Krzyżak Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Zawsze rozpuszczam w kranówce. Nigdy nie gotowałam. Przerabiam tak parę ton rocznie. Cytuj
Xpand Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 Też nigdy nie gotowałem. Zawsze rozpuszczam w zimnej wodzie ze studni + mieszadło do zapraw. Cytuj
Krzychu Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 1 godzinę temu, Xpand napisał: Też nigdy nie gotowałem. Zawsze rozpuszczam w zimnej wodzie ze studni + mieszadło do zapraw. I da się w zimnej wodzie w proporcji 3:2 rozpuścić dość dobrze? Cytuj
daro Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 10 minut temu, Krzychu napisał: I da się w zimnej wodzie w proporcji 3:2 rozpuścić dość dobrze? Da się . Kwestia tylko czasu . Mi zapycha pompę a i karmię wcześniej . Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Od wielu lat nie gotuję szkoda czasu.Taką wodę jaką piję ja daję pszczołom.Zimna woda źródlana z ujęcia w górach dłużej trzeba mieszać ale daję radę.PK Cytuj
Xpand Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 46 minut temu, Krzychu napisał: I da się w zimnej wodzie w proporcji 3:2 rozpuścić dość dobrze? Da się rozpuścić nawet bardzo dobrze kwestia 15 - 20 minut mieszania. Ustawiam mieszadło i robię coś innego w tym czasie. Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 54 minutes ago, Krzychu said: I da się w zimnej wodzie w proporcji 3:2 rozpuścić dość dobrze? Włączasz franie i po 20 minutach jest cacy. Cytuj
Sołtys Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Ktoś coś? Jakieś promocje może widzieliście? Bo mam trochę kasy na inwestycje:D Cytuj
Xpand Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2020 W Tesco po 1,99zł/kg. Mimo, że jeszcze trochę mam, to dokupiłem 500kg - taniej już nie będzie Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Tego roku nie będzie u mnie mieszania cukru.Z powodu wywołanej dużej inflacji przez naszych ekonomicznych geniuszy,cukier poszedł do góry.Za jakimiś biedronkowymi śmiesznymi promocjami nie będę jeździł bo korzyści z tego marne.Ceny niektórych inwertów zbożowych pozostały na poziomie do zaakceptowania.PK 1 Cytuj
Xpand Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Opublikowano 26 Lipca 2020 Piotr niestety inflacja to fatalna sprawa. Ja zawsze kupuję jak jest okazja i lubię mięć ponad tonę naskładaną, wtedy nie muszę się martwić, czy na zimę kupię w dobrej cenie. 1 Cytuj
Krzyżak Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 4 godziny temu, piotrpodhale napisał: Tego roku nie będzie u mnie mieszania cukru.Z powodu wywołanej dużej inflacji przez naszych ekonomicznych geniuszy,cukier poszedł do góry.Za jakimiś biedronkowymi śmiesznymi promocjami nie będę jeździł bo korzyści z tego marne.Ceny niektórych inwertów zbożowych pozostały na poziomie do zaakceptowania.PK Inwert prawie 50% droższy od cukru w hurtowni. Dla mnie to różnica nie do zaakceptowania. Poza tym bieganie z wiadrami, potem ich mycie i składowanie to porażka. W 1,5h mam urobione 600l syropu 3:2, potem już tylko pompa i wąż. Żadnego dźwigania. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 4 hours ago, piotrpodhale said: Tego roku nie będzie u mnie mieszania cukru. U mnie tez, wiekszosc rodzin do zimy zostaje na miodzie. Cytuj
Krzychu Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Beeman napisał: 1 godzinę temu, Beeman napisał: U mnie tez, wiekszosc rodzin do zimy zostaje na miodzie. I ja się nad tym zastanawiam, aby jak najwięcej im zostawić. 6 godzin temu, piotrpodhale napisał: Tego roku nie będzie u mnie mieszania cukru.Z powodu wywołanej dużej inflacji przez naszych ekonomicznych geniuszy,cukier poszedł do góry.Za jakimiś biedronkowymi śmiesznymi promocjami nie będę jeździł bo korzyści z tego marne.Ceny niektórych inwertów zbożowych pozostały na poziomie do zaakceptowania.PK Dwa razy stosowałem inwert zbożowy. Zostają po nim smalcowate gluty, których pszczoły nie chcą ruszyć. Raz padło mi 13 rodzin mimo, że był pokarm na ramkach (smalcowate gluty) . Nie wiem co dalej sądzić o inwercie zbożowym Edytowane 26 Lipca 2020 przez Krzychu Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 3 godziny temu, Krzyżak napisał: Inwert prawie 50% droższy od cukru w hurtowni. Inwert luzem u producenta 1.92zł za 1kg, jak ktoś ma transport ew.mauzera na wymianę. Na miejscu w pasiece w wiadrze 2,39zł 1kg gotowy do podania bez mieszania bez jeżdżenia po hurtowniach zdjąć pokrywkę i podać pszczołom o dowolnej porze dnia bez łażenia z latarkami. Dodatkowo do palety zamawiam ciasto na przyszły rok do odkładów. Tego roku jadę inwertem bez paprania. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 2 godziny temu, Beeman napisał: U mnie tez, wiekszosc rodzin do zimy zostaje na miodzie. A kto bogatemu zabroni Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Godzinę temu, Krzychu napisał: Dwa razy stosowałem inwert zbożowy. Zostają po nim smalcowate gluty, których pszczoły nie chcą ruszyć. Raz padło mi 13 rodzin mimo, że był pokarm na ramkach (smalcowate gluty) . Nie wiem co dalej sądzić o inwercie zbożowym Smalcowate gluty nie są powodem spadków rodzin,to że gluty są na ramkach jest przez rodziny pszczele które się osypały.PK Cytuj
Krzyżak Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Godzinę temu, piotrpodhale napisał: Na miejscu w pasiece w wiadrze 2,39zł 1kg gotowy Gdzie inwert z buraka z dowozem na pasiekę kosztuje 2,39zł/kg ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 22 minuty temu, Krzyżak napisał: Gdzie inwert z buraka z dowozem na pasiekę kosztuje 2,39zł/kg ? Napisałem przecież że zbożowy.Jaki masz problem ze zrozumieniem?PK Cytuj
Krzyżak Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex`ami" 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 47 minut temu, Krzyżak napisał: "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex`ami" Ty sobie sam mieszasz,niema żadnej różnicy w efekcie końcowym czyli pomyślnym wiosennym oblotem pszczół.PK Cytuj
Krzychu Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Ja zawsze biorę pod uwagę cenę suchej masy aby odpowiednio porównać ceny. 2,49 zł za kg syropu u Oriona to za suchą masę węglowodanów (78 %) to 3,19 zł /kg s.m. Czyli drożej, ale plus jest taki, że masz gratis fajne wiaderka, paletę pod ul, nie bawisz się w mieszanie, nie ma rabunków. Cytuj
marcino91 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 W Kauflandzie do dzisiaj promocja na cukier 1.5 złotego za kg przy zakupie 10kg. 10 kg na łeb ograniczenie ale da się obejść Cytuj
Krzychu Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 W tym roku promocji mało, a jak już to słabe. Po tym ile już kupiłem cukru po cenie normalnej i po całej robocie ze staniem w kolejce, staniem przy kasie w oczekiwaniu na 20 paragonów, pchaniem wózka, wożeniem, rozrabianiem - trochę żałuję, że nie kupiłem syropu apifood. Kiedyś używałem go i był ok. Pewnego razu padło mi 13 rodzin, miały zapasy i sądziłem, że to przez skrystalizowal syrop ale przyczyną mogła być inna. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 W hurtowniach jest cukier w szczelnych workach foliowych po 25kg. Można takie przechowywać pod chmurką, nie nasiakają. Otwierasz nożem jeden worek a nie 25 torebek. Cena po 2-2,20zł za kg. Zadnych kolejek, żadnego żebrania u kasjerki 20 paragonów. Szybko i kulturalnie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi