Słowian Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Dokładnie nie straszcie i nie stresujcie ludzi, do akacji jeszcze 3 -4 tygodnie Cytuj
radek40 Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 To ,że akacji przemarzły pierwsze listki to fakt , teraz puszcza drugie , ale czy to nie będzie miało wpływu na kwiat to nie wiem. Cytuj
Słowian Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Jacek nie wkurzaj mnie z tym straszeniem , ja sie tyle nalatałem za pozwoleniem z lasów na tą akacje Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 U mnie przy krajówce Akacja ładnie zazieleniła się. Przy domu około 90% sadzonek jesiennych przeżyła. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 To ,że akacji przemarzły pierwsze listki to fakt , teraz puszcza drugie U mnie już były takie ładne . Niektóre w zeszłym roku pierwszy raz zakwitły ... A teraz . . . 11szt. (blisko połowa ) stoi sucha i straszy suchymi cierniami . Nie widać , żeby miały chęć cokolwiek wypuszczać Albo wymarzły , albo uschły . Rosną na ile i torfie wyrzuconym podczas kopania stawu . Jedna robinia w zeszłym roku rozerwała się na dwie części . Jedna część stoi na pniu , a oderwana gałąź leży na ziemi . Stojąca suchuteńka . A ta leżąca trzymająca się pnia w zasadzie samą korą i łykiem żyje i puszcza liście . Cytuj
joasia Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Tamten rok był kiepski ogólnie na sadzenie, było za sucho. U mnie na 50 posadzonych lip zostało 32 , a akacji tylko kilka, mimo iż podlewałam pierwsze 2 miesiące. Natomiast w tym roku na wczesną wiosnę wsadziłam kilkanaście drzewek owocowych i sporo wierzby, wszystko zielone, aż cieszy oczy Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Robert na pewno wyschły,z tej suszy to takie drzewa u nas wyschły że sie w pale nie mieści. U Was , to podobno nawet dziś deszcz ze śniegiem pada U nas burze i ulewy krążą od wczoraj . Deszcz ziemi potrzebny . Ale pszczoły jak wyjdzie słońce pójdą na drzewa jak nic Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Susza? Ale nie jesienią. Jesienią nasadzone 1300 drzew wszystkie przeżyły. W tym roku wiosna nasadzone i już z 10% zeschła. Cytuj
Słowian Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Panowie wpadło mi w ręca 6 ha wyki, czy opłaca się tam jechać, gość ma tartak od którego biorę topole na korpusy a z tylu 6 ha wyki i mnie namawia żebym przywiózł bo to kwitnie Ma ktoś doświadczenie z wyką jako pożytek dla pszczół Cytuj
Xpand Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 W zależności od gatunku ma różną miododajność 50-80kg/ha. Bardziej mnie interesuje ile za m3 topoli płacisz? Cytuj
Xpand Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 No co Ty? Przecież spałem w zeszłym tygodniu ... Dobra cena. Cytuj
Słowian Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 za topole to chyba standard fajnie bo pocięte na 3 cm gróbe (akurat po heblarce wyjdzie 25 mm ) i płace tylko za te 20 cm szerokości bez sęków Cytuj
Xpand Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Podobnie robię, zamawiam zwykle na 29mm. Teraz czekam na odpowiedz o sosnę, może wpadnie trochę desek. Trzeba więcej kupić, bo zanim to wyschnie, to potrwa, a zapas musi być. Ostatnio lipę przywiozłem i miała 70% wilgotności bezwzględnej. Ciekawy jestem, czy uda mi się zejść w rok do 12%. Cytuj
Słowian Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Nie z sękami zapowiedziałem gościowi że wezmę kubik byle bez sęków ma być pocięte na 20 cm szerokie i kłody od 160 do 200 cm Pewien znajomy pszczelarz ma kilka ładnych lat korpusy z topoli i bardzo sobie chwali Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Ja z topoli mam zrobiony płot. Ponoć to najlepsze drzewo pod względem niegnicia. Cytuj
radek40 Opublikowano 16 Maja 2016 Opublikowano 16 Maja 2016 Może i nie gnije , robaki nie jedzą ale wichruje we wszystkie strony Cytuj
Słowian Opublikowano 16 Maja 2016 Opublikowano 16 Maja 2016 koleda pszczelarz ma tartak 20 parę lat i wszystko bedzie git z topolą jak ją suszysz na powietrzu dłudo i powoli jak wrzucisz do suszarni na raz i w tydzień dwa ma być suche to podobno śmigła wyciągniesz Ja swoją mam lekko podsuszona od tamtej jesieni i teraz pójdzie do tego kolegi na suszarnie i powinno być git zresztą on będzie jeszcze mierzył, miernikiem ile tam ma wilgotności i bedzie decyzja czy jeszcze leży czy dajemy do konca podsuszyć a może włożę tylko troche żeby straty były małe jak by co Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Opublikowano 17 Maja 2016 A ja cztery topole metrowej średnicy spaliłem w piecu i nawet nie poczułem za bardzo ciepła z niej . I jak sobie policzyłem ile robocizny i pieniędzy na wywózkę , tartak i inne koszty bym wyłożył to piec okazał się najlepszym rozwiązaniem. Nie mówiąc już o wichrowaniu , pękaniu i innych zaletach topoli , no może jak bym umiał rzeźbić w drewnie ?? , ale "wolnoć Tomku" to jest tylko mój pogląd i dalej to jak mówi Owsiak. Pozdrawiam Tadek Cytuj
MAZI Opublikowano 17 Maja 2016 Opublikowano 17 Maja 2016 U Was , to podobno nawet dziś deszcz ze śniegiem pada U nas burze i ulewy krążą od wczoraj . Deszcz ziemi potrzebny . Ale pszczoły jak wyjdzie słońce pójdą na drzewa jak nic No to dla odmiany u mnie czyli okolice Wrocławia są już pierwsze symptomy suszy... Rzepaki i pszenica na górkach zaczynają wysychać. Tydzień, dwa bez porządnego deszczu i będzie bolało. Chociaż dzisiaj coś się zaciąga więc kto wie. Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 17 Maja 2016 Opublikowano 17 Maja 2016 Z kosztem można sobie radzić. Np my zawieźliśmy do tartaku kłody jadąc po drzewo do lasu. Koszt żaden. Przetarte deski przywiózł sąsiad kilka dych. Za kilka dych miałem 2-3 m3 desek które sobie na powietrzu 2 sezonu podeschły. Cytuj
baru Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Topola nie wichruje się jeżeli jest w grubych deskach powyżej 4 cm wiem bo miałem i wyrobiłem tego trochę .ramki ,ule jedno ścienne . Lepiej z tego zrobić "coś " bo opal z tego rzeczywiście mizerny . Cytuj
Słowian Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Ja będę miał 3 cm foszty żeby po grubościówce wyszło 2,5 cm zobaczymy co to będzie może wyjdą prościutkie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi