Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście że zdjęcie wrzucone jako ciekawostka, choć przecież i u nas na forum są pszczelarze z Francji czy Anglii a to jeszcze bardziej odległe tereny. Nie przypuszczałam , że trzeba się trzymać ściśle tematu i tylko pisać z własnego podwórka. 

• Lubię 1
Opublikowano

Oczywiście że zdjęcie wrzucone jako ciekawostka, choć przecież i u nas na forum są pszczelarze z Francji czy Anglii a to jeszcze bardziej odległe tereny. Nie przypuszczałam , że trzeba się trzymać ściśle tematu i tylko pisać z własnego podwórka. 

Zebym umial i mial czas to dodalbym zdjecie jak to wyglada u mnie, ale ja mieszkam okolo 350m npm takze szalu nie ma. Natomiast 20km dalej i nizej to rzepak juz jest od dobrego tygodnia, ale to w porownaniu do tego co pisza niektorzy koledzy z Polski to zadna nowina :)

Opublikowano

MAZI  i żeby było trochę merytorycznie to przynajmniej pochwal się jaką siłę mają te rodzinki które zamierzasz wywieść na rzepak , ile korpusów czy ile ramek i jakie ( wymiary ramek)  obsiadają na czarno teraz a ile mają mieć na rzepaku. Ja wstawiłem dwa dni temu i wczoraj trzecie korpusy z suszem wg mojej ramki Wlp, z ramką  h-18 cm i myślę że w ciągu tygodnia matki je zaczerwią i gdzieś po 7-8 mają będą już z tych ramek pszczoły , a te dwa korpusy pszczół które mam teraz w postaci pszczół oraz w postaci czerwiu zasklepionego na wygryzieniu spokojnie powinny sobie poradzić z pożytkiem (rzepakiem) w pierwszym tygodniu jego kwitnienia , który przewiduję że u mnie zacznie kwitnąć dopiero 25-27 kwietnia sądząc z lustracji pola i zdjęcia jakie wyżej zamieściłem ( a ty piszesz że ktoś się obraża) i u mnie na rękę jest że rzepak później zakwitnie bo mi przynajmniej pszczoły dojdą do większej siły i będzie komu zbierać nektar.

Zaraz z początkiem nektarowania rzepaku zamierzam wstawić czwarte korpusy z gołą węzą.

Pozdrawiam

Tadek

Wywożę najprawdopodobniej w środę wszystkie rodzinki które są (lub będą w dniu wywózki - wstrzymałem się z dołożeniem korpusu ze względu na ochłodzenie) na 2 korpusach wielkopolskich lub 3 1/2 dadant tzn. 14 sztuk, 2 rodzinki są na 7 i 9 ramkach - z mojej winy - zablokowałem matki w czerwieniu bo zostawiłem 3 ramki pełne pokarmu zimowego - po wstawieniu suszu w miejsce pokarmu od razu zaczęły dalej czerwić, 2 rodzinki zostają pod domem, żeby było na co patrzeć - 1 na 2 korpusach wielkopolskich, 1 na 2 korpusach 1/2 dadant. I tyle. Żeby być wiarygodnym zrobię zdjęcia z ulami w tle na rzepaku i wstawię.

• Lubię 1
Opublikowano

Joasiu ależ oczywiście tak to zrozumiałem i nie mam żadnych obiekcji że umieściłaś takie zdjęcie z pod Wiednia .

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Dzięki temu zdjęciu w środę jadę z pszczołami pod Wiedeń :-)

Opublikowano

Wywożę najprawdopodobniej w środę wszystkie rodzinki które są (lub będą w dniu wywózki - wstrzymałem się z dołożeniem korpusu ze względu na ochłodzenie) na 2 korpusach wielkopolskich lub 3 1/2 dadant tzn. 14 sztuk, 2 rodzinki są na 7 i 9 ramkach - z mojej winy - zablokowałem matki w czerwieniu bo zostawiłem 3 ramki pełne pokarmu zimowego - po wstawieniu suszu w miejsce pokarmu od razu zaczęły dalej czerwić, 2 rodzinki zostają pod domem, żeby było na co patrzeć - 1 na 2 korpusach wielkopolskich, 1 na 2 korpusach 1/2 dadant. I tyle. Żeby być wiarygodnym zrobię zdjęcia z ulami w tle na rzepaku i wstawię.

Czyli masz porównywalną siłę rodzin jak i ja sądząc z Twojego opisu więc dobrze jest i zwróć jeszcze uwagę na ilość czerwiu zasklepionego jak będziesz dostawiał korpusy, bo to też ważne w ocenie siły na dany pożytek.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

I ja mam podobną siłę w ulach,ale ja muszę stawać na głowie żeby to osiągnąć,a niektórym w dwa tygodnie pszczoły się uwinęły :D żadnego wiosennego słabnięcia,wymiany pszczół itd...

Cuda panie cuda!!!

Opublikowano

I ja mam podobną siłę w ulach,ale ja muszę stawać na głowie żeby to osiągnąć,a niektórym w dwa tygodnie pszczoły się uwinęły :D żadnego wiosennego słabnięcia,wymiany pszczół itd...

Cuda panie cuda!!!

Na wiosnę to ja osłabłem, jak mnie w krzyżach połamało (zapodałem sobie apiterapię - co 2 dzień 2 żądła w okolice kręgosłupa lędźwiowego - pomogło), a nie pszczoły :-)

U mnie dwie rodziny wzmocniły najsłabsze - wyszło po 2-3 ramki na rodzinę, dzięki czemu w znacznej mierze wyrównałem rodzinki, poza dwiema, które z kolei zastopowałem w rozwoju zostawiając za dużo jedzenia. Pszczoła zimowa nie dostała tej zimy za bardzo w kość, więc myślę, że to może być przyczyna braku wyraźnego słabnięcia rodzin - młode pokolenie bardziej się zazębiło ze starym + wzmocnienie słabszych rodzin pszczołami z rodzin bezmatecznych (w jednym matka czerwiła ale zniknęła - chyba z moją niestety pomocą - więc wzmacnianie było pszczołami i czerwiem - 7 ramek było). Takie jest moje skromne zdanie.

• Lubię 1
Opublikowano

Piotrze to nie żadne cuda tylko matematyka. Jak się szykuje pszczoły na rzepak to zimuje się bardzo duże rodziny jesienią i wtedy one szybko dochodzą do sporej siły na wiosnę , ale to pewnie wiesz , tylko się przekomarzasz. I nie dwa tygodnie tylko więcej bo cztery albo pięć , bo jak robiłem przegląd w dniu oblotu - 20 marca to powałki już były ciepłe i był nawet czerw zasklepiony w silniejszych rodzinkach. Ja zimowałem na 20 lub 18 ramkach w dwu korpusach wlp. z ramką h-18 cm więc rodziny jesienią były bardzo duże i to jest podstawa. A resztę to zobaczymy bo pogoda może nam jeszcze spłatać figla. No i ważne - dennice siatkowe jak ich używam to osyp pszczół po zimie to dosłownie garstka w porównaniu z tym jak używałem dennic pełnych i tu tez jest ta matematyka.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Piotrze to nie żadne cuda tylko matematyka. Jak się szykuje pszczoły na rzepak to zimuje się bardzo duże rodziny jesienią i wtedy one szybko dochodzą do sporej siły na wiosnę , ale to pewnie wiesz , tylko się przekomarzasz. I nie dwa tygodnie tylko więcej bo cztery albo pięć , bo jak robiłem przegląd w dniu oblotu - 20 marca to powałki już były ciepłe i był nawet czerw zasklepiony w silniejszych rodzinkach. Ja zimowałem na 20 lub 18 ramkach w dwu korpusach wlp. z ramką h-18 cm więc rodziny jesienią były bardzo duże i to jest podstawa. A resztę to zobaczymy bo pogoda może nam jeszcze spłatać figla. No i ważne - dennice siatkowe jak ich używam to osyp pszczół po zimie to dosłownie garstka w porównaniu z tym jak używałem dennic pełnych i tu tez jest ta matematyka.

Pozdrawiam

Tadek

W tym roku to osyp chyba generalnie mały. Tylko pytanie czy wynikał z niskiej śmiertelności pszczół czy z wyższej (ze względu na sprzyjającą pogodę) zdolności do sprzątania ula. Słyszałem o pasiekach, które straciły połowę rodzin...

Opublikowano

Pozdrawiam

Tadek

Noo...to żeś mnie zrobił w konia ja to się tyle martwiłem o Twoje pszczoły, jak końcem marca pisałeś słabo,początkiem kwietnia nawet zawilce nie zakwitły,wierzba nie nektaruje,17marca dopiero zasłonięte dennice i ciągle zimno.A tu się teraz okazuje że 20 marca u pszczół petarda.Pewnie je pod kołdrą trzymałeś  :rolleyes::D Pozdrawiam PK

Opublikowano

W tym roku to osyp chyba generalnie mały. Tylko pytanie czy wynikał z niskiej śmiertelności pszczół czy z wyższej (ze względu na sprzyjającą pogodę) zdolności do sprzątania ula. Słyszałem o pasiekach, które straciły połowę rodzin...

Zgadza się,przy takich zimach gdzie pszczoły latają kilka razy w miesiącu to ilość osypu jest nie do wychwycenia.PK

Opublikowano

Noo...to żeś mnie zrobił w konia ja to się tyle martwiłem o Twoje pszczoły, jak końcem marca pisałeś słabo,początkiem kwietnia nawet zawilce nie zakwitły,wierzba nie nektaruje,17marca dopiero zasłonięte dennice i ciągle zimno.A tu się teraz okazuje że 20 marca u pszczół petarda.Pewnie je pod kołdrą trzymałeś  :rolleyes::D Pozdrawiam PKA

Piotr wiesz jak to jest z subiektywną oceną , to co dla jednego może być mało i źle to drugi może uważać za dobry wynik. To że pogoda była rzeczywiście gorsza w porównaniu z rokiem ubiegłym to racja a z tą petardą to strzeliłeś pudło bo okazuje się że i Ty masz taką samą petardę i  MAZI  i  CYNIG i wielu innych i ich się jakoś nie łapiesz za słówka. haha.gif bo trzy moje korpusy 18 -ki odpowiadają kubaturą dwóm korpusom standardowym Wielkopolskim.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Ile ramek czerwiu powinny mieć teraz średniaki - ile u Was mają? Jak w sobotę zaglądałem to miały ok 3,5 - 4 ramki Dadanta pełne nie licząc wianuszka pokarmu naokoło.

1 ramka czerwiu po wygryzieniu obsiada na czarno 3 ramki?

Opublikowano

z  tego co pamiętam to Cynig łączył rodziny ze sobą żeby mieć petardę na wiosnę... a co do Maziego takie warunki jak są na Dolnym Śląsku to mało gdzie się spotka... rok temu jak jechałem A4... Wrocław i do granicy  to były już łany rzepaku a u mnie dopiero po 2tyg mimo to że w opolskim też jest ciepło

Artur ja po prostu piszę to co robię w pasiece , a jeżeli ktoś mi nie wierzy że wstawiłem trzeci korpus 18 -tkę to trudno ja nie mam zwyczaju kłamać , dzisiaj nie będę w pasiece to nie zrobię zdjęć , ale ja też szykowałem w ubiegłym roku rodziny specjalnie na rzepak bo się dowiedziałem że będzie posiany blisko mojej pasieki i zacząłem przygotowywać rodziny do tego już od początku sierpnia roku ubiegłego , i nie mówię że wszystkie łączyłem z dwu na jedną , ale te najsłabsze 1/4 stanu uli to tez łączyłem tak żeby miały siłę i zajmowały na czarno dwa moje korpusy 18-tki no i bardzo wcześnie zacząłem walkę z warozą co też miało wpływ na kondycje rodzin.

Ale oczywiście Ty i Piotr możecie mi nie wierzyć , trudno nie mam zamiary tym się martwić. Jutro jak będę w pasiece to zrobję niedowiarkom zdjęcie , chociażby tylko po to żeby nie było  ze kłamię. A to że wiosną narzekałem na pogodę to prawda widocznie lubię sobie ponarzekać , ale nie narzekałem na siłę swoich rodzin  i na złą zimowle rodzin , chociaż i tak  jedna mi spadła w zimę w objawami biegunki o czym pisałem na forum.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Tadek każdemu odradza zaglądanie i dokładanie wezy, bo za zimno a sam stawia korpusy i na.koniec jest zdziwiony, że ktoś tę rozbieżność w teorii i praktyce zauważył i odważył się odezwać.

Opublikowano

Jak skończysz u siebie jedź do mnie. Bedzie akuratne 2 zbiory rzepaku.Miejsca Ci dosyć.U nas nawet nie taki jak ten 9 dni wcześniej. Mimo to z tydzień do pełni kwitnienia.

Opublikowano

nie ze nie wierze ale dziwne jest dla mnie troche to że nie miał Pan oblotów długo otwarte dennice i bach leci korpus. znam takich co zimowali na 8-9 ramkach i nie dali jeszcze nawet korpusu 1/2... no ale każdy ma swoją gospodarkę

u mnie na chwilę obecną 10*C.. zrobiłem kolejne zdj rzepaku po 9 dniach od poprzednich... później wstawię

Czytam , że Ty wiesz lepiej co ja mam w pasiece ???? Czy Ty wiesz kiedy ja zamknąłem dennice i jak je zamknąłem  ???  ja mam możliwość regulacji zamknięcia dennic o czym Ty pewnie nie wiesz. ???? Zresztą w krótkich postach na forum trudno wszystko opisywać od A do Z i prowadzić jakiś dziennik transparentnie do wglądu dla Wszystkich , bo zawsze znajdą się jacyś niedowiarkowie jak Ty i Piotr i będą wszystko negować po prostu dla przekory , a ja mam swoja prace i nie chce mi się na takie  posty odpowiadać.

WP_20160419_001.jpg

WP_20160419_002.jpg

Zdjęcia zrobione w dniu dzisiejszym z trzecie korpusy dostawiałem w sobotę w dniu 16.04.2016

Dla większych niedowiarków mogę podać świadka , Kolegę aleks 1386 z forum Ambrozji  który był u mnie wczoraj w pasiece i może stan faktyczny potwierdzić że nie kłamię.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

I dlatego delikatnie się zemściłem?

Zuch!

Niprzyjemnie się czyta takie podszczypywania i udowadniania na siłę, że moja racja jest bardziej mojsza niż twoja. Prosta droga do... 

To powinno być forum koleżeńskie i jeszcze ciągle mam na to nadzieję.