Kosut Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Nacek, Iwanowi też nikt nie dorównał, To Przemek będąc u swego propagandowego szczytu sprzedał ( podobno) złotodajną pasiekę. Co prawda wziął jeszcze kasę za porady w Kalendarzu ,,Pasieki Łysonia,, , ale tam lubią doświadczonych autorów( osobiście nic do Pogodnego Michała nie mam). Nie zdziwił bym się jednak gdyby kolejny kalendarz redagował im doktor kwasek, - czyli- idea sięga bruku. Pozdrawiam.. Cytuj
MAZI Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Podeślij ich do mnie to ich obsłużę jak należy zostało mi jeszcze ponad sto słoików rzepaku i chyba drugie tyle akacji. Jeszcze tylko 70 dni do wiosny! Co to jest 200 słoików jak do pierwszego miodu zostało dobre 5 miesięcy? Cytuj
MAZI Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 No nie Przemkowi to ja jeszcze nie dorównuje jego pszczoły są w stanie upchać po 10 kg miodu w jednej ramce wielkopolskiej moje niestety jeszcze tego nie potrafią chyba będę musiał od niego nabyć te matki, to wtedy na forum nikt mi nie dorówna Tak, ale on ma po 2 ramki w korpusie :-P Cytuj
Bohtyn Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Jak w temacie ??? Brrr !!! - zimno - ale fajnie jest. Tak ma być podobno jeszcze przez miesiąc. Tak, że spokój w pasiece. Minął styczeń, jeszcze tylko luty, -iiii - maaaaj. 2 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Ciekawe ??? -który pierwszy napisze że:"Zimno pszczołom nie szkodzi". 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Ciekawe ??? -który pierwszy napisze że: "Zimno pszczołom nie szkodzi". A moje się boją zimy i to bardzo całe lato harują żeby mieć zapasy na zimę Cytuj
MAZI Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Ciekawe ??? -który pierwszy napisze że: "Zimno pszczołom nie szkodzi". Zimno pszczołom nie szkodzi. Gorsza od zimna jest wilgoć w ulu czy brak pokarmu. Cytuj
Michał Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 Jak tak dalej pójdzie to z nudów padną... Cytuj
Bohtyn Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zimno pszczołom nie szkodzi. Gorsza od zimna jest wilgoć w ulu czy brak pokarmu. Kiedy przy temp -10 stopni jest w ulu wilgoć,??? Wtedy to jest lód i szron, jeżeli pszczoły żyją. Cytuj
daro Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 Ciekawe ??? -który pierwszy napisze że: "Zimno pszczołom nie szkodzi". Mi tam bimber nie szkodzi. A zimno ,jak mawiają Rosjanie , jest wtedy jak on zamarza. Cytuj
MAZI Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 Kiedy przy temp -10 stopni jest w ulu wilgoć,??? Wtedy to jest lód i szron, jeżeli pszczoły żyją. U mnie tej zimy 2 razy było mniej niż -10... Cytuj
Bohtyn Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 U mnie tej zimy 2 razy było mniej niż -10... To dobrze - bo: Jest takie założenie, że przy średniej lutowej temp -5 st.- spadki pszczół są na poziomie -5%. Przy temp -15 st - spadki na poziomie -15%. Przy -20st, - 20%. Oby tak nie było, bo zdarzały się temp i -35st. Cytuj
marcino91 Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Z tego co zaobserwowałem to leszczyna kwitnie już w najlepsze, przynajmniej na południu Polski - śląskie i małopolskie. Gorzej bo zapowiadają nadejście kolejnej fali mrozów Cytuj
MAZI Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Z tego co zaobserwowałem to leszczyna kwitnie już w najlepsze, przynajmniej na południu Polski - śląskie i małopolskie. Gorzej bo zapowiadają nadejście kolejnej fali mrozów Na Dolnym Śląsku przynajmniej u mnie to już 2 tygodnie po... Cytuj
Bohtyn Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Z tego co zaobserwowałem to leszczyna kwitnie już w najlepsze, przynajmniej na południu Polski - śląskie i małopolskie. Gorzej bo zapowiadają nadejście kolejnej fali mrozów Nie ma się czego bać - Pszczelarzom zimno nie szkodzi - bimber i tak nie zamarznie. Gorzej z pszczółkami. 1 Cytuj
marcino91 Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Czyli w zasadzie pożytek pyłkowy z leszczyny poszedł w pipu a u Maziego zaraz rzepak będzie gorzej z dziewczynami jeżeli mamuśki zaczęły już czerwić. Cytuj
MAZI Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Czyli w zasadzie pożytek pyłkowy z leszczyny poszedł w pipu a u Maziego zaraz rzepak będzie gorzej z dziewczynami jeżeli mamuśki zaczęły już czerwić. Rzepak pewnie po 20 kwietnia będzie, na pyłek z leszczyny nie liczę, rzadko coś z niego mają. Ważniejsza dla mnie iwa. Co do czerwienia to co byśmy nie robili to i tak coś tam już w części uli będzie, jedna rodzinka BK czerwi na potęgę... 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 http://pasieka24.pl/index.php/co-w-trawie-piszczy/1521-kalendarz-biodynamiczny-2018 Według tego kalendarza to już w marcu przewidziane jest miodobranie. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Według tego kalendarza to już w marcu przewidziane jest miodobranie. i 6 marca przekładamy larwy na matki . Kilka lat temu ten kalendarz był kolorowy już od stycznia Cytuj
Emik3 Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 łooo kurde 1 marca miodobranie, ciekawe ile mi się uda ukręcić. A te dni niezalecane do przeglądu to pewnie na podstawie faz księżyca czy coś? Cytuj
marcino91 Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Jeżeli koniec zimy jest faktycznie tuż tuż to pół biedy z czerwieniem, znacznie gorzej jeżeli przyjdzie ocieplenie, a później znowu ściśnie mróz i będzie wiosna nijaka. Wtedy czerwienie może rodziny powykańczać Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Wbrew amerykańskim wróżbom zima nie jest sroga,ale za to bardzo długa u mnie na pasiece w górach pszczoły bez oblotu są już ponad trzy miesiące,a z prognoz pogody zanosi się że do oblotów dojdzie nie wcześniej jak po 10 marca.Dawno tak długo nie było :mellow:PK Cytuj
joasia Opublikowano 16 Lutego 2018 Opublikowano 16 Lutego 2018 No i mamy przednówek. Sarny i zające odwiedzają coraz częściej sad,ślady lisa koło domu,najtrudniejszy czas przed nami. Stare przysłowie mówi ,,jak ziemia sniegi faluje,dobry rok w pasiece zwiastuje'' a tu.......śnieg gładki jak tyłek niemowlęcia. 1 Cytuj
Emik3 Opublikowano 16 Lutego 2018 Opublikowano 16 Lutego 2018 Czarny bez u mnie powoli rozluźnia pąki liściowe, ale mrozy jeszcze z tydzień dwa pewnie będą. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 Halo - byłem na działce . Śniegu niedużo może z 5cm, ślady tylko kotów od sąsiadów, sadzawka zamarznięta, ale woda przepływa. Ule stoją w tym samym miejscu, delikatnie otworzyłem tylko dachy, mysz nie było, pod kalenicami daszków delikatna wilgoć, więc pszczółki żyją. Polatałem kilka razy w około sadzawki i nic więcej nie robiłem. Oby do wiosny, liczę że około połowy marca będą masowe obloty. W przyszłym tygodniu zapowiadają jakieś mrozy. ??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi