Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj  na pocztę otrzymałem 3 propozycje wzięcia udziału w kursie . Skąd oni mają mój adres? Kursy  dofinansowane z UE rodzą się jak grzyby po deszczu. Od jakiegoś czasu widzę, że to nie omija, prawie żadnego powiatu. Nauczyciel, który  otwartego ula nie widział, inspektor PIW, no i prominent powiatowy, który ma 5 uli, chce mnie uczyć pszczelarstwa za darmo, albo za zaledwie kila stówek.  Brawo ! Tworzą się fundacje i stowarzyszenia wszystko dla dobra pszczół i pszczelarzy.Chyba komuś zaraz na konto zrobię przelew. Pozdrawiam

...............................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

A to kawałek wiadomości którą też dostałem:

"Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy!
Z wolnej inicjatywy powstałej u kolegi Marcina Maseraka powstała myśl zorganizowania cyklicznego porządnego kursu pszczelarskiego w celu dokształcenia początkujących pszczelarzy a także zaznajomienia pszczelarzy z większym stażem z nowymi technikami zwalczania chorób, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz z nowinkami i osiągnięciami w świecie pszczelarskim i naukowym.

Wszyscy jesteście zaproszeni do Mińska Mazowieckiego na konferencję - szkolenie pszczelarskie, prowadzone przez prelegentów:
-Bogdana Dziubaka,
-Cezarego Kruka,
-Piotra Nowotnika (administratora forum)."

Ktoś w oparciu o forum pasieki michałów próbuje robić kasę - mają bazę danych adresowych i piszą.

Opublikowano

Ależ Kolego, mnie chodziło o prawdziwych bonzów powiatowych a nawet gminnych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

...............................................................................................................

Opublikowano

Skąd oni mają mój adres...

...

... prominent powiatowy, który ma 5 uli, chce mnie uczyć pszczelarstwa za darmo

Mają z ARR ! Jak się korzysta z programu wsparcia , to oni w dokumentach mają namiary ...

...

... Nie za darmo ! Oni to robią za ładną kasę .

Pszczelarze są potrzebni tylko  jako statyści !

... powstała myśl zorganizowania cyklicznego porządnego kursu pszczelarskiego w celu ...  zaznajomienia pszczelarzy z większym stażem z nowymi technikami zwalczania chorób, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz z nowinkami i osiągnięciami w świecie pszczelarskim i naukowym.

Wszyscy jesteście zaproszeni do Mińska Mazowieckiego na konferencję - szkolenie pszczelarskie, prowadzone przez prelegentów:

-Piotra Nowotnika (administratora forum)."

Oj żebym miał bliżej . . .

Darku może Ty znajdziesz czas !?

Można by mu zadać parę pytań . Wszak to autorytet w świecie pszczelarskim i naukowym więc chyba nie odmówi odpowiedzi na kilka prostych pytań question1.gif

teacher.gifbla.gif

Opublikowano

Też, ten email otrzymałem, ale tu raczej nie mam zdania. Ja jeszcze otrzymałem 3  inne i one mnie podkurzyły.

Temat kontrowersyjny, ale chyba nie tabu, kontynuuję dziamolenie, bo to dla jednych a dla drugich bulwersująca sprawa.

Jak się bronić przed cwanymi klikami (wcale nie młodymi).

Nie chcę być statystą i wysłuchiwać mądrości sąsiada, ale pszczelarz zwłaszcza młody z drugiego końca powiatu nie wie co to za tuzy. Nie dość, że robi frekwencję, to jeszcze zasili kabzę.Trwaj chwilo jesteś piękna-dla kogo?

Opublikowano

Zabawne . Cezary Kruk z tego żyje i się ogłasza , swoją drogą robi kawał dobrej roboty. Za pieniądze ksiądz się modli za pieniądze lud się podli. :P:D

Opublikowano

No właśnie.

Drugi problem to tworzenie nowych techników pszczelarskich. Za tz. Kombinatów PGR było zaledwie kilka takich szkół ( zresztą b. dobrych), ale przy prawie każdym  kombinacie były pasieki. Czy to nie jest świadome tworzenie bezrobotnych i miejsc pracy dla swoich? Teraz każdy kowalem swego losu.Nieraz słyszę opinię wśród nauczycieli; po co ci rodzice wysyłają te dzieciaki do tej naszej szkoły, przecież one nigdy nie dostaną po niej roboty?

Opublikowano

Drugi problem to tworzenie nowych techników pszczelarskich .

Słowa Boddana nabrały dla mnie nowego znaczenia .

Na kurs pszczelarski poszedłem mając od wielu lat wykształcenie średnie i tytuł technika (transportu) .

Praktykę i egzaminy praktyczne miałem na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim .

Byłem przekonany , że skoro zdałem egzamin , dostałem świadectwo , to mam już kwalifikacje pszczelarza i technika pszczelarza .

Obraz (47)-001.jpg

A dziś - rok po zakończeniu kursu i kilka miesięcy po zdaniu egzaminów dostałem e-mail ze szkoły , że :

"dnia 03 grudnia (sobota) br. o godzinie 16 00 rozpoczyna się kurs  R.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej,

jest to druga kwalifikacja do zawodu technik pszczelarz. "

I teraz mam zagwozdkę o co tutaj chodzi ?

Ile jeszcze takich kursów trzeba skończyć ?

I ile jeszcze  jest kolejnych stopni kwalifikacji  do zawodu Technik Pszczelarz ?

Im człowiek więcej się uczy , tym okazuje się , że jest coraz głupszy .

Teraz , to ja już jestem ...  glupek2.gif

Opublikowano

Na kurs pszczelarski poszedłem mając od wielu lat wykształcenie średnie i tytuł technika (transportu) .

Byłem przekonany , że skoro zdałem egzamin , dostałem świadectwo , to mam już kwalifikacje pszczelarza i technika pszczelarza .

attachicon.gifObraz (47)-001.jpg

A dziś - rok po zakończeniu kursu i kilka miesięcy po zdaniu egzaminów dostałem e-mail ze szkoły , że :

"dnia 03 grudnia (sobota) br. o godzinie 16 00 rozpoczyna się kurs  R.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej,

I ile jeszcze  jest kolejnych stopni kwalifikacji  do zawodu Technik Pszczelarz ?

A po co Ci ten papier? Pszczelarzem się jest z pasji a papierem można sobie d... podetrzeć. Tylko pieniądze z kieszeni wyciągają.

A Pszczelarzem to na pewno jesteś.

Opublikowano

attachicon.gifObraz (47)-001.jpg

No i weź się człowieku nie obraź ......... KOLEGA .

P.S. Jak by się odwiedziło to by był dyplom kompletny a tak , niedouczony jesteś.

Opublikowano

A po co Ci ten papier? Pszczelarzem się jest z pasji a papierem można sobie d... podetrzeć. Tylko pieniądze z kieszeni wyciągają.

A Pszczelarzem to na pewno jesteś.

Kurs jest bezpłatny dla kursanta . Chyba !?

Zastanawiam się , czy iść , czy odpuścić .

Bo w tym trybie , to do końca życia będę ślęczał w szkolnej ławie zaliczając kolejne stopnie kwalifikacji .

Żona mówi "idź" . Ale mnie to już zaczyna pomału nudzić .

Nie dowiem się przecież na takim kursie więcej niż od Was ;)

Jak by się odwiedziło to by był dyplom kompletny a tak , niedouczony jesteś.

No właśnie . Miałeś przyjechać . Dać korepetycje .

Nie dojechałeś i teraz znów do szkoły pod górkę :D

Opublikowano

Woły pozdychały . Kupiłem żarłaka to może do wiosny się odpasie. Przyjadę podszkolę.

Stalińcem aby było z górki .

Dyplom potrzebny ale nie mi. Matek ni odkładów na refudację sprzedawać nie będę , z fuduszy korzystać nie będę. Mam adhd i za stary jestem siedzieć na szkoleniach . Gdyby jeszcze były takie z pszczołami  , a tak ... Fejsbok i YouTube i wszystko wiem. :D :D

Opublikowano

Mnie też namawiano na ten kurs w moim Stowarzyszeniu płatny , ale właśnie remontuje pracownie i  nie mam czasu , a mówili będziesz miał dyplom Mistrza Pszczelarskiego,  może się przyda , ale jak słyszę od Kolegów co oni tam przerabiają na kursie,  to same podstawy , mnie na dyplomie nie zależy i tytule też nie zależy , a jak by ustawodawcy za mocno kombinowali ze sprzedażą miodu , że tylko Mistrz i nikt inny nie ma prawa sprzedawać miód  , to mój syn skończył zootechnikę i jest inżynierem zootechniki , pisał nawet pracę na wydziale pszczelarskim ,  to dam sobie radę i bez mistrza.

Opublikowano

Może i bym się na taki kurs zapisał, ale jak to mawiał mój były szef że po piędziesiatce to tylko gorzałka do głowy wchodzi.

Opublikowano

Może i bym się na taki kurs zapisał, ale jak to mawiał mój były szef że po piędziesiatce to tylko gorzałka do głowy wchodzi.

To może trzeba dać mniejsze kieliszki i zakąskę.icon_biggrin.gif

Opublikowano

Robi wygoogluj sobie dokładnie, bo ja nie pamiętam ale na technika chyba są wymagane trzy tzw. kwalifikacje. Ze dwa lata temu zmieniły sie przepisy dotyczące zawodów i kwalifikacji.

Opublikowano

Idź Robert idź taka wiedza to jest coś,a nie pierdu pierdu forumowe. :D

No właśnie coś mi się wydaje , że więcej niż się nauczyłem na forum i w pasiekach , to już mnie nie nauczą .

Jak słyszę , że niektóre kursy prowadzą emerytowani wykładowcy , którzy mają wyższe pedagogiczne i 5 sypiących się przy domu uli , bo żeby wykładać pszczelarstwo mieć muszą ...

To czego oni mogą tak naprawdę nauczyć ?

Jedynie nadzieja w tym , że znów będą prowadzić zajęcia Wykładowcy z Katedry Pszczelnictwa UWM .

Przed nimi trzeba chylić czapki . Wiedzę mają nieprzeciętną .

Chyba pójdę na rozpoczęcie ... Zasięgnę języka i podejmę decyzję co dalej .

nie pamiętam ale na technika chyba są wymagane trzy tzw. kwalifikacje. Ze dwa lata temu zmieniły sie przepisy dotyczące zawodów i kwalifikacji.

Tego się obawiałem.

Czyli to jeszcze nie koniec !?

A w międzyczasie zmienią znów zasady .

A będąc przy nauce ...

Trochę politycznie ...

Nasz nowy rząd dał pierwszakom ( w tym mojej Córce) w gimnazjum taką motywację do nauki jakiej od dawna nikt nie miał !

Pierwszaki mają  powód żeby mocno przykładać się do nauki .

Bo jak nie , to po wakacjach awansują z gimnazjum prosto do podstawówki :D

Opublikowano

Na wyższym. Dzieci  nie pokształciłem i dobrze to co prawica zepsuła teraz naprawia. Bo to rządy Solidarności wprowadziły gimnazja , bo jednemu pierdzielowi młode przedwojenne się lata przypomniały.Pamiętacie pieprzenie o gimbusach ? Są ? Mam nadzieję że córka tego raju pod nazwą gimnazjum nie zazna.

Wracając do kursów - z pszczołami.

• Lubię 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wracjac do meritum

https://zrzutka.pl/gcxjmp

Fajne .

Prelegenci i tematy -

http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=28&t=18720

Jakiż to pęd w nauce , studia  praktyka  teraz wykłady

A jeszcze nie tak dawno -

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/phpbb/printview.php?t=2250&start=270

A ja głupi miód robię.

Czym się różni jeleń od daniela .

Daniel pije jeleń stawia.

Ciekawią mnie Ci pierwsi . Danieli znam osobiście . Choć oni mnie nie. :D

Opublikowano

Wczoraj zaczął się w Olsztynie kurs o którym wspominałem wcześniej .
Kwalifikacja R17 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej

Pojechałem z ciekawości popytać o co chodzi z tym kolejnym kursem  !?
Okazało się , że chętnych jest tylu , że lista już jest dawno zamknięta .
Szykują się nowe kursy , bo chętni walą drzwiami i oknami .
I tak jakoś sam nie wiem jak to się stało , ale ... dopisałem się do tej zamkniętej listy .

Miła Pan w sekretariacie wytłumaczyła mi , że teraz system szkolnictwa jest tak skonstruowany , że są kolejne stopnie uzyskiwania kwalifikacji w zawodach .
W jednych kierunkach 2 , a w innych 3 , lub nawet 4 stopnie kwalifikacji  .
W przypadku technika pszczelarza są dwa stopnie kwalifikacji .
Każdy z nich kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym.
Po jednym stopniu dostaje się tylko świadectwo , a po obu stopniach dyplom technika .
Czyli w zasadzie trochę inny papierek .
Ale ... co mi tam. Pojeżdżę , posłucham . . .
A jak coś mądrego usłyszę , to Wam tutaj o tym napiszę :)

• Lubię 1
Opublikowano

Robi kwalifikacja R17 potem R 18.... potem R19  .... potem ... R ..lekki zakład psychiatryczny... potem R50 ciężki zakład psychiatryczny - i wszystko za Twoje pieniądze i wychodzi na na to że oni nie uczą  tylko leczą ludzi chorych psychicznie a na pewno drenują ich kieszeń - Twoją kieszeń - nie szkoda Ci na to czasu - mnie już szkoda

• Lubię 2