zegaj Posted June 14, 2016 Posted June 14, 2016 U mnie na śliwkach leje że wszystko pod nimi lepkie ale pszczół na nich nie ma. Quote
netto Posted June 16, 2016 Author Posted June 16, 2016 Jutro jadę na spadziowisko zobaczyć, może ruszyło coś prócz maliny .. Jak nic nie będzie to odkłady i myślę pomału o Lipie, co prawda pierwsze już zaczeły ale mnie interesują dopiero późniejsze których zdecydowanie więcej u nas. Quote
Bohtyn Posted June 17, 2016 Posted June 17, 2016 Już było i może jeszcze będzie. Już była, jest i jeszcze będzie. Quote
Guest Imker Posted June 17, 2016 Posted June 17, 2016 Już była, jest i jeszcze będzie. zaraz jadę Quote
netto Posted June 17, 2016 Author Posted June 17, 2016 donoszą cały czas nie da się wirować, nawet z tych co 3/4 zasklepione jeszcze coś kapnie .. już mam na niektórych 3 miodnie ... dwie pełne pusta węza/susz podłożona dzisiaj. Quote
netto Posted June 24, 2016 Author Posted June 24, 2016 Jak na razie udało się urwać jakieś 40 litrów... a ule pełne ... Quote
Bohtyn Posted June 27, 2016 Posted June 27, 2016 zaraz jadę Za późno - O wyjeździe na spadź to trzeba było myśleć przygotowując pszczoły w kwietniu i maju. Quote
Guest Imker Posted June 27, 2016 Posted June 27, 2016 jak się kiedyś dorobię koło 100 rodzin to nad spadzią może pomyślę, jak na razie to nie ma zbytnio czym obstawić okoliczne pożytki Quote
Xpand Posted June 27, 2016 Posted June 27, 2016 U mnie skromnie, ale pierwszy własny miodzik już jest i to spadziowy Największą furorę w domu zrobił jednak miód prosto z plastra z dzikiej zabudowy - mniam P.S. Rozrzuciłem jeszcze dużo nasion spadzi, to w tym roku coś więcej przyniosą. Jak ktoś chce, to mogę wysłać każdemu po 1kg nasion na e-maila hehe Niech i u Was spadziuje Quote
Tadek11 Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 Oprócz nasion spadzi to jeszcze jak byś mógł dorzucić trochę pogody spadziowej to znaczy ciepło i wilgotno ( ale bez upałów) Pozdrawiam Tadek Quote
Guest Imker Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 spadz.jpg że to niby spadz? przeciez to gołym okiem widać że to stary olej silnikowy z diesla Quote
netto Posted June 29, 2016 Author Posted June 29, 2016 Jak na razie udało się urwać jakieś 40 litrów... a ule pełne ... doszło wczoraj 80litrów i ciezkie pytanie czy przewozic na lipy... Quote
Tadek11 Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 doszło wczoraj 80litrów i ciezkie pytanie czy przewozic na lipy... Ja bym stawiał na lipę , chociaż lipa też jest kapryśna i różnie może być bo " lipa to jest lipa", ale ja wolę miód lipowy. U mnie typowego miodu spadziowego nie ma od wielu lat , jeszcze jak miałem kiedyś pszczoły kaukaskie to coś tam przyniosły ze spadzi takiej bez domieszek , teraz to począwszy od drugiego miodobrania wszystkie miody są z domieszką spadzi i maja kolor mocnej herbaty i są nektarowo - spadziowe . I zauważyłem że w jednych ulach jest więcej spadzi a w innych mniej , sądząc po kolorze miodu i w tych ciemniejszych przodują raczej pszczoły po matce backwasta. Pozdrawiam Tadek Quote
netto Posted June 30, 2016 Author Posted June 30, 2016 Tadku zgadza się, am go lubię i ludzie też go lubią... Ale spadziowy chyba też im zasmakuje Quote
PiotrekF Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 Tadku zgadza się, am go lubię i ludzie też go lubią... Ale spadziowy chyba też im zasmakuje .... jeśli można wtrącę się , sporo ludzi pyta tylko o spadziowy (moda taka czy co??) i .... i , jakoś tak , jest wyżej 'ceniony' niż odmianowy (mam tu na uwadze te 'popularne odmiany' : rzepak, akacja , lipa , wiosenny wielokwiat - to w 'mojej okolicy' ) ...... ... czasami mam wrażenie : chcą się 'popisać' znajomością miodów i ich różnorodności , myślę też iż jest 'modny' .... spadziowy .... Darz Wam na spadzi ... darz PF Quote
daro Posted July 1, 2016 Posted July 1, 2016 Podzielam zdanie że smakuje jak przypalony cukier w ameliniowym garnku. Moje są jasne i zawsze się pytają czemu taki jasny . Odpowiadam - Pan bedzie jadł czy oglądał ? Bo jak jadł to co to za róznica ? Liczy się smak i zapach. Quote
piotrpodhale Posted July 1, 2016 Posted July 1, 2016 Same spadziowe nigdy nie dorównają smakowo miodom nektarowo-spadziowym.Jak byłem dzieckiem to taki miód był droższy od czystego spadziowego.Teraz jest inaczej. Miody ze spadzi liściastej zaś nie dorównują miodom ze spadzi iglastej. Piotr ludzie wolą miody ciemne od jasnych i na nic nasze tłumaczenia. Takie moje zdanie. PK Quote
Guest Imker Posted July 1, 2016 Posted July 1, 2016 to kwestia jakie rejony Polski... nie wszędzie jest spadź tak że niech wpierniczają co jest a jak nie to do sklepu tam dopiero wybór i nie każdego na spadź stać! Quote
Nacek Posted July 2, 2016 Posted July 2, 2016 Ostatnio człowiek u którego mam pszczoły stwierdził że akacja to jest super smak bo rzepak to troche gożkawy, gusty są różne. W piątek odwirowałem miód z jednej rodziny, nektarowo-spadziowy z lekką poświatą goryczki jak dla mnie smak super, natomiast spdz iglasta jest paskudna. Quote
morzedzungli Posted September 6, 2016 Posted September 6, 2016 Właśnie zajadam spadź iglastą ze Skomielnej Czarnej, pychotaaaaaaaa Karol Quote
Tadek11 Posted September 6, 2016 Posted September 6, 2016 To jest sprawa smaku i nie bierzcie tego na serio , bo to są indywidualne preferencje , tak jak jeden woli brunetki a drugi blondynki. Sorry zapomniałem , że są u nas i pszczelarki . Ja osobiście za spadziowym miodkiem nie przepadam , gryka i wrzos owszem , ale tak na co dzień , to tylko nektarowy wielokwiatowy. Pozdrawiam Tadek Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.