Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To prawda .Przez kilka dni pszczoły chodziły jak szalone , dzisiaj zaglądam , pojedyncze komórki  do połowy wypełnione . Może na drugiej miejscówce lepiej .   W połowie tygodnia ostatni gwizdek , jeśli coś będzie , biorę .Jak nie to karmię .

Opublikowano

Krzychu przyglądnij się dokładnie ile na lipie pszczół, a ile muchówek i innych błonkoskrzydłych.

Opublikowano

Ja tak  zastanawiam się  ile miodu lipowego będzie w tym roku u handlarzy w ofertach. Klienci chcą tylko lipowego miodu ?

Opublikowano

Tadek11 nie mam pojęcia. Ostatnio mi znajoma mówiła, że pszczelarz, który ma z 20-30 uli koło jednej z moich miejscówek wystawił reklamę "miód ekologiczny sprzedam". Pomijam już amitraz, ale pszczoły ma w styropianach/poliuretanach, więc na bank by certyfikatu nie dostał, no ale miód ekologiczny ma :) Akurat to jest najgorsza miejscówka, z której przywiozłem jakieś ochłapy lipy bez zasklepu, więc się zastanawiałem skąd on ten miód ma. Być może kwestia linii pszczoły, bo on ma jakieś mniej plenne, tylko wielkopolski gniazdowy + półnadstawka. Beczka też tam jakaś stała przez jakiś czas, więc pewnie poidełko wodne zrobił :)

Opublikowano
16 minut temu, Xpand napisał:

Tadek11 nie mam pojęcia. Ostatnio mi znajoma mówiła, że pszczelarz, który ma z 20-30 uli koło jednej z moich miejscówek wystawił reklamę "miód ekologiczny sprzedam". Pomijam już amitraz, ale pszczoły ma w styropianach/poliuretanach, więc na bank by certyfikatu nie dostał, no ale miód ekologiczny ma :) Akurat to jest najgorsza miejscówka, z której przywiozłem jakieś ochłapy lipy bez zasklepu, więc się zastanawiałem skąd on ten miód ma. Być może kwestia linii pszczoły, bo on ma jakieś mniej plenne, tylko wielkopolski gniazdowy + półnadstawka. Beczka też tam jakaś stała przez jakiś czas, więc pewnie poidełko wodne zrobił :)

Ten znam pszczelarza, co sprzedaje miód ekologiczny. A nawet posiada certyfikat na to eko. Jak przeszukałem internet to okazało się, że ma certyfikat eko. Ale na produkcję nasion facelii. Na nic więcej 

Opublikowano
11 godzin temu, Xpand napisał:

Sławku w ogóle z tą ekologią to jest jakieś przegięcie pały ? Niby ideały są słuszne i o ekologię trzeba dbać bo to jest nasze środowisko w którym żyjemy , ale z drugiej strony te normy jakie przy tej okazji ktoś wymyśla  są zupełnie popie...... one i pozbawione logiki. A jak człowiekowi myślącemu ktoś na sile będzie nie logiczne i pozbawione sensu reguły   wprowadzał do prawa to wyjdzie jeden wielki śmiech na sali i wszyscy oleją tą ekologie jako wymysł jakichś tam po... nych   ''zielonych " i wszystko pozostanie po staremu.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Krzychu napisał:

po 130 zł za słoik

może duży był ten słoik, ale słuszna jest linia naszej partii i za rok może już to nie dziwić. Ja już kiedyś zarabiałem miliony.

Edytowane przez manio
Opublikowano

No cóż. Mam nadzieję, że to co teraz zbierają wystarczy im w pełni do optymalnego rozwoju na zimę, aby matka dobrze czerwiła bo to jest właśnie decydujący moment. 

Opublikowano

Lipa przekwitła. Najbliższe dni deszczowe i do 17 stopni. W środę rozpocznę sprzątanie i podkarmianie. W sam raz co nazbierały to zjedzą do tej pory 

Opublikowano

Ja jutro biorę jeśli coś będzie do wzięcia i karmię .Ta pogoda całe plany mi popsuła , zawsze ostatnie miodobranie robiłem z kręceniem ziołomiodu teraz wszystko się rozeszło w czasie , zawsze to jedno mycie mniej .Pięknie chodziły ostatnimi dniami , gdzieś widocznie była spadż , przyszła burza i nawet nie wyjrzą z ula .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Krzychu napisał:

Lipa przekwitła.

Nic dodać nic ująć. U mnie zakwitła za to  drugi raz akacja lepka . Normalnie kwitnie drugi raz miesiąc później . Jesień idzie , nie nie ma na to rady. Z lipy lipa na nieznaną mi dotychczas skalę, zupełne zero. Pszczoły leżą na wylotkach jakby właśnie dostały 500 +, dziwne bo coś tam jednak w polu kwitnie.

Zalęgły mi się też osy ziemne, ciekawe stworzenia siedzą w wydłubanej w ziemi dziurze i czekają na ofiarę. Żyją w stadzie jak wilki . Dobrze ,że nie są rozmiaru psa ;)

Edytowane przez manio
Opublikowano
40 minut temu, manio napisał:

/.../ Z lipy lipa na nieznaną mi dotychczas skalę, zupełne zero. /.../

W okolicy Miechowa tak samo . Nie pamiętam takiego zjawiska/sytuacji odkąd zostałem zięciem pszczelarza i tym który teraz opiekuje się pszczołami , Jego pszczołami .

PF

Opublikowano

Została mi jeszcze tylko jedna pasieka do miodobrania - swoją drogą dawno tak długiego sezonu nie miałem. Wczoraj ostatnie pszczoły na facelii ogołociłem. Wynik przyzwoity. W tym miejscu raptem 4 lipy w okolicy widziałem, więc miód jasno zielonkawy, taki jak być powinien, "perfumowany" i łagodny. W innych miejscach nie specjalnie ciemny a jednak cholernie w język szczypie, więc lipa łatwo wyczuwalna - jakby ktoś kwasu dodał.

Niektóre lipy nawet w mojej okolicy dopiero zaczęły kwitnąć w weekend. Mam kilka km posadzonych lip przy drodze. Nie są specjalnie okazałe jeszcze, ale już kwiaty wytwarzają. Niby ten sam gatunek itd a drzewka zakwitały bardzo nierównomiernie w tym roku. Na kwiatach pszczoły widuję teraz, a 2 tygodnie temu na tych kwitnących było pusto.

Opublikowano

Jakby ktoś myślą, że miód lipowy zdrożeje w tym roku to sprawdźcie na olx jakie są ceny... 

Opublikowano
7 minut temu, Krzychu napisał:

Jakby ktoś myślą, że miód lipowy zdrożeje w tym roku to sprawdźcie na olx jakie są ceny... 

Krzysiek ? ale chyba nie o to chodziło nam pszczelarzom o zwyżkę ceny tego miodu itp. ?  , tylko jaka jest zawartość lipy w lipie i o technikę marketingu , klient chce lipy no to ją dostanie na OLX pomimo nie urodzaju w tym roku - chcesz "lipę"  to kupuj u mnie lipowy ?

Opublikowano

Ano i przejżałem olx, wychodzi na to że jakiś gamoń jestem, wszyscy mają pełno miodu lipowego tylko nie ja??

Opublikowano
26 minut temu, Nacek napisał:

Ano i przejżałem olx, wychodzi na to że jakiś gamoń jestem, wszyscy mają pełno miodu lipowego tylko nie ja??

A kto Ci broni napisac na forum ,ze polało Ci lipą po 25 kg z pnia ? Od razu sie dowartościujesz , a i kolegom ciśnienie skoczy  :)

Opublikowano

Witam serdecznie kolegów pszczelarzy!; moje pierwsze uwagi na Forum; Prawdę mówią Ci co twierdzą, że"lipa z lipy" ; u mnie pod Poznaniem oraz w Puszczy Noteckiej miodu lipowego jak na lekarstwo!! Mamy jesień: w polu, w lesie i w ulach!!! Czas zacząć przygotowania do nowego sezonu 2021 !

• Lubię 2
Opublikowano
5 godzin temu, Nacek napisał:

I to po cenach sprzed 2 lat 

Opublikowano
16 godzin temu, jarosław napisał:

Witam serdecznie kolegów pszczelarzy!; moje pierwsze uwagi na Forum; Prawdę mówią Ci co twierdzą, że"lipa z lipy" ; u mnie pod Poznaniem oraz w Puszczy Noteckiej miodu lipowego jak na lekarstwo!! Mamy jesień: w polu, w lesie i w ulach!!! Czas zacząć przygotowania do nowego sezonu 2021 !

Witaj na forum ? Napisz coś o swojej przygodzie z pszczołami . Puszcza Notecka to ładne tereny.

Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał:

Witaj na forum ? Napisz coś o swojej przygodzie z pszczołami . Puszcza Notecka to ładne tereny.

Noteckie to najlepsze pifko kiedyś było :D Jarosław witamy na forum.

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zabrałem miodnie na złomowisku . To nie bieda, to bieda jemeńska. Nie było prawie co zabierać, zapasy w gniazdach żałosne . Matki czerwią jakby nie widziały ,że w sklepie puste półki ? Jutro od rana syrop 1:1 po 5 litrów. Za tydzień druga pasieka i czekam na zimę. Nic już nie będę mnożył, wymieniał matek. Nie ma warunków. czegoś podobnego nie widziałem w życiu. Jak żyć Panie Prezesie ?

Miodu lipowego nie było , tylko jakaś czerwona spadź liściasta . Wygląda w słoikach jak 18 letnia whiskey , choć ja akurat nie gustuję. Nie wszystkie lipy jeszcze kwitły . Mam lipy amerykaNskie i te jeszcze w pąkach. Jak na amerykaNskie przystało liście mają ze 2-3 razy większe niż nasza szerokolistna. Będą kwitły też i inne lipy , ale już zapomniałem jak się nazywają. U mnie jak zwykle susza , więc o nawłoci nawet nie myślę. Sezon 2021 rozpoczęty.

Edytowane przez manio