Krzychu Posted February 12, 2021 Posted February 12, 2021 W 2:00 min ucie filmu myślałem, że jak tak dalej będzie jeść plaster przy nich to nie będzie jej botoks potrzebny Quote
daro Posted February 12, 2021 Author Posted February 12, 2021 Aj tam jej wogóle botoks nie potrzebny . ? Quote
Robi_Robson Posted February 13, 2021 Posted February 13, 2021 Takiej pomocy mi trzeba w gospodarstwie Zero telewizji , smartfonów tylko praca , praca , praca i to z uśmiechem na ustach . 1 Quote
Tadek11 Posted February 13, 2021 Posted February 13, 2021 To jest taka reklamówka mająca niewiele z prawdą. Pamiętacie kiedyś było u nas takie pismo "Kraj Rad " dotyczące luksusu życia w ZSRR papier był wyśmienity świecący , kolory też aż za cukierkowe , ale nawet do kibla się nie nadawał. Nie wszystko złoto co się świeci ? 2 Quote
daro Posted February 13, 2021 Author Posted February 13, 2021 To nie reklamówka i pszczoła nie apis melifica czy melifera a apis cerana .Dlatego rabuje z czerwiem miód. Co do Kraju Rad to zarobiłem 7 dni paki za stwierdzenie e gó**o i jajca w kiblu można sobie oberżnąć . 1 Quote
Tadek11 Posted February 13, 2021 Posted February 13, 2021 1 godzinę temu, daro napisał: To nie reklamówka i pszczoła nie apis melifica czy melifera a apis cerana .Dlatego rabuje z czerwiem miód. Nawrzucali teraz Chinole dużo takich reklamówek chwalących "swój Kraj Rad" czyli Chiny. Ile mam Ci pokazać tych reklamówek ? ? Tego jest teraz multum na YT , jakaś akcja promocji czy coś takiego . https://www.youtube.com/watch?v=8wNRGrmq3yk https://www.youtube.com/watch?v=wyFD-eo3qic https://www.youtube.com/watch?v=yCCL9w5-Rp8 ......................................................................... .......................................................................... Tadek Quote
harcerz1020 Posted February 13, 2021 Posted February 13, 2021 9 godzin temu, Robi_Robson napisał: Takiej pomocy mi trzeba Mnie też, jak roślinie słońca i wody. Quote
daro Posted February 13, 2021 Author Posted February 13, 2021 Tadek to nie jest jakaś promocja . Wiesz co to Yutuberka ? Ta ma wiele fimików . Tu też jest ale gotuje schematami Quote
michal79 Posted February 13, 2021 Posted February 13, 2021 O co chodzi z tym czerwiem zasklepionym? To też przysmak? Quote
Robi_Robson Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 18 godzin temu, Tadek11 napisał: Pamiętacie kiedyś było u nas takie pismo "Kraj Rad " ... nawet do kibla się nie nadawał. On się nawet palić nie chciał ! Nawet jako podpałka do pieca się nie sprawdził .Trybuna Ludu to co innego . Ta się dobrze paliła i nawet skręta można było z niej zrobić 9 godzin temu, michal79 napisał: O co chodzi z tym czerwiem zasklepionym? To też przysmak? W niektórych kulturach czerw jest większym przysmakiem jak miód . I na pewno bardziej odżywczy ... Bogaty w dobrze przyswajalne białko . Kilka lat temu słyszałem , że większość homogenatu trutowego produkowanego we Francji trafia do Chin . Quote
michal79 Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 3 godziny temu, Robi_Robson napisał: homogenatu trutowego produkowanego we Francji trafia do Chin . Próbowałem... mdłe trochę. Słyszałem, że czerw błonkoskrzydłych po obróbce termicznej smakuje jak owoce morza. Ale jak tu obrobić plaster cały z czerwiem... Quote
daro Posted February 14, 2021 Author Posted February 14, 2021 13 godzin temu, michal79 napisał: O co chodzi z tym czerwiem zasklepionym? Tak ma apis cerana . Nie wyodrębnia zapasów od czerwiu= nie idzie odebrać miodu bez jatki. Czego chińczyk nie zje co ma 4 nogi ? Stołu . Dlaczego ? Bo dawno zjedzony . 2 Quote
Tadek11 Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 Tym Kolegom co się tak zachwycają Chinami i ich kulturą niech się zastanowią . Chiny są naszym konkurentem na runku miodu i wychwalanie Chin na forum pszczelarskim Polskim to niezbyt rozsądne zachowanie , nich Ci Koledzy porównają ceny miodu Chińskiego u nich na rynku do naszego w Polsce oraz porównają rosnące ilości importu miodu z Chin , to mina im zrzednie. Nie wszystko złoto co się świeci . Nie ma co tak wychwalać Chin pod tym względem. Trzeba zachować umiar i pisać prawdę i o jakości miodu Chińskiego i nie ulegać tak ich reklamie ? I informowć naszych klientów że rynek nasz zalewają ogromne ilości miodu Chińskiego i my ty na forum powinniśmy na forum podawać argumenty żeby później je przekazywać naszym klientom za Polskim miodem i jego wyższością a nie za Chińskim. https://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/producenci-miodu-w-unii-europejskiej-bija-na-alarm,181104.html https://sadeczanin.info/wiadomosci/kupujesz-tani-miod-uwazaj-moze-byc-z-chin#gsc.tab=0 1 Quote
daro Posted February 14, 2021 Author Posted February 14, 2021 Godzinę temu, Tadek11 napisał: Tym Kolegom co się tak zachwycają Chinami i ich kulturą niech się zastanowią . Chiny są naszym konkurentem na runku miodu i wychwalanie Chin na forum pszczelarskim Polskim to niezbyt rozsądne zachowanie , nich Ci Koledzy porównają ceny miodu Chińskiego u nich na rynku do naszego w Polsce oraz porównają rosnące ilości importu miodu z Chin , to mina im zrzednie. Nie wszystko złoto co się świeci . Cosik Ci się Kolego pomerdało. Chiny nie są naszym konkurentem na rynku miodu , podobnie jak miód manuka . Co ma prezentacja kultury , a raczej kuchni , Chin do wychwalania ? Jak tam była cywilizacja nasi przodkowie siedzieli w jaskiniach . To że miód jest importowany z Chin to nie wina chińczyków a polaków a raczej polskich organizacji pszczelarskich i samych pszczelarzy i nie o chiny też chodzi. Mamy obok sąsiada z bezcłowym kontygentem - UA. Mam dobrych znajomych , rodzinę w UA ,to mam im w twarz pluć bo UA rynek psuje ? No sorry . To dopuszczone jest na rynku mieszanie miodu , to brak jest jasnej informacji na etykiecie skąd i w jakich procentach miód w słoiku . To chińczycy mają za nas załatwić ? Wszystko robią to porządki też mają u nas zaprowadzać ? Ja tam lubię wschód . Miód od apis cerana nie wyprze miodu od melifery . Quote
Tadek11 Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 16 minut temu, daro napisał: . To dopuszczone jest na rynku mieszanie miodu , to brak jest jasnej informacji na etykiecie skąd i w jakich procentach miód w słoiku . To chińczycy mają za nas załatwić ? Wszystko robią to porządki też mają u nas zaprowadzać ? Ja tam lubię wschód . Miód od apis cerana nie wyprze miodu od melifery . No i o tym powinniśmy pisać , o tym że dozwolone jest w Polsce mieszanie miodów nie wiadomo skąd , a ocieplanie wizerunku w tym wypadku Chin , to stara taktyka znana ze Wschodu który ty tak lubisz , ale mam nadzieją , że nasi czytelnicy nie dadzą nabrać się na byle co , tylko niech śledzą liczby i ceny na miód w innych krajach nie tylko z Chin , ale jest jeszcze Ukraina , Turcja i inne. Póki co nasze władze które rządza już 6 lat mają w du....e pszczelarzy , i dopuszczają neonikotynoidy bez żadnych warunków wstępnych ich zastosowania nawet w ogródkach działkowych w opryskach dla działkowców i mają za bezcen głosy środowiska pszczelarskiego o szkodliwości , o której sam pisałeś że nawet dozwalają zaprawiania nasion rzepaku neonikotynoidami , co ma mieć podobno ( tego nie wiem) negatywny wpływ na pszczoły. Quote
daro Posted February 14, 2021 Author Posted February 14, 2021 Jak ktoś zna Wschód to wie czym się różni władza od ludzi. Nie ocieplam komunizmu ( ????? ) chińskiego ni władz . Jestem otwarty na ludzi a zwlaszcza kuchnię . To co kto powinien jeść i z jakiego kraju , to co kto powinien pisać i dlaczego .To już było . Mam nadzieję że nie wróci. U mnie w kuchni od Kaukazu , Chin po Francję i Belgię .Co lubię ja i moja rodzina Quote
Krzychu Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 Varroa destruktor nie atakuje apis cerana? Quote
daro Posted February 14, 2021 Author Posted February 14, 2021 Varroa od apis cerana przyszła . Tylko że ta pszczoła to raz się potrafi oczyszczać a dwa jak coś nie halo to pakuje manatki i się zabiera pozostawiając gniazdo . Quote
michal79 Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 I najważniejsze: larwa robotnicy A.Cerana nakłuta ostrzem o średnicy aparatu gębowego warrozy włącza jakiś mechanizm (bo uszkodzenie jest zerowe) i umiera. Quote
manio Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 (edited) Godzinę temu, michal79 napisał: I najważniejsze: larwa robotnicy A.Cerana nakłuta ostrzem o średnicy aparatu gębowego warrozy włącza jakiś mechanizm (bo uszkodzenie jest zerowe) i umiera. możesz wskazać źródło ? Bo ja dotychczas czytałem tylko ,że larwa robotnicy ma za krótki cykl rozwoju (podobnie jak pszczoła zafrykanizowana) jak na potrzeby warrozy i dlatego rozwija się tylko na trutniach. Edited February 14, 2021 by manio 1 Quote
piotrpodhale Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 2 godziny temu, michal79 napisał: jakiś mechanizm Właśnie jaki mechanizm? U cerany podobnie jak manio słyszałem tylko o skróconym cyklu rozwojowym larwy w stanie zasklepionym o trzy dni w stosunku do naszej melifery. Może coś nowego odkryli. Quote
Beeman Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 On 2/13/2021 at 10:21 AM, daro said: .Dlatego rabuje z czerwiem miód. Ja musle ze tak robi bo: #1 niski poziom kultury pszczelarstwa czyt. naturalne lub zacofane(kto co woli?) #2 Budowa ula (brak nadstawek) #3 nic sie sie nie zmarnuje (larwy tez jedzenie) Film tak syntetyczny, że aż nie naturalny. Quote
Krzychu Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 2 godziny temu, daro napisał: Varroa od apis cerana przyszła . Tylko że ta pszczoła to raz się potrafi oczyszczać a dwa jak coś nie halo to pakuje manatki i się zabiera pozostawiając gniazdo . Były jakieś próby hodowli w Europie tego gatunku? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.