daro Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego https://www.facebook.com/reel/917016549779967 Cytuj
wawelski Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego W dniu 19.02.2024 o 19:27, Tadek11 napisał(a): Niestety jest w tym wiele prawdy co piszesz , ale nie mam na myśli co piszą na grupach fejsbukowych ... Wczoraj natrafiłem na rzeczonym medium na post z zapytaniem "czy ktoś z was robi sam sobie apiwarol, dajcie sprawdzone przepisy". I pod postem 20 odpowiedzi domorosłych Mendelejewów. Co tam Biowet Puławy, sam se zrobię, ***** proporcje i składniki. Normalnie człowiek powinien się puknąć w głowę i pójść dalej, ale powiedzcie, jak nie zaczniemy reagować tylko tak będziemy się pukać po głowie i chodzić dalej, to dokąd zajdziemy z tym naszym pszczelarstwem i jego jakością? Wydaje się, że części młodych "pasjonatów" pszczoły jedynie przeszkadzają, to są biznesmany, celem dla nich jest miód, bądź jak zdobyty, byle jak najmniejszym kosztem. I teraz ja widzę problem w tym, że tych dyletantów, nieuków i "biznesmanów po trupach" przybywa, może nawet nie ze złej woli tacy są, tylko taki wzorzec jest na topie, a innego nie znają, no więc jak będzie ich więcej niż Pszczelarzy z krwi, kości i serca, to i chłamu zamiast prawdziwego miodu polskiego, ale pod naszym wspólnym szyldem, będzie więcej, przybędzie niezadowolonych konsumentów i klienci się od nas odbiją, a to już będzie duży problem dla nas wszystkich. Powinniśmy dbać o swoje środowisko pszczelarskie, dokształcać się, krzewić wiedzę i dobre praktyki, trzeba nieść kaganek oświaty, a chore tkanki wypalać ogniem. Amen Cytuj
wawelski Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego W dniu 21.02.2024 o 12:32, Krzychu napisał(a): Szansę? Wiesz jakie są wymagania, żeby swój miód nazwać ekologicznym? 1. Pasieka pszczela musi być umiejscowiona w lokalizacji, gdzie w promieniu ileś tam (5?) km nie ma żadnego gospodarstwa rolnego ani gospodarstwa domowego - czyli w jakiejś dziczy. 2. Ule musza być jedynie z certyfikowanych materiałów ekologicznych - nie wystarczy drewno z tartatku a takie co ma certyfikat 3. Leki ekologiczne 4. Cukier do podkarmiania ekologiczny - ile kosztuje? 15 zł ? Koszty produktów eko są niebywałe.... a sprubój bez certyfikacji nazwać swój produkt ekologiczny to WIJHARS taką karę dowali, że ise nie pozbierasz... To właśnie w tym leczeniu jest pies pogrzebany. Na wspomnianym przeze mnie szkoleniu dr Olszewski opowiadał o leczeniu bez ciężkiej chemii. Izolacja matek i kwas szczawiowy to klucz do sukcesu. A co do reszty wymogów, Krzychu, czy nie wystarczy na początek, że będziemy mogli spojrzeć klientowi w oczy i bez drgnięcia powieki powiedzieć mu, że nasz miód jest zdrowy i nie ma w nim żadnej chemii? Cytuj
daro Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Godzinę temu, wawelski napisał(a): Normalnie człowiek powinien się puknąć w głowę i pójść dalej, ale powiedzcie, jak nie zaczniemy reagować tylko tak będziemy się pukać po głowie i chodzić dalej, to dokąd zajdziemy z tym naszym pszczelarstwem i jego jakością? Cytuj
manio Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Znacie ? To posłuchajcie , szczególnie Ci co nie rozumieją o co protestują na granicach Daleki jestem od łatwego populizmu i teorii spiskowych , ale ten człowiek mówi o wielu oczywistych faktach , o których nie słyszymy w oficjalnej propagandzie . Ekologia nie jest też tak ekologiczna , ani zielona jak się próbuje nam wmawiać. Wiatrak nie emituje , ale zostawia olbrzymi ślad węglowy - na jego wyprodukowanie wyemitowano więcej CO2 niż rekompensuje to energia wyprodukowana z wiatru. |O kosztach utylizacji czy szkodach dla środowiska i żywych ludzi i zwierząt z tytułu tych budowli , nikt nawet nie wspomina. To niepoprawne politycznie , nieładne i oszołomskie ? Edytowane 22 Lutego przez manio 2 1 1 1 Cytuj
wawelski Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 11 godzin temu, daro napisał(a): To zestawienie pięknie pokazuje potencjał rynku miodu. Daro, jakim samochodem chciałbyś jeździć? Mercedesem, droższym ale wypasionym, czy Dacią? I to i to jeździ, ale już na pierwszy rzut oka widać różnice, a co dopiero jak się zagłębisz w specyfikację techniczną. A na zdrowiu oszczędzałbyś? Bo ja nie i nie znam nikogo takiego. Miód od zawsze był traktowany jako produkt prozdrowotny. A czym różni się miód z Chin od miodu z takiego np. staropolskiego Czarnolasu? Dla konsumenta tylko ceną, polski jest 3x droższy. Klient to nie frajer, po co ma przepłacać skoro różnicy nie ma. Żeby to zmienić trzeba zadbać o jakość naszych miodów i na tej bazie zbudować świadomość konsumencką. 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 4 godziny temu, wawelski napisał(a): na tej bazie zbudować świadomość konsumencką. Muszę tego posta pokazać żonie. Miała się tym zajmować. Zmotywuje ją. 2 Cytuj
daro Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 12 godzin temu, wawelski napisał(a): Daro, jakim samochodem chciałbyś jeździć? Mercedesem, droższym ale wypasionym, czy Dacią? I to i to jeździ, ale już na pierwszy rzut oka widać różnice, a co dopiero jak się zagłębisz w specyfikację techniczną. Jeżdżę już 2 Dacią . Jak kupowałem 1 miałem wahania co do sensowności kupna . Zaryzykowałem 3 też będzie Dacia . I Merol jeździ i inne ja jestem zdania że samochód ma się nie psuć , być wygodny i mało kosztować . Wybrałem najlepszy . Każda złotówka to nie papierek to kawałek mojego życia które musiałem poświęcić na jej zarobienie . Musiałem bom już od tego roku emeryt . Nie wiem jak Ty ale znam lepsze marnowanie życia niż celownik na aucie . 12 godzin temu, wawelski napisał(a): To zestawienie pięknie pokazuje potencjał rynku miodu. To zestawienie pokazuje jak nas dymają . Nie pokazuje potencjału rynku . Nie odpowiedziałeś na me pytanie jak się ustala cenę produktu . Gdybyś znał odpowiedź nie pisałbyś tych bredni o potencjale . Potencjał też iu mnie drzemie w spodniach . Dlaczego tylko drzemie ? 12 godzin temu, wawelski napisał(a): Miód od zawsze był traktowany jako produkt prozdrowotny. A czym różni się miód z Chin od miodu z takiego np. staropolskiego Czarnolasu? Dla konsumenta tylko ceną, polski jest 3x droższy. Klient to nie frajer, po co ma przepłacać skoro różnicy nie ma. Co ty powiesz ? Może nie ma różnicy pomiędzy Twym . Pomiędzy moim a chińskim jest taka różnica jak pomiędzy koniem a koniakiem . Zawsze odsyłam do biedry . Reszta to pierdoły 3 ulowca pouczającego jaki to zły produkt posiadam . Miód to produkt spożywczy a dobry produkt spożywczy jest pro zdrowotny w myśl zasady- jesteś tym co jesz . Moja dieta 100% rożni się od Twojej - ja gówna nie jem . Wolę chodzić głodny . 12 godzin temu, wawelski napisał(a): i na tej bazie zbudować świadomość konsumencką. Świadomość jest taka że 90% równolatków mojej córki nie znało SMAKU MIODU . Ze jakiś debli pisze że białe wytrącenia glukozy w miodzie to oznaki zepsucia i że dobry miód jest płynny . 1 1 Cytuj
daro Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego https://scontent.fqyy1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/423326258_122118974630202593_8067459017870683633_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=xHVz4lP8rEUAX9otADG&_nc_ht=scontent.fqyy1-1.fna&cb_e2o_trans=q&oh=00_AfDaBU7C2_cIDJiS2tc0d9-Tg4T18y8TGed42hymXRWRdQ&oe=65DD9930 Cytuj
daro Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 23 godziny temu, manio napisał(a): Daleki jestem od łatwego populizmu i teorii spiskowych , ale ten człowiek mówi o wielu oczywistych faktach , o których nie słyszymy w oficjalnej propagandzie . Ekologia nie jest też tak ekologiczna , ani zielona jak się próbuje nam wmawiać. Wiatrak nie emituje , ale zostawia olbrzymi ślad węglowy - na jego wyprodukowanie wyemitowano więcej CO2 niż rekompensuje to energia wyprodukowana z wiatru. |O kosztach utylizacji czy szkodach dla środowiska i żywych ludzi i zwierząt z tytułu tych budowli , nikt nawet nie wspomina. To niepoprawne politycznie , nieładne i oszołomskie ? Nie .. Ty naprawdę jesteś kacapskim trollem . Oficjalna propaganda ? Toż to wcześniej 3 miesiące temu Twój zbawiciel i jedyna prawda objawiona . Toż już ryży przejął na rympał TVP . ????????? Ty myślisz że nikt nie może Twych wypowiedzi wcześniejszych przeczytać ? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego U mnie ze sprzedażą miodu się trochę ruszyło jak zawsze przed Świętami Wielkanocnymi , no i cukier bardzo potaniał ostatnio w DINO nawet widziałem po 3,75 zł/kg oczywiście kupiłem parę zgrzewek , Ale to nie jest żaden przełom , tylko chwilowa sytuacja , tak że nie ma co wyciągać jakichś dalej idących wniosków. 🙂 W dniu 23.02.2024 o 07:22, wawelski napisał(a): Żeby to zmienić trzeba zadbać o jakość naszych miodów i na tej bazie zbudować świadomość konsumencką. No i słusznie 😁 tylko gdzie mamy dbać o tą jakość miodu , u siebie w pasiece , to chyba Wszyscy dbamy , tylko czy te firmy importujące ogromne ilość miodu dbają o świadomość klientów swoim marketingiem ? Niektóre kraje wprowadzają limity na obecność w marketach towarów rolniczych obcego pochodzenia w trosce o własnych producentów rolnych żeby nie upadło rolnictwo w tych krajach . U nas wszystko jak do tej pory szło na żywioł i nikt nie myśli o takiej sprawie jak bezpieczeństwo żywnościowe Kraju. Oto strona jednego z biznesmenów i na dole strony jest lista klientów marketów które zaufały temu biznesmenowi . https://pszczelarz-kozacki.pl/ Cytuj
Krzychu Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego W dniu 23.02.2024 o 11:47, michal79 napisał(a): Muszę tego posta pokazać żonie. Miała się tym zajmować. Zmotywuje ją. Coś o tym wiem. Nie jesteś sam w tych tematach 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 12 minut temu, Krzychu napisał(a): Coś o tym wiem. Nie jesteś sam w tych tematach Dotrzeć do świadomości innych to trzeba być pracownikiem mediów lub pracownikiem firmy reklamowej i w przypadku miodu i zdrowej żywności tylko stałe stoisko na handlowych miejscach i wyrobienie sobie dobrej marki warunkuje sukces. Mam znajomych sadowników z Wilgi handlujących owocami to oni w każde handlowe dni są na targowisku ze swoim towarem i od nich ludzie kupują z dwu powodów , bo mają dobry towar i są w każdy handlowy dzień na targowisku czyli są cały czas dostępni dla klientów nawet anonimowych Cytuj
Krzychu Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 6 minut temu, Tadek11 napisał(a): Dotrzeć do świadomości innych to trzeba być pracownikiem mediów lub pracownikiem firmy reklamowej i w przypadku miodu i zdrowej żywności tylko stałe stoisko na handlowych miejscach i wyrobienie sobie dobrej marki warunkuje sukces. Mam znajomych sadowników z Wilgi handlujących owocami to oni w każde handlowe dni są na targowisku ze swoim towarem i od nich ludzie kupują z dwu powodów , bo mają dobry towar i są w każdy handlowy dzień na targowisku czyli są cały czas dostępni dla klientów nawet anonimowych Mi chodziło o żonę wspomagającą w sprzedaży miodu Ale ok, masz racje Cytuj
Peter001 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego https://www.youtube.com/watch?v=YO1cWfo14Ac Cytuj
Peter001 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca 5 lat na wdrożenie to oznacza, że u nas najwcześniej na granicy terminu - jak ze wszystkim. Jeśli ten system zostanie wdrożony, jest duża szansa na wyeliminowanie ze sprzedaży słodzików pod nazwą miodu, co zapewne przyniesie pozytywne skutki dla pszczelarzy. Niestety - dopiero za 5, 6 lat.. Przez ten czas populacja pszczół znacząco się zmniejszy, bo nie będzie się opłacało utrzymywać pni. Jedyna szansa na utrzymanie przez ten czas "pogłowia" pszczelego to rekompensata kosztów utrzymania pnia pszczelego na tzw. biegu jałowym.. Mam na myśli pasieki towarowe, hobbystyczne się utrzymają. Cytuj
Marco Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca On 22.02.2024 at 20:38, manio said: Znacie ? To posłuchajcie , szczególnie Ci co nie rozumieją o co protestują na granicach Daleki jestem od łatwego populizmu i teorii spiskowych , ale ten człowiek mówi o wielu oczywistych faktach , o których nie słyszymy w oficjalnej propagandzie . Ekologia nie jest też tak ekologiczna , ani zielona jak się próbuje nam wmawiać. Wiatrak nie emituje , ale zostawia olbrzymi ślad węglowy - na jego wyprodukowanie wyemitowano więcej CO2 niż rekompensuje to energia wyprodukowana z wiatru. |O kosztach utylizacji czy szkodach dla środowiska i żywych ludzi i zwierząt z tytułu tych budowli , nikt nawet nie wspomina. To niepoprawne politycznie , nieładne i oszołomskie ? Trudno zaprzeczyć, to szczera prawda. Nie śledzę szczegółowo protestów, ale obawiam się że część protestujących popierała władze, która doprowadziła do obecnej sytuacji Cytuj
Marco Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca (edytowane) On 22.02.2024 at 18:50, wawelski said: będziemy mogli spojrzeć klientowi w oczy i bez drgnięcia powieki powiedzieć mu, że nasz miód jest zdrowy i nie ma w nim żadnej chemii? Najprościej byłoby byśmy zamiast mówić że będzie Pan zadowolony, mogli potwierdzić nasze przekonanie wynikami przebadanego miodu. Zaryzykuję stwierdzenie, że zamiast 50 „plus” do przezimowanej rodziny chętniej widziałbym darmowe badanie mojego miodu i na tej podstawie go promował. Badania takie są włączone do dofinansowań, ale ilu z na je robi, a powinien to być standard, albo wymóg minimum. Wtedy można bez drgnięcia powieki mówić dobrze o naszym miodzie. Laboratoriów mających kompetencje badać miód jest niewiele, a ich dostępność lub obowiązkowość powinna być powszechna. Edytowane 9 Marca przez Marco 2 Cytuj
Beeman Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca 8 godzin temu, Marco napisał(a): Nie śledzę szczegółowo protestów, ale obawiam się że część protestujących popierała władze, która doprowadziła do obecnej sytuacji Ok, niech tak bedzie ale ci "nowi" dążą do naprawy? NIe. Tylo przyklad: krzyczeli ze 2 miliardy na telewizje to marnotrastwo. Wiemy co zrobili, dali 3 miliardy. 2 Cytuj
astromax Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Jedni warci drugich a nas mają w 4 literach 1 1 Cytuj
daro Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca 22 godziny temu, Marco napisał(a): Laboratoriów mających kompetencje badać miód jest niewiele, a ich dostępność lub obowiązkowość powinna być powszechna. Nie idźcie tą drogą , mówię wam . Miody z Ukrainy czy Chin ,,przechodzą ,, wszystkie badania . 22 godziny temu, Marco napisał(a): Nie śledzę szczegółowo protestów, ale obawiam się że część protestujących popierała władze, która doprowadziła do obecnej sytuacji A szkoda może być poczytał ot założenia zielonego ładu . W Polsce władzą w/g konstytucji jest Naród Polski. 2 Cytuj
Marco Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca 17 hours ago, daro said: Miody z Ukrainy czy Chin ,,przechodzą ,, wszystkie badania Trudno uwierzyć, że płynny miód stojący w marketach przechodzi badania, że nie został przegrzany itp. Może badania są nie takie jak trzeba Cytuj
Krzychu Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca 21 godzin temu, daro napisał(a): Nie idźcie tą drogą , mówię wam . Miody z Ukrainy czy Chin ,,przechodzą ,, wszystkie badania . Racja, A na dodatek wszyscy pszczelarze na fejsbukach biją brawo. Nawet wmawiają by wierzyć w możliwości polskich naukowców w laboratoriach... Cyrk. 3 godziny temu, Marco napisał(a): Może badania są nie takie jak trzeba Nie ważne czyj miód się bada, ważne kto za badanie płaci, i ile... I zobaczycie, importerzy na tym skorzystają. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca 9 godzin temu, Marco napisał(a): Trudno uwierzyć, że płynny miód stojący w marketach przechodzi badania, że nie został przegrzany itp. Wiekszosc miodow w marketach jest przegrzanych i to jest akceptowane na calym swiecie. Badania robi sie na szkodliwe zwiazki w miodzie a nie jaki ten miod jest zdrowotny (wartosciowy) Takie badania("zdrowotne") robi sie na miodzie Manuka. Liczba UMF Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.