Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Turqs napisał(a):

Przecież nie rozgrzebywałem rodzin tylko zdjąłem powałko-dach

A ja nie stałem za plecami . Ludzie tak piszą jakby czytający ich wpisy nie to że stał za plecami ale jeszcze czytał w myślach .🤣

38 minut temu, Turqs napisał(a):

Daro musisz poczuć luz i dystans

Nie wyluzowani i nie zdystansowany . Kiedyś 2 manele na ławce siedzą jeden mówi - pierdnę . Drugi mówi wyluzuj , pierwszy pierdzi i mówi ze..rałem się  . Drugi miej dystans . Pierwszy ta łatwo gadać jak już leci po łydce . Ot takie stołeczne życie .....

P.S Była tu qwno burza bo P.Chachuła zamieścił filmik o zimowli pszczół i mundremu nawet nie wystarczyła moja z Chachułą korespondencja na ten temat . Bo Chachułą filmuje i tak można .. Podobnie ze Stańczukiem . Plączą w komentarzach

Opublikowano

Byłem w październiku w Kamiannej. Obowiązkowo do powrotu, świetnie się tam łączy pszczelarstwo z rodzinną turystyką. Nawet tamtejszy kościół jest pełen pszczelarskich motywów.

A tu dzisiaj taki news...

Ciekawe jakie będą dalsze losy pasieki "Barć" i linii "Kamianka"...

Mam nadzieję będzie miał kto kontynuować.

https://sadeczanin.info/wiadomosci/odszedl-jacek-nowak-wlasciciel-pasieki-barc-w-kamiannej-o-pszczolach-wiedzial-wszystko

Opublikowano

Też byłem w Kamiannej parę lat temu i w pasiece "Barć" i rozmawialiśmy z Panem Nowakiem , opowiadał nam o swojej pasiece i nawet miał swoją linie matek wyselekcjonowanych na jego górskie tereny , gdzie jest bardzo krótki sezon pszczelarski i właściwie podstawą jest spadź . Koledzy nawet kupili sobie u niego matki górskie na próbę i o dziwo miał zamówienia na swoje matki.

AP1GczNScyPaGff2iMhP0odmyZMXF0rsg-3dWORl

• Lubię 2
Opublikowano

Wczoraj było 6,5 stopnia, wiatr zelżał, w wylotki zaświeciło...

To podjechałem sprawdzić.

I coś było 🙃🙃

JoUkOJN.jpeg

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 11:04, michal79 napisał(a):

I coś było 🙃🙃

U mnie z kilku uli też wyszły. Przetapiałem właśnie ramki i pchały mi się do środka czując zapach chyba... I wczoraj i dzisiaj.

W zasadzie cały susz z miodni mam do przetopienia. Barciak wlazł i porobił wszędzie dziury. Mimo, że na stryszku nieogrzewanym i nieprzeczerwione. 

Opublikowano

No, jest wiosennie.

Miałem dziś obloty, widzę to po brązowych plamach pozostawionych tu i ówdzie.

Nawet na nieczynnym poidle spotkałem kilka pszczół, czyżby potrzebowały wody dla czerwiu?

IMG_20250125_141402.thumb.jpg.7488bdf14eeef66be0a46f23365ad507.jpg

• Lubię 1
Opublikowano

U mnie dziś oblot , wszystkie żyją ;) pogoda wiosenna nawet kanarki w wolierze się rozśpiewały . Zimy już chyba nie będzie (było kilka nocy z minusami dwucyfrowymi , pare dni z białym puchem a tak to deszcz , mgły i masa wilgoci w powietrzu) . Czas wystartować z pierwszymi nowalijkami do szklarni . A pszczoły niech sobie radzą . Czas na pierwsze przeglądy jeszcze przyjdzie . Pozdrawiam !! 

• Lubię 2
Opublikowano
9 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Oj . Jeszcze przyjdzie czas . 😁

właśnie pożyczyłem kamerę termowizyjną , taką prawdziwą z celownikiem termicznym. Jak się zmobilizuję to popatrzę , ale przez ściany i bezdotykowo. To doskonałe narzędzie do zimowych przeglądów. Szkoda , że nietanie.

• Lubię 1
Opublikowano

Tak się złożyło, że byłem wczoraj na obydwóch toczkach jakie mam.  Pod Warszawą oblot był pełną gębą. A na Kurpiach Białych, moim "lokalnym Spitsbergenie" jedna rodzina z czterech lekko rozluźniła kłąb. Żadnego latania... 

Opublikowano

U mnie dziś w pasiece też był  porządny oblot .
Z jednej strony dobrze , że się wypróżnią ...
A z drugiej niedobrze , że poczuły wiosnę w styczniu .

Opublikowano

U mnie okoliczni znajomi pszczelarze podobne sygnały. U mnie jutro 9 st to też planuję sprawdzić jak sytuacja głównie w odkładach. 

