daro Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 39 minut temu, Turqs napisał(a): Przecież nie rozgrzebywałem rodzin tylko zdjąłem powałko-dach A ja nie stałem za plecami . Ludzie tak piszą jakby czytający ich wpisy nie to że stał za plecami ale jeszcze czytał w myślach .🤣 38 minut temu, Turqs napisał(a): Daro musisz poczuć luz i dystans Nie wyluzowani i nie zdystansowany . Kiedyś 2 manele na ławce siedzą jeden mówi - pierdnę . Drugi mówi wyluzuj , pierwszy pierdzi i mówi ze..rałem się . Drugi miej dystans . Pierwszy ta łatwo gadać jak już leci po łydce . Ot takie stołeczne życie ..... P.S Była tu qwno burza bo P.Chachuła zamieścił filmik o zimowli pszczół i mundremu nawet nie wystarczyła moja z Chachułą korespondencja na ten temat . Bo Chachułą filmuje i tak można .. Podobnie ze Stańczukiem . Plączą w komentarzach Cytuj
michal79 Opublikowano 16 Stycznia Autor Opublikowano 16 Stycznia Byłem w październiku w Kamiannej. Obowiązkowo do powrotu, świetnie się tam łączy pszczelarstwo z rodzinną turystyką. Nawet tamtejszy kościół jest pełen pszczelarskich motywów. A tu dzisiaj taki news... Ciekawe jakie będą dalsze losy pasieki "Barć" i linii "Kamianka"... Mam nadzieję będzie miał kto kontynuować. https://sadeczanin.info/wiadomosci/odszedl-jacek-nowak-wlasciciel-pasieki-barc-w-kamiannej-o-pszczolach-wiedzial-wszystko Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Też byłem w Kamiannej parę lat temu i w pasiece "Barć" i rozmawialiśmy z Panem Nowakiem , opowiadał nam o swojej pasiece i nawet miał swoją linie matek wyselekcjonowanych na jego górskie tereny , gdzie jest bardzo krótki sezon pszczelarski i właściwie podstawą jest spadź . Koledzy nawet kupili sobie u niego matki górskie na próbę i o dziwo miał zamówienia na swoje matki. 2 Cytuj
michal79 Opublikowano 19 Stycznia Autor Opublikowano 19 Stycznia Wczoraj było 6,5 stopnia, wiatr zelżał, w wylotki zaświeciło... To podjechałem sprawdzić. I coś było 🙃🙃 Cytuj
gajowy Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia W dniu 19.01.2025 o 11:04, michal79 napisał(a): I coś było 🙃🙃 U mnie z kilku uli też wyszły. Przetapiałem właśnie ramki i pchały mi się do środka czując zapach chyba... I wczoraj i dzisiaj. W zasadzie cały susz z miodni mam do przetopienia. Barciak wlazł i porobił wszędzie dziury. Mimo, że na stryszku nieogrzewanym i nieprzeczerwione. Cytuj
MAQ Opublikowano Sobota o 16:57 Opublikowano Sobota o 16:57 No, jest wiosennie. Miałem dziś obloty, widzę to po brązowych plamach pozostawionych tu i ówdzie. Nawet na nieczynnym poidle spotkałem kilka pszczół, czyżby potrzebowały wody dla czerwiu? 1 Cytuj
Madzin Opublikowano Poniedziałek o 20:41 Opublikowano Poniedziałek o 20:41 U mnie dziś oblot , wszystkie żyją pogoda wiosenna nawet kanarki w wolierze się rozśpiewały . Zimy już chyba nie będzie (było kilka nocy z minusami dwucyfrowymi , pare dni z białym puchem a tak to deszcz , mgły i masa wilgoci w powietrzu) . Czas wystartować z pierwszymi nowalijkami do szklarni . A pszczoły niech sobie radzą . Czas na pierwsze przeglądy jeszcze przyjdzie . Pozdrawiam !! 2 Cytuj
Tadek11 Opublikowano Poniedziałek o 21:26 Opublikowano Poniedziałek o 21:26 7 minut temu, Madzin napisał(a): Czas na pierwsze przeglądy jeszcze przyjdzie . Pozdrawiam !! Oj . Jeszcze przyjdzie czas . 😁 2 Cytuj
manio Opublikowano Wtorek o 06:54 Opublikowano Wtorek o 06:54 9 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Oj . Jeszcze przyjdzie czas . 😁 właśnie pożyczyłem kamerę termowizyjną , taką prawdziwą z celownikiem termicznym. Jak się zmobilizuję to popatrzę , ale przez ściany i bezdotykowo. To doskonałe narzędzie do zimowych przeglądów. Szkoda , że nietanie. 1 Cytuj
gajowy Opublikowano Wtorek o 07:26 Opublikowano Wtorek o 07:26 Tak się złożyło, że byłem wczoraj na obydwóch toczkach jakie mam. Pod Warszawą oblot był pełną gębą. A na Kurpiach Białych, moim "lokalnym Spitsbergenie" jedna rodzina z czterech lekko rozluźniła kłąb. Żadnego latania... Cytuj
Robi_Robson Opublikowano Wtorek o 16:25 Opublikowano Wtorek o 16:25 U mnie dziś w pasiece też był porządny oblot . Z jednej strony dobrze , że się wypróżnią ... A z drugiej niedobrze , że poczuły wiosnę w styczniu . Cytuj
Turqs Opublikowano Wtorek o 16:54 Opublikowano Wtorek o 16:54 U mnie okoliczni znajomi pszczelarze podobne sygnały. U mnie jutro 9 st to też planuję sprawdzić jak sytuacja głównie w odkładach. Cytuj
Madzin Opublikowano Wtorek o 17:09 Opublikowano Wtorek o 17:09 30 minut temu, Robi_Robson napisał(a): U mnie dziś w pasiece też był porządny oblot . Z jednej strony dobrze , że się wypróżnią ... A z drugiej niedobrze , że poczuły wiosnę w styczniu . Nic raczej na to nie poradzimy ze pogoda jest jaka jest . Dadzą sobie radę. Jedna z rodzin nawet dzisiaj przynosiła pyłek oczywiście nie jakieś ogromne ilości ale widziałam jedna pszczole z obnozami . Wiedziałam ze ta rodzina będzie pierwsza ale nie spodziewałam się tego w styczniu . Ten ul co roku startuje jako pierwszy, nie umiem tego przemyśleć dlaczego tak się dzieje . Jest pierwszy w rzędzie i co roku wylatuje delikatnie zanim zrobią to inne rodziny , gdy pozostałe rodziny robią pełne obloty te maja już posprzątane i znoszą pyłek . Nadchodzą chłody temperatura ma spaść do wartości max 5 stopni przez najbliższe tygodnie będą musiały znowu się zabunkrować. Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Wtorek o 19:16 Opublikowano Wtorek o 19:16 12 godzin temu, manio napisał(a): właśnie pożyczyłem kamerę termowizyjną Czy możesz zdradzić jaka to kamera? Chodzi mi o nazwę. Pytam, bo chciałbym sobie coś takiego kupić. I zastanawiam się czy z takich tańszych z allegro się nadaje Cytuj
Krzychu Opublikowano Wtorek o 21:22 Opublikowano Wtorek o 21:22 (edytowane) Nie mam pewności ale wydaje mi się, że u mnie do oblotu brakowało kilku stopni. U znajomego 5 km dalej był oblot. Muszę jeszcze połowę uli z pasieki przenieść o kilka metrów i może być problem. Edytowane Wtorek o 21:27 przez Krzychu Cytuj
manio Opublikowano wczoraj o 07:48 Opublikowano wczoraj o 07:48 (edytowane) 12 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Czy możesz zdradzić jaka to kamera? Chodzi mi o nazwę. Pytam, bo chciałbym sobie coś takiego kupić. I zastanawiam się czy z takich tańszych z allegro się nadaje https://pasiekapszczelarska.pl/topic/2953-sezon-2024/page/8/#findComment-74286 tu pokazywałem zdjęcia zrobione kamerą , która wygląda jak telefon komórkowy. Główna wada ,że zakres wyświetlania jest szeroki , fabryczny , bez możliwości zawężania zakresu. Teraz pożyczyłem taką o wyglądzie kamery z rączką i celownikiem z termometrem. Już kiedyś nią robiłem zdjęcia. Obie produkcji FLIR. Ta druga bardzo precyzyjna , można znaleźć uszkodzoną rurę zimnej wody w ścianie czy podłodze , albo luźny styk w stacji trafo czy rozdzielni. Bardzo przydatne jak ktoś pracuje w obsłudze czy budownictwie. Ta druga bardzo droga z 15-20k, ale Pan Chińczyk sprzedaje już w granicy 350 zł. Nie zrobiłem zdjęć bo jest ciepło i pszczoły nie tylko się obleciały , ale i regularnie latają . To nie jest dobra wiadomość. Ale ma być jeszcze zimno , to sobie przeniosą zapasy , czy przejdą kłębem na lepszą lokalizację Edytowane wczoraj o 08:00 przez manio 1 Cytuj
MAQ Opublikowano wczoraj o 14:59 Opublikowano wczoraj o 14:59 Zajrzałem do uli które były lekkie. Dodałem ramkę z pokarmem w pobliże obsiadanych ramek które były puste. Widziałem też czerw kryty. Cytuj
Tadek11 Opublikowano wczoraj o 16:41 Opublikowano wczoraj o 16:41 To ja od Świąt jeszcze nie byłem w pasiece , u mnie temperatura około 9-10 st.C. więc nie było po co zbliżać się do uli . Cytuj
MAQ Opublikowano wczoraj o 17:02 Opublikowano wczoraj o 17:02 (edytowane) Solidny pszczelarz to i nie ma się co dziwić ze nie trzeba grzebać w styczniu ;-) Edytowane wczoraj o 17:19 przez MAQ 1 Cytuj
manio Opublikowano wczoraj o 17:39 Opublikowano wczoraj o 17:39 (edytowane) 37 minut temu, MAQ napisał(a): Solidny pszczelarz to i nie ma się co dziwić ze nie trzeba grzebać w styczniu 😉 no to ja jestem z tych solidnych bo ostatnio byłem przy zakarmianiu . Mam ostatnie dwa ule w mieście i te widzę codziennie ( z samochodu - amerykański przegląd ) , a że pszczoły latają to i zaglądanie nie ma sensu. To ostatni sezon tej lokalizacji , będę się zwijał powoli do jednej wioskowej lokalizacji i mniejszej ilości uli. Mniej uli , mniej miodu ( to też ostatnio raczej problem niż satysfakcja) i mniej fizycznej , ciężkiej pracy. Celuję w 10 pni . W tym roku musi się udać Edytowane wczoraj o 17:40 przez manio Cytuj
Turqs Opublikowano wczoraj o 19:58 Opublikowano wczoraj o 19:58 Wszystko w życiu ma swój koniec Cytuj
daro Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) W dniu 28.01.2025 o 17:25, Robi_Robson napisał(a): A z drugiej niedobrze , że poczuły wiosnę w styczniu . A czemu nie dobrze ? Ja banany pikuje ! Planeta płonie ! Pszczoły mądrzejsze niż my . Napisałem że zimy nie będzie już na jesieni choć baca gadał żeby drewno zbierać .Pszczoły mi tak szeptały . Paręnaście lat temu pokitowały wylotki zostawiając na grubość ołówka .Było w lutym 37 na minusie . Edytowane 14 godzin temu przez daro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi