Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stary i dobry sposób na zabezpieczenie ramek przed motylicą to układanie je w beczce a pomiędzy każda ramką umieszczony papier z gazety kolorowej - śliskiej. Smród atramentu odstrasza motylice. Dziadek tak zawsze przechowywał i ja tak robię, i nie ma problemu z tymi ramkami. 

Opublikowano
Godzinę temu, harcerz1020 napisał:

Dla pszczelarstwa wszystko jest drogie cena B401 to 2 kg. węzy, bez kosztów przesyłki.     

Słusznie nasz racje  B401 kosztuje op. 120ml. 90 zł , https://sklep.pasieka24.pl/sklep/1887-vita-b401-a-120-ml-5903686543975.html  a za zamrażarkę używaną o pojemności 95 l dałem 400,- zł i na lata spokój , bez chemii zbędnej w pasiece i być może i szkodliwej. Jest tego multum w ogłoszeniach chociażby taka pierwsza z brzegu

https://www.olx.pl/d/oferta/zamrazarka-bosch-CID99-IDKzsGr.html#a8be3f05b7

Ja kupiłem trochę większą do której wchodzi mi 24 -30 moich małych ramek na raz i po dwu dniach mrożenia wymiana na następne , a te wymrożone jak ktoś nie ma odpowiedniego lokum do przechowywania to do worka , takiego jak na zboże , tkanego ,  przepuszcza wilgoć i oczywiście trzeba zawiązać żeby motyle motylicy nie dostały się z zewnątrz.

Opublikowano
9 godzin temu, Krzychu napisał:

Smród atramentu odstrasza motylice.

Smród starych kalesonów skuteczniejszy . Odstrasza wszystko ze ślubna włącznie . Ja tam przechowuję miodowe . Ramki gniazdowe te nadmiarowe nie długo potopię . Motylica płacze i fajda flejom na dno , szuka każdej dziurki aby się schować . Chce żyć , niech żyje, mi niczego nie psuje . Jak zapomnę to korpus wrąbie.?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Krzychu napisał:

Stary i dobry sposób na zabezpieczenie ramek przed motylicą to układanie je w beczce a pomiędzy każda ramką umieszczony papier z gazety kolorowej - śliskiej. Smród atramentu odstrasza motylice. Dziadek tak zawsze przechowywał i ja tak robię, i nie ma problemu z tymi ramkami. 

To ile tych beczek trzeba mieć i tych gazet pomiędzy każdą ramkę? Czy nie pleśnieją?

Edytowane przez harcerz1020
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, harcerz1020 napisał:

To ile tych beczek trzeba mieć i tych gazet pomiędzy każdą ramkę? Czy nie pleśnieją?

Tyle aby weszły ramki. Jedna kartka z programu tv pomiędzy. Gazety wchłaniają wilgoc. 

Przed zamknięciem deklem najpierw położyć jakąś plachte, prześcieradło. Żeby nie było szczelne na amen 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano
12 godzin temu, harcerz1020 napisał:

czy nie zawiera pozostałości szkodliwych

To preparat biologiczny , nie chemia , oparty na tym samym szczepie bakterii - reszta to markering . Skoro jest stosowany na kapustę to dlaczego nie na wosk ? Nie ma sensu przepłacać. Wentylacja musi być osiatkowana, choć ja przechowuję duże ramki warszawskie na wieszaku pod sufitem garażu , luźno i przewiewnie  - tego barciak też nie lubi , a myszy się nie dostaną bo stelaż wisi na drutach.

Opublikowano
1 minutę temu, harcerz1020 napisał:

I niczym nie zabezpieczasz w jakiej odległości ramki - 3 cm?

nie zabezpieczam , ale okno osiatkowane siatką 3x3 mm  i cały rok uchylone. odległość między ramkami 3-4 cm

Opublikowano
11 godzin temu, Tadek11 napisał:

za zamrażarkę używaną o pojemności 95 l

Mam nieczynną zamrażarkę 150 l  jeszcze z czasów kiedy się mroziło świntuchy i robiło zapasy.  Mam póleczki, ramki ustawione, widoczne co chcę to wybieram a grzebanie w tych workach. 

Opublikowano
5 minut temu, manio napisał:

nie zabezpieczam , ale okno osiatkowane siatką 3x3 mm  i cały rok uchylone. odległość między ramkami 3-4 cm

Dzwoniłem do pszczelarskiego B401 mają po 95 zeta. Przetestuje pewną część ramek zaczerwionych na wysokim poddaszu gospodarczego i garażu. ale dechy z budowy.  Przez oczko 3x3 (taka siatka chyba na dennicy) mały barciak przejdzie, przez pajączki stara sie dostać do ula.  

Opublikowano
12 godzin temu, Krzychu napisał:

jak beczka jest zamknięta to co gazeta ma odstraszać? Jeśli jaja już są na ramkach to i tak się rozwiną. Jeśli nie ma to gazeta zbędna ale nie ma co walczyć z przyzwyczajeniami które się sprawdzają. 

Opublikowano
2 godziny temu, harcerz1020 napisał:

I niczym nie zabezpieczasz? 

łapką na myszy . Miodowe dla mnie to takie które podczas swego trwania miały kontakt tylko i wyłącznie z miodem . U mnie proste bo 1/2 35 mm . Starczy że gdzieś oczko pierzgi i do topienia .

Opublikowano
1 godzinę temu, Turqs napisał:

jak beczka jest zamknięta to co gazeta ma odstraszać? Jeśli jaja już są na ramkach to i tak się rozwiną. Jeśli nie ma to gazeta zbędna ale nie ma co walczyć z przyzwyczajeniami które się sprawdzają. 

Stalowe dekle w stalowych beczkach nigdy nie są tak szczelne żeby nie wcisnęła się mała motylica.

To jest wypraktykowane, działa. 

Naprawdę nie musisz z tym walczyć tylko dlatego, bo o tym nie słyszałeś lub nie praktykujesz. 

PS. Jak już zdarzy się motylica bo i tak też bywało to była pocięta tylko ta ramka na której było złożone jajo. Te tuż nad lub pod nietknięte. Więc gazeta (koniecznie śliska) z dużą ilością atramentu działa. I nie wygrasz z tym. 

Opublikowano
6 minut temu, Krzychu napisał:

Stalowe dekle w stalowych beczkach

A mi się tak skojarzyło - ,, stalowe hełmy ,stalowa głowa

jedzie wycieczka z Golędzinowa ,,

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, Krzychu napisał:

To jest wypraktykowane, działa. 

Naprawdę nie musisz z tym walczyć tylko dlatego, bo o tym nie słyszałeś lub nie praktykujesz. 

PS. Jak już zdarzy się motylica bo i tak też bywało to była pocięta tylko ta ramka na której było złożone jajo. Te tuż nad lub pod nietknięte. Więc gazeta (koniecznie śliska) z dużą ilością atramentu działa. I nie wygrasz z tym. 

haha spokojnie nie próbuję walczyć ani wygrywać. Forum to nie zawody. Przynajmniej dla mnie :) 

Opublikowano
43 minuty temu, Turqs napisał:

haha spokojnie nie próbuję walczyć ani wygrywać. Forum to nie zawody. Przynajmniej dla mnie :) 

Czekałem aż napiszesz tylko "szamańskie sposoby" ? jak to kiedyś na wieść o leczniczych działaniach ziół w syropie dla pszczół ale spoko, uszło bez :D

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzychu napisał:

Czekałem aż napiszesz tylko "szamańskie sposoby" ? jak to kiedyś na wieść o leczniczych działaniach ziół w syropie dla pszczół ale spoko, uszło bez :D

Teraz jak napisałeś o szamańskich sposobach to faktycznie mi to dopasowałeś :) 
Przypomniał mi się początek mojej przygody z pszczołami. Po pierwszym miodobraniu mój dziadek kazał nie zamykać odstojników a nakryć ręcznikami kuchennymi na 1-2 doby. Gdy zapytałem po co ten zabieg to usłyszałem, że on zawsze tak robił i nigdy miód mu nie sfermentował w słoikach i ja też tak mam robić to obędzie wszystko dobrze. 
Wszyscy wiemy, że nie miało to najmniejszego znaczenia w odniesieniu do fermentacji.

Faktycznie te śmierdzące gazety mogą mieć wpływ na barciaka. Nie znam składu chemicznego tych atramentów ale można sobie wyobrazić co w nich jest. 

Edytowane przez Turqs
Opublikowano

Z motylicą to tak jest że wszystko zależy od pszczelarza i od jego gospodarki ramkami w pasiece i to w sumie można sobie opanować i samym kwasem octowym czy nawet zwykłym octem 10% tylko chodzi o to ze trzeba o tym myśleć , pamiętać  , przeglądać ramki w magazynku i przewidywać ze jak w lecie wycofujemy cześć ramek i czasami zapomina się że trzeba na przykład opryskać ramki , zabezpieczyć bo pszczelarz tez człowiek i ma nie tylko pszczoły na głowie i jak wszystko gra to  opryskamy w terminie , zabezpieczymy ramki , ale czasami bywa że coś mieliśmy pilniejszego na głowie . Ja w ubiegłym roku przez zapomnienie odłożyłem w pracowni kilka korpusów z wycofanymi ramkami i o nich po prostu zapomniałem że tam są i jak już zajrzałem do tych korpusów to była masakra , nawet drewno na ramkach podziurawiły , zresztą pokazywałem nawet  na forum podziurawione drewno na ramkach przez motylicę ?

I to wszystko przez nie ogarnięcie w odpowiednim czasie tych czynności, I dlatego postanowiłem sobie żeby nie myśleć o kwasie octowym , siarce , znaleźć beczkę do siarkowania , czy do kiosku po gazety ze śmierdzącą farbą drukarską  ,  czy na łąkę po piołun ? , to wszystkie wycofywane ramki zanim trafią do pracowni  to najpierw głębokie mrożenie w tem. -25st,C ( taką wyciąga moja zamrażarka) bo jak czytałem taka temperatura a nawet i podobno -16 st.C wystarczy ,  nie znam tego dokładnie jak ktoś wie to niech napisze , ale taka niska temperatura zabija motylice we wszystkich stadiach jej rozwoju.

Opublikowano
6 minut temu, Tadek11 napisał:

to wszystkie wycofywane ramki zanim trafią do pracowni  to najpierw głębokie mrożenie w tem. -25st,C ( taką wyciąga moja zamrażarka) bo jak czytałem taka temperatura a nawet i podobno -16 st.C wystarczy ,  nie znam tego dokładnie jak ktoś wie to niech napisze , ale taka niska temperatura zabija motylice we wszystkich stadiach jej rozwoju.

Ile ramek ramek na raz zmieści się do Twojej zamrażarki?

Opublikowano
21 minut temu, Turqs napisał:

Ile ramek ramek na raz zmieści się do Twojej zamrażarki?

No wiesz zamrażarkę trzeba dobrać do wielkości ramki i wielkości pasieki. U mnie w trzy szuflady wchodzi 24 ramki , jak bym wyjął  szuflady i kładł ramki na wężownice z mrożącym czynnikiem  , to pewnie jeszcze z 10 ramek by weszło więcej , ale nie robiłem tego , bo nie chcę zapaskudzić wężownicy woskiem czy propolisem. Są zamrażarki wielkości szafy dwudrzwiowej i widziałem u jednego kolegi taką co wkłada 80 ramek dadanta na raz do zamrażarki . 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzychu napisał:

Stalowe dekle w stalowych beczkach nigdy nie są tak szczelne żeby nie wcisnęła się mała motylica.

Dlatego są stosowane uszczelki i obejmy ściągające :)