Opublikowano
30 minut temu, Robi_Robson napisał(a):

U mnie dziś w pasiece też był  porządny oblot .
Z jednej strony dobrze , że się wypróżnią ...

Nic raczej na to nie poradzimy ze pogoda jest jaka jest ;) . Dadzą sobie radę. Jedna z rodzin nawet dzisiaj przynosiła pyłek oczywiście nie jakieś ogromne ilości ale widziałam jedna pszczole z obnozami . Wiedziałam ze ta rodzina będzie pierwsza ale nie spodziewałam się tego w styczniu . Ten ul co roku startuje jako pierwszy, nie umiem tego przemyśleć dlaczego tak się dzieje . Jest pierwszy w rzędzie i co roku wylatuje delikatnie zanim zrobią to inne rodziny , gdy pozostałe rodziny robią pełne obloty te maja już posprzątane i znoszą pyłek . Nadchodzą chłody temperatura ma spaść do wartości max 5 stopni przez najbliższe tygodnie będą musiały znowu się zabunkrować. 

Opublikowano
12 godzin temu, manio napisał(a):

właśnie pożyczyłem kamerę termowizyjną

Czy możesz zdradzić jaka to kamera? Chodzi mi o nazwę.

Pytam, bo chciałbym sobie coś takiego kupić. I zastanawiam się czy z takich tańszych z allegro się nadaje

Opublikowano (edytowane)

Nie mam pewności ale wydaje mi się, że u mnie do oblotu brakowało kilku stopni. U znajomego 5 km dalej był oblot.

Muszę jeszcze połowę uli z pasieki przenieść o kilka metrów i może być problem.

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Czy możesz zdradzić jaka to kamera? Chodzi mi o nazwę.

Pytam, bo chciałbym sobie coś takiego kupić. I zastanawiam się czy z takich tańszych z allegro się nadaje

https://pasiekapszczelarska.pl/topic/2953-sezon-2024/page/8/#findComment-74286

tu pokazywałem zdjęcia zrobione kamerą , która wygląda jak telefon komórkowy. Główna wada ,że zakres wyświetlania jest szeroki , fabryczny , bez możliwości zawężania zakresu.

Teraz pożyczyłem taką o wyglądzie kamery z rączką i celownikiem z termometrem. Już kiedyś nią robiłem zdjęcia. Obie produkcji FLIR. Ta druga bardzo precyzyjna , można znaleźć uszkodzoną rurę zimnej wody w ścianie czy podłodze , albo luźny styk w stacji trafo czy rozdzielni. Bardzo przydatne jak ktoś pracuje w obsłudze czy budownictwie. Ta druga bardzo droga z 15-20k, ale Pan Chińczyk sprzedaje już w granicy 350 zł. 

Nie zrobiłem zdjęć bo jest ciepło i pszczoły nie tylko się obleciały , ale i regularnie latają . To nie jest dobra wiadomość. Ale ma być jeszcze zimno , to sobie przeniosą zapasy  , czy przejdą kłębem na lepszą lokalizację

Edytowane przez manio
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Zajrzałem do uli które były lekkie.

Dodałem ramkę z pokarmem w pobliże obsiadanych ramek które były puste.

Widziałem też czerw kryty.

Opublikowano

To ja od Świąt jeszcze nie byłem w pasiece , u mnie temperatura około 9-10 st.C. więc nie było po co zbliżać się do uli .

Opublikowano (edytowane)

Solidny pszczelarz to i nie ma się co dziwić ze nie trzeba grzebać w styczniu ;-) 

Edytowane przez MAQ
  • Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, MAQ napisał(a):

Solidny pszczelarz to i nie ma się co dziwić ze nie trzeba grzebać w styczniu 😉

no to ja jestem z tych solidnych bo ostatnio byłem przy zakarmianiu . Mam ostatnie dwa ule w mieście i te widzę codziennie ( z samochodu - amerykański przegląd :) ) , a że pszczoły latają to i zaglądanie nie ma sensu. To ostatni sezon tej lokalizacji , będę się zwijał powoli do jednej wioskowej  lokalizacji i mniejszej ilości uli. Mniej uli , mniej miodu ( to też ostatnio raczej problem niż satysfakcja) i mniej fizycznej , ciężkiej pracy. Celuję w 10 pni . W tym roku musi się udać :)

Edytowane przez manio
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.01.2025 o 17:25, Robi_Robson napisał(a):

A czemu nie dobrze ? Ja banany pikuje ! Planeta płonie ! Pszczoły mądrzejsze niż my . Napisałem że zimy nie będzie już  na jesieni choć baca gadał żeby drewno zbierać .Pszczoły mi tak szeptały . Paręnaście lat temu pokitowały wylotki zostawiając na grubość ołówka .Było w lutym 37 na minusie .

Edytowane przez daro