Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak bez złośliwości i czepiania się przy hodowli potrzebna jest rzetelna ocena terenowa wyhodowanego materiału zarodowego. Tej nie ma i nikt nie publikuje wyników.Niemcy się przekonali że sama kasa nie starczy wpompowali w samą hodowle kasy bez widocznych rezultatów.

Zasadą hodowli jest stabilizacja cech w kolejnych pokoleniach tego nie ma w tym mieszańcu. To co ja robię u siebie nazywa się dolewem krwi.  Ale to ja Jarząbek. Bez magistra zootechniki.

Opublikowano

Tak bez złośliwości i czepiania się przy hodowli potrzebna jest rzetelna ocena terenowa wyhodowanego materiału zarodowego. Tej nie ma i nikt nie publikuje wyników.Niemcy się przekonali że sama kasa nie starczy wpompowali w samą hodowle kasy bez widocznych rezultatów.

Zasadą hodowli jest stabilizacja cech w kolejnych pokoleniach tego nie ma w tym mieszańcu. To co ja robię u siebie nazywa się dolewem krwi.  Ale to ja Jarząbek. Bez magistra zootechniki.

Wiem,wiem twoje jak zwykle najmojsze reszta to idioci co pobudowali 700 trutowisk dla jaj. :rolleyes:

Opublikowano

Zapomniałem że prof. Woyke to kury hodował dla jaj.To nie moje zdanie a opinia naukowca . Ale co tam - moja racja . Nie ?

Jak rozumiem masz jak Brat Adam  Dadant 12 ramkowy i bucfast , najlepszą pszczołę we wszystkich ulach ?

Jak rozumiem czytałeś książkę - Moja gospodarka pasieczna i wiesz że pszczoły które hodują jako bucfast pochodzą wprost od tych  z jego pasieki ?

Ciekawe.

Nie potrzeba mi tego co ,, spadkobiercy ,, z Bożej łaski,  nazywają pszczołą bucfast.Czyje małpy tego cyrk . Nie musi się podobać wszystkim.

Opublikowano

Odpowiedziałeś mi na moje pytania ?

Podaj mi namiary skąd wiesz o tym Panu jako o uczniu ? Bo z tego co wiem jest jednym z wielu hodowców a nie uczniem.

Nie posługuje się kategoriami głupszy czy mądrzejszy.  Dzieło się skończyło ze śmiercią teraz wielu próbuje spijać śmietankę.

Brat Adam twierdził że to jest linią syntetyczna czyli pszczołą , krzyżówka między rasowa z utrwalonymi cechami . Nigdzie na świecie nie ma zarejestrowanej linii  ni  rasy bucfast.

Masz dadanta 12 ramkowego i tę pszczołę ? Jak rozumiem nie. Trutowiska dawno stały się przeżytkiem od czasu wprowadzenia sztucznej inseminacji.Zawsze można mieć złudzenia , jak ten 80 letni dziadek sądzący że jego 35 letnia żona jest z nim w ciąży. 

Ja nie pretenduję do hodowcy , kup mi to spróbuję,  jak będzie dobra oddam kasę bo pieniędzy w błoto nie wyrzucam , dlatego mam.

Moda która jak wszystkie , przeminie.

P.S. Fukacie na Bogusia a siedzicie tam i z dziobka spijacie rewelacje. jaki jam brzydki tak jak on. Już stał się brzydki ?

Ten hodowca ma i linię krainki.

Opublikowano

1 Listopad.

Dzień zadumy , refleksji , wyciszenia , !

Skorzystajmy z tego.

A u mnie ksiądz rano na mszy mówił że 1 listopada to radosne święto wszystkich świętych ? A dopiero 2 listopada to dzień zaduszny czyli zadumy i refleksji  ? :)  Ale mniejsza o to nie jesteśmy wszak teologami ? i możemy źle to interpretować ?

Natomiast dyskusja na temat wyższości jednej lini nad drugą nie ma sensu  , lepiej już skupić się nad różnicami obu tych lini i porównaniami ich w różnych miejscach pożytkowych jakie są do dyspozycji u nas w Polsce.

Jakoś najwięksi adwersarze u nas nie napisali o swoich doświadczeniach ??? Tylko przytaczają jakieś informacje medialne.

Napiszcie o swoich doświadczeniach u siebie w pasiece z tymi liniami !!!!!

A dla chcących dojąć prawdy ? Niech każdy kupi sobie kilka matek od różnych hodowców i sobie je porówna u siebie w pasiece i zobaczycie gdzie jest racja ? :D :D Ja tam na drugi rok kupuje sobie strusie  :D  :D 

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Ja powiem tak że ta gówniana jedna matka bf miała dwie cechy które mi się nie podobały. Rabuśnica , taka cicha , ( geny włoszki) i wiosną z powodu totalnego zalania gniazda zapasami czerwienie opóźnione o ok. 2 tygodnie. Łagodniejszej pszczoły nie miałem a po 3 pokoleniu najostrzejszej.

Skąd wiem że rabuśnica ? Przed jesiennym podkarmianiem ogołociłem ze wszystkich,  co było możliwe,  zapasów , nie podkarmiałem a na koniec kłąb wisiał pod ramkami bo wszystko zalane a i to czerw był w wolnych komórkach. Może Prima jest wrażliwa ale u mnie rzepak to 30 -60 % miodu . Nie stać mnie na machnięcie ręką  , drabiny mam 2  - 7 i 9 m. :D

Ktoś kto chwali to to powinien mieć , ja podobnie jak twórca bf mam ul dadant 12 ramkowy bo w 100% zgadzam się z tym co napisał. Co do bf jeśli bym miał tę pszczołę to od niego a nie od kasiarzy.Co do płaczących że nie warto zmieniać typu ula , to w zeszłym sezonie z warszawiaka do 12 ramkowego dadanta przełożyłem 25 rodzin i wziąłem 70 % miodu . No cóż a czemu tylko tyle ? Ano bom frajer i musiałem się spieszyć.

U mnie 4 pasieki za stodołami w pokrzywach . Tak więc jak co precyzyjnie za którą stodołą najlepsze trutowisko. :P

Testowałem dla tego tylko jedna  , f2 po zarodowej od KB z Danii. Po papiery do Luzaka123. Mi starczy jego słowo.

Opublikowano

Daro, buckfast rzeczywiście lekko później dochodzi do pełnej siły niż niektóre krainki. Jednak z rzepaku może miodu przynieść więcej. Mam ule wlkp 18cm, gniazdo przez większość sezonu to dwa korpusy, miejsca na czerw wystarczająco. Jakbym dzisiaj zaczynał, to pewnie wszedłbym w dadanty lub langa 2/3, sam nie wiem który lepszy.

Buckfast jest pszczołą bardzo dobrą o ile wiesz jak z niej korzystać. Pasieka wędrowna korzystająca z wierzby, rzepaku, facelii, gryki i nawłoci/ spadzi może dać Ci spokojnie 100kg miodu z ula. Tylko daj mi takie piękne pożytki... Ul z buchfastem przy domu na słabych ziemiach, przy polach kukurydzy i wielu stawach jak jest u mnie nie da miodu wcale. Pszczoła kaukaska da mi za to ok 20-30kg, zależy od roku.

Pszczoły mam od 2010 roku, zatem kilka sezonów za mną. Każdy inny. Trochę doświadczenia, więc nabyłem. Co więcej nie jest to jedno doświadczenie powtórzone 8 razy, tylko 8 lat totalnie od siebie różnych. Zmieniło mi się wszystko, od ula, pożytków po pszczoły i podejście do nich. Wiem zatem, że nie ma jednej właściwej pszczoły i wielką sztuką jest dobranie jej do swojej pasieki.

• Lubię 3
Opublikowano

Wiem zatem, że nie ma jednej właściwej pszczoły i wielką sztuką jest dobranie jej do swojej pasieki.

I nigdy nie będzie.

Jednak z rzepaku może

Cóż wolałbym bez może.Dla tego dadant , silne rodziny .

Dla tego nie przybijam do krzyża tych co mają bf. Uważam że na 80 % powierzchni Polski to pożytki słabe i średnie. Nie mam czasu i siły na wożenie a i większy zbiór nie zrekompensuje kosztów wywozu.

Każdy sam decyduje i KAŻDY ma prawo oceniać bo za matki płaci sam .

Krainki też różne,  Prima mi się podoba bo po zimie od razu wchodzi na pełne obroty i najwcześniej zaczyna loty , późno kończy, nie przeszkadzają upały . Cały czas ruch w interesie. Rodziny silne i liczne.  Podobnie sklenary tylko też gdzie te prawdziwe ?

Może kto wie co znaczy cyfra w niemieckim świadectwie , stopień imbredu ?

P.S. Wielkopolskie sprzedać łatwo. Langstrot , dadant bardzo zbliżone w Polsce ramka prawie jednakowa. :D