Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem 6 uli, ale niestety w 2 matek nie było i trza było łączyć i tak mi się 4 ostały, chciałem ratować nowymi matkami, ale niestety brak trutni trochę utrudnił unasiennie i nic z tego nie wyszło :D ~kwietniowe matki za szybkie były :) Teraz czekam jak mi się nowe matki unasiennią, bo kilka dni temu odkłady robiłem z jednej ramki czerwiu i NU podłożyłem. Dziś u mnie snieg padał :) Pogoda przednia :D Ciekawy jestem ile zazimuje w tym roku :)

P.S. Na całe szczęście aktualnie odkłady robią za ilość i mnie jakoś lepiej na duszy, że już coś więcej się kręci. Najgorzej zacznać, bo potem już poleci ...

Będzie dobrze. Nie przejmuj się chwilowymi niepowodzeniami . Sezon dopiero się zaczyna. Ja też musiałem dwie rodziny połączyć z silniejszymi , bo nie rokowałem im powodzenia , a połączone stworzyły silne rodziny. A o odkład w porze rójek bardzo łatwo i można wtedy zrekompensować liczebny skład pasieki , i w pewnym stopniu nawet zapobiegać rójkom zabierając od rodzin nadmiar pszczół bezrobotnych. U mnie też zimno i dzisiaj ma być -7 st. C.  Też jestem bardzo zaniepokojony , ale pokarm mają , więc myślę że powinny przetrwać te chłody. 

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

na tą chwilę to i o trutnia ciężko .

A u mnie mam i to całkiem sporo .

Dwie matki mi strutowiały .

Jedna z nich w jednej z najsilniejszych rodzin .

Było tam ładnych kilka ramek z czerwiem i wszystko garbaty .

Półtrutni wygryzionych ze dwie garście . :D

Opublikowano

Trutnie są już. Rzepak powolutku zakwitł , czeka na pszczoły. Przez 1 dzień pozalewały w warszawiakach wszystkie wolne miejsca. Z ramek leciało. Niech dzieci robią .

Opublikowano

Może , nie brak trutni, Pogoda jest taka , że nie ma szans na unasiennienie . Nawet pszczołom ciężko oblecieć się . Zimny wiatr, śnieg, deszcz., ........makabra. W ulach znikają ostatnie resztki pokarmu, szybko poddałem ciasto , niech mają do kawy.Na razie nie myślę o odkładach.

,, Nic nie może wiecznie trwać', w myśl tej zasady pogoda też musi się poprawić :)

• Lubię 1
Opublikowano

Podobno do ogrodników ma tak być a od Zośki na przekór wszystkiemu ma być prawdziwa 20 -stopniowa wiosna :) . Ja tam na rzepak nie czekam i w sobotę z Brzytwiarzem wieziemy dziewczyny na rzepak :D

Opublikowano

Podobno do ogrodników ma tak być a od Zośki na przekór wszystkiemu ma być prawdziwa 20 -stopniowa wiosna :) . Ja tam na rzepak nie czekam i w sobotę z Brzytwiarzem wieziemy dziewczyny na rzepak :D

U mnie dzisiaj pogoda w miarę - słońce i  chmury, 16 stopni, jutro słońce i 20 stopni, a potem to aż miło 24 stopnie przez kilka dni - rzutem na taśmę bo u mnie rzepak wytrzyma maksymalnie 2 tygodnie jeszcze, a zakładam, że nawet mniej...

Opublikowano

U mnie dzisiaj pogoda w miarę - słońce i  chmury, 16 stopni

A u mnie w tym samym czasie temperatura nocą -2 , w dzień około 0 (do +1)  i  ponad 10cm. śniegu .

Na szczęście dziś już wyszło słońce i wczorajszy śnieg znika w oczach .

Opublikowano

A u mnie już lato +14, i zapowiadają + 17, +19 przez najbliższy tydzień  :D :D :D

Przez ostanie 3 nocki przemarzła akacja - na ile - okaże się za parę dni, mam nadzieję że nie mocno :( :( :(

No i dziś wyjąłem poduszki zimowe, zabrałem puste słoiki po syropie,  więc za 2-3 dni pójdą nadstawki.

W pasiece szał - kwitnie mniszek, kasztany, trochę owocowych więc robota jest :D :D :D :D

Opublikowano

Dziś przejżałem 10 rodzin stojących na mniszku, z ośmiu wyciołem ramki pracy do trzech musze dołożyć drugą nadstawkę bo zalały się nakropem i matki nie mają gdzie czerwić, jutro jadę zobaczyc co słychać na rzepaku, widzi mi sie że będzie dobrze.

• Lubię 1
Opublikowano

25 stopni, przegląd 37 rodzin, nakrop rzepakowy leje się tak, że nawet ramek nie można przechylić, w 2 rodzinkach zasklepione mateczniki, w większości miseczki, w kilku z jajkiem. Wyrojona jedna rodzinka i to ta pod domem na 4 korpusach dadant 1/2, jedna rodzinka bez matki. Jutro podjadę dołożyć do 4 rodzin nadstawki i mam tydzień względnego luzu :-) Kilka rodzin mam już na 3 korpusach wielkopolskich, kilka na 5 dadant 1/2. Wygląda na to, że sezon rzepakowy będzie uratowany, jak się sprawdzą prognozy to za tydzień wirowanie :-) Nadstawki w większości pełne, gniazda mocno pozalewane, prognozy dobre, rzepak jeszcze z tydzień utrzyma pełnię kwitnienia :-)

• Lubię 1
Opublikowano

25 stopni, przegląd 37 rodzin, nakrop rzepakowy leje się tak, że nawet ramek nie można przechylić, w 2 rodzinkach zasklepione mateczniki, w większości miseczki, w kilku z jajkiem. Wyrojona jedna rodzinka i to ta pod domem na 4 korpusach dadant 1/2, jedna rodzinka bez matki. Jutro podjadę dołożyć do 4 rodzin nadstawki i mam tydzień względnego luzu :-) Kilka rodzin mam już na 3 korpusach wielkopolskich, kilka na 5 dadant 1/2. Wygląda na to, że sezon rzepakowy będzie uratowany, jak się sprawdzą prognozy to za tydzień wirowanie :-) Nadstawki w większości pełne, gniazda mocno pozalewane, prognozy dobre, rzepak jeszcze z tydzień utrzyma pełnię kwitnienia :-)

Brawo   TY!

Opublikowano

No a ja czekam na rzepak ,ale już kwiaty są na rozkwicie .Teraz ładnie kwitnie mniszek no i wreszcie pogoda dopisuje .

Opublikowano

Kilka rodzin mam już na 3 korpusach wielkopolskich, kilka na 5 dadant 1/2. Wygląda na to, że sezon rzepakowy będzie uratowany, jak się sprawdzą prognozy to za tydzień wirowanie :-) Nadstawki w większości pełne, gniazda mocno pozalewane, prognozy dobre, rzepak jeszcze z tydzień utrzyma pełnię kwitnienia :-)

Jeszcze długa nauka prze de mną,  moje siedzą na 1 korpusie wlkp a część na 5-7 ramkach :( do kilku rodzina dałem nadstawki ale pszczoły tam wejdą, pobielą trochę węzę i schodzą do gniazda.

Karol

Opublikowano

Jeszcze długa nauka prze de mną,  moje siedzą na 1 korpusie wlkp a część na 5-7 ramkach :( do kilku rodzina dałem nadstawki ale pszczoły tam wejdą, pobielą trochę węzę i schodzą do gniazda.

Karol

ramkę z czerwiem zakrytym szybko w korpus miodni....wejdą i zaczną nosić   :P

Opublikowano

... i mam tydzień względnego luzu :-) ...

Tydzień względnego luzu wygląda tak, że już dziś zebrałem jeden rój :-P

No i dołożyłem kolejne nadstawki, tam gdzie wczoraj było za mało miejsca :-)

Opublikowano

siedzą na 1 korpusie wlkp a część na 5-7 ramkach :( do kilku rodzina dałem nadstawki

To identycznie jak u mnie na ranchu .

W kilkunastu ulach mam nadstawki , z tego zaledwie w kilku pełne wlkp. a reszta 1/2 wlkp.

Pozostałe na kilku ramkach w jednym korpusie .

Do jednej z pasiek nie mogłem dojechać , bo wciąż mokro i mokro .

A droga gruntowa i w dołku biegnie pomiędzy dwoma bagienkami ...

Pierwsza próba dojechania do pasieki w kwietniu skończyła się utopieniem busa aż po same osie .

Było tam 13 rodzin i wszystkie przezimowały . 2 w kwietniu były słabsze , ale ogólnie było nieźle .

Dziś wziąłem wózek (na wszelki wypadek) z korpusami , a w korpusach ramki , żeby poszerzać gniazda .

Dłużej czekać już nie mogłem. Czas był najwyższy ...

Dojechałem kilkaset metrów od pasieki i ...

Okazało się , że woda na drodze , to nie jedyny problem !

Dzierżawca pól otaczających pasiekę część drogi zaorał , a na pozostałej części w koleiny zepchnął ziemię z pola .

Wystawiłem wózek z busa i ruszyłem w drogę pieszo .

Niestety okazało się ,. że łatwiej byłoby po polu w rękach nieść korpusy kilkaset metrów niż jechać wózkiem .

Trasa absolutnie nieprzejezdna .

Próba jazdy kończyła się tak

A droga utwardzana przez dziesiątki lat przez poprzedniego pszczelarza na tym pasieczysku wygląda teraz tak

Dowcip w tym , że dzierżawa pasieczyska kosztuje mnie 500zł. rocznie , a rolnik dzierżawi pola dookoła pasieczyska od tego samego "gospodarza" .

Od września nawet nie mam jak wywieźć swoich uli .

z 13 przezimowanych rodzin zostało mi w ulach na tej pasiece chyba 6 , lub 7 .

Z tego 3-4 w normalnej sile , a reszta w sile słabego odkładu .

Jak żyć ... !?

Opublikowano

Robert widać ze zdjęć że tam jakieś monokultury rolnicze są , więc teren raczej dla pszczół nie za bardzo ?? Chyba że tam sieją grykę ???

Ale w w przeciwnym wypadku  to chyba musisz sobie szukać nowej mejscówki ?

Opublikowano

A jeszcze lepiej w Sieradzu.

Wczoraj byłem zobaczyć na rzepaku, niby kwitnie ale pszczoły go nie oblatują, nawet nie pachnie.