Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś podjechałem do jednej rodziny którą mam niedaleko domu.  Termometr w samochodzie pokazywał 4 st. Z ula wychodziły pojedyncze pszczoły. Kłąb już prawie doszedł do góry, po bokach sporo pokarmu. Muszę je obserwować.

Opublikowano

Za 4 dni 7 stC w cieniu. Możliwe pierwsze obloty ;) Potem ponownie do 4-5 st.C. Cieplej zapowiadają w połowie marca niestety. U nas te zimy łagodne ale niestety bardzo długie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Na plusie z 8 stopni, niektóre rodzinki już polatały chwilkę.

To co? Za chwilę powrót zimy i -20 st? ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzychu napisał:

o co? Za chwilę powrót zimy i -20 st?

Liczę że mniej niż -4 to w Polsce centralnej już nie będzie. Ale gdyby jeszcze śniegu napadało, to na narty bym pojechał bo w tym sezonie nie byłem. Póki co cieszy mnie skromny deszczyk na Mazowszu  bo akurat nasadziłem dziś śnieguliczki i akacji za płotem pasieki a na działce liatrę kłosową. Ponoć miododajna, bez wymagań i kwitnie od lipca do września. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Opublikowano
4 godziny temu, mirek. napisał:

hehe możesz liczyć

dzisiaj -7 

jutro ma być -10

no ale to przecież zima jeszcze jest 

Póki co -4 u mnie, mam nadzieję, że nie będzie -10 o których piszesz.

Opublikowano

no i się sprawdziło rano było -11

teraz jest -3

na rano ma być -8

i nadchodzi ocieplenie:P

po - 2 rano w dzień do 10

• Lubię 1
Opublikowano

Na wszelki wypadek pojechałem w środku nocy spuścić wodę z rur na wsi.  Około północy było tam -8. W domku było mocno na plusie ale woda w rurze między domkiem a hydroforem już złapała i musiałem polać wrzątkiem. Wg prognoz to ostanie groźniejsze mrozy w tym sezonie.

Opublikowano

no i ocieplenie rano -5 w dzień +8 

no i pszczółki nieśmiało zaczeły z uli wyłazić:P

jeszcze z tydzień i trzeba dennice poczyścić ,popodmieniać stare korpusy dać oczyszczone no i dennice pozamykać

no i poduszki pozabierać czyli trzecie korpusy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mazowsze przywalone śniegiem. Niby od jutra ma się to roztapiać (już płynie). Wg prognoz długoterminowych ma teraz być przez dwa tygodnie trochę deszczy. Mam mieszane uczucia, z jednej strony pszczoły będą miały trudno coś zbierać, z drugiej, bez deszczu nie miały by czego zbierać. jeśli wierzyć prognozom, kto ma coś do posiania to teraz będzie dobry moment na to. 

Opublikowano
5 godzin temu, michal79 napisał:

Teraz się okaże, czy tylko jednej rodzince trzeba było ciasto nakładać...

Pszczoły też mają nosa (prócz te egzotyczne) i potrafią oszczędzać zasoby. Może dlatego niewiele tego czerwiu o tej porze jeszcze było (kilka dni temu). Tak jak w ubiegłym roku. Niby ciepło ciepło, czerwiu zero i pokarmu full a potem cały kwiecień zimnica. I dopiero wtedy się rozwijały - na maj. 

• Lubię 1
Opublikowano

Trza było się nie oglądać i korzystać z pszczelarskiego nosa i dać pszczołom jak było ciepło.

Żadne zapasy z zimy teraz już nie wystarczą, bo rodzina pszczela teraz zużywa już po 0,3kg dziennie.

A pogoda nie pozwala na doniesienie przez pszczoły pokarmu, nawet z kradziejstwa, bo kwiotków jeszcze ni ma.

Moje dostały już jak było cieplutko uzupełnienie po 3 kg cukru w syropie.

Teraz tylko czekam na wiosenne pożytki, raczej wziątki bo pożytki mogą być, ale jak wziątków nie będzie to znowu będzie kicha.

• Lubię 1
Opublikowano
Godzinę temu, Bohtyn napisał:

Trza było się nie oglądać i korzystać z pszczelarskiego nosa i dać pszczołom jak było ciepło.

Żadne zapasy z zimy teraz już nie wystarczą, bo rodzina pszczela teraz zużywa już po 0,3kg dziennie.

A pogoda nie pozwala na doniesienie przez pszczoły pokarmu, nawet z kradziejstwa, bo kwiotków jeszcze ni ma.

Moje dostały już jak było cieplutko uzupełnienie po 3 kg cukru w syropie.

Teraz tylko czekam na wiosenne pożytki, raczej wziątki bo pożytki mogą być, ale jak wziątków nie będzie to znowu będzie kicha.

No i stwarzasz Kolegom pewien problem  ?  Nie wiem czy sobie poradzą ze statystyką i matematyką , a problem ten nazywa się " zafałszowanie miodu "  i zaraz zacznie się , a czy on nie fałszuje miodu . Bohdan ja wiem w czym rzecz , ale młodziaki nie wiedzą I wszystko odbierają podejrzliwie i pryncypialnie i nie mają poczucie proporcji , jak wyglada zużycie pokarmu na wiosnę . I sporo dylematu i szkody zrobił na forach , nie tylko naszym , Kolega Cynig był kiedyś na naszym forum , który prezentując swoje zdjęcia jak pszczoły fałszują miód pobierając ciasto cukrowe w ilości 1 kg  z barwnikiem niebieskim. I w zrozumieniu tego większość  Kolegów wyciągnęła  niewłaściwe wnioski . Bo cały problem leży w proporcji masowej podawanych substancji  a nie w barwniku który może być tak skondensowany że odbierający bodźce wzrokowe uzna zabarwienie niebieskie jako dominujące w fuszerstwie , a to są różne pojęcia fizyczne  ,barwnik może być tak silny jak przysłowiowa kropla dziegciu która zniszczy beczkę miodu.  W każdym razie ja Ciebie rozumiem i wiem że w maju nie podajesz syropu pszczołom ? dla powiększenia dochodowości pasieki. ?

• Lubię 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tadek11 napisał:

W każdym razie ja Ciebie rozumiem i wiem że w maju nie podajesz syropu pszczołom ? dla powiększenia dochodowości pasieki. ?

Kol. Tadek sam pisałeś gdzieś ile kompletna rodzina pszczela zużywa pokarmu w kwietniu, maju i czerwcu. Z tego pszczelarz może odebrać dziesięcinę, jak mu się uda.

Więc w kwietniu,maju i czerwcu niemożliwe jest ,żeby przekarmić kompletną rodzinę pszczelą i zafałszować miód cukrem.

Przecie niemożliwe jest, żeby podać w tym okresie po 30-40 kg cukru na ul w celu odebrania tej dziesiątej części, czyli z pięć,dziesięć litrów.

Chyba,że ktoś chce mieć po 100 z ula, mnie wystarczy 10.? i po co byłoby mi tyle roboty na stare lata.

Zafałszowanie miodu cukrem przeważnie następuje w miesiącach bez pożytku i czerwiu jak sierpień i wrzesień.

Zresztą komu cukier zaszkodził, cały świat używa i nie narzeka, a pszczoły są wdzięczne.? 

• Lubię 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tadek11 napisał:

rozumiem i wiem że w maju nie podajesz syropu pszczołom ? dla powiększenia dochodowości pasieki. ?

Nie !!! - ale wiem, że podane teraz te 3 kg znacząco zwiększy dochodowość z pasieki, liczę na to.

Opublikowano
4 godziny temu, Bohtyn napisał:

Ja dałem tylko tym podejrzanym przy przeglądach. W większości to zapasy wynosiły ponad połowę tego co miały na jesieni. 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzychu napisał:

Ja dałem tylko tym podejrzanym przy przeglądach. W większości to zapasy wynosiły ponad połowę tego co miały na jesieni. 

