Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Prawdopodobnie będę przechodził na taki typ ula. Mam  w związku z tym pytanie... Możecie polecić jakiegoś producenta korpusów poliuretanowych 18 cm? 

Posted

To ja zapytam o przyczynę przejścia, albo raczej o zalety i wady uli poliuretanowych bo internecie są głównie te wypisywane przez producentów a to nie do końca musi byc obiektywne.

pozdr

Posted

Nie mam doświadczeń z innym typem (niż wielkopolski) oraz rodzajem materiału (drewniane ocieplone styropianem), z którego wykonuje się ule dlatego swoją decyzję opieram na informacjach do jakich dotarłem. Swoją decyzję co do ramki (wlkp obniżona do 18 cm) motywuję tym, że:

1) Przy standardowej ramce gniazdo na jednym korpusie jest zbyt małe zaś na dwóch jest zbyt duże

2) Jeden rozmiar ramki dla całej pasieki i wszystkie korzyści z tego płynące - wad tutaj nie widzę

3) Możliwość "operowania" całymi korpusami przy ograniczaniu w czerwieniu, walce z nastrojem rojowym itp.

Wady jak dla mnie to mała popularność tego typu gospodarki a więc i mało doświadczeń z taką gospodarką, mniej producentów korpusów i ramek oraz trudniej z ewentualną sprzedażą odkładów.

Co do poliuretanu to waga, waga i jeszcze raz waga korpusa.

Liczę, że uda mi się przejść na ten typ ula co wcale nie jest przesądzone (tutaj inne kwestie niż tylko "pasieczne" mogą mieć wpływ).

Posted

Jest u nas na forum temat poświęcony temu ulowi. Każdy ul ma swoje wady i zalety i jeżeli wybierasz typ ula to trzeba się mocno zastanowić i najlepiej obejrzeć gospodarkę w nich na żywo u jakiegoś pszczelarza.

Pozdrawiam

Tadek

Posted

Z odkładami na 18 to naprawdę cienko, chyba że po znajomości. Zawsze pozostaje jednak wziąć odkłady na ramce wielkopolskiej, pobudzić pszczoły do odbudowy węzy i powoli wycofywać standardowe wielkopolskie ramki, żeby się przed zimą wyrobić. Ja tak w tym roku zrobiłem. Ba, nawet zdarzyło mi się pożyczyć ramkę warszawską (dopóki na szerokość się mieści to wszystko można :P), żeby rój utrzymać w ulu bo jakiś wybredny był.

A co to typów ula to jak mówi Tadek, było to wielokrotnie poruszane, każdy ma inne preferencje, każdy typ ula ma swoje wady i zalety. Należy zastanowić się nad przeznaczeniem pasieki, jej typem, zasobem ludzkim (kto będzie robił, czy tylko ty) i potem dumać jakie ule, ale moim zdaniem wielkopolskie 18 mają wystarczającą ilość zalet, żeby się na nie zdecydować.

Chociaż.... Z częściami "zamiennymi" jest problem, trzeba najlepiej sobie samemu robić. Mam ule z jednolitej deski 2,5 cm. Dennice to pal cię licho, często ludzie sprzedają z desek o grubości 2 cm i to nie problem, mieści się pod korpusem, ale daszki, teoretycznie na styk a w praktyce to co sprzedawca to inny wymiar i tak np. kupiłem 3 daszki i się okazało, że są o 0,5 cm węższe niż deklarował sprzedawca i du*a, muszę frezować, tylko czym....

Posted

Mi bardziej zależało na opinii na temat uli z poliuretanu, sprawiłem sobie na początek dwa z Nektariady i nie wyglądają głupio w poruwnaniu ze styrodurem od Sochy; jak będzie na dłuższą metę zobaczymy.

pozdr

Posted

Mi bardziej zależało na opinii na temat uli z poliuretanu, sprawiłem sobie na początek dwa z Nektariady i nie wyglądają głupio w poruwnaniu ze styrodurem od Sochy; jak będzie na dłuższą metę zobaczymy.

pozdr

Ul to mała cząstka sukcesu w pszczelarstwie. Ule ciepłe polioretanowe czy styrodurowe przyśpieszają rozwój rodziny na wiosnę i chronią przed upałami ale to nie zastąpi innych ważnych parametrów rozwoju i miodności w hodowli pszczół ?

Pozdrawiam

Tadek

• 3 years later...
Posted

Dzień dobry!
ja również zastanawiam się nad gospodarką w tych korpusach, lub np. apipol - ze względu na niższą wagę korpusu z ramkami, niż przy korpusach standardowych.
Na razie nie mam jeszcze pszczół, ale wolałbym korzystać z korpusów o niskiej wadze.

Mieszkam w Łodzi i pszczoły chciałbym mieć na pasiece należącej do ROD. najwyżej 5-7 pni

Od wiosny będę terminować u znajomego pszczelarza.

Posted
Godzinę temu, Norbert napisał:

Dzień dobry!
ja również zastanawiam się nad gospodarką w tych korpusach, lub np. apipol - ze względu na niższą wagę korpusu z ramkami, niż przy korpusach standardowych.
Na razie nie mam jeszcze pszczół, ale wolałbym korzystać z korpusów o niskiej wadze.

Mieszkam w Łodzi i pszczoły chciałbym mieć na pasiece należącej do ROD. najwyżej 5-7 pni

Od wiosny będę terminować u znajomego pszczelarza.

Norbert, 

Na początek wybierz sobie typ ula, na którym gospodarują okoliczni pszczelarze. O Apipol słyszałem lecz nie wiem czy ktoś w ogóle się do nich przekonał i je ma. Natomiast "18tka" jest wg mnie ok. 

Pracowałeś już kiedyś przy pszczołach? 

• Like 1
Posted (edited)

A samochód to czemu każdy powymieniał?

Nie widzę różnicy pomiędzy tym a ulem.

Ul korpusowy ca 435x230! Cała reszta to taka taczka ze zwichrowanym kołem.  

Ul się wybiera aby szybko się przy nim pracowało a nie co ma sąsiad.

Ul ocieplany? To zły wybór. Promuje patologię w chowie pszczół.

Szybszy rozwój? Zazimuj silniejszą rodzinę, ta da więcej miodu i mniej zachodu niż kaleka.

Edited by tikcop
Posted
8 godzin temu, Krzychu napisał:

Norbert, 

Na początek wybierz sobie typ ula, na którym gospodarują okoliczni pszczelarze. O Apipol słyszałem lecz nie wiem czy ktoś w ogóle się do nich przekonał i je ma. Natomiast "18tka" jest wg mnie ok. 

Pracowałeś już kiedyś przy pszczołach? 

Sąsiad ma wielkopolskie standardowe, ale ma kilka 18, więc nie będzie problemu z odkładem.

jeszcze nie pracowałem przy pszczołach, ale wiem ile może warzyć standardowy korpus wielkopolski z miodem.
Myślałem tez o korpusach dadant 1/2, ale w okolicy pszczelarze nie gospodarują na tym formacie.

Posted
9 godzin temu, Norbert napisał:

zastanawiam się nad gospodarką w tych korpusach, lub np. apipol - ze względu na niższą wagę korpusu z ramkami, niż przy korpusach standardowych.

Ule poliuretanowe o niższej ramce jak najbardziej.
Ja też zmierzam w tym kierunku i sukcesywnie wymieniam ciężkie (w pierwszej kolejności jednościenne) "drewniaki" .

Zdecydowanie odradzam ul Apipol !
Z jednej strony jest to ul który daje możliwość pozyskania przy odrobinie wiedzy miodu nawet z najmniejszych pożytków .
Np z klonów .
Ale jest to ul tylko dla osób które doskonale znają zwyczaje pszczół i wiedzą jak na takim ulu gospodarować .
Z pewnością  nie dla początkujących adeptów pszczelarstwa .
W tym ulu nie sprawdzi się większość metod gospodarki stosowanych w innych ulach .
Przez niewiedzę , lub jeden niewłaściwy ruch można stracić pszczoły nawet w środku  sezonu .
Wystarczy np 2-3 dni niepogody bezpośrednio po miodobraniu i pszczoły można pozamiatać .
Nie znam ( chyba , że nie wiem ... ) ani jednego pszczelarza , który gospodaruje na takich ulach .
A znam wielu .

40 minut temu, tikcop napisał:

Ul korpusowy ca 435x230! Cała reszta to taka taczka ze zwichrowanym kołem. 

Twoje uwagi na temat tego "skrzyżowania Dadanta z ulem Ostrowskiej"  ( i książki dr L. ) stają się coraz bardziej upierdliwe .
Można raz czy drugi wyrazić swoją opinię , ale nie w prawie każdym swoim poście .
Zwłaszcza , że złośliwie negujesz przy tym  wszystko co jest inne od twojej wizji .
Może to ja robię się stary i zrzędliwy ? Ale sądzę , że to nie tylko moje zdanie ... !?

W tym konkretnym przypadku Norbert pisze , że chce mieć ul o niskiej wadze korpusu .
Napisz ile waży pełny korpus z miodem np podczas odbioru miodu rzepakowego , to na pewno go przekonasz :)

Posted
Godzinę temu, Norbert napisał:

Myślałem tez o korpusach dadant 1/2, ale w okolicy pszczelarze nie gospodarują na tym formacie.

A co Cię do sąsiad obchodzi. Jak sąsiedzi będą mieli brzydkie żony, to Ty też takiej będziesz szukał ?

Posted

No pewnie najlepiej nie odzywać się. To jaki masz problem aby samemu się poudzielać? A już wiem jest tylko jedna linia słuszna. No i u Ciebie to wieczne jęki na organa kontrolne. Tyle tu umiesz napisać. Jakbyś był jedynym prześladowanym.

Proszę wykasować wszystkie moje posty i mój profil i po zawodach!

Piszę zgodnie z prawdą. Po ojcu miałem warszawskie, potem parę lat dadanty. Teraz mam ul zbliżony do 435x230. Żałuję tylko, że go tak późno odkryłem. I to Was boli, jak ktoś komuś nowemu dobrze radzi? Bo poco ma mieć lepiej. Skrzyżowanie dadanta z ulem Ostrowskiej? Nie kojarzę abym kiedykolwiek użył takowych sformułowań. 

Pełny korpus jest naprawdę ciężki tylko przez krótką chwilę i to tuż  przed miodobraniem. U mnie tylko dwa razy w sezonie !! Ja nie rozumiem, u Ciebie non stop masz pełny i co 3 dni miodobranie, że aż tak plecy biorą? Trzymanie rodzin rozpatruje się całościowo a nie przez pryzmat kg miodu. Tych akurat żaden nowy nie ma od razu aż tyle. Ale niech w to wierzy.

Posted
5 minut temu, Krzyżak napisał:

A co Cię do sąsiad obchodzi. Jak sąsiedzi będą mieli brzydkie żony, to Ty też takiej będziesz szukał ?

No pewnie, tak zrobi!!! Takie jest przesłanie sączone na forach.

Posted
27 minut temu, tikcop napisał:

Jak sąsiedzi będą mieli brzydkie żony, to Ty też takiej będziesz szukał ?

Pewnie . Ładna może rzucić . Co prawda brzydka też , ale ch...j z nią .

• Haha 2
Posted
4 godziny temu, Norbert napisał:

Sąsiad ma wielkopolskie standardowe, ale ma kilka 18, więc nie będzie problemu z odkładem.

jeszcze nie pracowałem przy pszczołach, ale wiem ile może warzyć standardowy korpus wielkopolski z miodem.

Norbert, nie wiem czy jesteś też tego świadomy ale na forach pszczelarskich trwa wieczny bój o swoją rację, o to jaki typ ula jest najlepszy. 

Pomimo, że wszystkie kwestie zostały już poruszone i wyjaśnione to ta walka wciąż trwa bo każdy chce mieć swoje ostatnie słowo. 

I zawsze na forum będzie kilka osób uważających, że ul na którym obecnie gospodarują jest najlepszy i nie będą uważać, że jest to ich zdanie tylko, że jest to niepowtarzalny fakt, i będą tak to długi głosić dopóki całe forum nie przejdzie na ich typ ula :D

Także Norbert, ostatnio ten temat był poruszany u nas 3 dni temu i myśleliśmy, że go zakończyliśmy bez werdyktu a jednak pojawiłeś się i nieświadomy tego przyczyniłeś się do ponownego rozruszania tego tematu :D

Posted (edited)
4 godziny temu, tikcop napisał:

Piszę zgodnie z prawdą. Po ojcu miałem warszawskie, potem parę lat dadanty. Teraz mam ul zbliżony do 435x230. Żałuję tylko, że go tak późno odkryłem. I to Was boli, jak ktoś komuś nowemu dobrze radzi? Bo poco ma mieć lepiej. Skrzyżowanie dadanta z ulem Ostrowskiej? Nie kojarzę abym kiedykolwiek użył takowych sformułowań. 

No dobrze a miałeś format ramki np 448x185 albo 435x170 żeby stwierdzić ze faktycznie twój wymiar jest lepszy? Na ilu korpusach trzymasz rodnie w sezonie?

A ja proponuje autorowi ul najlepszy na świecie! zjednoczony polski o wymiarach ramki 425x170. Nikt takiego nie ma, bądź pierwszy, będziesz mówił ze najlepszy i nikt nie podważy bo nikt nie miał:D

Tak naprawdę to jeden ch**j jaką ramke weźmiesz. Tylko musi się zawierać w przedziale szerokości 450 - 420 i wysokości 170-190. takie są ogólne wytyczne dla uli korpusowych. Przynajmniej ja takie informacje znalazłem po w sumie już latach przeglądania rożnych materiałów. 

Choć niektórzy lubią wysokość 230 i mówią ze dobra- ciężko stwierdzić bo każdemu co innego pasuje. Tak samo z wielkopolskim skróconym. Co byś nie robił to nie idź w ule leżaki i wielkopolskie ze standardowym wymiarem ramki

Edited by hurriway
Posted

aby do marca i dylematy miną :P

co to robi nuda 

każdy niech robi jak mu pasuje a właściwie jak się nauczył i mu dobrze 

ja tylko mogę powiedzieć że łatwiej mi sie pracuje na jednościennych bez wręgowych niż na ocieplanych z wręgami

ale to moje zdanie taka okolica:P

Posted (edited)

LN 3/4 wymagał by u mnie 2 miodni oraz na jednym korpusie wyszłaby słabsza nowa rodzina. W sezonie mam gniazdo na dwóch korpusach a trzeci miodnia.

Nie mam zamiaru nikogo tu nawracać na wymiary ramek. Bo i tak każdy zrobi po swojemu. Natomiast systematyczne pisanie prawdy jest odbierane jako przypierdalanie się. A na to się nie zgadzam. Jako jedyny tu na forum pokazuję jak wyglądają rodziny na żywca w takich ulach.

Jestem anty na robienie z pszczelarzy i to młodych w jelenia na całe życie. Kupne matki, odkłady, witaminy, pobudzanie, minisruliki i inne zbędne gadżety.

Czemu nie ma na forum obrońcy "słusznych" uli i gospodarki wyjdzie co wyjdzie a co ucieknie na drzewo to ucieknie? Większość tak naprawdę nie wie co robić, czego nie robić a zamiana rodni miejscami uchodzi za szczyt technologii  a tak naprawdę niezrozumienia. Np. taki wielkopolski był przez konstruktora używany jedynie jako dwukorpusowy. W rodni w sezonie zbioru 9 ramek a nie 10 i na pożytkach naturalbych o jakiś marzyć możecie jedynie. Tak się obecnie nie da w Polsce. Prędzej się wyroją niż miodu doniosą. 

Edited by tikcop
  • Like 1
Posted
2 godziny temu, Krzychu napisał:

Norbert, nie wiem czy jesteś też tego świadomy ale na forach pszczelarskich trwa wieczny bój o swoją rację, o to jaki typ ula jest najlepszy. 

Pomimo, że wszystkie kwestie zostały już poruszone i wyjaśnione to ta walka wciąż trwa bo każdy chce mieć swoje ostatnie słowo. 

I zawsze na forum będzie kilka osób uważających, że ul na którym obecnie gospodarują jest najlepszy i nie będą uważać, że jest to ich zdanie tylko, że jest to niepowtarzalny fakt, i będą tak to długi głosić dopóki całe forum nie przejdzie na ich typ ula :D

Także Norbert, ostatnio ten temat był poruszany u nas 3 dni temu i myśleliśmy, że go zakończyliśmy bez werdyktu a jednak pojawiłeś się i nieświadomy tego przyczyniłeś się do ponownego rozruszania tego tematu :D

Tak to jest!
każdy swoją rzepkę chwali, cytując klasyka "moja racja jest mojsza", ale gdzie taki świeżak jak ja w dziedzinie pszczelarzenia miałby uczyć się, jak nie na forach?
Sam prowadziłem kilka forów i wiem, co taki post "świeżaka" może narobić na forum, za co serdecznie przepraszam.

Panu Krzyżakowi dziękuję za "dobre słowo", ale pozwoli Pan, że nie zastosuję się do Pańskich rad. W żadnej kwestii.

Posted
6 godzin temu, tikcop napisał:

u Ciebie to wieczne jęki na organa kontrolne.

W czym masz problem ?
Jak o tym piszę , to po to. żeby inni brali pod uwagę możliwość pojawienia się kontroli i uniknęli błędów .
Po co uczyć się na swoich błędach jak można ich uniknąć .
Ale nie piszę o tym w co drugim poście .
A twoje posty są bardzo przewidywalne . Tylko jeden ul Z i jedyny mądry dr L .
Reszta to g.

Skrzyżowanie dadanta z ulem Ostrowskiej?
Nie kojarzę abym kiedykolwiek użył takowych sformułowań.

Ja użyłem. Gdzie się pomyliłem ?
Ramka ma długość ramki dadanta, a wysokość Ostrowskiej .

Pełny korpus jest naprawdę ciężki tylko przez krótką chwilę i to tuż  przed miodobraniem. U mnie tylko dwa razy w sezonie !!
Ja nie rozumiem, u Ciebie non stop masz pełny i co 3 dni miodobranie, że aż tak plecy biorą?

Nie ma znaczenia czy miodobranie jest tylko jedno w sezonie , czy pięć .
Waga korpusu jest ważna właśnie w tych krótkich chwilach kiedy się go podnosi, a nie kiedy przez większa część sezonu stoi na toczku .
Tak ! Plecy  ( konkretnie kręgosłup ) często bolą mnie od dźwigania korpusów .
Dlatego wiem jakie to ma znaczenie ...
To , że masz końskie zdrowie , to dziękuj Bogu .
Nie wszyscy mają tyle szczęścia .
Ja po kilku latach dźwigania po kilkaset ton opon miesięcznie ważących od kilku do kilkuset kg. mam kręgosłup mocno nadwyrężony .
I nawet jeden ciężki korpus  i tylko raz szarpnięty może spowodować , że pasiekę będę oglądał z wózka .
Dlatego wiem jaka jest różnica pomiędzy korpusami o dużej i małej kubaturze .
Na pewno komuś dla kogo waga ma znaczenie i kto rozważa lekkie korpusy Apipol nie zaproponuję korpusów zaliczanych do najcięższych .

7 godzin temu, tikcop napisał:

Proszę wykasować wszystkie moje posty i mój profil i po zawodach!

Typowe dla kogoś obrażonego , za to że nie udało mu się komuś narzucić swojego punktu widzenia .

Jesteśmy tutaj żeby dyskutować i wymieniać własne  poglądy .
Ale nie koniecznie narzucać własne .

Więcej luzu .

• Like 3
Posted
1 godzinę temu, Norbert napisał:

Panu Krzyżakowi dziękuję za "dobre słowo", ale pozwoli Pan, że nie zastosuję się do Pańskich rad. W żadnej kwestii.

Zamiast dziękować lepiej odpowiedz jakie znaczenie dla Twojej gospodarki i wyboru ula ma to jakich uli używają Twoi sąsiedzi ?

Oświeć mnie proszę.

I nie Panuj mi tu, bo ten "Pan" to do mnie pasuje jak wół do karocy ;)

• Haha 1