Robi_Robson Posted February 15 Share Posted February 15 W dniu 13.02.2023 o 10:23, Turqs napisał: Hurtownicy podobno nie są zainteresowani kupnem miodu od pszczelarzy. 2022 nie był złym rokiem jeśli chodzi o miód wiec i miodu w magazynkach więcej. Prawda. Wczoraj przejeżdżałem obok jednego z trzech największych hurtowników na Warmii i Mazurach - "Leśny Dwór" na obrzeżach Szczytna . Ponieważ mam 10 wiader miodu wiosennego i z powodu nieplanowanych wydatków małą dziurę budżetową postanowiłem zapytać ich o możliwość sprzedaży . Dowiedziałem się , że skupowali po 12-14zł./kg. (cena zależna od wyników badań) . Ale ... Mają duży zapas i już nie skupują. Czekają na tegoroczny . Za taką cenę i tak bym im nie sprzedał . . . To 1/3 ceny detalicznej ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 15 Share Posted February 15 14 minut temu, Robi_Robson napisał: Dowiedziałem się , że skupowali po 12-14zł./kg. (cena zależna od wyników badań) . I kto im to ku*** sprzedawał? Leśne dziadki? Przecież ich coraz mniej, więc i tego miodu nie mieli na pewno nie wiadomo ile i nie było za dużo od nich. I co teraz? Chyba serio będziemy chomikować czekając na lepsze czasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted February 15 Share Posted February 15 (edited) 16 minut temu, Krzychu napisał: I kto im to ku*** sprzedawał? Leśne dziadki? Przecież ich coraz mniej, więc i tego miodu nie mieli na pewno nie wiadomo ile i nie było za dużo od nich. I co teraz? Chyba serio będziemy chomikować czekając na lepsze czasy Sam do hurtu nigdy nie sprzedawałem ale jestem stanie zrozumieć duże pasieki, że sprzedają miód w dla nas w nie opłacalne cenach. W dużej pasiece inaczej liczy się zyski. Można to porównać do sadownika. Mając kilkadziesiąt jabłoni przy domu można sprzedawać je z domy czy na targowisku. Gdy jest do sprzedania towar z 20ha sadu to juz trzeba dać to na giełdę. Podobnie można to porównać do rolników uprawiających grykę czy facelie. Z 1-3 ha można sprzedawać w detalu ale jak już mamy 30 ha ? Bez zbudowania dużego marketingu z zatrudnieniem ludzi do tego, pasieka 500 pni nie sprzeda miodu w detalu. W mojej ocenie dlatego trudno jest nam małym zrozumieć zawodowych. Edited February 15 by Turqs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 15 Share Posted February 15 W dniu 14.02.2023 o 13:37, piotrpodhale napisał: Kłamiesz jak zwykle! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted February 15 Share Posted February 15 11 godzin temu, Robi_Robson napisał: Czekają na tegoroczny . Za taką cenę i tak bym im nie sprzedał . . . To 1/3 ceny detalicznej ! Cytat I kto im to ku*** sprzedawał? Leśne dziadki? Przecież ich coraz mniej, więc i tego miodu nie mieli na pewno nie wiadomo ile i nie było za dużo od nich. I co teraz? Chyba serio będziemy chomikować czekając na lepsze czasy Jak to skomentować ? Trzeba przytakiwać bo dostaniemy zapomogę i robić dobrą minę ? Nie da się legalnie na forum z wiadomych względów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 27 Share Posted February 27 Jakby ktoś się zastanawiał między Ły**iem a Bur**em to takie ule lub elementy do złożenia można kupić również na dofinansowania: Koszt takich elementów w standardzie jest 2x tańszy od czołowych producentów. Doliczyć do tego dofinansowanie i jest jeszcze taniej... Do wyboru - do złożenia lub złożone + 12 zł. Mój post nie jest ofertą handlową tylko pomocną informacją dla kolegów w tych trudnych czasach finansowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 27 Share Posted February 27 6 godzin temu, Krzychu napisał: takie ule lub elementy do złożenia można kupić Jest jedno ale w dadantach 2 wkręty to mało na korpus , wręgi plastikowe w takich ulach to porażka . Muszą być wklejone a i tak się ,podczas podważania , łamią, bo klej nie ma takiej gęstości co poliuretan . I jak bym miał kupować styrodury a nie robić samemu, to kupił bym poliuretany . Samemu można zrobić bez wielkiej wiedzy astomatematycznej . Starczy zwykły ostry nóż . Mam uuuu ile lat . A i jeszcze jedno , pełnej nadstawki z miodem nawet nie marzcie aby przenosić, podważać jak plastiki . Cała zaleta to cena samodzielnego wykonania bez narzędzi . Gdybym miał następcę nie robiłbym ich a kupił poliuretany . 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 27 Share Posted February 27 5 godzin temu, daro napisał: Jest jedno ale w dadantach 2 wkręty to mało na korpus , wręgi plastikowe w takich ulach to porażka . Muszą być wklejone a i tak się podczas podważania łamią, bo klej nie ma takiej gęstości co poliuretan . I jak bym miał kupować styrodury a nie robić samemu, to kupił bym poliuretany . Samemu można zrobić bez wielkiej wiedzy astomatematycznej . Starczy zwykły ostry nóż . Mam uuuu ile lat . A i jeszcze jedno , pełnej nadstawki z miodem nawet nie marzcie aby przenosić, podważać jak plastiki . Cała zaleta to cena samodzielnego wykonania bez narzędzi . Gdybym miał następcę nie robiłbym ich a kupił poliuretany . Poleciłbyś jakoś wzmocnić takie korpusy? PS. To Langstroth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 27 Share Posted February 27 30 minut temu, Krzychu napisał: Poleciłbyś jakoś wzmocnić takie korpusy? Dodatkowe wkręty bo nic więcej nie idzie zrobić .Dłuuugie wkręty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 27 Share Posted February 27 2 godziny temu, daro napisał: Dodatkowe wkręty bo nic więcej nie idzie zrobić .Dłuuugie wkręty . A może jeszcze jakieś grubsze listwy na klej i wkręty, które będą od strony szczytowej i góry i dołu korpusu? Jednocześnie byłyby uchwytami. I o nie bym podważał dłutem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 27 Share Posted February 27 Godzinę temu, Krzychu napisał: A może jeszcze jakieś grubsze listwy na klej i wkręty, które będą od strony szczytowej i góry i dołu korpusu? Jednocześnie byłyby uchwytami. I o nie bym podważał dłutem Nie wiem nie polecam nie sprawdzonego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 28 Share Posted February 28 9 godzin temu, daro napisał: Nie wiem nie polecam nie sprawdzonego . To ja tak sprawdzę u za jakiś czas Ci powiem. Dodatkowe wkręty też spróbuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted February 28 Share Posted February 28 14 godzin temu, Krzychu napisał: A może jeszcze jakieś grubsze listwy na klej i wkręty, które będą od strony szczytowej i góry i dołu korpusu? Jednocześnie byłyby uchwytami. I o nie bym podważał dłutem Można spróbować nakładki z blachy kwasówki płaskownik o gr. 0,5 mm oraz dodatkowe wkręty dł. co najmniej 6 cm takie czarne do płyt gipsowych i koniecznie wkręcić tak żeby łeb nie wystawał poza płaszczyznę powierzchni stykowych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted February 28 Share Posted February 28 45 minut temu, Tadek11 napisał: Można spróbować nakładki z blachy kwasówki płaskownik o gr. 0,5 mm oraz dodatkowe wkręty dł. co najmniej 6 cm takie czarne do płyt gipsowych i koniecznie wkręcić tak żeby łeb nie wystawał poza płaszczyznę powierzchni stykowych . Tak na serio? Ostatnio gdzieś przeczytałem pasujące określenie na coś takiego. " Koń z tyłu wozu. Można tylko po co? " W mojej ocenie jakie by wkręty nie były zastosowane wkręcone w styrodur to one mają jedno zadanie: Przytrzymać elementy az klej złapie. I tyle. Nie mają one wpływy na wytrzymałość. Jak siła jest wieksza niż wytrzymałość sklejenia elementów to i wkręt sie wyrwie bez problemu. Przecież wkręcony wkręt w styrodur można bez trudu wyrwać ręką. @Krzychu policz sobie koszty wliczając czas potrzeby na te kombinacje z "ulepszaniem" tego produktu. Jeśli policzysz to szczerze to kupisz normalny ul z poliuretanu czy styropianu. A jeśli chcesz zaoszczędzić i sobie troche popracować to zrób z deski nie musi być heblowana. Przynajmniej za 5 lat będziesz patrzył na tą pracę z myślą ze miała sens a nie spoglądał z politowaniem na rozklekotany ul styrodurowy. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lalux5 Posted February 28 Share Posted February 28 Powtórzę się . Korpusy na większą ramkę np. WL , skręcane , sklejane -oprócz korpusów z drewna , są narażone na uszkodzenie w miejscu łączenia .Kiedy ramki będą pełne pożytku i będziemy przestawiać taki korpus ważący ... kg, kiedy postawimy na legarach i nacisk skumuluje się na dwóch ściankach to kwestia czasu .Kiedy będziemy rozłączać przykitowany korpus do drugiego . Widziałem korpusy styropianowe składane z elementów -łączenia na jaskółczy ogon- takie połączenie dawało radę . Nie mówimy o innych rodzaju uszkodzeń tylko o wytrzymałości łącza elementów i nie twierdzę że stanie się to od razu i w 100%. Miałem na myśli elementy wykonane profesjonalnie , a nie domową samoróbę , te jeszcze dokładają swoje . Co całość , to całość! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted February 28 Share Posted February 28 7 godzin temu, Turqs napisał: . @Krzychu policz sobie koszty wliczając czas potrzeby na te kombinacje z "ulepszaniem" tego produktu. Jeśli policzysz to szczerze to kupisz normalny ul z poliuretanu czy styropianu. A jeśli chcesz zaoszczędzić i sobie troche popracować to zrób z deski nie musi być heblowana. Przynajmniej za 5 lat będziesz patrzył na tą pracę z myślą ze miała sens a nie spoglądał z politowaniem na rozklekotany ul styrodurowy. Krzychu ma swój rozum i będzie na pięciu forach czy fejs bukach pytał o porady , jak go poznałem i coś tam wybierze ? Mirek na temat wyboru ula i wad i zalet poszczególnych konstrukcji jest połowę tematów na forum i myślę , że nie ma sensu na nowo rozważać , bo wszystko to już było i każdy wybierze sobie wg własnych preferencji , ale taki ul jak wyżej na zdjęciu Krzyśka ma jedną wadę i chyba , jest łakomym kaskiem dla złodziei i nie na darmo pytał niedawno o foto pułapki ? Krzysiek . I teraz Mirek wyważ , która wada i zaleta wygra ? A jak złodziej ukradnie ? I co mi z tego pozostanie ? Świat jest złożony i w tym jest jego zaleta , że każdemu może się podobać co innego i przeważyć szalę wyboru. I trzeba to uszanować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 28 Share Posted February 28 10 godzin temu, Turqs napisał: Przytrzymać elementy az klej złapie. I tyle. Nie mają one wpływy na wytrzymałość. Maja ,mają , 10 godzin temu, Turqs napisał: Przecież wkręcony wkręt w styrodur można bez trudu wyrwać ręką. Siła w korpusie nie działa na wyciąganie a na wyłamanie . 10 godzin temu, Turqs napisał: Przynajmniej za 5 lat będziesz patrzył na tą pracę z myślą ze miała sens a nie spoglądał z politowaniem na rozklekotany ul styrodurowy. Taaaa . Miałem z desek heblowanych , po 5 latach goląc się tak sobie dumam i po ch. Ci to było ? Ja pojechałem po taniości bo ponad 100 poliuretanów to koszt ? Dla tego oddam przegonki . Mój kręgosłup ponad wszystko . 7 godzin temu, lalux5 napisał: Co całość , to całość! Co powiesz jak kuna porozpieprza ci 30 korpusów ? Te ule są dobre bo tanie . A wiadomo tanie = trzeba kombinować? . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 28 Share Posted February 28 4 godziny temu, Tadek11 napisał: Krzychu ma swój rozum i będzie na pięciu forach czy fejs bukach pytał o porady , jak go poznałem i coś tam wybierze ? Mirek na temat wyboru ula i wad i zalet poszczególnych konstrukcji jest połowę tematów na forum i myślę , że nie ma sensu na nowo rozważać , bo wszystko to już było i każdy wybierze sobie wg własnych preferencji , ale taki ul jak wyżej na zdjęciu Krzyśka ma jedną wadę i chyba , jest łakomym kaskiem dla złodziei i nie na darmo pytał niedawno o foto pułapki ? Krzysiek . I teraz Mirek wyważ , która wada i zaleta wygra ? A jak złodziej ukradnie ? I co mi z tego pozostanie ? Świat jest złożony i w tym jest jego zaleta , że każdemu może się podobać co innego i przeważyć szalę wyboru. I trzeba to uszanować ? Oj Tadek albo mnie nie znasz albo mylisz mnie z kimś innym pytania zadaję tylko tutaj, na Facebooku czasem udzielę porady w początkujących a na żadnym innym forum nie jestem zarejestrowany Po za tym pasieka ma jeszcze jedno zabezpieczenie, bardzo nietypowe i nikt z was by n nie nie wpadł ale nie masie co przechwalać a te korpusowe mogą stać przecież koło domu, jak mało pszczół tan lata to nie ma problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted March 1 Share Posted March 1 11 godzin temu, Krzychu napisał: Oj Tadek albo mnie nie znasz albo mylisz mnie z kimś innym pytania zadaję tylko tutaj, na Facebooku czasem udzielę porady w początkujących a na żadnym innym forum nie jestem zarejestrowany Żartowałem Krzysiek ? To może pomyliłem Ciebie z Michałem , który często pisze o jakichś grupach na FB ? Ja też się wciągnąłem do tej bandy raczej pod kontem marketingowym , ale od dwu lat nawet tam nie zajrzałem ? A może powinienem ? ? Trzeba to przemyśleć w tym roku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted March 1 Share Posted March 1 Godzinę temu, Tadek11 napisał: Żartowałem Krzysiek ? To może pomyliłem Ciebie z Michałem , który często pisze o jakichś grupach na FB ? Ja też się wciągnąłem do tej bandy raczej pod kontem marketingowym , ale od dwu lat nawet tam nie zajrzałem ? A może powinienem ? ? Trzeba to przemyśleć w tym roku . Mnie na fejsbukowym "pszczelarstwie" nie ma może od dwóch lat albo i więcej, tam była banda wzajemnej adoracji lwów liżących własne jajka, że nawet nie chciało się tego czytać nie biorąc udziału w dyskusji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted March 1 Share Posted March 1 Godzinę temu, Krzychu napisał: Mnie na fejsbukowym "pszczelarstwie" nie ma może od dwóch lat albo i więcej, tam była banda wzajemnej adoracji lwów liżących własne jajka, że nawet nie chciało się tego czytać nie biorąc udziału w dyskusji. Największym problemem Fejsbuka jest skleroza grup. Nie buduje się z czasem masa wiedzy, z której potem można czerpać, np. używając wyszukiwarki Google, tylko ta wiedza ciągle jest przykrywana, a potem te same pytania padają na nowo. Można nawet określić kiedy zacznie się zalew postów o określonej tematyce. Teraz jest pora na pytania: "czy dajecie już ciasto?", albo od cwanych hodowców "zobaczcie jakie mam teraz silne rodziny". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted March 1 Share Posted March 1 21 godzin temu, Krzychu napisał: Po za tym pasieka ma jeszcze jedno zabezpieczenie, bardzo nietypowe Ja mam somsiada z pałą . ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted March 2 Share Posted March 2 12 godzin temu, daro napisał: Ja mam somsiada z pałą . ? Niepokojące jest to co piszesz ? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted March 2 Share Posted March 2 (edited) Co do wytrzymałości takiego korpusu styrodurowe go to wiadomo, że zawsze zwolennicy drewnianych uli będą ganiać tych styrodurowych:) a ja pokażę Wam film gdzie młody pszczelarz użytkuje wiele lat styrodury, nie owija w bawełnę bo przedstawia również i wady ale akurat te mnie nie dotyczą Na pytanie odnośnie wytrzymałości takiego korpusu pełnego miodu odpowiedział : "korpus z góry jak i z dołu ma plastikowe wręgi przyklejone mocnym klejem do styropianu i wkrętami 7 cm. Nic się nie urywa i nie pęka, wytrzymuje u mnie normalnie nawet gdy cały korpus jest z miodem". A chciałby zaznaczyć, że on ma dadanty i pytanie dotyczyło dużych korpusów. W mojej ocenie ma rację bo te 4 cm 700 tki gdy są sklejone i skręcone to są naprawdę sztywne. W dniu 28.02.2023 o 09:46, Turqs napisał: W mojej ocenie jakie by wkręty nie były zastosowane wkręcone w styrodur to one mają jedno zadanie: Przytrzymać elementy az klej złapie. I tyle Też kiedyś myślałem, że tak działają - na zasadzie szalunku traconego w budownictwie. Lecz zdałem sobie sprawę, że gdy mamy w miejscu nakręcania dość sporo kleju to podczas wkręcenia ten klej migruje po trasie wkrętu przez co również zaczyna działać on jak kotwa chemiczna - oczywiście nie w tej samej skali:) Edited March 2 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted March 3 Share Posted March 3 W dniu 2.03.2023 o 07:14, Krzychu napisał: Niepokojące jest to co piszesz Niepokojące są raczej meandry Twych myśli . Dębowa pała , dębowa ?? A nie ta o której myślisz . ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts