Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie zaopatrujecie się w węzę? W chwili obecnej interesuje mnie zakup 10 kilo węzy na ramkę 18 wielkopolską, niestety wosku jeszcze nie posiadam do przerobienia z własnego dla tego prosiłbym abyście polecili jakiegoś producenta, żeby nie dostać węzy parafinowej z domieszką wosku. Jak producent przy okazji nie kombinowałby z przerabianiem darowanego wosku to i na przyszłość byłoby super.

Opublikowano

prosiłbym abyście polecili jakiegoś producenta, żeby nie dostać węzy parafinowej z domieszką wosku. Jak producent przy okazji nie kombinowałby z przerabianiem darowanego wosku to i na przyszłość byłoby super.

Apifonia

Opublikowano

Ja polecam Adama Jakubowskiego z pasieki Miodowa Dolina. Nie jest najtańszy ale węza jest świetna.

Zgoda ale on może wykonać z powierzonego wosku :) I tez grymasi jak dostarczony wosk do niego jest z niepewnego źródła i oceni go negatywnie. :D Jak ktoś ma swój pewny wosk to też polecam go jako wykonawcę :D

Opublikowano (edytowane)

Że grymasi to fakt :) Ale ma czasem do sprzedania węzę z wosku i wtedy to jego grymaszenie jest zaletą bo byle czego nie kupi a już na pewno nie da do węzy. Ja mam zaufanie do takich przedsiębiorców jak on i dlatego to jego grymaszenie - choć mało komfortowo się z nim czuję - nie przeszkadza mi zbytnio by mieć węzę w najlepszym gatunku. Dodam tylko, że węza super, ładnie przycięta i gruba - jak dla mnie to węza wzorcowa.

Edytowane przez vincent vega
  • Lubię 2
Opublikowano

A ja kupiłem u Pani Marii Gembalowej z Siedlec, miałem najbliżej. Po wstawieniu ramki w jednej z rodzin została odbudowana  w  1/4 w ciągu 24h. Mają od ręki dość spore ilośći.

Opublikowano

Tek że Emilu :) jeżeli Pani Maria ma jeszcze węzę , to możesz śmiało od niej kupić :)  Ja też od niej kupowałem i nic niepokojącego nie zauważyłem odnośnie jej węzy :)  poza tym że jest trochę grubsza i bardziej krucha , ale to nie powinno przeszkadzać  :)

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

grymasi jak dostarczony wosk do niego jest z niepewnego źródła i oceni go negatywnie. :D

Jak ktoś ma swój pewny wosk to też polecam go jako wykonawcę :D

Adam grymasi nawet jak pszczelarz przywozi własny wosk z własnej pasieki .

Widziałem jak rzucał pod płot jedyny krążek jaki udało się wytopić młodemu pszczelarzowi z własnego suszu mówiąc , że "to nie jest wosk" !

Opublikowano

A może to nie był wosk spełniający jego wymagania skoro tak zrobił? Chyba, że specjalnie potraktował "młodego z buta" bo mu to frajdę sprawiało - wtedy co innego... Takiego zachowania nie pochwalam.

Ja osobiście nie ma zastrzeżeń do wosku od niego i polecam tego producenta każdemu, kto szuka węzy dobrej jakości.

Opublikowano

A może to nie był wosk spełniający jego wymagania skoro tak zrobił? Chyba, że specjalnie potraktował "młodego z buta" bo mu to frajdę sprawiało - wtedy co innego... Takiego zachowania nie pochwalam.

Ten młody pszczelarz , to nauczyciel historii spod Działdowa, który od 2 lat ma pszczoły .

Wytopił po pierwszym sezonie swój pierwszy krążek wosku i co zrozumiałe był z tego dumny i chciał przerobić na węzę .

Adam tak go potraktował , że jestem pewny , że już do niego nie wróci

Opublikowano

Nie powinien być chamski jak chce mieć klientów. Może powiedzieć, przykro mi, ale ten wosk nie spełnia moich jakościowych standardów, powinieneś zrobić to i to, żeby ten wosk był lepszy. Jak ktoś by mi powiedział przy pierwszym wosku, że mój wosk jest chu.... nie uzasadniając tego, to następnym razem jak bym z większą pasieką jechał co jakiś czas z 50 kg wosku do przerobienia, to mijałbym taką osobę szerokim łukiem.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

mowa o tym węza.pl ?? rozmawiałem z nim przez telefon i nie dość że jest bezpośredni to jeszcze do tego niema wiedzy. Jak ktoś przestudiuje rafinację i ropo pochodne ten wie, że przy pewnych temperatura dochodzi do rafinacji wosku pszczelego, JAK I DO HYDROLIZY (jeśli rozpuszcza w wodzie). Gość mi powiedział, że leje kranówkę bo nie widzi żadnej różnicy między miękką wodą a kranówką  :huh:. Powinno mu dać coś do myślenia skoro przetapia i za każdym razem ma "odpad". Jak by miał taką samą temperaturę ale bez wody w kotle to by widział różnicę ale to inna technologia znacznie droższa. Przypominam iż hydroliza jest zjawiskiem w większości przypadków odwracalnym.

PS. przypominam sobie, że też mówił iż wsad do autoklawu to 50% wody 50%wosku (kilogramowo bo wodę przyjmujemy 1l=1kg)

Edytowane przez Brzytwiarz
Opublikowano

Wydaje mi się  cały problem z jakością węzy polega na tym że dużo wosku o niewiadomym składzie chemicznym trafiło do nas ze wschodu z Ukrainy czy krajów Bałtyckich po rozpadzie ZSRR. Badanie wosku spektrometrem masowym kosztuje coś koło 250zł i siłą rzeczy jest nieopłacalne przy badaniu małych partii wosku od klienta , więc producenci węzy robią ocenę że tak powiem domowymi sposobami ??? Jakimi nie wiem ?????  :D  I nie są to oceny pewne , więc może powstać wiele nieporozumień i złych ocen  :D Pomijam już sprawę kultury osobistej w kontakcie z Klientem  ;) Ale przykładowo jak wykonuje węzę z powierzonego wosku to powinien wykonać  :) ale bez gwarancji na skład chemiczny . Chociaż i bardzo duże zanieczyszczenie wosku domieszką czegoś tam może też spowodować że wykonanie węzy będzie z tego materiału niemożliwe  :)

Wiele może Kolegom wyjaśnić film który niedawno pokazywałem u nas na forum w innym wątku.

https://www.youtube.com/watch?v=2_QiyU85lRw

Opublikowano

W tym roku węzę z własnego wosku przerabiałem u Gembalów - jak zwykle - węza super, a w związku z tym że jest trochę grubsza to szybciej ją odciągają, a Adam J. swoim zachowaniem chce chyba uzasadnić cenę przerobu. W Meliferze koszt przerobu 1kg - 10 zł,   z własnego wosku z tego co pamiętam to od 30 kg 

• Lubię 1
Opublikowano

W sklepie pszczelarskim polecał mi gość węzę od http://www.pasiekakubik.pl/ale chyba tylko poza sezonem wykonują w sezonie prowadzą pasiekę ale węza jest gróbsza niż miody podkarpackie i ponoć bardzo ładnie odciągnięta. 

Opublikowano

Podaj namiary do kogoś kto ma dobrą węzę bo ten jak widać nie zna się i chyba trzeba zmienić dostawcę...

Andrzej Wadecki w Kwidzyniu. Udziela się na facebooku.