Xpand Opublikowano 14 Września 2021 Opublikowano 14 Września 2021 Ile tak w praktyce wytapiacie ramek w takiej topiarce słonecznej? 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 17 godzin temu, Xpand napisał: Ile tak w praktyce wytapiacie ramek w takiej topiarce słonecznej? Ja około 500 - 600 rocznie , na dwie małe topiarki słoneczne , ale to zaczyna być wąskim gardłem i muszę co najmniej podwoić pojemność głównie dla wygody a nie żeby nie dało rady , z wiekiem człowiek robi się bardziej wymagający i wygodny ? Taka podążająca za słońcem to jest krok w kierunku wygody obsługi a przez to i ilość się zwiększy i w założeniu jest i zwiększenie przy okazji pojemności topiarki , żeby jak pisze manio nie być uwiązany koniecznością pamiętania o częstym nabijaniu topiarki. W sumie koszt napędu to pikuś w stosunku do wygody jaką się za to otrzymuje ? 1 Cytuj
manio Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 21 godzin temu, Xpand napisał: Ile tak w praktyce wytapiacie ramek w takiej topiarce słonecznej? a dla kogo ten wywiad ? :) 2 Cytuj
manio Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 6 godzin temu, Tadek11 napisał: zwiększenie przy okazji pojemności topiarki tu bym raczej przestrzegał przed pogłębianiem topiarki ( ramki w pionie) . Moje naukawe badania wskazują ,że nie tędy droga bop to słabo działa. Podobnie zbyt wielka szyba to ryzyko jej pękania od naprężeń termicznych . Nie sprawdziły się też u mnie okna - bo jakoś gorzej się nagrzewało niż pojedyncza szyba. Szyba zespolona to już kompletna porażka bo o d razu pękła mimo że była tylko położona na ramie , niczym nie zamocowana - powstały w niej naprężenia tak wielkie ,że pękła - górna szyba jest zimna , a dolna gorąca - szkło tego nie lubi. Mam topiarkę o wymiarach szyby około 100x100 cm. Szkoło leży na skrzydle stalowego okna . Dno z blachy nierdzewnej typ 304 . Do czyszczenia używam motyki lub saperki ( taka krótka łopata) . Jeśli zrobię to drugą taką bo na większą jestem za słaby fizycznie Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 1 godzinę temu, manio napisał: tu bym raczej przestrzegał przed pogłębianiem topiarki ( ramki w pionie) . Moje naukawe badania wskazują ,że nie tędy droga bop to słabo działa. Podobnie zbyt wielka szyba to ryzyko jej pękania od naprężeń termicznych . Nie sprawdziły się też u mnie okna - bo jakoś gorzej się nagrzewało niż pojedyncza szyba. Szyba zespolona to już kompletna porażka bo o d razu pękła mimo że była tylko położona na ramie , niczym nie zamocowana - powstały w niej naprężenia tak wielkie ,że pękła - górna szyba jest zimna , a dolna gorąca - szkło tego nie lubi. Mam topiarkę o wymiarach szyby około 100x100 cm. Szkoło leży na skrzydle stalowego okna . Dno z blachy nierdzewnej typ 304 . Do czyszczenia używam motyki lub saperki ( taka krótka łopata) . Jeśli zrobię to drugą taką bo na większą jestem za słaby fizycznie Dałem właśnie to zapytanie o układzie pionowym załadunku ramek , żeby wypowiedzieli się Koledzy którzy takie mają jak to się sprawuje , ja jak pisałem mam topiarki na płasko . Ale widziałem takie na pionowo u Marii Gębalowwej w Żelkowie i u Kunickiego w Strzeszewie w Pasiece Nadbużańskiej ale jakoś nie było okazji spytać się o szczegóły. I chyba zostanę przy położeniu ramek na płasko , tylko zwiększę powierzchnię okien . Mam okna 90x125 cm , a może dwa takie okna obok siebie. Blacha na ociekacz wystarczy dachowa ocynkowana malowana fabrycznie na ciemny kolor , żeby pochłaniały energie słoneczną. ? Farba fabryczna jest w miarę wytrzymała i jak na razie mnie widzę zużycia przy skrobaniu , a jest o polowe tańsza od AISI 304 Cytuj
manio Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 57 minut temu, Tadek11 napisał: chyba zostanę przy położeniu ramek na płasko Ja kiedyś zrobiłem głęboką topiarkę na pełną ramkę Dadanta , ale znacząco gorzej szło. Większa kubatura do ogrzania , a ilość ciepła zależy głównie od powierzchni okna . Na płasko nie czekam aż wszystko ocieknie , wystarczy że susz spadnie z drutów i kładę kolejne ramki . Być może skuteczność topiarki zależy od lokalnego nasłonecznienia, mieszkam w słabo nasłonecznionej strefie , na biegunie zimna i północy naszego coraz cudowniejszego kraju. Blachę kupiłem na złomie , koszt nieistotny - nie boję się operować łopatą bo materiał niezniszczalny , a kwaśne środowisko wosku nie ma znaczenia. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 Jeszcze jedna inspiracja jak wykorzystać słońce w topiarce słonecznej z napędem i przy okazji jak rozwiązać ogrzewanie wody w pracowni pszczelarskiej lub w domu. https://www.youtube.com/watch?v=4Id8LFZK-gE Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Powracam do tematu budowy nowej topiarki słonecznej ,tak jak pisałem powyżej uznałem że wszelkie inne sposoby wytapiania ramek z woszczyną są bardzo uciążliwe kosztowne i brudne w eksploatacji po której wosk trzeba jeszcze poddawać kolejnym przetopieniom i następnie klarowaniu . Jak wyżej pisałem mam do wykorzystania stare ( nowe) okno nie używane nigdy ale nie potrzebne już mi i do tego wymiaru mam dostosować gabaryty . Skrzynia jest właśnie w budowie i do końca zimy planuję topiarkę wykonać. Zdjęcia będę zamieszczał w miarę budowy. Mniej więcej konstrukcja będzie wyglądać tak jak na filmie pokazanym poniżej , aczkolwiek wnętrze będzie inne i zamierzam zastosować ociekacz z blachy perforowanej i dopiero pod nim dno po którym będzie spływał wosk do brytfanny tak jak na pierwszej topiarce na początku tego tematu. To rozwiązanie już sprawdziłem praktycznie w malej topiarce i uzyskuje się znacznie czystszy wosk , praktycznie po jednym powtórnym przetopieniu na gazie i sklarowaniu nadaje się do powierzenia wykonawcy węzy do przerobu na węzę . Bez brudnych garów , parownic i tanio . https://www.youtube.com/watch?v=bpQSRuv52d0 Obrotnica będzie na stałe w pasiece tak jak na filmie powyżej z wykorzystaniem trackera naprowadzającego okno w kierunku słońca i siłownika do bramy na 12V. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 10 Stycznia 2022 Opublikowano 10 Stycznia 2022 40 minut temu, Tadek11 napisał: Powracam do tematu budowy nowej topiarki słonecznej ,tak jak pisałem powyżej uznałem że wszelkie inne sposoby wytapiania ramek z woszczyną są bardzo uciążliwe kosztowne i brudne w eksploatacji po której wosk trzeba jeszcze poddawać kolejnym przetopieniom i następnie klarowaniu . Jak wyżej pisałem mam do wykorzystania stare ( nowe) okno nie używane nigdy ale nie potrzebne już mi i do tego wymiaru mam dostosować gabaryty . Skrzynia jest właśnie w budowie i do końca zimy planuję topiarkę wykonać. Zdjęcia będę zamieszczał w miarę budowy. Mniej więcej konstrukcja będzie wyglądać tak jak na filmie pokazanym poniżej , aczkolwiek wnętrze będzie inne i zamierzam zastosować ociekacz z blachy perforowanej i dopiero pod nim dno po którym będzie spływał wosk do brytfanny tak jak na pierwszej topiarce na początku tego tematu. To rozwiązanie już sprawdziłem praktycznie w malej topiarce i uzyskuje się znacznie czystszy wosk , praktycznie po jednym powtórnym przetopieniu na gazie i sklarowaniu nadaje się do powierzenia wykonawcy węzy do przerobu na węzę . Bez brudnych garów , parownic i tanio . https://www.youtube.com/watch?v=bpQSRuv52d0 Obrotnica będzie na stałe w pasiece tak jak na filmie powyżej z wykorzystaniem trackera naprowadzającego okno w kierunku słońca i siłownika do bramy na 12V. Dziadek kiedyś wykorzystywał stare okna i przyczepkę samochodową. Dlatego zastanawiam się czy nie iść tym tropem tym bardziej, ze przyczepka jest malutka i mało praktyczna jak na taką do auta. Jednak zrezygnował z tego pomysłu i topił w beczce w workach jutowych. W tym roku 20 kg wosku uzyskałem tak, a roboty na 3 przyjazdy miałem. Ten wosk i tak trzeba było przetopić ponownie w garze 20 l i klarować z 2 x w wiaderkach. Co by się nie robiło to roboty i tak i tak będzie. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Opublikowano 10 Stycznia 2022 42 minuty temu, Krzychu napisał: Co by się nie robiło to roboty i tak i tak będzie. Kwestia wielkości okien i na jak dużą pasiekę , to trzeba sobie przekalkulować , bo załadowanie i wyjęcie ramek też się liczy czasowo , ale jak dobrą zrobisz i szczelną , to w słoneczne ciepłe dni można i trzy razy załadować wsad do topiarki i i wyjąc puste ramki i trzeba to sobie porostu przekalkulować , jak jesteś weekendowym pszczelarzem . U mnie największym problemem było obracanie w kierunku słońca , bo jak rano byłem w pasiece i po paru godzinach najczęściej wracałem do domu , to pół dnia słonecznego po południu miałem do tyłu , bo słońce było z boku topiarki. Tracker zwiększy wydajność o co najmniej połowę a koszt się szybko zwróci , i wypierniczę stare brudne gary na złom . Gra na prawdę watra świeczki przemyśl to sobie. U mnie 9 ramek wejdzie na jeden załadunek i razy trzy to wychodzi 27 ramek dziennie i praktycznie niewiele roboty założyć i wyjąc czyli prawie 2- 3 korpusy na jeden dzień słoneczny i jak mam w sezonie przetopić 70 korpusów to wystarczy mi na , 23 dni około słoneczne czyli na miesiąc 7 - 8 dni słonecznych. A jak są dni upalne około 30 st. C to można co godzinę wkładać i wyjmować wsad do słonecznej 1 Cytuj
kubek33 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Ja wykorzystałem do obracania topiarki elementy z krzesełka biurowego - działa - obracam jak chce. Moja topiarka osiąga do 100 stopni - daje rade - problemem jest to, że ramki do przetopienia pojawiają się gdy już słońce nie grzeje jak potrzeba i trzeba wtedy sięgnąć po parową. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Opublikowano 10 Stycznia 2022 31 minut temu, kubek33 napisał: Ja wykorzystałem do obracania topiarki elementy z krzesełka biurowego - działa - obracam jak chce. Moja topiarka osiąga do 100 stopni - daje rade - problemem jest to, że ramki do przetopienia pojawiają się gdy już słońce nie grzeje jak potrzeba i trzeba wtedy sięgnąć po parową. Oczywiście przy gospodarce na dwu ramkach inny wymiar gniazda i inny nastawki oraz przy ulach leżakach , może być taki problem , jak pisze Jacek , że do dopiero po lipie można wycofywać ramki gniazdowe do przetopienia i wycofywanie starych ramek następuje w większości przypadków w drugiej połowie lipca. i zostaje tylko miesiąc sierpień na słoneczko . Przy gospodarce na ulach korpusowych , wymiana następuje w sposób ciągły poprzez rotację korpusami gniazdo- nadstawka i przy każdym miodobraniu można już zaczynać wycofywanie starych czarnych ramek od maja po odwirowaniu miodu i wstawiać węzę do gniazda to samo można robić na akacji i po lipie i wymiana przebiega w sposób ciągły nie powodująca zatorów. ? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 W dniu 10.01.2022 o 14:19, Tadek11 napisał: Zdjęcia będę zamieszczał w miarę budowy. Słowo się rzekło ? https://photos.app.goo.gl/T7E5qeoQroZ9zgze8 5 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 14 godzin temu, Tadek11 napisał: Słowo się rzekło ? To jest dopiero fachowa robota. Widać, że prawdziwy rzemieślnik robił:) Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Ależ nie żaden rzemieślnik robiłem sam. ? Skrzynia jest w sumie ze sklejki i dno z płyty OSB , pozostało malowanie i zamontowanie okna na zawiasach no i osadzenie na stałe na obrotowym słupie w nasłonecznionym miejscu w pasiece. Oczywiście po sezonie letnim topiarkę będę chował pod dach. Cytuj
Krzychu Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Tadek11 napisał: Ależ nie żaden rzemieślnik robiłem sam. Właśnie o to chodziło, żeś rzemieślnik Ile Twoich ramek wchodzi na jeden wsad? Cytuj
gajowy Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Ładnie to wygląda. Też mnie pewnie czeka w tym sezonie budowa topiarki... Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Krzychu napisał: Ile Twoich ramek wchodzi na jeden wsad? Pisałem sześć postów wyżej ? Cytuj
zdzich123 Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 A dokładnie gdzie to cacko będzie stało ? ? Namiary poproszę . I śpij spokojnie .? Cytuj
daro Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 4 godziny temu, zdzich123 napisał: I śpij spokojnie . A nie mocno ? ? 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 6 godzin temu, zdzich123 napisał: A dokładnie gdzie to cacko będzie stało ? ? Namiary poproszę . I śpij spokojnie .? Ano będzie stało na słupie metalowym zabetonowanym w ziemi i na łożyskowaniu obrotowym pozwalającej na obrót wokół osi pionowej ? 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 Godzinę temu, Tadek11 napisał: Ano będzie stało na słupie metalowym a złom podrożał 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 2 godziny temu, mirek. napisał: a złom podrożał Mirek ale czy będzie droższy od pieniędzy ? ? Poza tym mam ten temat już ogarnięty , więc Twoja przestroga jest już spóźniona ? Cytuj
mirek. Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 źle mnie zrozumiałeś uważaj na łomiarzy Cytuj
Tadek11 Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 54 minuty temu, mirek. napisał: źle mnie zrozumiałeś uważaj na łomiarzy Znam tych okolicznych ? spoko. ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi