Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w tym wspaniałym suchutkim roku nie mając suszu z rzepaku i gryki no i z 5ciu rodzin trochę wielokwiatu wyszła mi średnia 25kg do tego ja jeszcze cienki w te klocki ;)

Opublikowano

Drodzy Koledzy,

Powiedzcie mnie jak wylicza się zysk z rodziny w pasiece zawodowej. Wiadomo, że wtedy nie sprzedamy wszystkiego sami w detalu i duża część produkcji musi zostać sprzedana w cenach hurtowych do sklepów. Czy dochód 600 zł. z rodziny jest realny do osiągnięcia?

Przepraszam chodzi mnie o dochód bo zysk to wyliczymy po odjęciu kosztów w całym sezonie

Karol

Może odpowiedż znajdziesz w tym filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=hYIMLCufZiI

Opublikowano

Czy dochód 600 zł. z rodziny jest realny do osiągnięcia?

Tak, tylko dochód dochodem a koszty trzeba umieć policzyć... Wywózki tanie nie są, dojazdy itd.itp. także. Więc te 600 zł dochodu może wcale szału nie robić.

Opublikowano

Koledzy , ale te 30 kg z ula to nie jest znowu taka astronomiczna ilość , trudna do osiągnięcia .To jest osiągalne i to na stacjonarnej pasiece ,piszę tu o moich warunkach .Bo u każdego może to inaczej wyglądać .Ja nie mam rzepaku dlatego muszę mieć dużą siłę rodzin żeby nanosiły nawet z wierzby .Pozdrawiam . Zdzisiek.

• Lubię 1
Opublikowano

Drodzy Koledzy,

Powiedzcie mnie jak wylicza się zysk z rodziny w pasiece zawodowej. Wiadomo, że wtedy nie sprzedamy wszystkiego sami w detalu i duża część produkcji musi zostać sprzedana w cenach hurtowych do sklepów. Czy dochód 600 zł. z rodziny jest realny do osiągnięcia?

Przepraszam chodzi mnie o dochód bo zysk to wyliczymy po odjęciu kosztów w całym sezonie

Karol

Karol u zawodowców to jest różnie , ale poczytaj sobie jeszcze raz ten temat od początku , tam już pisaliśmy o zawodowcach i jak oni postępują.  A co do średniej to są nawet prace naukowe w tej sprawie i nawet mój syn pisał pracę dyplomową na wydziale zootechniki Akademii Podlaskiej na temat właśnie wydajności miodowej rodzin pszczelich w Polsce w rozbiciu na różne regiony. Nie mam jej teraz pod ręką , ale znalazłem inne dane opracowane przez naszych naukowców które w zasadzie są jak pamiętam bardzo zbliżone :

http://www.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/PRS_2006_T15_s58.pdf

Ale jak zauważyłem ostatnio zawodowcy bardzo chętnie produkują "ziołomiody "?? i znam takiego co ma zbyt na miód lawendowy i ma na niego stałych klientów.

Opublikowano

w tym wspaniałym suchutkim roku nie mając suszu z rzepaku i gryki no i z 5ciu rodzin trochę wielokwiatu wyszła mi średnia 25kg do tego ja jeszcze cienki w te klocki ;)

Nie przejmuj się, - wszystko przed Tobą, też zdarzy Ci się kiedyś np 38 litrów z ula - ważne że polubiłeś pszczoły. :D

Opublikowano

Myślę, że wydajność z ula nie ma tu większego znaczenia tylko to w jakiej cenie sprzedamy miód. W tym roku uzyskałem w pasiece stacjonarnej 25l z rodziny. Mój pierwszy rok sprzedaży wygląda tak: słoik 0.9 ten z wytłoczonymi komórkami pszczelimi na dole i na górze sprzedaję po 28 zł. Sprzedawałem po 30 ale kręcili nosami bo na rynku jest po 30 zł. ale litr
( słoik 0.9 zalany pod korek) 

Więc w sprzedaży detalicznej cena dla mnie za słoik jest Ok. Ile mogę dostać w hurcie za taki słoik? 20 zł.? plus marża sklepu 10 zł. i na sklepie 30 zł.

Teraz w rmf fm była reklama: Miód Sądecki Bartnik 400g w cenie 7,99zl. Matko! to po ile oni dają do tego sklepu?  po 4,5-5 zł

Karol

Opublikowano
Można zarobić dobrą cenę miodu. Na Ukrainie, w cenie poniżej 5 zł / kg. Prawda i zebrać więcej miodu. 50 - 100 kg.

Czy masz pasiekę nie wytwarza miód, ale pyłek i ambrozji? Jaki dochód ten pasiekę?

Ви заробляєте гарну ціну на мед. В Україні ціна менше 5 злотих/кг. Правда і збираємо більше меду. 50 - 100 кг.  

Чи е у Вас пасіки що не виробляють мед, а тільки пилок і пергу? Який дохід такої пасіки?

Opublikowano

Można zarobić dobrą cenę miodu. Na Ukrainie, w cenie poniżej 5 zł / kg. Prawda i zebrać więcej miodu. 50 - 100 kg.
Czy masz pasiekę nie wytwarza miód, ale pyłek i ambrozji? Jaki dochód ten pasiekę?

Ви заробляєте гарну ціну на мед. В Україні ціна менше 5 злотих/кг. Правда і збираємо більше меду. 50 - 100 кг.  
Чи е у Вас пасіки що не виробляють мед, а тільки пилок і пергу? Який дохід такої пасіки?

Mam pasiekę hobbystyczną. Staram się zrozumieć jaki dochód może przynieść ul w pasiece towarowej. 

Opublikowano

Po 30 PLN ( :D ) sprzedaję a konkurencja mówi że to za mało. Gotów jestem oddać resztę po 20 PLN ale całość , chętny ? Bedzie jeszcze kole tony. Fersztejn ?

Z tego co słyszałem słonecznikowy po dolcu za kg ( na Ukrainie) .

Opublikowano

słonecznikowy jakoś słabo interesujący... ale węza by się znowu przydała

Opublikowano

masz daro dojście za taką cenę bo nie wiem czy mój kontakt jeszcze działa i czy się cena nie zmieniła

Opublikowano (edytowane)

Odpowiadając na Twoje pytanie Imker , mam w pobliżu dużo wierzby , masę klonów , i to chyba w dwóch odmianach ,   kilka ha poleśnych działek uprawnych , na których rośnie wszystko , róża ,głogi , masa mniszku , malin , nawet chmiel . Jest sporo czeremchy .  Ogólnie wszystko to co rośnie przy zabagnionych stawach .   Póżniej ,akacja  lipa . W tym roku miałem dosyć spadzi .  Ja ule wywożę , ale traktuję to jako stacjonarne , bo stoją tam przez cały sezon , od oblotu do sierpnia w tym roku .{Sąsiedzi krzywo patrzą na pszczoły } Pozdrawiam . Zdzisiek .

Coś namieszałem .Niech ktoś zrobi z tym porządek .Dzięki .Już wolę robić koło pszczół jak przy kompie .

Chyba poprawiłem

Edytowane przez Robi_Robson
Na prośbę Zdziśka
Opublikowano

https://www.olx.pl/oferta/weza-pszczela-wielkopolska-CID628-IDfLhb1.html#a6fff12f8b

Wejdź Wodzu na moją . Weza Ukraińska dla strachjłów - produkuje jedna z lepszych firm produkujących maszyny do wyrobu węzy .

Trzeba stawić czoło konkurencji. :D

Upewnijcie się , że format pasuje . W ostatnim sezonie duża partia tej węzy (wlkp) była za krótka na szerokości . Ok 2 -2,5 cm. za krótka .

Poza tym mi osobiście (a dokładnie koledze z forum, który mi ją zareklamował ) trafiła się paczka węzy oznakowana jako cienka z komórką 5,1 ,

którą nie wszystkie pszczoły odbudowywały poprawnie .

Prawdopodobnie była komórka mniejsza - może 4.9) .

Nie do końca wierzyłem , bo u mnie było ok. ale jak włożyłem do ula 3 rodzaje oznakowanej węzy okazało się , że NIEKTÓRE rodziny tą jedną odbudowały tak

Węza ukraińska wlkp. cienka z komórką 5,1.jpg

Dwie reklamacje , które miałem przez cały sezon , to o dwie za dużo .

Zauważcie , że Ci którzy w zeszłym roku mieli tą węzę (Krzysiek i Piotrek , ja ) w tym roku już z niej zrezygnowali .

Przez trzy lata Ukraińcy przyzwyczajali Polaków do swojej węzy i było ok.

Rok temu zaczęły się pierwsze problemy . Zdobyli rynek i pojechali po jakości i węzy i kontaktu .

Cena była już wyższa . Wiosną Ukraińcy mocno krzyczeli , że wosk zdrożał .

A teraz , jak najwięksi odbiorcy przestali od nich brać węzę , to znów obniżyli ceny , żeby pozyskać nowych dystrybutorów .

Piszę to , bo znam ten produkt i jako ten , który kiedyś sprzedawał taką węzę

i jako ten który stosował ją w swoich pasiekach .

Nie teoretyzuję , tylko sprawdzam sam osobiście u siebie  i wyciągam wnioski .

W najbliższym sezonie stawiam na Polską węzę z Krosna robioną tylko i wyłącznie z Polskiego wosku

pozyskanego wyłącznie bezpośrednio od pszczelarzy .

Będzie jej mniej , ale za jakość i terminowość dostaw nie będę musiał "świecić oczami" .

Opublikowano

ja tam żadnych cyrków z węzą nie miałem... może na jakieś duże zamówienie wrzucali kilka innych żeby wypchnąć towar... nie wiem

Sprzedałem tego dużo . . .

Połowę , albo więcej Kolegom z forum .

Reklamacje miałem dwie .

Jedną jak w poście powyżej (paczka 5kg.) , a drugą (50kg.) na zbyt mały format .

Tak jak wspomniałem . O dwie reklamacje za dużo !

Ja chcę , żeby moi Klienci byli zadowoleni w 100% .

Jeśli jest inaczej , to wolę nie zarobić , ale nie sprzedawać produktu niepełnowartościowego .

• Lubię 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam, po miesiącu zrobiłem trochę dennic do uli, teraz ruszam z korpusami gniazdowymi, a potem korpusy na miodnię, wyremontowałem solidnie VW T4, myślę że posłuży na sezon, dwa, jutro początek przygotowań pomieszczenia na pracownię, no i powoli zbieram papiery na pozwolenie budowlane na pięknej mojej działeczce:) Za tydzień jadę po węzę. Aha, jeśli kto słyszał że ktoś sprzedaje sprzęt pasieczny (wiadra, zbiorniki, prasy, odstojniki, podkurzacze itp.) biorę wszystko :) No, prawie wszystko.