Filluś Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 koledzy jak myślicie kiedy klony zakwitną? Cytuj
Nacek Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 U mnie kwitną kwiaty na szybach, wymalowane przez mróz? Cytuj
Quidam Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Piękny szum na kwiatostanach leszczyny 'Red Majestic' i odmianach wiśni wczesnej (Prunus incisa). 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Czereśnie ptasie kwitną na całego . Zapach czuć ze 100m. Rozkwita migdałek trójklapowy ? Niżej dzisiejsze zdjęcie mojego . Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 U mnie czereśnia wczesna odmiana zakwitła, zakwitły nektarynki i brzoskwinie. Do tego szafirki w ogrodzie oblatywane na potęgę przez pszczoły. Aż miło patrzeć Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Rzepak na Warmii dziś już wygląda tak :Ałycze i klony tak :A mniszki w nasłonecznionych miejscach tak: Cytuj
marcino91 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Na śląsku w zasadzie podobnie wygląda rzepak, mniszek zaczyna sie już dobrze pokazywać a ałycze powoli się kończą. Zaczęły za to kwitnąć klony. Cytuj
Quidam Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Susza katastrofalna - drzewa i krzewy kwitną. Opisy wg. kolejności zdjęć. Szum pszczół na klonie wielkolistnym (Acer macrophyllum), kwiatostan wielkości dłoni. Kwiatostany na klonie zwyczajnym (A.platanoides) - pomimo nocnych przymrozków. Pięknie oblatywana grusza drobnoowocowa (Pyrus calleryana) i grusza japońska 'Nijisseiki' (P. pyrifolia). Obfitość kwiatów na śliwie (Prunus sp.). Niezawodny w kwitnieniu krzew mahonii pospolitej (Mahonia aquifolium). 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 a rano było -5 pyłek nosiły ale nektar z czego w taka zimnice? Cytuj
daro Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 23 godziny temu, mirek. napisał: a rano było -5 pyłek nosiły ale nektar z czego w taka zimnice? Od sąsiadek .? Co ciekawe śliwka kwitnąca permanentnie od stycznia będzie miała owoce . Jak nie pousychają . Bieda na polu zimno sucho pokropiło tak że ksiądz lepiej kropi. Najpierw zaraza ,teraz susza . Kartofle po 5 zeta będą . Cytuj
krzysiek5000 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Dziś widziałem pierwsze pszczoły na rzepaku ? Cytuj
marcino91 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Od czego zależy to, że jedno pole rzepaku w pełni kwiecia jest a 500 m dalej dopiero zaczyna kwitnąć? Kwestia nawożenia , odmiany? Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 U mnie wiśnie wystrzeliły, pszczoły mają co robić Od trzech dni wieczorami już na wylotku wentylują, więc domyślam się, że nie z gorąca, a raczej odparowują nakrop. Dobrze tropię? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Specjalnego przyśpieszenia kwitnienia roślin miododajnych ja u siebie nie obserwuję. Niby wiosna wcześniejsza , więcej ciepłych dni , ale przyroda idzie swoim rytmem. Cytuj
Nacek Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 10 godzin temu, marcino91 napisał: Od czego zależy to, że jedno pole rzepaku w pełni kwiecia jest a 500 m dalej dopiero zaczyna kwitnąć? Kwestia nawożenia , odmiany? Przede wszystkim odmiana. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 15 godzin temu, krzysiek5000 napisał: Dziś widziałem pierwsze pszczoły na rzepaku ? Z racji, że mamy do siebie niecałe 65 km to i u siebie dziś sprawdzę czy one chodzą po rzepaku Cytuj
Quidam Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Cd. kwitnących oryginałów, cieszących się zainteresowaniem ze strony pszczół. Wiśnia piłkowna 'Amanogawa' (Prunus serulata 'Amanogawa') oraz szakłak wielkolistny (Rhamnus imeretina) o niepozornych kwiatach (jak i nasz rodzimy szakłak pospolity R. cathartica) - intensywnie oblatywane (przyjemny dla ucha szum zbieraczek)... Początek kwitnienia jabłoni - jabłoń Pom Zai (najbardziej karłowa ze wszystkich odmian) oraz piękna, czerwonolistna, o ciemnoczerwonych kwiatach jabłoń purpurowa (Malus purpurea). Trochę zapomniana - pięknie kwitnąca kłokoczka południowa (Staphylea pinnata). Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Przejechałem się dzisiaj motorem w zasięgu 1 km od uli, by zobaczyć stadium kwitnienia wiśni i rzepaku Cytuj
Quidam Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Po kwitnieniu "piękna pustynia pożytkowa". Jak będziesz chciał sprzedawać swój "motór" - masz idealne zdjęcia na OLX...? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja do sesji zdjęciowej z rzepakiem nie miałem motoru. Wziąłem więc ostatni ubiegłoroczny słoik miodu rzepakowego Cytuj
Nacek Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zaczęła kwitnąć karagana, ale pszczół na razie na niej nie widziałem. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 4 godziny temu, Nacek napisał: Zaczęła kwitnąć karagana, ale pszczół na razie na niej nie widziałem. U mnie chyba wyschła . Tak samo amorfy . Do tej pory są bezlistne . Po złamaniu gałązki widać zielone łyko , ale nawet pączki nie nabrzmiały . Za to pięknie rozkwita świdośliwa . Cytuj
Nacek Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 A u mnie świdośliwa już przekwitła. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi