Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na rzepaku puste ule. Choć pszczoły latają jak głupie. Może choć przez te chwilowe ochłodzenie akacja nie wybuchnie zaraz z kwiatami.

Opublikowano
Godzinę temu, gajowy napisał(a):

U mnie na rzepaku puste ule. Choć pszczoły latają jak głupie. Może choć przez te chwilowe ochłodzenie akacja nie wybuchnie zaraz z kwiatami.

Jak to w końcu jest z nektarowaniem tych najnowszych odmian rzepaku? Naczytałem się trochę na forum "Polanki", ale tam dyskusja nie doszła do żadnych istotnych wniosków. 

Założyciel wątku wyraził wątpliwość, czy jego pszczoły aby na pewno zbierały nektar rzepakowy, czy raczej mniszek. Zwrócił uwagę, że współczesne odmiany opisywane są jedynie pod kątem walorów rolniczych, nic o użyteczności dla pszczół. 

Po analizie pyłkowej okazało się, że miód od jego pszczół stojących przy rzepaku, rzeczywiście jest miodem rzepakowym, ale wielkich zbiorów nie miał.

Opublikowano
2 godziny temu, michal79 napisał(a):

Po analizie pyłkowej okazało się, że miód od jego pszczół stojących przy rzepaku, rzeczywiście jest miodem rzepakowym, ale wielkich zbiorów nie miał

Bo analiza pyłkowa okazuje się, że nie jest miarodajną kontrolą odmiany miodu. W tamtym roku po wirowaniu rzepaku zakwitła miododajna koniczyna inkarnatka. Kwitła miesiąc o było jej 24 ha 500 m od pasieki. W każdej rodzinie przełożyłem do miodni po ramce czerwiu z gniazda. Po wywirowaniu w czerwcu wyszedł miód o fajnym slomkawym kolorze. Po analizie laboratoryjnym wyszło, że miód jest rzepakowy - udział pyłku rzepaku 89%. Super, co ? Badania robił Honeylab Teper i Waś. Ja stawiam na zapruszenie miodu pyłkiem z pierzgi z okolicy czerwiu ale mimo nakierowania w opisie podającym do próby laboratoryjnej zostało to zignorowane. Dla porównania - 2 lata temu postawiłem pszczoły na gryce. A pszczoły przyniosły miód o kolorze jasno herbacianym. Po analizie laboratoryjnej również okazało się, że dominuje pyłek rzepakowy ale z racji smaku, koloru oraz terminu miodu wykluczono tą odmianę. Kolejnym pyłkiem dominującym była lipa. Smak i kolor to potwierdziły i tak został zakwalifikowany. To badanie nie robiła już firma a osoba prywatna legitymującą się tytułami naukowymi z dostępem do laboratorium. 

• Lubię 1