gajowy Opublikowano 8 Lutego 2022 Opublikowano 8 Lutego 2022 Dziś podjechałem do jednej rodziny którą mam niedaleko domu. Termometr w samochodzie pokazywał 4 st. Z ula wychodziły pojedyncze pszczoły. Kłąb już prawie doszedł do góry, po bokach sporo pokarmu. Muszę je obserwować. Cytuj
Krzychu Opublikowano 10 Lutego 2022 Opublikowano 10 Lutego 2022 Za 4 dni 7 stC w cieniu. Możliwe pierwsze obloty Potem ponownie do 4-5 st.C. Cieplej zapowiadają w połowie marca niestety. U nas te zimy łagodne ale niestety bardzo długie. Cytuj
mirek. Opublikowano 10 Lutego 2022 Opublikowano 10 Lutego 2022 teraz w centrum jest +7 wczoraj było +8 monetami do paru zajrzałem siedzą w kłębach Cytuj
Krzychu Opublikowano 9 Marca 2022 Opublikowano 9 Marca 2022 Na plusie z 8 stopni, niektóre rodzinki już polatały chwilkę. To co? Za chwilę powrót zimy i -20 st? Cytuj
gajowy Opublikowano 9 Marca 2022 Opublikowano 9 Marca 2022 2 godziny temu, Krzychu napisał: o co? Za chwilę powrót zimy i -20 st? Liczę że mniej niż -4 to w Polsce centralnej już nie będzie. Ale gdyby jeszcze śniegu napadało, to na narty bym pojechał bo w tym sezonie nie byłem. Póki co cieszy mnie skromny deszczyk na Mazowszu bo akurat nasadziłem dziś śnieguliczki i akacji za płotem pasieki a na działce liatrę kłosową. Ponoć miododajna, bez wymagań i kwitnie od lipca do września. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Cytuj
mirek. Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 hehe możesz liczyć dzisiaj -7 jutro ma być -10 no ale to przecież zima jeszcze jest Cytuj
gajowy Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 4 godziny temu, mirek. napisał: hehe możesz liczyć dzisiaj -7 jutro ma być -10 no ale to przecież zima jeszcze jest Póki co -4 u mnie, mam nadzieję, że nie będzie -10 o których piszesz. Cytuj
mirek. Opublikowano 11 Marca 2022 Opublikowano 11 Marca 2022 no i się sprawdziło rano było -11 teraz jest -3 na rano ma być -8 i nadchodzi ocieplenie:P po - 2 rano w dzień do 10 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 12 Marca 2022 Opublikowano 12 Marca 2022 Na wszelki wypadek pojechałem w środku nocy spuścić wodę z rur na wsi. Około północy było tam -8. W domku było mocno na plusie ale woda w rurze między domkiem a hydroforem już złapała i musiałem polać wrzątkiem. Wg prognoz to ostanie groźniejsze mrozy w tym sezonie. Cytuj
mirek. Opublikowano 13 Marca 2022 Opublikowano 13 Marca 2022 no i ocieplenie rano -5 w dzień +8 no i pszczółki nieśmiało zaczeły z uli wyłazić:P jeszcze z tydzień i trzeba dennice poczyścić ,popodmieniać stare korpusy dać oczyszczone no i dennice pozamykać no i poduszki pozabierać czyli trzecie korpusy Cytuj
gajowy Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Mazowsze przywalone śniegiem. Niby od jutra ma się to roztapiać (już płynie). Wg prognoz długoterminowych ma teraz być przez dwa tygodnie trochę deszczy. Mam mieszane uczucia, z jednej strony pszczoły będą miały trudno coś zbierać, z drugiej, bez deszczu nie miały by czego zbierać. jeśli wierzyć prognozom, kto ma coś do posiania to teraz będzie dobry moment na to. Cytuj
michal79 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Teraz się okaże, czy tylko jednej rodzince trzeba było ciasto nakładać... 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 5 godzin temu, michal79 napisał: Teraz się okaże, czy tylko jednej rodzince trzeba było ciasto nakładać... Pszczoły też mają nosa (prócz te egzotyczne) i potrafią oszczędzać zasoby. Może dlatego niewiele tego czerwiu o tej porze jeszcze było (kilka dni temu). Tak jak w ubiegłym roku. Niby ciepło ciepło, czerwiu zero i pokarmu full a potem cały kwiecień zimnica. I dopiero wtedy się rozwijały - na maj. 