Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Za miesiąc/ półtora powoli zacznie się podkarmianie stymulujące na czerw (przynajmniej u tych co nie liczą na późne pożytki). Ceny cukru w tym roku trochę wyższe.  Czy  mógłby ktoś polecić jakieś sklepy/hutrownie w okolicach Wrocławia gdzie można kupić cukier np. w 50kg workach w dobrej cenie?

Posted

W zeszłym roku po 18 kg, ale zeszły rok był jaki był - na gryce zatrzymały całkowicie czerwienie (brak pyłku - susza) i trzeba było gonić jak się pojawiła gorczyca z nawłocią.

Posted

Zamówiłem inwert pszeniczny w cenie 2,10 za kg przez związek - cena nie do pobicia przez cukier. No i święty spokój w pasiece przy podawaniu.

Posted

15 kg na rodzinę łącznie z dokarmianiem na rozczerwienie. Cena u mnie jest taka niska bo koło zamawia ok 10 ton inwertu.

Posted

Nie był bym pewien czy nie przebija . W tym kwasowym jest część cukrów niestrawnych . Spokój też mozna mieć wiosną .Totalny.

Posted

Inwert pszeniczny ? Poczytaj trochę więcej literatury pszczelarskiej ,  Niektóre inwerty wytwarzane ze skrobi nie nadają się do karmienia pszczół , tutaj trzeba mieć pewne źródło i solidnego dostawcę , no ale może Twój dostawca jest korekt i ma sprawdzony towar tego nie wiem ale warto go zapytać przed podaniem pszczołom .

Pozdrawiam

Tadek

Posted

Karmiłem tym inwertem  Apifood firmy Orion  na 25 odkładów w tym 5 bardzo póznych przezimowało mi 24 ten jeden który sie osypał był najsłabszy matka czerwiła trutowo wymiana była za pózno nie dały rady się wzmocnić. Nasłuchałem się że pszczoły tego nie zasklepią , że pózniej miodu nie chcą sklepić,że skład inwertu jest słabo przyswajalny przez pszczoły itp itd puki co nic takiego nie zauważyłem wiosną w tym roku kupię też .

Posted

To mój drugi sezon na inwercie, moich kolegów 6, 7  - podziel 10  ton  po 15 kg na rodzinę wyjdzie ile to rodzin  - to ok 30 pszczelarzy

 

Tadek11 czy sądzisz że podałbym truciznę całej pasiece i moi koledzy też?

 

Inne sprawa - czy ten cukier który kupujemy w promocyjnych cenach to taki ekstra produkt dla naszych pszczół - śmiem twierdzić że to sama  chemia - słodka chemia, słodka trucizna..

Posted

Panowie nie łudźcie się zarówno burak cukrowy jak i pszenica teraz bez chemii nie rośnie - koncerny chemiczne sprały mózgi rolnikom i oni ładują w pole co tylko się da...

Posted

To mój drugi sezon na inwercie, moich kolegów 6, 7  - podziel 10  ton  po 15 kg na rodzinę wyjdzie ile to rodzin  - to ok 30 pszczelarzy

 

Tadek11 czy sądzisz że podałbym truciznę całej pasiece i moi koledzy też?

 

Inne sprawa - czy ten cukier który kupujemy w promocyjnych cenach to taki ekstra produkt dla naszych pszczół - śmiem twierdzić że to sama  chemia - słodka chemia, słodka trucizna..

Jacek nawet mi do głowy nie przyszło że możesz podać swoim pszczołom truciznę. uklon.gifTu jest forum i wymieniamy się tylko swoimi doświadczeniami i wiedzą której czasami w książkach trudno znaleźć.

A czytałeś to ??? Warto wiedzieć a decyzja i tak będzie należała do Ciebie.

http://www.bienenfutter.eu/pl/Fuetterung/Notwendigkeit-Fuetterung/Karmienie_pszczol_miodnych.pdf

Pozdrawiam

Tadek

Posted

Tadek11 przeglądnąłem ten artykuł napisany na potrzeby lobby cukrowniczego Südzucker Polska S.A. - więc może więcej krytycznego spojrzenia na takie pseudo fachowe artykuły. Papier przyjmie wszystko a w internecie publikować można co się komu zamarzy. Problem jest w tym że nikt na tym forum nie napisał (ja się nie spotkałem) że syrop załatwił mu pszczoły, tylko gdzieś coś usłyszał, przeczytał (taki artykuł jak podany przez Ciebie) i dalej podawana jest ta informacja jako pewnik ale nie jest ona oparta na własnym doświadczeniu. I tak tworzy się negatywna opinia nie poparta WŁASNYM  doświadczeniem, i tymi opiniami wymieniamy się miedzy sobą -  więc prośba do wszystkich wymieniajmy się własnymi doświadczeniami a nie informacjami tworzonymi na poparcie pewnych założeń np lobby cukrownicze napisało artykuł o wyższości cukru nad inwertami.

Pozdrawiam

Posted

Ależ oczywiście jeżeli jesteś pewien swojego źródła zaopatrzenia to stosuj , ja tego inwertu skrobiowego nie znam , więc wybacz  że Ciebie ostrzegałem. hi.gif

Pozdrawiam

Tadek

Posted

Napisać ? 2 rodziny dostały inwert produkowany metodą kwasową . Na wiosnę było pa pa. Częściowo skrystalizowany pokarm ,nie miały dość siły by dojść do miodu.Wartość dla pszczół jest niższa niż tego drugiego.Nie kupię więcej nie inwertu a inwertu produkowanego metodą kwasową a nie enzymatyczną tzn. cukier rozkładany enzymem inwertazą tak jak robią to pszczoły. Nie w chemi przy uprawie problem a metodzie produkcji. Poczytaj  o metodach produkcji. Nie obchodzą mnie jakieś lobby.

P.S. Jeden znany pszczelarz , producent matek zagipsował sobie całą pasiekę , teraz choćby go mieli roztrzelać się nie przyzna. Bo go zaczął sprzedawać. Kupujcie co chcecie. Wolny kraj. :D

Posted

Też mam kiepskie doświadczenia z inwertem z pszenicy, w skrócie; mimo że był to jakby go nie było, a całe skrystalizowane "komórki" wypadały do miodu przy wirowaniu. Nie wiem czy jest szkodliwy ale nie jest w stu procentach wykorzystywany.

pozdrawiam

Posted

Wszędzie zmowa cenowa. 2,69 zł/kg

Czasami w tesco są promocje.

Jeszcze 5 dni w Tesco cukier po 2,20 .zł przy okupie ponad 10 kg  ;)

  • 2 months later...
Posted

Witam. Też, zakarmiam cukrem. Chcę przypomnieć, że w Tesco wiosną, można było kupić w cenie 1,55zł. za kilogram. Niestety kupiłem tylko 600kg. jutro będę realizował bony z Lidla. Nie znam tego cukru i mam obawy. Tym cukrem, zakarmię te po nawłoci. Inne w połowie swoją porcję otrzymały.

Liczyłem, że Tesco też będzie miało na jesień promocje i miało po 2,65zł. Wychodzi,że kto szybko kupuje ten dobrze kupuje.Trzeba liczyć na siebie.Cholerka.

..........................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Posted

To wiem, że są podane parametry, chodzi mi tylko czy ktoś tam kiedyś spotkał coś innego niż 0 g.

Posted

Jeżeli jest to zaprojektowane na opakowaniu to widocznie może się ten składnik w składzie znaleźć. Nic nie dzieje się bez przyczyny. I nawet jak to by był błąd projektanta szaty graficznej opakowania ? to pewnie cukrownia czy dystrybutor musiał ją zaakceptować i zatwierdzić  , więc wydaje mi się że jest taka możliwość , że sól tam może się znaleźć i trzeba raczej unikać tego producenta czy dystrybutora.

Pozdrawiam

Tadek

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.