Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie szybkie pytanie odnośnie foli czy stosować czy nie jeśli tak to pod czy nad powałkę, czy na cały korpus czy tylko na 3/4 itd?? Obecnie Powałka zatkana na głucho korkami styropianowymi.  

Opublikowano

Jak masz powałkę to po co folia . Stosują ją za miast powałek , ci co nie mają powałek , beleczek..

Czasem stosowałem folie pod powałkę ( styropianowa  9 korków) . Jak mi się korki rozsypywały lub pogubiły to dawałem folie pod powałkę , ale ostatni rząd korków przy zabudowie ciepłej nie zakrywałem folią . Generalnie nie stosuję powałek.. Nie można zakryć na szczelnie całego korpusa jak się nie ma dennic osiatkowanych , a jeszcze jak się ma styropiany to tym bardziej.

Opublikowano

Jak masz powałkę to po co folia . Stosują ją za miast powałek , ci co nie mają powałek , beleczek..

Czasem stosowałem folie pod powałkę ( styropianowa  9 korków) . Jak mi się korki rozsypywały lub pogubiły to dawałem folie pod powałkę , ale ostatni rząd korków przy zabudowie ciepłej nie zakrywałem folią . Generalnie nie stosuję powałek.. Nie można zakryć na szczelnie całego korpusa jak się nie ma dennic osiatkowanych , a jeszcze jak się ma styropiany to tym bardziej.

U mnie najlepiej zimowały na otwartej dennicy i jednym zdjętym korku w powałce w tzw. kominie wentylacyjnym - mowa o styropianach. Jak pszczołom za bardzo będzie wiało to zakitują pajączek w powałce. Rodziny tak zimowane wcześniej kończą z czerwieniem i później zaczynają - minimum 2 pokolenia warrozy mniej.

• Lubię 1
Opublikowano

Mam trochę powałek , rzadko stosuję . Stosuję folię , lub płutno. Dennice mam bez siatki i bez korków , takie najprościejsze

Rodzina w miarę silna , zostawiona do zimy ciasno , folia zawinięta z tyłu ( mam na ciepłej zabudowie) i rodzina zimuje poprawnie , brak wilgoci .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mi pozostało tylko zabrać z 8 uli podkarmiaczki, z 7 zabrać słoiki z powałek i w grudniu jeden dymek.

Opublikowano

I miniplusy z zapasowymi matkami również gotowe do zimowli.Pójdą jeszcze do przewiezienia do pasieki w mieście.

1d86e2f8ba20a14dmed.jpg

Pytanie .Piotrze czy te rodzinki w miniplusach zimują na dwóch korpusikach?

Jakie wymiary ma ramka miniplusa?Ewentualnie jak je łączysz lub przesiedlasz?

Opublikowano

Słuchajcie!!! Sprawa jest poważna naszemu koledze wyroiła się dzisiaj o 6.35 rodzina.Będzie podobno Zosia.Domagam się pępkowego przynajmniej wirtualnego!.Gratulacje Paweł.!!!

:huh:  :huh: Łoooo !!! 

To dziś też ..... Cie no. no . Wiedziałem , że wczoraj . ale jeśli dziś też to .....  czyli dziś Zosia (podobno) , a wczoraj ?????  ;)  ;)

Też gratuluję Pawłowi (bo Tu pisze i jego 'robota' to ta z 'najbardziej satysfakcjonujących' ) , a mamie sił i pomocy ze strony Pawła , jak najwięcej  ... życzę !

PF

• Lubię 1
Opublikowano
;)  III sezon 2017 /18 czas zacząć.

Zaczynam więc z 'nowymi'  - pozyskanymi po zmarłym pszczelarzu z Niepołomic i przewiezionymi na podmiechowski teren .

3033da873c5a.jpg

7a784146de63.jpg

2d9a8b5e00ad.jpg

0173271fa48d.jpg

dwa już zasiedlone :

3492d227f3ee.jpg

"Nowe" więc pracy było sporo , nawet więcej niż sporo (bo odległość i brak czasu ), ale   .... no rozpoczynam ten 2017/18  .

Miniony 2017  w  obrazkach :

40eebb939e67.jpg

3da16652e6a2.jpg

e96cd2bbe8ca.jpg

5e94a37856e2.jpg

Takich nieco \prezentowych :

4ba0e80ee522.jpg

PF

• Lubię 6
Opublikowano

Pawłowi gdyby tak kolejny syn, to rzekłbym chłop jak dąb .
A że to córka , to chyba co najwyżej mała Brzózka ;)

Piotrka ul ma bardzo ładną brodę .
większą niż moja w okresie kiedy była najdłuższa :D

broda....jpg

• Lubię 1
Opublikowano

;)

jeszcze puki co - hobbystycznie , mimo iż .... to będę mógł  więcej pracy poświęcić ('ryby' i inne poszły na dalszy , bliżej nieokreślony czas) i czasu więcej na naukę z 'nowymi' .

No tak się jakoś 'porobiło'. "Piwnica" docelowo ma być : satysfakcjonująca ....  ;)

PF

Opublikowano

;)

jeszcze puki co - hobbystycznie , mimo iż .... to będę mógł  więcej pracy poświęcić ('ryby' i inne poszły na dalszy , bliżej nieokreślony czas) i czasu więcej na naukę z 'nowymi' .

No tak się jakoś 'porobiło'. "Piwnica" docelowo ma być : satysfakcjonująca ....  ;)/

PF

Ciężko pogodzić te inne , przy większej liczbie rodzinek do obsłużenia :)  wiem coś o tym.

A te nowe to na jaką ramkę jeżeli można spytać ? No i podobają mi się daszki dwuspadowe  bo nienawidzę płaskich :D

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

No i podobają mi się daszki dwuspadowe  bo nienawidzę płaskich :D

Pozdrawiam

Tadek

Tadek nienawiść to bardzo skrajne uczucie :-) W takim razie ja kocham płaskie bo łatwiej się przy pszczołach pracuje jak możesz na ulu obok sporo rzeczy postawić :-P

• Lubię 2
Opublikowano

/.../ ja kocham płaskie bo łatwiej się przy pszczołach pracuje jak możesz na ulu obok sporo rzeczy postawić :-P

;) Co racja to racja .....

... znaczy się mnie czekają 'wyzwania' podczas "pracy" ...... ale ze szwagrem mamy już plan ... w pasiece będzie stał taki dyżurny i przenośny 'stolik/stojak' pod nasz 'wymiar' ... ;)

PF

Opublikowano

No i podobają mi się daszki dwuspadowe  bo nienawidzę płaskich :D

Pozdrawiam

Tadek

Tadek nienawiść to bardzo skrajne uczucie :-) W takim razie ja kocham płaskie bo łatwiej się przy pszczołach pracuje jak możesz na ulu obok sporo rzeczy postawić :-P

Mazi jak pewnie zauważyłeś :D   po słowach "nienawidzę płaskich " użyłem roześmianej buźki :D :D ,  jak można mieć "skrajne uczucie"  do daszków , nie rozumiem ?? :D 

A poza estetyką i ze względu na wilgoć ,  miałem kiedyś  i płaskie daszki w paru ulach , ale woda podczas deszczu kapała mi na wylotki , rozbryzgiwała się spadając na nie  i  krople wody dostawały się do środka ula na dennice i  denice były mokre i pleśniały , co było szczególnie niepożądane późną jesienią  , bo woda ta długa stała w dennicach zanim wyschła . Oczywiście było to jeszcze jak miałem stare pełne dennice , a nie siatkowe jak mam  teraz .

;)

.... widocznie poprzedni właściciel też 'uważał' ,Tadeuszu, dwuspadowe za naj.... . Ule z ramką

PF

Miałem kiedyś takie ule i jak by co to mogę , podzielić się moimi uwagami na temat gospodarki w nich . Ale przejście w gospodarowaniu ( nie w obsadzaniu) z warszawiaków na Ostrowskiej jest pewnym wyzwaniem dla pszczelarza ? mam na myśli efekt w postaci zbioru miodu miodu. Ale po jednym sezonie w nowych ulach  już będziesz wszystko wiedział.

Opublikowano

Kolejny raz wielodniowe ulewne deszcze spowodowały mocne podniesienie się poziomu wody w Kaczej Dolinie .
Kilkadziesiąt uli było zagrożonych zalaniem .
Niestety nie mam gdzie pasieki na zimę wywieźć ... :( 
Zresztą przy tak rozmiękłych gruntach i tak bym nie dał rady wywieźć kilkudziesięciu uli .
Woda była już 2-3 cm. od większości dennic (cześć uli uniosłem już wcześniej ) 
a różnica poziomów przed groblą i za nią wynosiła około pół metra .
Woda podnosiła się w oczach .
Groblę po ostatnim podtopieniu odrobinę podwyższyłem , ale kiedy w ciągu 3-4 godzin woda podniosła się tak , że zaczęła się przesączać górą  do pasieki nie miałem już wyjścia .
Zdjęcie2519.jpg
Musiałem  podjąć szybką ... trudną decyzję .
Walcząc z czasem i szalejącym orkanem Grzegorz przekopałem się pomiędzy stawami i spuściłem wodę z górnego do dolnego stawu (oczywiście nie całą) .
Woda zalała podwórko i pomieszczenia gospodarcze ( i tak by w ciągu najbliższych godzin zalała) ,
Ale co ważne  "kulminacyjna fala powodziowa" poszła bokiem i nie przeszła przez pasieczysko .