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Trza było się nie oglądać i korzystać z pszczelarskiego nosa i dać pszczołom jak było ciepło. Żadne zapasy z zimy teraz już nie wystarczą, bo rodzina pszczela teraz zużywa już po 0,3kg dziennie. A pogoda nie pozwala na doniesienie przez pszczoły pokarmu, nawet z kradziejstwa, bo kwiotków jeszcze ni ma. Moje dostały już jak było cieplutko uzupełnienie po 3 kg cukru w syropie. Teraz tylko czekam na wiosenne pożytki, raczej wziątki bo pożytki mogą być, ale jak wziątków nie będzie to znowu będzie kicha. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Bohtyn napisał: Trza było się nie oglądać i korzystać z pszczelarskiego nosa i dać pszczołom jak było ciepło. Żadne zapasy z zimy teraz już nie wystarczą, bo rodzina pszczela teraz zużywa już po 0,3kg dziennie. A pogoda nie pozwala na doniesienie przez pszczoły pokarmu, nawet z kradziejstwa, bo kwiotków jeszcze ni ma. Moje dostały już jak było cieplutko uzupełnienie po 3 kg cukru w syropie. Teraz tylko czekam na wiosenne pożytki, raczej wziątki bo pożytki mogą być, ale jak wziątków nie będzie to znowu będzie kicha. No i stwarzasz Kolegom pewien problem ? Nie wiem czy sobie poradzą ze statystyką i matematyką , a problem ten nazywa się " zafałszowanie miodu " i zaraz zacznie się , a czy on nie fałszuje miodu . Bohdan ja wiem w czym rzecz , ale młodziaki nie wiedzą I wszystko odbierają podejrzliwie i pryncypialnie i nie mają poczucie proporcji , jak wyglada zużycie pokarmu na wiosnę . I sporo dylematu i szkody zrobił na forach , nie tylko naszym , Kolega Cynig był kiedyś na naszym forum , który prezentując swoje zdjęcia jak pszczoły fałszują miód pobierając ciasto cukrowe w ilości 1 kg z barwnikiem niebieskim. I w zrozumieniu tego większość Kolegów wyciągnęła niewłaściwe wnioski . Bo cały problem leży w proporcji masowej podawanych substancji a nie w barwniku który może być tak skondensowany że odbierający bodźce wzrokowe uzna zabarwienie niebieskie jako dominujące w fuszerstwie , a to są różne pojęcia fizyczne ,barwnik może być tak silny jak przysłowiowa kropla dziegciu która zniszczy beczkę miodu. W każdym razie ja Ciebie rozumiem i wiem że w maju nie podajesz syropu pszczołom ? dla powiększenia dochodowości pasieki. ? 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Tadek11 napisał: W każdym razie ja Ciebie rozumiem i wiem że w maju nie podajesz syropu pszczołom ? dla powiększenia dochodowości pasieki. ? Kol. Tadek sam pisałeś gdzieś ile kompletna rodzina pszczela zużywa pokarmu w kwietniu, maju i czerwcu. Z tego pszczelarz może odebrać dziesięcinę, jak mu się uda. Więc w kwietniu,maju i czerwcu niemożliwe jest ,żeby przekarmić kompletną rodzinę pszczelą i zafałszować miód cukrem. Przecie niemożliwe jest, żeby podać w tym okresie po 30-40 kg cukru na ul w celu odebrania tej dziesiątej części, czyli z pięć,dziesięć litrów. Chyba,że ktoś chce mieć po 100 z ula, mnie wystarczy 10.? i po co byłoby mi tyle roboty na stare lata. Zafałszowanie miodu cukrem przeważnie następuje w miesiącach bez pożytku i czerwiu jak sierpień i wrzesień. Zresztą komu cukier zaszkodził, cały świat używa i nie narzeka, a pszczoły są wdzięczne.? 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Tadek11 napisał: rozumiem i wiem że w maju nie podajesz syropu pszczołom ? dla powiększenia dochodowości pasieki. ? Nie !!! - ale wiem, że podane teraz te 3 kg znacząco zwiększy dochodowość z pasieki, liczę na to. Cytuj
