Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dniu dzisiejszym nasadzenia jesienne wzrosły o: 2 x ewodia koreańska, 2 x lipa drobnolistna, 20 x przegorzan, 3 x amorfa, 4 x karagana. C.d.n.

Opublikowano

U mnie dziś wzrosło o 200 malin letnich  i moczy się pakiet ~120 sztobrów wierzb na poniedziałek do szkółki. Na jeden ul potrzeba  min. 5 dużych wierzb - oczywiście trzeba brać pod uwagę kiedy dany gatunek kwitnie i co chcemy osiągnąć :)

Opublikowano

U mnie w tym roku na malinach nawet jednej pszczoły nie zobaczyłem, ale myślę, że zawiniła susza - pierwsze owoce to jem dopiero teraz... Wszystko zasychało.

Opublikowano

Ja, bym chciał zapytać na temat Liatri kłosowej (Liatris spicata) lub grubokłosowej ( L. pycnostachya) z tego co wiem kwitnie wraz z nawłocią i jest miododajna, chętnie odkupię kłącza – bulwiaste korzenie. Ma ktoś jakieś informacje? Pozdrawiam.

.........................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

Ja, bym chciał zapytać na temat Liatri kłosowej (Liatris spicata) lub grubokłosowej ( L. pycnostachya) z tego co wiem kwitnie wraz z nawłocią i jest miododajna, chętnie odkupię kłącza – bulwiaste korzenie. Ma ktoś jakieś informacje? Pozdrawiam.

.........................................................................................................

Proszę bardzo:

http://www.futuregardens.pl/liatra-klosowa-liatris-spicata.html

• Lubię 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

MAZI,dziękuję za kontakt :) - to właśnie przekazywane wzajemne opinie i doświadczenia, cementują nasze forum.

Kupiłem różne  nasionka, nie tylko Liatri kłosowej, cena 1,90- 2,50 zł. Można też kupić w doniczkach.

Świetny kontakt. Pozdrawiam.

...............................................................................................................

Opublikowano

MAZI,dziękuję za kontakt :) - to właśnie przekazywane wzajemne opinie i doświadczenia, cementują nasze forum.

Kupiłem różne  nasionka, nie tylko Liatri kłosowej, cena 1,90- 2,50 zł. Można też kupić w doniczkach.

Świetny kontakt. Pozdrawiam.

...............................................................................................................

Czekamy na Twoje doświadczenia z różnymi ciekawymi roślinkami :-)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam panowie. Moje pytanie dotyczy facelii - rolnik obok mojej pasieki (300 - 400 m) postanowił zrobić pauzę w uprawie swojej ziemi i obsiewa ja na wiosnę motylkowymi. Planuje zasiać ok 2 ha facelii - jest otwarty na terminy siewu. Akacja kwitnie u mnie do 5 czerwca (+-) potem lipa i dalej nic. Panowie pomysły jak to zorganizować - myślę o 2 terminach wysiewu facelii tak by wykorzystać maksymalnie pożytek. Może jakieś pomysły - jak ustawić terminy siewu facelii.

Opublikowano

Witam panowie. Moje pytanie dotyczy facelii - rolnik obok mojej pasieki (300 - 400 m) postanowił zrobić pauzę w uprawie swojej ziemi i obsiewa ja na wiosnę motylkowymi. Planuje zasiać ok 2 ha facelii - jest otwarty na terminy siewu. Akacja kwitnie u mnie do 5 czerwca (+-) potem lipa i dalej nic. Panowie pomysły jak to zorganizować - myślę o 2 terminach wysiewu facelii tak by wykorzystać maksymalnie pożytek. Może jakieś pomysły - jak ustawić terminy siewu facelii.

posiej wcześnie w kwietniu , zakwitnie po 50 dniach , więc będziesz miał pożytek przed akacją i pewny ładny miodek , a ramki na fioletowo z pyłkiem. Potem skosić , puścić kultywator ( albo tylko skosić i rozdrobnić np. sieczkanią) , wzejdzie powtónie z samosiewu i będzie po lipie jak znalazł. Miodu już wiele nie będzie , bo im później siana tym mniej nektaruje, ale pyłku na zimę pszczoły sobie naniosą do woli.. Tak robiłem w zeszłym roku i mimo suszy ładnie powschodziła , choć tylko skosiłem , a potem zagrabiłem suche badyle. Na zimę zostawiłem stojącą facelię licząc na to ,że sama się wysieje i wzejdzie na wiosnę . Taki to ze mnie leniwy rolnik , ale mówią że chłop śpi i mu rośnie :)

Opublikowano

. Na zimę zostawiłem stojącą facelię licząc na to ,że sama się wysieje i wzejdzie na wiosnę . Taki to ze mnie leniwy rolnik , ale mówią że chłop śpi i mu rośnie :)

To samo zrobiłem z nostrzykiem dwuletnim. Wygląda fatalnie.

..............................................................................................................

Opublikowano

To samo zrobiłem z nostrzykiem dwuletnim. Wygląda fatalnie.

..............................................................................................................

W mnie facelia wygląda dobrze, zima ją trochę wymłóciła , mam nadzieję że wiosna ją powali. Nstrzyk dwuletni też siałem na małym kawałku , ale gorzej sobie radził z suszą i chyba nic z tego nie będzie . Dziwne bo u mnie po rowach wszędzie biały i żółty rośnie i myślałem , że sam sobie poradzi . Może trzeba nasion z rowu nazbierać ? Wiosną będzie widać czy coś z tego będzie , czy jednak do zaorania :(

Opublikowano

Jak ktoś z Szanownych Kolegów ma na sprzedaż nasiona Niecierpka Roylego to bardzo chętnie reflektuję.

Opublikowano

Maja i Witek Czuksanow są moimi ulubionymi medialnymi ogrodnikami .
Aż przyjemnie ich słuchać i choć sporo się wie , to zawsze można się od nich czegoś ciekawego dowiedzieć .

Szczeć jest nie tylko rośliną pożytkową , ale i bardzo dekoracyjną w suchych bukietach .
Próbowałem ją wysiewać "z samolotu" , ale efektów nie widzę , więc chyba jednak pewniejszy będzie siew na rozsadniku ...

Opublikowano

Szczeć ma bardzo drobne nasiona i malutkie , na początku sadzonki , więc łatwo zginie w tłumie. Poza tym nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania , nie ma sensu siać starszych niż ubiegłoroczne. Podobnie jak przegorzanu.

Opublikowano

Szczeć ma bardzo drobne nasiona i malutkie , na początku sadzonki , więc łatwo zginie w tłumie. Poza tym nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania , nie ma sensu siać starszych niż ubiegłoroczne. Podobnie jak przegorzanu.

No przegorzan , to ma wcale nie malutkie nasiona .

Ale jeśli chodzi o siłę kiełkowania , to pewnie masz rację !?

Nie zaprzeczę , ani nie potwierdzę .

Zawsze siałem ubiegłoroczne .

Za pierwszym razem  myślałem , że nic nie wyszło , a po dwóch latach samo się znalazło . . . jak zakwitło :D 

Opublikowano

nie , jakoś tak mi się zlepiło. Przegorzan ma duże nasiona , można je oskubać z włosków to przypominają żyto, ale sieję takie "zerwane z kulki". Wszędzie gdzie jakiś nieużytek , miedza , pobocze . Niech się gadzina wije ....

• Lubię 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Będąc na zebraniu pszczelarskim kupiłem nasiona żmijowca greckiego w ilości 1 kg. Czy ktoś z Kolegów ma jakieś doświadczenie z uprawą  tej rośliny ?

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Będąc na zebraniu pszczelarskim kupiłem nasiona żmijowca greckiego w ilości 1 kg. Czy ktoś z Kolegów ma jakieś doświadczenie z uprawą  tej rośliny ?

Pozdrawiam

Tadek

Z uprawą nie mam żadnego doświadczenia , ale u sąsiadki rosło kilka sztuk tych chwastów pod stodołą .

Z nieukrywaną radością obserwowałem kiedyś jak kwiaty były oblegane przez pszczoły .

Było nawet po kilkanaście sztuk na jednej roślince .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W biedrze dostępne są różne rodzaje wierzb po 14.99. Spore ładne z baziami. Wykupiłem wszystkie IWY :-) Polecam.

Co do żmijowca greckiego to też w tym roku zakupiłem bo to odmiana 1roczna i w tym roku da kwiatu dla pszczół. W zeszłym roku sam zasiany krzaczek żmijowca zwyczajnego kwitł od czerwca do końca sierpnia i przez cały czas był ładnie oblatywany przez pszczoły. Bardzo dobra roślina.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Mam zamiar kupić i posadzić w pobliżu pasieki trzy drzewka zaliczane do najbardziej miododajnych to jest

ewolia koreańska

http://allegro.pl/wybitnie-miododajna-ewodia-koreanska-i5428933651.html

perukowiec japoński

http://allegro.pl/perelkowiec-japonski-wybitnie-miododajna-50-80cm-i5383003091.html

korkowiec amurski

http://allegro.pl/korkowiec-amurski-wybitnie-miododajna-ule-pszczoly-i5057313604.html

Ceny nie wydają się być odstraszające może ktoś skorzysta również.

Pozdrawiam

Tadek