Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Xpand napisał:

Ile tak w praktyce wytapiacie ramek w takiej topiarce słonecznej?

Ja około 500 - 600 rocznie , na dwie małe topiarki słoneczne , ale to zaczyna być wąskim gardłem i muszę co najmniej podwoić pojemność głównie dla wygody a nie żeby nie dało rady , z wiekiem człowiek robi się bardziej wymagający i wygodny ? Taka podążająca za słońcem to jest krok w kierunku wygody obsługi a przez to i ilość się zwiększy i w założeniu jest i zwiększenie przy okazji pojemności topiarki , żeby jak  pisze manio nie być uwiązany koniecznością pamiętania o częstym nabijaniu topiarki. W sumie koszt napędu to pikuś w stosunku do wygody jaką się za to otrzymuje ?

• Lubię 1
Opublikowano
21 godzin temu, Xpand napisał:

Ile tak w praktyce wytapiacie ramek w takiej topiarce słonecznej?

a dla kogo ten wywiad ?  :)

• Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, Tadek11 napisał:

zwiększenie przy okazji pojemności topiarki

tu bym raczej przestrzegał przed pogłębianiem topiarki  ( ramki w pionie) . Moje naukawe badania wskazują ,że nie tędy droga bop to słabo działa. Podobnie zbyt wielka szyba to ryzyko jej pękania od naprężeń termicznych . Nie sprawdziły się też u mnie okna - bo jakoś gorzej się nagrzewało niż pojedyncza szyba. Szyba zespolona to już kompletna porażka bo o d razu pękła mimo że była tylko położona na ramie , niczym nie zamocowana  - powstały w niej naprężenia tak wielkie ,że pękła - górna szyba jest zimna , a dolna gorąca  - szkło tego nie lubi.

Mam topiarkę o wymiarach szyby około 100x100 cm. Szkoło leży na skrzydle stalowego okna . Dno z blachy nierdzewnej typ 304 . Do czyszczenia używam motyki lub saperki ( taka krótka łopata)  . Jeśli zrobię to drugą taką bo na większą jestem za słaby fizycznie :)

Opublikowano
1 godzinę temu, manio napisał:

tu bym raczej przestrzegał przed pogłębianiem topiarki  ( ramki w pionie) . Moje naukawe badania wskazują ,że nie tędy droga bop to słabo działa. Podobnie zbyt wielka szyba to ryzyko jej pękania od naprężeń termicznych . Nie sprawdziły się też u mnie okna - bo jakoś gorzej się nagrzewało niż pojedyncza szyba. Szyba zespolona to już kompletna porażka bo o d razu pękła mimo że była tylko położona na ramie , niczym nie zamocowana  - powstały w niej naprężenia tak wielkie ,że pękła - górna szyba jest zimna , a dolna gorąca  - szkło tego nie lubi.

Mam topiarkę o wymiarach szyby około 100x100 cm. Szkoło leży na skrzydle stalowego okna . Dno z blachy nierdzewnej typ 304 . Do czyszczenia używam motyki lub saperki ( taka krótka łopata)  . Jeśli zrobię to drugą taką bo na większą jestem za słaby fizycznie :)

Dałem właśnie to zapytanie o układzie pionowym załadunku ramek , żeby wypowiedzieli się Koledzy którzy takie mają jak to się sprawuje , ja jak pisałem mam topiarki na płasko . Ale widziałem takie na pionowo u Marii Gębalowwej w Żelkowie i u Kunickiego w Strzeszewie w Pasiece Nadbużańskiej ale jakoś nie było okazji spytać się o szczegóły. I chyba zostanę przy położeniu ramek na płasko , tylko zwiększę powierzchnię okien . Mam okna 90x125 cm , a może dwa takie okna obok siebie. Blacha na ociekacz wystarczy dachowa ocynkowana malowana fabrycznie na ciemny kolor , żeby pochłaniały energie słoneczną. ? Farba fabryczna jest w miarę wytrzymała i jak na razie mnie widzę zużycia przy skrobaniu , a jest o polowe tańsza od AISI 304

Opublikowano
57 minut temu, Tadek11 napisał:

chyba zostanę przy położeniu ramek na płasko

Ja kiedyś zrobiłem głęboką  topiarkę na pełną ramkę Dadanta , ale znacząco gorzej szło. Większa kubatura do ogrzania , a ilość ciepła zależy głównie od powierzchni okna .  Na płasko nie czekam aż wszystko ocieknie , wystarczy że susz spadnie z drutów i kładę kolejne ramki . Być może skuteczność topiarki zależy od lokalnego nasłonecznienia, mieszkam w słabo nasłonecznionej  strefie , na biegunie zimna i północy naszego coraz cudowniejszego kraju.

aff2a5d89925dc38med.jpg

Blachę kupiłem  na złomie , koszt nieistotny - nie boję się operować łopatą bo materiał niezniszczalny , a kwaśne środowisko wosku nie ma znaczenia.

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Powracam do tematu budowy nowej topiarki słonecznej ,tak jak pisałem powyżej uznałem że wszelkie inne sposoby wytapiania ramek z woszczyną są bardzo uciążliwe kosztowne i brudne w eksploatacji po której wosk trzeba jeszcze poddawać kolejnym przetopieniom i następnie  klarowaniu .  Jak wyżej pisałem mam do wykorzystania stare ( nowe) okno nie używane nigdy ale nie potrzebne już mi i do tego wymiaru mam dostosować gabaryty . Skrzynia jest właśnie w budowie i do końca zimy planuję topiarkę wykonać. Zdjęcia będę zamieszczał w miarę budowy.

Mniej więcej konstrukcja będzie wyglądać tak jak na filmie pokazanym poniżej , aczkolwiek wnętrze będzie inne i zamierzam zastosować ociekacz z blachy perforowanej i dopiero pod nim dno po którym będzie spływał wosk do brytfanny tak jak na pierwszej topiarce na początku tego tematu. To rozwiązanie już sprawdziłem praktycznie w malej topiarce i uzyskuje się znacznie czystszy wosk , praktycznie po jednym powtórnym przetopieniu na gazie i sklarowaniu nadaje się do powierzenia wykonawcy węzy  do przerobu na węzę . Bez brudnych garów , parownic i tanio .

https://www.youtube.com/watch?v=bpQSRuv52d0

Obrotnica będzie na stałe w pasiece tak jak na filmie powyżej z wykorzystaniem trackera naprowadzającego okno w kierunku słońca i siłownika do bramy na 12V.

• Dziękuję 1
Opublikowano
40 minut temu, Tadek11 napisał:

Powracam do tematu budowy nowej topiarki słonecznej ,tak jak pisałem powyżej uznałem że wszelkie inne sposoby wytapiania ramek z woszczyną są bardzo uciążliwe kosztowne i brudne w eksploatacji po której wosk trzeba jeszcze poddawać kolejnym przetopieniom i następnie  klarowaniu .  Jak wyżej pisałem mam do wykorzystania stare ( nowe) okno nie używane nigdy ale nie potrzebne już mi i do tego wymiaru mam dostosować gabaryty . Skrzynia jest właśnie w budowie i do końca zimy planuję topiarkę wykonać. Zdjęcia będę zamieszczał w miarę budowy.

Mniej więcej konstrukcja będzie wyglądać tak jak na filmie pokazanym poniżej , aczkolwiek wnętrze będzie inne i zamierzam zastosować ociekacz z blachy perforowanej i dopiero pod nim dno po którym będzie spływał wosk do brytfanny tak jak na pierwszej topiarce na początku tego tematu. To rozwiązanie już sprawdziłem praktycznie w malej topiarce i uzyskuje się znacznie czystszy wosk , praktycznie po jednym powtórnym przetopieniu na gazie i sklarowaniu nadaje się do powierzenia wykonawcy węzy  do przerobu na węzę . Bez brudnych garów , parownic i tanio .

https://www.youtube.com/watch?v=bpQSRuv52d0

Obrotnica będzie na stałe w pasiece tak jak na filmie powyżej z wykorzystaniem trackera naprowadzającego okno w kierunku słońca i siłownika do bramy na 12V.

Dziadek kiedyś wykorzystywał stare okna i przyczepkę samochodową. 

Dlatego zastanawiam się czy nie iść tym tropem tym bardziej, ze przyczepka jest malutka i mało praktyczna jak na taką do auta. 

Jednak zrezygnował z tego pomysłu i topił w beczce w workach jutowych. W tym roku 20 kg wosku uzyskałem tak, a roboty na 3 przyjazdy miałem. Ten wosk i tak trzeba było przetopić ponownie w garze 20 l i klarować z 2 x w wiaderkach. 

Co by się nie robiło to roboty i tak i tak będzie. 

Opublikowano
42 minuty temu, Krzychu napisał:

Co by się nie robiło to roboty i tak i tak będzie. 

Kwestia wielkości okien i na jak dużą pasiekę , to trzeba sobie przekalkulować , bo załadowanie i wyjęcie ramek też się liczy czasowo , ale jak dobrą zrobisz i szczelną , to w słoneczne ciepłe dni można i trzy razy załadować wsad do topiarki i  i wyjąc puste ramki i  trzeba to sobie porostu przekalkulować , jak jesteś weekendowym pszczelarzem . U mnie największym problemem było obracanie w kierunku słońca , bo jak rano byłem w pasiece i po paru godzinach najczęściej wracałem do domu , to pół dnia słonecznego po południu miałem do tyłu , bo słońce było z boku topiarki. Tracker zwiększy wydajność o co najmniej połowę a koszt się szybko zwróci , i wypierniczę stare brudne gary  na złom . Gra na prawdę watra świeczki przemyśl to sobie. U mnie 9 ramek wejdzie na jeden załadunek i razy  trzy to wychodzi 27 ramek dziennie i praktycznie niewiele roboty założyć i wyjąc czyli prawie 2- 3 korpusy na jeden dzień słoneczny i jak mam w sezonie przetopić 70 korpusów to wystarczy mi na ,  23 dni około  słoneczne czyli na miesiąc 7 - 8 dni słonecznych.

A jak są dni upalne około 30 st. C  to można co godzinę wkładać i wyjmować wsad do słonecznej

• Lubię 1
Opublikowano

Ja wykorzystałem do obracania topiarki elementy z krzesełka biurowego - działa - obracam jak chce. Moja topiarka osiąga do 100 stopni - daje rade - problemem jest to, że ramki do przetopienia pojawiają się gdy już słońce nie grzeje jak potrzeba i trzeba wtedy sięgnąć po parową.

Opublikowano
31 minut temu, kubek33 napisał:

Ja wykorzystałem do obracania topiarki elementy z krzesełka biurowego - działa - obracam jak chce. Moja topiarka osiąga do 100 stopni - daje rade - problemem jest to, że ramki do przetopienia pojawiają się gdy już słońce nie grzeje jak potrzeba i trzeba wtedy sięgnąć po parową.

Oczywiście przy gospodarce na dwu ramkach inny wymiar gniazda i inny nastawki oraz przy ulach leżakach , może być taki problem , jak pisze Jacek  , że  do dopiero po lipie można wycofywać ramki gniazdowe do przetopienia i wycofywanie starych ramek następuje w większości przypadków w drugiej połowie lipca. i zostaje tylko miesiąc sierpień na słoneczko . 

Przy gospodarce na ulach korpusowych , wymiana następuje w sposób ciągły poprzez rotację korpusami gniazdo- nadstawka  i przy każdym miodobraniu  można już zaczynać wycofywanie starych czarnych ramek od maja po odwirowaniu miodu i wstawiać węzę do gniazda to samo można robić na akacji i po lipie i  wymiana przebiega w sposób ciągły nie powodująca zatorów. ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
14 godzin temu, Tadek11 napisał:

Słowo się rzekło ?

974afce9cdda.jpg

To jest dopiero fachowa robota. Widać, że prawdziwy rzemieślnik robił:)

Opublikowano

Ależ nie żaden rzemieślnik  robiłem sam.  ? Skrzynia jest w sumie ze sklejki i dno z płyty OSB ,  pozostało malowanie i zamontowanie okna na zawiasach no i osadzenie na stałe na obrotowym słupie w nasłonecznionym miejscu w pasiece. Oczywiście po sezonie letnim topiarkę będę chował pod dach.  

Opublikowano
Godzinę temu, Tadek11 napisał:

Ależ nie żaden rzemieślnik  robiłem sam. 

Właśnie o to chodziło, żeś rzemieślnik

Ile Twoich ramek wchodzi na jeden wsad?

Opublikowano
6 godzin temu, zdzich123 napisał:

A dokładnie gdzie to cacko będzie stało ?  ? Namiary poproszę .  I śpij spokojnie .?

Ano będzie stało na słupie metalowym zabetonowanym w ziemi i na łożyskowaniu  obrotowym  pozwalającej na obrót wokół  osi pionowej ?

• Lubię 1
Opublikowano
2 godziny temu, mirek. napisał:

a złom podrożał :P

Mirek ale czy będzie droższy od pieniędzy ? ? Poza tym mam ten temat już ogarnięty , więc Twoja przestroga jest już spóźniona ?

Opublikowano
54 minuty temu, mirek. napisał:

źle mnie zrozumiałeś

uważaj na łomiarzy 

Znam tych okolicznych ? spoko. ?