Krzychu Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Bohtyn napisał: Trza było się nie oglądać i korzystać z pszczelarskiego nosa i dać pszczołom jak było ciepło. Ja dałem tylko tym podejrzanym przy przeglądach. W większości to zapasy wynosiły ponad połowę tego co miały na jesieni. Cytuj
michal79 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 1 minutę temu, Krzychu napisał: Ja dałem tylko tym podejrzanym przy przeglądach. W większości to zapasy wynosiły ponad połowę tego co miały na jesieni. Krzychu, nie zrozumiałeś. Bohdana pszczołom nie wystarczą już ŻADNE zimowe zapasy, ale dzięki poświęceniu syropowemu uratował ich wątłą egzystencję, a do tego będzie mieć 34 zł z ula wincyj. Czysty zysk. Przepraszaj i się ucz. 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 57 minut temu, michal79 napisał: Krzychu, nie zrozumiałeś. Bohdana pszczołom nie wystarczą już ŻADNE zimowe zapasy, ale dzięki poświęceniu syropowemu uratował ich wątłą egzystencję, a do tego będzie mieć 34 zł z ula wincyj. Czysty zysk. Przepraszaj i się ucz. No właśnie ucz się ucz ,tak jak ja ponad pół wieku. Wtedy może zrozumiesz pszczoły. 1 Cytuj
daro Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Godzinę temu, michal79 napisał: Przepraszaj i się ucz. Tak tak ucz się chłopcze . Nie pouczaj starszych . 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Reasumując to prognozy pogody nieciekawe szczególnie dla pszczół. Ale było tyle dni ładnych i ciepłych, że kto chciał to zadbał o zapasy pokarmowe w ulach dla pszczół. Obojętnie jakie: syrop, ciasto, przestawione lub położone na głowę ramki z zapasem zimowym. Przy takiej pogodzie pokarm w ulach bardzo ważny, ale musi być dostępny dla pszczół, czyli w zasięgu kłębu. Jeżeli będzie z boku lub za zatworem to nic nie da, nawet pełna podkarmiaczka syropu, czy ciasta, czy kilka ramek zimowych zapasów. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 27 minut temu, Bohtyn napisał: Ale było tyle dni ładnych i ciepłych, że kto chciał to zadbał o zapasy pokarmowe w ulach dla pszczół Należy do tego dodać: o ile była taka potrzeba Cytuj
michal79 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Krzychu napisał: Należy do tego dodać: o ile była taka potrzeba Krzysiu, nic się nie nauczyłeś. Pała. 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Krzychu napisał: Należy do tego dodać: o ile była taka potrzeba Potrzeba zawsze jest - matką wynalazków. Ja kiedyś ,kiedyś też starałem się oceniać ,przeglądać, mierzyć, ważyć, na oko i tak bywało różnie z zimowlą i wiosennym rozwojem. Teraz robię to tak.: Koniec sierpnia składam wszystkie rodziny jednakowo na 7 najładniejszych ramkach z czerwiem. Nawet gdy się nie mieszczą to nie ma zmiłuj się i karmię na ful przeważnie po 12 kg cukru. Więc w tych 7 ramkach jakby były nabite na ful, to może być max 14-16 kg pokarmu. Teraz jest kwiecień ,więc licząc zimowlę 7 miesięcy to zużyły może średnio po 2 kg na miesiąc to daje ok 14kg. Żelazny zapas ok 4kg muszą mieć. Czy mają tyle to nie wiem, nawet nie staram się oceniać,które mają pokarm,które nie. Od sierpnia nie zaglądałem i nie przeglądam, zajrzę dopiero w maju,jak będzie trzeba dawać węzę i nadstawki. Przy czyszczeniu wiosną dennicy i zakładaniu beleczek oceniłem że pszczoły były w miarę we wszystkich uliczkach i po zachowaniu powinny być wszystkie w dobrej kondycjii. Ramek od sierpnia nie ujmowałem , ani nie dodawałem. Dałem teraz syrop jak było ciepło , wzięły wszystkie ,więc jest dobrze gorzej by było jakby nie wzięły. Ponieważ tak chętnie brały, to powtórzyłem im jeszcze dwa razy co 4 dni. Tak to robię, bo leniwy się zrobiłem, więc wymyślam, żeby było jak najmniej roboty. Zauważyłem ,że i pszczoły się z tego cieszą. Hej !!! 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi