Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile wykres jest dla mnie jasny , o tyle ten prosty schemat to hebrajszczyzna , lub jak to pisze daro hieroglify  :D
Ja kupiłem kiedyś do pasieki wagę platformową o udźwigu 200kg.
i do dziś jej nie użyłem w pasiece .
Akumulatory padły i teraz , to już tylko sieciówka .
Z niecierpliwością czekam na ofertę tego kolegi-elektronika .
Jeśli cena będzie przystępna , to chętnie nabędę takiego gotowca .

Opublikowano

Gotowiec to takie coś co obsłuży blondynka czyli ja. Zamknięte w mydelniczce , niech już i sieciowe ale nie kosztujące ........... Moi dziadowie po świecie się tułali, może gdzie iSzkocka krew płynie ,bo cholernie skąpy jestem . No nie sknera. :D

Opublikowano

Miałem ,,pomysła” i co teraz ? Tadziu, chyba mnie wyleczyłeś ? To tylko 8 słoików miodu. Ta waga wygląda zachęcająco. Masz może więcej informacji? Dzięki za zamieszczenie nam wagi. Pozdrawiam.

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Za kupnem tej wagi przemawia tylko jej uniwersalność i możliwość wykorzystania do innych celów , jeżeli ktoś nie ma podobnej wagi w domu. Ale zakup wagi do ważenia całych uli , tylko pytam się po co ? do sprawdzenia ile można załadować na przyczepkę żeby nie przekroczyć dopuszczalnego ciężaru ? to chyba pod tym kontem to nie ma sensu taki wydatek. Bo sprawdzanie przybytków dziennych ciężaru ula też raczej nic pszczelarzowi nie wyjaśni , bo jeszcze pszczoły noszą do ula  wodę ,  pyłek, propolis i jak pada to jeszcze woda albo rosa na ulu ,  to   jest całkowity przybytek a nie samego nektaru który też przecież ma jeszcze dużą zawartość wody , która przebywając w ulu ulega odparowaniu.

Wg mnie jeżeli ktoś chce mierzyć zawartość przybytku nektaru i miodu powinien raczej kupić wagą wiszącą, hakową zrobić odpowiednie oprzyrządowanie i podnosić same korpusy miodni załóżmy na odpowiednio przystosowanych ramionach hakowych i wtedy będzie miał prawdziwszy obraz przybytku nektaru. Ale powtarzam to jest tylko taki bajer i jak Kogoś stać i ma sporo czasu to może sobie to robić , tak jak mierzenie temperatury w ulu czy filmowanie wnętrza ula , to wszystko jest możliwe i zazdroszczę Tym którzy mają na to czas

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

We mnie płynie kurpiowska krew ,więc jestem oszczędny , ale nie skąpy . Poza tym towarzyski i rodzinny , jak to ludzie na kresach RP :P

Nie ma takiego gotowca , bo poza sprzętem jest potrzebny fachowiec od sieci , serwerów i stawiania najprostszych nawet stron, jeśli nawet w wersji bez akwizycji danych. Pokombinuję z GSM, będzie drożej , ale można sobie wyobrazić gotowca w pudełku , który po zasileniu działa.

Waga to nie jest bajer , to bardzo wszechstronne i cenne narzędzie pasieczne. Widzisz przybytek, oceniasz intensywność wziątku , ale także jego ustanie co może sugerować np. nastrój rojowy. Jak się w śledzonym ulu pszczoły wyroją to też to widać i można w ciemno działać. Jak się nie ma to też nic się nie dzieje i działa się na czuja, ale jak jest to szybko staje się niezbędnym , codziennie badanym parametrem pasieki. Nie miałem wcześniej żadnej wagi pod ulem, nawet dziesiętnej , ale teraz widzę jak wiele informacji przynosi jak się ją postawi pod silną , reprezentatywną rodziną .

Opublikowano

Tak jak u naukowców, zdania są podzielone.

...............................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

Waga to bardzo wszechstronne i cenne narzędzie pasieczne. Widzisz przybytek, oceniasz intensywność wziątku , ale także jego ustanie co może sugerować np. nastrój rojowy. Jak się w śledzonym ulu pszczoły wyroją to też to widać i można w ciemno działać. Jak się nie ma to też nic się nie dzieje i działa się na czuja, ale jak jest to szybko staje się niezbędnym , codziennie badanym parametrem pasieki. Nie miałem wcześniej żadnej wagi pod ulem, nawet dziesiętnej , ale teraz widzę jak wiele informacji przynosi jak się ją postawi pod silną , reprezentatywną rodziną .

No cóż na razie tylko mogę poprzeć ,bardzo chciałbym to wiedzieć wszystko wiedzieć ,uważam że uprościło by mi to życie ;)

P.S. tak sprawdzając w necie na ceny części ze schematu trafiłem na taką stronę .

Może mogło by się zaadoptować do tego urządzenia ?

http://botland.com.pl/moduly-radiowe/3793-modul-radiowy-hc-12-433mhz-transceiver-tht-z-antena.html

http://botland.com.pl/moduly-glowne-xbee/1747-modul-xbee-pro-802154-60mw-series-1-wire-antenna.html

lub to trochę drogie ale ?

http://botland.com.pl/arduino-shield-komunikacja/3633-arduino-gsm-shield-2-ze-zlaczem-zewnetrznej-do-anteny.html

Opublikowano

Za kupnem tej wagi przemawia tylko jej uniwersalność i możliwość wykorzystania do innych celów , jeżeli ktoś nie ma podobnej wagi w domu. Ale zakup wagi do ważenia całych uli , tylko pytam się po co ? do sprawdzenia ile można załadować na przyczepkę żeby nie przekroczyć dopuszczalnego ciężaru ? to chyba pod tym kontem to nie ma sensu taki wydatek. Bo sprawdzanie przybytków dziennych ciężaru ula też raczej nic pszczelarzowi nie wyjaśni , bo jeszcze pszczoły noszą do ula  wodę ,  pyłek, propolis i jak pada to jeszcze woda albo rosa na ulu ,  to   jest całkowity przybytek a nie samego nektaru który też przecież ma jeszcze dużą zawartość wody , która przebywając w ulu ulega odparowaniu.

Wg mnie jeżeli ktoś chce mierzyć zawartość przybytku nektaru i miodu powinien raczej kupić wagą wiszącą, hakową zrobić odpowiednie oprzyrządowanie i podnosić same korpusy miodni załóżmy na odpowiednio przystosowanych ramionach hakowych i wtedy będzie miał prawdziwszy obraz przybytku nektaru. Ale powtarzam to jest tylko taki bajer i jak Kogoś stać i ma sporo czasu to może sobie to robić , tak jak mierzenie temperatury w ulu czy filmowanie wnętrza ula , to wszystko jest możliwe i zazdroszczę Tym którzy mają na to czas

Pozdrawiam

Tadek

Waga pasieczna to doskonały bajer do sprawdzenia jak przebiega zimowla.

W lecie również bardzo przydatna.

Gdyby nie miał jej znajomy pszczelarz z którym się kontaktuję jeśli potrzebuję pomiarów,to dawno bym ją już kupił.PK

Opublikowano

W hodowli pszczół cała sztuka polega na właściwej interpretacji różnych informacji jakie pszczelarz może zebrać  z ula, oraz na podstawie własnego doświadczenia. Ul kontrolny na wadze - owszem nie neguję , ale ilu pszczelarzy na podstawie tylko wagi będzie umiało to zinterpretować właściwie ? i wyciągnąć tak daleko idące wnioski jak taki że już mam w ulu nastrój rojowy , a tym bardziej w całej pasiece. Czynników wpływających na rójkę jest kilkanaście i nigdy nie wiadomo który , lub jaka sekwencja czynników , w danej sytuacji będzie dominująca i sama waga nam nie da odpowiedzi. A to że ustał pożytek i pszczoły przestały intensywnie latać albo że nastąpiło załamanie pogody to i bez wagi widać na podstawie innych obserwacji , ale jeżeli ktoś chce mieć to w liczbach i na wykresie no cóż - to niech sobie mierzy ale czy to jest  "szybko niezbędne"

Każdy pszczelarz lubi popatrzeć na wskaźnik wagi  "jak mu rośnie" a zimie "jak mu ubywa "ze zrozumiałych względów i latem już w głowie szacuje sobie ile może zebrać miodu  i myślę że to jest dominującym motywem z tą wagą. A jeżeli dla kogoś waga kontrolna jest niezbędna w pasiece to oczywiście  , " wolnoć Tomku w  ............"

A Piotr ile lat masz pasieką bez wagi ? i jakoś nie była Ci szybko niezbędna i zastanawiam się ilu pszczelarzy w Polsce procentowo ma w pasiece wagę kontrolną jak myślicie   0,5 - 1% ?????

Motto:

owszem nie neguję przydatności ale neguję niezbędność w pasiece.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Tadek daj się przekonać ,to że da się żyć bez tego to wiem ale że pomoże też jestem przekonany .

Przykład z tego roku ,po lipie mierny przybytek spadziowy był dość długo i nic nie wskazywało ze nastąpiło bum ,bo byłem zajęty żeby być w pasiece w dzień .Dzięki cynkowi kolegi dowiedziałem się że mogę mieć pełne ule  i tak było :) .Gdybym miał dostęp do takich danych o 21 kiedy sprawdzam pocztę ;) to bym czuwal wcześniej .

Ja lubię popatrzeć na oczka jak mam czas ale są dni że nie ma sie kiedy po ..  .podrapać ;) .

Więc podoba się mi pomysł Manio i go popieram .

Pozdrawiam  "Starszy "zwolennik nowinek technicznych ;)

Opublikowano

Tadek daj się przekonać ,to że da się żyć bez tego to wiem ale że pomoże też jestem przekonany .

Ależ nie musisz mnie przekonywać , przeczytaj moje motto . Jeżeli Ci to pomoże  jak piszesz to kupuj  , dlatego podałem Bogdanowi ( patrz wyżej ) typ wagi który moim zdaniem byłby odpowiedni do pasieki,  ale bez takich bajerów jak wykres dobowy pomiarów i SMS -sem przesyłane wyniki  na komórkę.

Mam nadzieję że mnie zrozumiałeś ?

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

A właśnie taki potrzebuje z wykresem bo mam pasieki w trzech miejscach i ciężko ogarnąć .

Co do motta to zrozumiałem po swojemu ,ale czy to sie zgadza z Twoją wersją to byśmy musieli kiedyś usiąść nad Bugiem i pogadać ;)

.

Opublikowano

Bronisław i takie spotkanie było by najlepszym , a z tego kierunku jak do Ciebie chyba by się jeszcze kilku Kolegów znalazło z naszego Forum.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Tadek nie każdy ma pasiekę pod nosem, że mógł na bieżąco monitorować jej stan.

Niektórzy koledzy wywożą pasieki po kilkadziesiąt kilometrów. Dobrze mieć wtedy dane z terenu online.

Najlepiej by było jak by każdy ul miał wagę, wtedy łatwiej wyciągać celne wnioski.

Opublikowano

Ależ masz rację oczywiście , można też dodatkowo zastosować monitoring z podglądem wizualnym na wylotek ula kontrolnego albo nawet na wszystkie ule w pasiece i z przekazem online na smartfon lub laptop i możesz obserwować jak pszczoły pracują siedząc w domu , nie mówiąc już o korzyściach związanych z ochroną uli przed kradzieżą. Jestem za postępem i jak to wszystko Koledzy zrealizujecie to z chęcią bym obejrzał w realu taką pasiekę pod nadzorem elektronicznym . Może doczekam czasu że pszczelarz będzie wszystko kontrolował online i do pasieki będzie jechał tylko na miodobranie  czysciszmimonitor.gif. Mnie na to nie starcza czasu , ale Wam życzę powodzenia .

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Widać Tadek, że masz wystarczającą ilość czasu skoro nie szukasz rozwiązań pozwalających zaoszczędzić zbednego wyjazdu na pasiekę oddaloną o kilkadziesiąt kilometrów.

Opublikowano

No cóż na razie tylko mogę poprzeć ,bardzo chciałbym to wiedzieć wszystko wiedzieć ,uważam że uprościło by mi to życie ;)

P.S. tak sprawdzając w necie na ceny części ze schematu trafiłem na taką stronę .

Może mogło by się zaadoptować do tego urządzenia ?

http://botland.com.pl/moduly-radiowe/3793-modul-radiowy-hc-12-433mhz-transceiver-tht-z-antena.html

http://botland.com.pl/moduly-glowne-xbee/1747-modul-xbee-pro-802154-60mw-series-1-wire-antenna.html

lub to trochę drogie ale ?

http://botland.com.pl/arduino-shield-komunikacja/3633-arduino-gsm-shield-2-ze-zlaczem-zewnetrznej-do-anteny.html

To nie jest takie proste. Sam moduł do komunikacji niczego nie załatwia, a raczej bym celował w rozwiązania za 5$ :

http://www.aliexpress.com/item/GSM-GPRS-900-1800-MHz-Short-Message-Service-SMS-module-for-project-for-Arduino-remote-sensing/32285243301.html

Problem, jak pisałem , jest dużo bardziej złożony. Co innego proteza dla zabawy , a co innego profesjonalne urządzenie do sprzedaży za jakiś uczciwe pieniążki i wzięcie za to odpowiedzialności ,udzielnie gwarancji itd. To nie zadanie dla jednego amatora, ale kilku zdolnych facetów z pasją, Tak jest naga prawda i w części wyjaśnia dlaczego tyle kosztuje u Łysonia. Należy raczej liczyć na to ,że z czasem , w miarę rozwoju techniki ,nawet waga łazienkowa będzie wyposażona w Wi-Fi i za jego pomocą wyśle SMS z informacją o wadze. Biorąc pod uwagę tempo rozwoju techniki to może być szybciej , niż samodzielna budowa sprawnego urządzenia :(

Opublikowano

Manio i tu wychodzą braki językowe   :mellow:  ,tyle by można zaoszczędzić znając Angielski ;) .

Opublikowano

Manio i tu wychodzą braki językowe   :mellow:  ,tyle by można zaoszczędzić znając Angielski ;) .

Tu akurat wiele nie ma do czytania , modem już w drodze , więc i proteza GSM do wagi łazienkowej powstanie :)  Jeśli będzie dobrze działała to oczywiście dam namiary na producenta :)

Opublikowano

Ale link do

http://allegro.pl/krotkofalowka-walkie-talkie-zasieg-5-km-2-sztuki-i5559431377.html

To nie marketing ,może się nie znam ale jak coś nadaje bez karty sim to na krótkie dystansy by może było .

Mnie właśnie odległość około 3-4 km w linii prostej interesuje .

to się nie nada bo kto by ciskał guzik ? Ale na taką odległość łatwo zestawić łącze wi-fi z domowym komputerem i wtedy już prosta droga do monitorowania wagi na odległość. Nadal wymaga to jednak dość specyficznej wiedzy , oprócz sprzętu i gotówki .

Opublikowano

Amba działa   , ;) .

Ja tak sobie szukam ale jak pójdzie na wifi  to spoko ,pierwsze muszę zrobić korpusy później waga  ;)  .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Waga w tym roku pojawiła się i u Łysonia, bagatela 1990.

Czekam na Wasze namiary sprawdzonych wag.

Opublikowano

Waga w tym roku pojawiła się i u Łysonia, bagatela 1990.

Czekam na Wasze namiary sprawdzonych wag.

najprostsze rozwiązanie to najzwyklejsza waga łazienkowa , wymaga tylko zastosowania mechanizmu do podnoszenia ula , bo waga  "zasypia" i trzeba ją ożywić , żeby włączył się wyświetlacz i pokazał się wynik. Konstrukcja musi być stabilna bo nawet korpusowy ul z pojedynczej deski waży w szczycie z 80 kg , a może i więcej  u forumowych rekordzistów :) Po sezonie można zwrócić do łazienki , bo latem i tak nie warto kontrolować masy ciała.

Opublikowano

Amba działa   , ;) .

Ja tak sobie szukam ale jak pójdzie na wifi  to spoko ,pierwsze muszę zrobić korpusy później waga  ;)

A może dokładniej ? Bo ni fersztejn.