Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te po 5zl to po dziadku wyciągnięte ze stosu na przetop. To tak pół żartem pół serio.  Niestety jak dla siebie to wole miodek  z domieszka cukru jak miodzio z ramki niewiadomego pochodzenia gdzie może wypaliło się kontrolnie 50 tabletek amitrazy.    Młody pszczelarz niech się uczy podstaw czyli cierpliwości. 

Opublikowano
19 godzin temu, Kacper napisał:

Nie nastawiam się na zyski "aby z tego żyć" tylko nie chce od początku popełniać błędów.

Nikt nie rodzi się mądrym uczyć się trzeba żeby umrzeć głupim . To jak rollercoaster wsiadasz w maju  łaaaaa patrzysz a tu lipiec ???

I takie pytanie - co ja zrobię z tym miodem . Zimą dzwonek odłączasz od chałupy ?

Opublikowano
17 godzin temu, mirek. napisał:

wszyytko pacnięte na  3 korpusy gniazdowe i we za na góre mocne dodatkowo po modni nad krata

gniazdo na 3 18-tkach trzymasz? Nie wystarczy na dwóch? 

Opublikowano

teraz tak bo jednak 20 ramek jest mało jeszcze 2 ramki pracy

a w tym roku mam wszystko na wariackich papierach i dla bezpieczeństwa a właściwie wygody

czytaj nie pójdę 2 tygodnie do pszczół to może nie uciekną

ja 2 rodziny zimowałem 3 x7 ale już bez poduszki powietrznej na dole

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mirek. napisał:

teraz tak bo jednak 20 ramek jest mało jeszcze 2 ramki pracy

a w tym roku mam wszystko na wariackich papierach i dla bezpieczeństwa a właściwie wygody

czytaj nie pójdę 2 tygodnie do pszczół to może nie uciekną

ja 2 rodziny zimowałem 3 x7 ale już bez poduszki powietrznej na dole

U mnie ładnie bujnęły się dwie rodzinki na 18tkach, które są córkami po krainka h NU, czyli 5 woda po kisielu w genach krainskich a mimo to tak dużo czerwiu, 2 ramki z czerwiem włożyłem do miodni z węzą, a do rodni węzę, żeby czasem głupot w głowach nie miały, a dzięki temu też chętniej wejdą do miodni. Myślę, że pogoda i pożytki już pozwoliły na ten zabieg. 

Reszta na 18tkach to jakieś słabiaki straszne. 

Na jakich rasach operujesz? 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.05.2021 o 18:54, Beeman napisał:

Te po 5zl to po dziadku wyciągnięte ze stosu na przetop. To tak pół żartem pół serio.  Niestety jak dla siebie to wole miodek  z domieszka cukru jak miodzio z ramki niewiadomego pochodzenia gdzie może wypaliło się kontrolnie 50 tabletek amitrazy.    Młody pszczelarz niech się uczy podstaw czyli cierpliwości. 

Cytat

Jako pszczelarz cierpliwym ale to ostatnie takie tylko usunięcie fragmentu . Polityka i religia to nie tutaj. Powód moderacji

Edytowane przez daro
politykę , religię pozostawiamy w domu.
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, harcerz1020 napisał:

Nijak , dlatego usunięte .

a jak to się ma do ramek po 5 zeta>? bo nie łapie?

Edytowane przez daro
Opublikowano (edytowane)

Właśnie zakończyłem pierwszą serię ingerencji. Gniazda rozwalone tydzień temu. Tak jak się spodziewałem, w niektórych rodzinach pszczoły po tym stwierdziły, że matka za słabo im pachnie i trza cichą wymianę. W jednym nawet wcześniej chyba, bo coś podejrzanego w ramce było w niedzielę, dziś już to "coś" wygryzione w odkładzie (ale nie szukałem tego, co się wygryzło, wydaje się że matka z cichej wymiany).

Teraz około 10 dni wojny nerwów i przemyśleń, czy nastrój roboczy się utrzyma do drugiej serii ingerencji. 

Rójek jak na razie niet.  

Edytowane przez michal79
  • Smutny 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko wiosenne ładnie zakwitło. Czereśnia w pełni, mirabelka się kończy, jutro bądź pojutrze grusza zakwitnie, może i jabłonie, na łąkach dużo mniszka, rzepak już zaczyna powoli się pojawiać. Wilgotna gleba i wysoka temperatura bujnęła przyrodę.

Pszczoły poszły w pole i widać ten ruch na wylotkach, teraz tylko obserwować pogodę czy czasem nie będzie załamania - ma trochę padać przelotnie ale chyba nie na tyle aby zmusić je do bezrobocia bo ciepło i tak będzie. 

Teraz tylko trzymać rękę na pulsie i dokładać węzy 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano
39 minut temu, Beeman napisał:

Harcerz o co ci chodzi przytaczając mój post?   Gdzie tu widzisz politykę i religie?

Daro mu edytował likwidując link z Interii i jego teorie 

Opublikowano

Zaglądałem dzisiaj pod powałki czy nie mają za ciasno i czuć zapach nakropu z mniszka który teraz nektaruje,  jeszcze przed rzepakiem i nie widomo co z tego wyjdzie i ile dni utrzyma się jeszcze ciepła pogoda ,  rzepak z mniszkiem w sumie dobre połączenie poprawiające aromat i  wyrazistość miodu , bo sam czysty rzepak to już nie to , przynajmniej jak dla mnie. 

• Lubię 1
Opublikowano

no ja dzisiaj już ustawiłem pasieke

6 rodzin 4 po połączeniu 

5 gniazdo 3 x10

wszytkie dostały miodnie po jednej

3 nalsijniejsze dostały po korpusie węzy nagóre gniazda

zapach nektaru roznosi sie w około uli

i fakt sporo nakropu

• Lubię 1
Opublikowano
6 godzin temu, Beeman napisał:

Harcerz o co ci chodzi przytaczając mój post?   Gdzie tu widzisz politykę i religie?

Żebyś przestrzegał obostrzeń, bo cię zgarną z pasieki.

• Zdezorientowany 1
Opublikowano
4 godziny temu, Nacek napisał:

Od czwartku wszystko wraca do normy, czyli chłodno i deszczowo.☹️

Windguru podaje dla Warszawy i Lublina w dzień 15, w nocy 10. A i to tylko kilka dni, bo potem 18. Chyba nie będzie tak źle..

Opublikowano
11 godzin temu, Nacek napisał:

Od czwartku wszystko wraca do normy, czyli chłodno i deszczowo.☹️

Nie będzie tak źle, 14-17 stopni to wcale nie tak chłodno. A deszcze przelotne po 2h dziennie też nie będą tragiczne. Oby tylko wieczorem padało 

Opublikowano

U mnie we wtorek tak naprawdę to był pierwszy dzień od dawna kiedy zaczęły coś przynosić ( nie licząc kwietniowych ciepłych dni podczas kwitnienia iwy )
Od kilku dni na wadze kontrolnej wciąż było po kilkanaście deko na minusie .
Wczoraj 1,5kg. na plusie
W ostatniej chwili , bo w ulach tam gdzie jest siła jest też suuuuuucho w plastrach !
Taki trochę paradoks , bo trzeba było ratować silne rodziny ramkami z pokarmem zabranymi od słabszych .

Mam sygnały , że niektóre osoby straciły po kilkadziesiąt procent rodzin (najsilniejsze ) z powodu głodu ... w maju !
Ja niestety jedną też . Przez swoją dwutygodniową  niepełnosprawność spóźniłem się z interwencją .
8 ramek czerwiu od dechy do dechy i masa pszczół . Nie zdążyłem ich uratować . O 1 dzień za późno do nich zajrzałem  ?
Każdej żal ... Nawet jednej .

• Smutny 2
Opublikowano

Współczuję Robi. 

Ale takie wydarzenia powinny być też, źródłem do przemyśleń, w które wpasowują się moje rozważania o rasach wyposażonych w cechy przeżycia w naszych warunkach klimatycznych. 

Opublikowano (edytowane)

Pogoda dla mniszka od kilku dni idealna, odległość od pola do pasieki jakieś 50 m...

ale...

życie uderza z drugiej strony, tj na zdjęciu poniżej. 

Chociaż wg relacji - po wykoszeniu i tak na następny dzień w tym miejscu kwitną kolejne kwiaty mniszka. 

vwtkU18NLGxfgeKF4N5SghQoSOsWfw_1Onh9Ys65

1 godzinę temu, Robi_Robson napisał:

Taki trochę paradoks , bo trzeba było ratować silne rodziny ramkami z pokarmem zabranymi od słabszych .

I ja już tak robiłem w tym roku. Reguła była taka, że albo miały mało pokarmu albo od cholery. 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano
W dniu 9.05.2021 o 17:53, Krzychu napisał:

I jak tam Panowie? Roje pościągane? ;)

Na niedzielę Robert zrobił falstart, teraz ok. 10 dni nie nektarującego okresu, głównie rzepaku i teraz to będa drabiny. Grają z nami.