Tajden Posted January 8, 2017 Posted January 8, 2017 Witam.... Stosuję kraty odgrodowe plastikowe. Czyszczę je metalową szpachtułką. Jak kraty są nowe, czyści się je dobrze. Ale jak już są coraz bardziej zużyte, plastik w niektórych miejscach podgina się, czyszczenia z wyczuciem, aby nie przerwać plastiku, jest coraz trudniejsze. Jak miałem cztery ule, to wiadomo, wszystko było łatwe. Jakie macie dobre sposoby na czyszczenia plastikowych krat? Wiadomo, że wosk rozpuszcza się pod wpływem bardzo gorącej wody, ale nie zawsze można działać wrzątkiem. Jakie są Wasze sposoby, w ogóle, na walkę z drobinami wosku, która tak cholernie przyklejają się gdzie się da. Kraty metalowe są trzy razy droższe. Ale rzecz w tym, czy są dużo trwalsze od plastikowych? Pozdrawiam... Quote
Perszing Posted January 8, 2017 Posted January 8, 2017 Wystawić na mróz i ostukać,wosk,kit robi się kruchy i odpada. Tylko uważać przy takich mrozach jak teraz bo krata też robi się krucha,jedną połamałem wczoraj. 1 Quote
kri Posted January 8, 2017 Posted January 8, 2017 zostawić na jeden dzień zalaną roztworem 3% sody kaustycznej i krata będzie jak ze sklepu Quote
Tajden Posted January 8, 2017 Author Posted January 8, 2017 zostawić na jeden dzień zalaną roztworem 3% sody kaustycznej i krata będzie jak ze sklepu Dzięki. Zastosuję. A nie wiesz, jak się zachowują karaty metalowe? Chodzi mi o to, czy tak samo podlegają ewentualnym odkształceniom, jak plastikowe? Quote
Guest PawelKS3 Posted January 8, 2017 Posted January 8, 2017 Metalowe się nie odkształcają, przynajmniej przy normalnym użytkowaniu. Używam krat windurowych, plastikowych oraz metalowych i metalowe wypadają najlepiej. 1 Quote
Ślężańskie Miody Posted January 8, 2017 Posted January 8, 2017 Potwierdzam, z tych 3 rodzajów krat, metalowe zdecydowanie wypadają najlepiej. W sezonie nie zauważyłem, żeby coś im się stało. Według mnie inwestycja warta rozważenia. Pozdrawiam, Daniel Quote
irkor Posted January 8, 2017 Posted January 8, 2017 .........Jakie są Wasze sposoby, w ogóle, na walkę z drobinami wosku, która tak cholernie przyklejają się gdzie się da........ W jedną rękę butelka denaturatu w drugą szmata i jedziesz. Quote
daro Posted January 9, 2017 Posted January 9, 2017 No co ? Jest denaturat , jest szmata ? Mój brygadzista w gorzelni mówił że denaturat to dobra rzecz tylko ma złą opinię. Wbrew temu co piszą nie jest trujący (oprócz spirytusu) , nie ma w nim metylowego . Gorszymi bimbrami mnie częstowano. Są to fuzle z rektyfikacji i gorszy spirytus którego nie opłaca się oczyszczać. Przy obecnych cenach pewnie normalny leją . Dodany barwnik ( lub nie) i substancje obrzydzające i zapachowe. Ale jak się pić chce ..... to nic nie brzydzi. Quote
bogor Posted January 9, 2017 Posted January 9, 2017 Dykta... zupka na kościach Jagodowa. Podobno po spożyciu w nieodpowiednim towarzystwie strasznie boli d...a. Quote
Tajden Posted January 11, 2017 Author Posted January 11, 2017 Metalowe się nie odkształcają, przynajmniej przy normalnym użytkowaniu. Używam krat windurowych, plastikowych oraz metalowych i metalowe wypadają najlepiej. No właśnie, tak mi się wydawało, że metalowe najdłużej żywotne. Quote
Tajden Posted January 11, 2017 Author Posted January 11, 2017 Łakoma kobieta, nie zdążyła wybielić denaturatu. Quote
Emik3 Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Po co wybielać sok z gumijagód? Oryginalny bez wybielaczy najlepszy. Quote
Guest PawelKS3 Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Po co wybielać sok z gumijagód? Oryginalny bez wybielaczy najlepszy.Masz racje - naturalny jest zdrowszy :D Quote
daro Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Są czyste . Lałem do baku taki bo zamarzło. Pan może to co osiłkowi szkodować. Quote
Tomzo Posted February 11, 2017 Posted February 11, 2017 Ma ktoś namiar na producenta metalowych krat odgrodowych? Quote
Tadek11 Posted February 12, 2017 Posted February 12, 2017 Ma ktoś namiar na producenta metalowych krat odgrodowych? Jakaś firma w Łodzi produkuje chyba " JBW" na ulicy Topolowej. Pozdrawiam Tadek Quote
Recommended Posts