Krzychu, nie zrozumiałeś. Bohdana pszczołom nie wystarczą już ŻADNE zimowe zapasy, ale dzięki poświęceniu syropowemu uratował ich wątłą egzystencję, a do tego będzie mieć 34 zł z ula wincyj. Czysty zysk. Przepraszaj i się ucz. ;)

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, michal79 napisał:

Krzychu, nie zrozumiałeś. Bohdana pszczołom nie wystarczą już ŻADNE zimowe zapasy, ale dzięki poświęceniu syropowemu uratował ich wątłą egzystencję, a do tego będzie mieć 34 zł z ula wincyj. Czysty zysk. Przepraszaj i się ucz. ;)

No właśnie ucz się ucz ,tak jak ja ponad pół wieku.

Wtedy może zrozumiesz pszczoły.

• Lubię 1
Opublikowano

Reasumując to prognozy pogody nieciekawe szczególnie dla pszczół.

Ale było tyle dni ładnych i ciepłych, że kto chciał to zadbał o zapasy pokarmowe w ulach dla pszczół.

Obojętnie jakie: syrop, ciasto, przestawione lub położone na głowę ramki z zapasem zimowym.

Przy takiej pogodzie pokarm w ulach bardzo ważny, ale musi być dostępny dla pszczół, czyli w zasięgu kłębu.

Jeżeli będzie z boku lub za zatworem to nic nie da, nawet pełna podkarmiaczka syropu, czy ciasta, czy kilka ramek zimowych zapasów.

Opublikowano
27 minut temu, Bohtyn napisał:

Ale było tyle dni ładnych i ciepłych, że kto chciał to zadbał o zapasy pokarmowe w ulach dla pszczół

Należy do tego dodać:

o ile była taka potrzeba 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzychu napisał:

Należy do tego dodać:

o ile była taka potrzeba 

Krzysiu, nic się nie nauczyłeś. 

Pała. 

;)

• Zdezorientowany 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzychu napisał:

Należy do tego dodać:

o ile była taka potrzeba 

Potrzeba zawsze jest - matką wynalazków.

Ja kiedyś ,kiedyś też starałem się oceniać ,przeglądać, mierzyć, ważyć, na oko

i tak bywało różnie z zimowlą i wiosennym rozwojem.

Teraz robię to tak.:

Koniec sierpnia składam wszystkie rodziny jednakowo na 7 najładniejszych ramkach z czerwiem.

Nawet gdy się nie mieszczą to nie ma zmiłuj się i karmię na ful przeważnie po 12 kg cukru.

Więc w tych 7 ramkach jakby były nabite na ful, to może być max 14-16 kg pokarmu.

Teraz jest kwiecień ,więc licząc zimowlę 7 miesięcy to zużyły może średnio po 2 kg na miesiąc to daje ok 14kg.

Żelazny zapas ok 4kg muszą mieć. Czy mają tyle to nie wiem, nawet nie staram się oceniać,które mają pokarm,które nie.

Od sierpnia nie zaglądałem i nie przeglądam, zajrzę dopiero w maju,jak będzie trzeba dawać węzę i nadstawki.

Przy czyszczeniu wiosną dennicy i zakładaniu beleczek oceniłem że pszczoły były w miarę we wszystkich uliczkach

i po zachowaniu powinny być  wszystkie w dobrej kondycjii.

Ramek od sierpnia  nie ujmowałem , ani nie dodawałem.

Dałem teraz syrop jak było ciepło , wzięły wszystkie ,więc jest dobrze gorzej by było jakby nie wzięły.

Ponieważ tak chętnie brały, to powtórzyłem im jeszcze dwa razy co 4 dni.

Tak to robię, bo leniwy się zrobiłem, więc wymyślam, żeby było jak najmniej roboty.

Zauważyłem ,że i pszczoły się z tego cieszą. Hej !!!

• Dziękuję 2