Tadek11 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 No właśnie to jest ciekawa sprawa , też zaobserwowałem mniejszą skłonność do rabunków rodzin karmionych inwetrem . Może ma tu wpływ sposób karmienia , czyli metoda z odwróconym wiaderkiem , lub słoikowa ? Inwert jest gęściejszy i tak się nie rozlewa przy nieostrożnym obchodzeniu się jak syrop cukrowy i może to skutkuje mniejszą skłonnością do rabunków ?? nie wiem. Ale nawet jak zostawiłem czasami przypadkiem puste wiaderko po inwercie na zewnątrz i puste po syropie cukrowym , to to po inwercie osy czy pszczoły wykazywały większe zainteresowanie tym po syropie cukrowym. Takie są moje obserwacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Inwert jest gotową mieszaniną, pszczoły jej nie odparowują a tylko przenoszą na zasadzie przelewnia z jednego naczynia do drugiego i w związku z tym nie sa wypracowane. Mieszaninę cukru z wodą muszą przenieść i odparować do odpowiedniej gęstości - pszczoły pracują tak jakby zbierały nektar więc ich życie znacznie się skraca. Z odparowanym cukrem unosi się jego zapach, który roznosi się po pasiece a że mamy okres bez pożytkowy no to pszczółki szukają - rabują te słabsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Cukier kupuje tylko na potrzeby czytelnictwa :D Chyba rękopisarstwa ? skoro jest prawie w tej samej cenie A woda? Inwert jest gotową mieszaniną, pszczoły jej nie odparowują a tylko przenoszą na zasadzie przelewnia z jednego naczynia do drugiego Nieprawda , nie wydzielają inwertazy i nie odparowują a reszta przebiega podobnie. Zresztą przy przerobie pracuje stara letnia pszczoła ( u mnie wcześnie karmione) Róznica w cenie jest dla mnie wystarczająco duża by bełtać cukier. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Jak masz cukier po 2 z groszem to ok, ale jak teraz był po 2,8 do 3 zł a gotowy inwert po 3.2 to gdzie tu logika. Do tego jeszcze późne karmienie po nawłoci ok 20 września to tylko inwert w większości pracuje już młoda pszczoła. Do tego zostają jeszcze wiadra i ile mniej roboty, same plusy. Na szkoleniu ŚZP w marcu filozofy z lublina twierdzili razem z prezesem Binko że inwertu tak nie rabują bo jest prawie bezzapachowy, nie wabi tak pszczół 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Ja ostatni do emigracji,pójdę na zbójowanie,bede łupił ceperki ale nika nie pojada. W Waszych stronach , to zbójowanie ma wielowiekową tradycje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 A miałem do Zakopanego jechać ! Pojadę do Popradu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Cytat ale jak teraz był po 2,8 do 3 zł a gotowy inwert po 3.2 to gdzie tu logika Logika ? Proste z 1 kg mamy 1 kg zapasu . Z 1 kg inwertu tylko 0,7 . Cukier kupuje latem i przy tej samej cenie inwertu był 2,6 . Cena inwertu (dobrego z cukru) jest wprost proporcjonalna do ceny cukru. Tak więc cena 1 kg zapasu z cukru - 2,6 , cena 1 kg zapasu z inwetu 4,5. Logiczne przy późnych pożytkach 1000 razy lepiej inwert ale mi ? Cukrownia płaci pracownikom i musi mieć zysk . Logika - z czego jak za przerobiony cukier weźmie tę samą cenę ? Jak ma się 5 uli . Nie warto , jak przerabia się 2000 kg razy 2 zety ? Ale kto bogatemu zabroni ? Do 40 starczała frania . Teraz beczka 200 l dorobię mieszadło i też starczy. Będzie mało kupię większy zbiornik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Aż z wrażenia pomyślałem że post w nie w tym temacie. Tam też Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Inwert diamanta jest z cukru i nie kosztuje 4,5 tylko 3,2 jak nie masz późnych pożytków możesz, się bawić w mieszanie przy wrzosie/nawłoci ni ma synsu:D, chociaż osobiscie ci się dziwię że chce ci się bawić w paplanie sie z syropami przy takiej ilości pni ale twój wybór Daro który szanuję, rób-ta co chce-ta byle tylko pszczołom było dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Słowian a przeczytałeś co napisałem ? Z kg cukru masz 1 kg z inwertu 0,7 - ZAPASU i tyle kosztuje zapas z inwertu 4,5 z cukru 2,6 . A czy się chce ? A jaki to problem 4 worki rozciąć i wsypać? Za 4000 ? Toż to dobre miesięczne pobory. Za 3 dni roboty ? No aż tak bogaty nie jestem.Jak w torebkach dam dzieciakom zarobić za wysypywanie . Nie powiem że nie używałem i były plastry na wiosnę z glejem białego koloru którego pszczoły ni jak nie chciały pobrać. Nie miałem czegoś takiego przy cukrze. Sknera jestem wolę w siebie zainwestować. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Glej białego koloru to słyszałem opinie od chłopaków że będzie na nieobsiadanych ramkach ale z pokarmu z pszenicy itp. na przykład orion, co do problemu krystalizacji przy pokarmie diamanta podobno nie ma, jak bedzie czas pokaże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 O tamtych to szkoda języka ....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Słowian a przeczytałeś co napisałem ? Z kg cukru masz 1 kg z inwertu 0,7 - ZAPASU i tyle kosztuje zapas z inwertu 4,5 z cukru 2,6 . A czy się chce ? A jaki to problem 4 worki rozciąć i wsypać? Za 4000 ? Toż to dobre miesięczne pobory. Za 3 dni roboty ? No aż tak bogaty nie jestem.Jak w torebkach dam dzieciakom zarobić za wysypywanie . Nie powiem że nie używałem i były plastry na wiosnę z glejem białego koloru którego pszczoły ni jak nie chciały pobrać. Nie miałem czegoś takiego przy cukrze. Sknera jestem wolę w siebie zainwestować. Brawo - dobrze żeśta mu wytłumaczyli.- bo dłużej bym nie wytrzymał. Ja bym dopisał, że w przypadku karmienia wcześniejszego tak jak Daro, to z 1 kg cukru przy syropie 3/2 powstaje nawet 1,1 kg pokarmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Wiadomo że taki inwert musi mieć w sobie wode skoro płynny, przecież to nie sam cukier . Ja do tej pory karmiłem tylko cukrem ale pasieka coraz wieksza i do tego doszła późna nawłoć to od następnego roku przechodze na diamanta . Jak pisałem niech każdy karmi czym chce byle pszczołom było dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAZI Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Skrystalizowany pokarm w plastrach to tylko i wyłącznie wina pszczelarza. Ja na wiosnę miałem kilka takich plastrów (za obszerne gniazda zimowe) i bez problemów zostały one spożytkowane przez odkłady. Pszczoły sobie z tym dają radę bez problemu - przecież ten pokarm ma formę pasty i to o wiele bardziej miękkiej niż tak polecane na podkarmianie ciasto... A gadanie, że pszczoły się osypały bo pokarm skrystalizował można między bajki włożyć - najpierw pszczoły się osypały a potem pokarm skrystalizował. I tyle. Ale łatwiej obarczać za swoje błędy cały świat. I tylko dlaczego niektórym nie da to do myślenia, że u innych takich problemów nie ma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 A gadanie, że pszczoły się osypały bo pokarm skrystalizował można między bajki włożyć - najpierw pszczoły się osypały a potem pokarm skrystalizował. A kto tu coś takiego pisze ? Podałbym z nazwiska ale lubi po sądach ciągać , pszczelarza co mu po zbożowym załą pasiekę zabetonowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Skrystalizowany pokarm w plastrach to tylko i wyłącznie wina pszczelarza. Ja na wiosnę miałem kilka takich plastrów (za obszerne gniazda zimowe) i bez problemów zostały one spożytkowane przez odkłady. Pszczoły sobie z tym dają radę bez problemu - przecież ten pokarm ma formę pasty i to o wiele bardziej miękkiej niż tak polecane na podkarmianie ciasto... A gadanie, że pszczoły się osypały bo pokarm skrystalizował można między bajki włożyć - najpierw pszczoły się osypały a potem pokarm skrystalizował. I tyle. Ale łatwiej obarczać za swoje błędy cały świat. I tylko dlaczego niektórym nie da to do myślenia, że u innych takich problemów nie ma? Mariuszu U mnie w kole większość najbliższych prezesowi pszczelarzy karmi syropami zbożowymi . Ja też karmiłem jeszcze 2 lata temu . Skamieniały syrop w niektórych ramkach był jeszcze do lipy ! Pszczoły go nie wyjadały , tylko zalewały ponownie miodem i sklepiły . Nawet przy próbie karmienia odkładów (w ulach leżakach) zza zatworu , mniej wybierały , a więcej "ześrutowanego" walało się po dennicy . Trwało to długo i do końca plastrów nie doczyszczały . Przedyskutowałem temat z dr Bratkowskim z katedry Pszczelnictwa UWM w Olsztynie i potwierdził , że miał ten sam problem kiedy karmił syropami zbożowymi . Wrócił do cukru i problemy zniknęły . Wspomniałem o tym prezesowi , to stwierdził , że bajki opowiadam. Że u niego nic złego się nie dzieje . . . Chwilę po tym inni pszczelarze z koła "na boku dla osobności" stwierdzili , że "co ten prezes p....i jak sam się nam osobiście skarżył , że syrop skrystalizowany został mu w plastrach !!!" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Imker Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 ja nie wiem czy coś nie zmienili w apifoodzie bo w tym roku był wyczuwalny zapach czego w tamtym roku nie zauważyłem jest władowane ponad 900kg w pasieke zobaczymy co wiosna pokarze u mnie w kole pobudzaja cukrem póżniej walą apifood znowu inni ostatnie dawki walą cukier i mówią że na wiosne sie dopiero dobiorą do apifoodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Z tym krystalizowaniem w ramkach inwertów zbożowych to podobno wszystko zależy od składu takiego inwertu i procentowej zawartości różnych cukrów wchodzących w skład takich inwertów a także od wystepowania w nich substancji tak zwanych zarodników krystalizacji. Był u nas w Stowarzyszeniu przedstawiciel Diamanta z wykładem dla pszczelarzy na nasze zaproszenie i nam to starał się tłumaczyć i mówił że z jego wiedzy niektórzy importerzy inwertów zbożowych kupują różne inwerty zbożowe dla przemysłu i nie zadają sobie trudu albo przez niewiedzę , mogą zamówić jako pokarm dla pszczół nieodpowiedni inwert bez badań fizykochemicznych dotyczących jego krystalizacji i dlatego możemy spotykać się z takimi sytuacjami jak Koledzy piszą. Poza tym za dodatkowe wymagania jakościowe często , trzeba zapłacić więcej i teraz wszystko zależy od sprzedawcy czy zamówił odpowiedni towar dla pszczół czy sprzedał pszczelarzom ten dla przemysłu bo był tańszy ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 W minionym sezonie kupiłem inwert po 2,1 zł za kg a cukier był po 2,6 zł za kg. Gdzie tu logika i ekonomia - o mieszaniu i rozlewaniu po ulach nie wspomnę. całe koło karmi inwertem od lat i nie ma problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 To też drożej od tej ceny cukru =2,6zł. Żeby było to samo to 1kg inwertu musiałby kosztować =1,82zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skelar Posted January 5, 2017 Author Share Posted January 5, 2017 Wygląda na to, że w 2017 cena cukru nie spadnie do poziomu z 2015. Z poniższego wynika, że na rynku cukru wciąż będzie deficyt chociaż nie tak duży jak w ubiegłym sezonie. Poprawa ma nastąpić dopiero w sezonie 2017/2018 http://www.gospodarz.pl/aktualnosci/przetworstwo-spozywcze/mniejszy-swiatowy-deficyt-cukru.html i to niby za sprawą zniesienia kwotowania produkcji cukru w UE (http://cukier.org.pl/pl/a/diagnoza-stanu-polskiego-sektora-cukrowniczego) Podklejam jeszcze artykuł z bankier.pl: http://www.bankier.pl/wiadomosc/W-2017-r-moga-podrozec-cukier-i-tluszcze-tansze-beda-warzywa-3637383.html „….Globalny deficyt produkcji cukru wobec zużycia w sezonach 2015/16 oraz 2016/17 sprawia, że ceny mogą dalej wzrastać. W rezultacie w handlu detalicznym w Polsce w listopadzie cena cukru była aż o 30 proc. wyższa niż rok wcześniej. Nadchodzący sezon 2017/18 zapowiada się już znacznie lepiej. Pierwsze szacunki wskazują, że może być nadwyżkowy, na co wpływ będzie miało m.in. zniesienie kwotowania produkcji w Unii Europejskiej. To sprawia, że powoli słabnie presja na wzrosty cen, a w drugiej połowie roku będą one prawdopodobnie spadać….” Dodatkowo analiza notowań cen w marketach: http://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/cukier-bialy-krysztal-1-kg,22.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Kolego Skelar bardzo pocieszający wpis choć nie chodzi o pszczoły :ph34r: .... będzie jeszcze taniej.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Wygląda na to, że w 2017 cena cukru nie spadnie do poziomu z 2015. Jak bym swoich dziadków słyszał. Panie - cukier drożeje. No cóż, każdy ma swoje problemy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Imker Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Zawsze są inne alternatywy... tak że cena mi lotto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.