Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękny szum na kwiatostanach leszczyny 'Red Majestic' i odmianach wiśni wczesnej (Prunus incisa).

• Lubię 1
Opublikowano

Czereśnie ptasie kwitną na całego . Zapach czuć ze 100m.

Rozkwita migdałek trójklapowy ?
Niżej dzisiejsze zdjęcie mojego .

Opublikowano

U mnie czereśnia wczesna odmiana zakwitła, zakwitły nektarynki i brzoskwinie. Do tego szafirki w ogrodzie oblatywane na potęgę przez pszczoły. Aż miło patrzeć :)

Opublikowano

Rzepak na Warmii dziś już wygląda tak :

Ałycze i klony tak :

A mniszki w nasłonecznionych miejscach tak:

Opublikowano

Na śląsku w zasadzie podobnie wygląda rzepak, mniszek zaczyna sie już dobrze pokazywać a ałycze powoli się kończą. Zaczęły za to kwitnąć klony.

Opublikowano

Susza katastrofalna - drzewa i krzewy kwitną.

Opisy wg. kolejności zdjęć.

Szum pszczół na klonie wielkolistnym (Acer macrophyllum), kwiatostan wielkości dłoni.

Kwiatostany na klonie zwyczajnym (A.platanoides) - pomimo nocnych przymrozków.

Pięknie oblatywana grusza drobnoowocowa (Pyrus calleryana) i grusza japońska 'Nijisseiki' (P. pyrifolia).

Obfitość kwiatów na śliwie (Prunus sp.).

Niezawodny w kwitnieniu krzew mahonii pospolitej (Mahonia aquifolium).

• Lubię 1
Opublikowano
23 godziny temu, mirek. napisał:

a rano było -5 

pyłek nosiły ale nektar z czego w taka zimnice?

Od sąsiadek .?

Co ciekawe śliwka kwitnąca permanentnie od stycznia będzie miała owoce . Jak nie pousychają . Bieda na polu zimno sucho pokropiło tak że ksiądz lepiej kropi. Najpierw zaraza ,teraz susza . Kartofle po 5 zeta będą .

Opublikowano

U mnie wiśnie wystrzeliły, pszczoły mają co robić :)

df294faa32f4832cgen.jpg

04a029cde5212714gen.jpg

Od trzech dni wieczorami już na wylotku wentylują, więc domyślam się, że nie z gorąca, a raczej odparowują nakrop. Dobrze tropię? :P

Opublikowano

Specjalnego przyśpieszenia kwitnienia roślin miododajnych ja u siebie nie obserwuję. Niby wiosna wcześniejsza , więcej ciepłych dni , ale przyroda idzie swoim rytmem.

Opublikowano
10 godzin temu, marcino91 napisał:

Od czego zależy to, że jedno pole rzepaku w pełni kwiecia jest a 500 m dalej dopiero zaczyna kwitnąć? Kwestia nawożenia , odmiany?

Przede wszystkim odmiana.

• Lubię 1
Opublikowano
15 godzin temu, krzysiek5000 napisał:

Dziś widziałem pierwsze pszczoły na rzepaku ?

Z racji, że mamy do siebie niecałe 65 km to i u siebie dziś sprawdzę czy one chodzą po rzepaku ;)

Opublikowano

Cd. kwitnących oryginałów, cieszących się zainteresowaniem ze strony pszczół.

Wiśnia piłkowna 'Amanogawa' (Prunus serulata 'Amanogawa') oraz szakłak wielkolistny (Rhamnus imeretina) o niepozornych kwiatach (jak i nasz rodzimy szakłak pospolity R. cathartica) - intensywnie oblatywane (przyjemny dla ucha szum zbieraczek)...

Początek kwitnienia jabłoni - jabłoń Pom Zai (najbardziej karłowa ze wszystkich odmian) oraz piękna, czerwonolistna, o ciemnoczerwonych kwiatach jabłoń purpurowa (Malus purpurea).

Trochę zapomniana - pięknie kwitnąca kłokoczka południowa (Staphylea pinnata).

Opublikowano

Po kwitnieniu "piękna pustynia pożytkowa".

Jak będziesz chciał sprzedawać swój "motór" - masz idealne zdjęcia na OLX...?

Opublikowano
4 godziny temu, Nacek napisał:

Zaczęła kwitnąć karagana, ale pszczół na razie na niej nie widziałem.

U mnie chyba wyschła . Tak samo amorfy .
Do tej pory są bezlistne .
Po złamaniu gałązki widać zielone łyko , ale nawet pączki nie nabrzmiały .
Za to pięknie rozkwita świdośliwa .