Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Sign in to follow this  
pszczelarzz

Jak rozpoznać dobry miód?

Recommended Posts

Hej wszystkim, co prawda nie jestem pszczelarzem, ale liczę na waszą pomoc. Od pewnego czasu zajmuję się robieniem miodów pitnych, ale mam pewien problem. Jak rozpoznać czy miód jest dobry? Słyszałem, że dobry miód powinien się krystalizować. Tylko, że na rynku jest teraz mnóstwo dziwnych miodo-podobnych produktów. Pytanie więc jest takie. Jak rozpoznać dobry miód? I może konkretniej https://apteka.bonifratrzy.pl/miody.html czy tego typu miody są dobre? Pytam bo tam mam blisko, ale może lepiej będzie znaleźć jakąś lokalną pasiekę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zdjęciach wszystko wygląda w porządku . Cena choć wysoka to bez przesady , na miody pitne nie konieczne są drogie miody . Z regóły były robione  niskoklasowych miodów wyciskanych . Jak znajdziesz pszczelarza to raczej kupisz taniej  .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, pszczelarzz napisał:

Hej wszystkim, co prawda nie jestem pszczelarzem, ale liczę na waszą pomoc. Od pewnego czasu zajmuję się robieniem miodów pitnych, ale mam pewien problem. Jak rozpoznać czy miód jest dobry? Słyszałem, że dobry miód powinien się krystalizować. Tylko, że na rynku jest teraz mnóstwo dziwnych miodo-podobnych produktów. Pytanie więc jest takie. Jak rozpoznać dobry miód? I może konkretniej https://apteka.bonifratrzy.pl/miody.html czy tego typu miody są dobre? Pytam bo tam mam blisko, ale może lepiej będzie znaleźć jakąś lokalną pasiekę?

Mamy tutaj dobrego specjalistę od trunków miodowych.
Ma też dobre i nie fałszowane miody .
Mieszka zaledwie 20km. od Ciebie .
Najlepiej skontaktuj się z Nim.
Kupisz dobry miód i wymienicie doświadczenia o miodosytnictwie .
To nasz administrator PiotrekF

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Mamy tutaj dobrego specjalistę od trunków miodowych.
Ma też dobre i nie fałszowane miody .
Mieszka zaledwie 20km. od Ciebie .
Najlepiej skontaktuj się z Nim.
Kupisz dobry miód i wymienicie doświadczenia o miodosytnictwie .
To nasz administrator PiotrekF

 

Potwierdzam ocenę kolegi - PiotrekF  zna się na rzeczy

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 23.06.2020 o 14:37, pszczelarzz napisał:

Słyszałem, że dobry miód powinien się krystalizować.

 

Tak, dobry miód powinien skrystalizować do tego stopnia, że trudno go uskrobać łyżką.

Czas krystalizacji zależy od rodzaju miodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, irkor napisał:

Tak, dobry miód powinien skrystalizować do tego stopnia, że trudno go uskrobać łyżką.

Jak ciężko go skrobać to nie jest dobry miód .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry miód prosto z pasieki - tylko taki zakup daje najpewniejszą gwarancję . Sama krystalizacja miodu o niczym nie świadczy. Miód rzepakowy jest biały jak smalec i łatwo się smaruje na chlebek nawet po krystalizacji. Miód lipowy krystalizuje w charakterystyczne krupy - czyli tworzy ziarenka jak kasza - i lipowy jest dość twardy. Miody spadziowe długo krystalizują i z pewnością dadzą się nabierać łyżką nawet po krystalizacji.  Jeśli nie krystalizuje to mógł być podgrzany przed zalaniem do słoików i wtedy to już praktycznie tylko mieszanina cukrów bez aktywnych enzymów .

Szkoda miodu na napitek , bo to zwykła berbelucha nie wino, albo słodki ulepek jak miodu więcej. Ale kto bogatemu zabroni ? U mnie od kilku lat stoją różne miody pitne i jakoś nie mam kim tego wypić :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, manio napisał:

U mnie od kilku lat stoją różne miody pitne i jakoś nie mam kim tego wypić

Zapraszasz ?

