, ważne kto za badanie płaci, i ile... 

 

I zobaczycie, importerzy na tym skorzystają. 

  • Lubię 1
Opublikowano
9 godzin temu, Marco napisał(a):

Trudno uwierzyć, że płynny miód stojący w marketach przechodzi badania, że nie został przegrzany itp.

Wiekszosc miodow w marketach jest przegrzanych i to jest akceptowane na calym swiecie. Badania robi sie na szkodliwe zwiazki w miodzie a nie jaki ten miod jest zdrowotny (wartosciowy) Takie badania("zdrowotne") robi sie na miodzie Manuka. Liczba UMF

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.