Bardzo dobry miód daje się smarować jak jest beton to są dwie opcje .

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, daro napisał:

Zapraszasz ?

Bardzo dobry miód daje się smarować jak jest beton to są dwie opcje .

Przecież nie będziesz pił , a jak patrzył czy w końcu nie będziesz rzygał :)

Ale zapraszam zawsze , bo mam i inne "'wyroby kolekcjonerskie"  w piwnicy , że każda monopolowa się schowa i głowa nigdy nie boli. 

Lepiej dam do usługowego przepędzenia i wtedy będzie to szlachetny winiak . Miody pitne to wynalazek z czasów przedgorzałkowych i pili je wiadrami niszcząc żołądki i nerki. Jeden mój znajomy mówi że nie pije dla smaku , tylko dla szumu w głowie o może coś w tym jest ?

 

Jakie to dwie  opcje z miodem kamiennym ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/23/2020 at 8:37 AM, pszczelarzz said:

Jak rozpoznać czy miód jest dobry?

Jak mi smakuje to jest dobry.

Jak mi smakuje i jest w dobrej cenie to jest bardzo dobry.

Jak mi smakuje i dostalem za darmo to jest najlepszy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Beeman napisał:

Jak mi smakuje to jest dobry.

Jak mi smakuje i jest w dobrej cenie to jest bardzo dobry.

Jak mi smakuje i dostalem za darmo to jest najlepszy. 

Z tego co czytałem na forum winiarzy i miodosytników to im nie chodzi o dobry miód w takim rozumieniu o jakim piszą koledzy powyżej , tylko o tani miód byle był prawdziwy czyli nie powstały w mieszalni spożywczej jako wynik mieszania Bóg wie czego i nalewania do słoików z ładną etykietką z nazwą miód.

I jak Bogumił pisze dla miodosytników im tańszy tym lepszy byle był tylko prawdziwy i nie pogardzą i lekko sfermentowanym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brawo Tadek.  Cieszę się ze zrozumiałeś co między wierszami piszczy. Dzisiaj aby stwierdzić czy miód jest zafałszowany trzeba dysponować wielo milionowym specjalistycznym sprzętem. A taki tylko bogate instytucje w niewielu krajach posiadają. Chodzi o bilion dolar biznes.  Dla tego śmieszni są ci Domowi eksperci i ich metody w wykrywaniu zafałszowanego miodu.  Tylko sam pszczelarz wie co w jego miodzie siedzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Manio my się naprawdę kiedyś musimy spotkać . 😘

Musi ktoś podwieźć bo po czytaniu to oczy słabe mam  na taksówkę  . Winiak to z win owocowych , taka monopolowa odmiana bimbru .

Jena że miód zmieszany z cukrem i nie przez pszczoły a dwa  zgrzany wtedy krystalizuje się na beton.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.06.2020 o 19:56, daro napisał:

Jena że miód zmieszany z cukrem i nie przez pszczoły a dwa  zgrzany wtedy krystalizuje się na beton.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą teorią .
W niektóre lata wiosenne miody u wszystkich w okolicy są twarde , że łyżeczką trudno nabrać .
Wygnie się łyżka,a miodu nie nabierzesz .
Na własnym przykładzie wiem , że nie było w nim ani pierwszego , ani drugiego wariantu .
Musi to być jakiś rodzaj nektaru ...
Coś co pszczoły zbierają tylko w niektóre lata .
Bo miejsce te same, rośliny pożytkowe te same , a w niektóre lata miodzik jak beton, a w inne jak kremowany .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na twardość miodu ma wpływ również zawartość wody. U mnie rzepak z reguły wychodzi bardzo twardy, zwłaszcza przy wodzie 14,6-15%.

 

Edited by Wampun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura w jakiej jest przechowywany ma również wpływ, im niższa tym twardszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W beton łyżkę wbijesz ?  Twardy  to nie beton ,choć nigdy nie miałem takiego coby łyżką ameliniowo nie nabrał krupca .

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, daro napisał:

W beton łyżkę wbijesz ? 

Sposobem wszystko można :)
Woda drąży skałę ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słyszałem opinię , że to  zasługa kasztanów . Chociaż zawsze mam w tym samym miejscu trudno mi się  z tym zgodzić .Co kilka lat wychodzi beton .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, zdzich123 napisał:

Słyszałem opinię , że to  zasługa kasztanów . Chociaż zawsze mam w tym samym miejscu trudno mi się  z tym zgodzić .Co kilka lat wychodzi beton .

Chyba nie .
Mam kilka kasztanowców kilkadziesiąt metrów od pasieki.
Rok temu były mocno oblatywane, a miód był prawie jak kremowany .
W tym roku zamiast na kasztanowcach pszczoły huczały w tym samym czasie na dębach . Na kasztanach prawie ich nie było .
I w tym roku miód mam znacznie twardszy jak w 2019.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Wampun napisał:

Na twardość miodu ma wpływ również zawartość wody. U mnie rzepak z reguły wychodzi bardzo twardy, zwłaszcza przy wodzie 14,6-15%.

 

Nigdy się nie spotkałem z twardym miodem rzepakowym  w czystej postaci. Bez domieszek innych nektarów jest idealnie biały. Biały jak śnieg jest również wosk wypacany na rzepaku. Smaruje się łatwo jak smalec przez całą zimę. Lubią go dzieci za łagodny smak.  Brzydko pachnie kapustą - rzepak to kuzyn zwykłej kapusty. Miód ten zawiera dużo glukozy - dlatego szybko krystalizuje , już po kilku dniach . U mnie zaczyna mętnieć jak tylko ostygnie. Jak się przegapi to nie da się odwirować. Wtedy stawiam odsklepiony korpus na dennicę i zabieram jak tylko przeniosą do miodni.  Tak więc ten miód identyfikuję po kolorze i smrodku. Jak nie sprzedam to przerabiam na kolekcjonerski spirytus. Zupełnie głowa po nim nie boli jak sie spróbuje kolekcji nawet ponad miarę .

Na drugim biegunie jest miód akacjowy , który ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje bardzo wolno , nawet rok.  Doskonały handlowo miód - można sprzedawać całą zimę płynny. Ale u mnie mało , szkoda że nie posadziłem akacji 20 lat temu :)

Najtwardszym miodem jest miód kamienny , czyli cementowy  ( ma szary kolor)   :)  . To miód spadziowy z modrzewia - zwiera w dużych ilościiach melecytozę , wielocukier , który powoduje krystalizację miodu na kamień . Melecytoza to wielocukier składający się z dwóch cząsteczek glukozy i jednej fruktozy. Miody nektarowe zawierają niewielkie ilości melecytozy czy sacharozy ( czyli cukru jak z torebki) .To cukier występujący głównie w miodach spadziowych - trudnostrawny , szkodliwy dla pszczół.  Po krystalizacji na kamień i tak już go nie pobiorą i osypią się z głodu. Karmienie syropem cukrowym dla polepszenia wyników ilościowych miodobrania jest trudne do wykrycia : jeśli pszczoły go dobrze przeinwertują to rozkłada się równo po 50% na glukozę i fruktozę . Wtedy tylko badania enzymatyczne lub analiza pyłków może wykryć fałszerstwo. Przykładem słynny "ziołomiut" , który dobrze zrobiony długo jest płynny ,nie krystalizuje . Doczytałem ,że kontakt miodu z powietrzem też powoduje jego twardnienie, ale chyba musi być sucho bo w normalnym pomieszczeniu popłynie i zafermentuje zamiast twardnieć. Szczelnie zamknięcie spowalnia krystalizację ( ale nie wiem dlaczego) , ale przechowywanie miodu w chłodzie przyśpiesza. Tak więc zarówno twardy jak kamień jak i płynny cały rok może być doskonałym , szlachetnym miodem bez "ulepszeń" i zabiegów fałszerskich. Dlatego miód należy odbierać od swoich pszczół, lub kupować u pszczelarza w pasiece bo juz na ryneczku to sami przebierańcy.

No chyba ,że jakiś kiermasz pszczelarski i są na nim tacy pszczelarze jak Robi :) Warto znać dobrych pszczelarzy i czytać w tym celu forum pszczelarskie :)

 

Edited by manio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.