Tadek11 Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 9 godzin temu, Brzytwiarz napisał: Rozumiem że to nawiązanie do francuskiego Bordeaux. - piękne miasto. Do miodku to lepiej używać drożdży Johannesberg lub Bayanusów ? Cytuj
michal79 Opublikowano 28 Września 2021 Autor Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) Godzinę temu, Tadek11 napisał: Do miodku to lepiej używać drożdży Johannesberg lub Bayanusów ? Akurat tu zaszczepiłem nastaw drożdżami, które przepracowywały mi półtoraka (mniej więcej na oko, po gęstości i słodkości oceniam). Ten z kolei, już nie pamiętam, czy był zaczyniony z winogron, czy z czerwonej porzeczki? Od kilku lat nie używam drożdży komercyjnych. Suszę skórki winogron z danego nastawu. Sprawdzałem kiedyś, czy przeżywają w ten sposób: po roku wrzuciłem je do słodzonej wody i fermenacja ruszyła w ciągu pół godziny. Edytowane 28 Września 2021 przez michal79 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 4 hours ago, Tadek11 said: Do miodku to lepiej używać drożdży Johannesberg lub Bayanusów ? MIÓD drożdże MEAD YEAST 50G na miód pitny TRÓJNIAK - robią robotę Cytuj
mirek. Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 7 godzin temu, Brzytwiarz napisał: MIÓD drożdże MEAD YEAST 50G na miód pitny TRÓJNIAK - robią robotę dokładnie tych używam fermentacja powolna w temperaturze nawet 8 stopni Cytuj
Bożena Opublikowano 1 Października 2021 Opublikowano 1 Października 2021 Witam. Czy to spotkanie będzie w gronie męskim czy przewidujecie odstępstwa od zasad ? Cytuj
michal79 Opublikowano 1 Października 2021 Autor Opublikowano 1 Października 2021 (edytowane) 48 minut temu, Bożena napisał: Witam. Czy to spotkanie będzie w gronie męskim czy przewidujecie odstępstwa od zasad ? Na pewno będzie moja żona i dwie córki. No i nigdy nikt nie patrzył na to, jak zarezerwowane dla jakiejś konkretnej płci, o pszczołach mówić i miód degustować można mając w sumie dowolną rzecz pod ubraniem Edytowane 1 Października 2021 przez michal79 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 5 Października 2021 Opublikowano 5 Października 2021 W dniu 1.10.2021 o 11:57, Bożena napisał: Czy to spotkanie będzie w gronie męskim czy przewidujecie odstępstwa od zasad ? Nawet nie wyobrażam sobie , żeby miało się odbyć bez Ciebie . Z tego co wiem , to niektórzy Koledzy wybierają się na Warmię razem z rodzinami . Cytuj
Bożena Opublikowano 14 Października 2021 Opublikowano 14 Października 2021 Ja znowu z zapytaniem ?. Jeśli będę chciała uczestniczyć w tym spotkaniu to proszę o przybliżoną datę spotkania, czy będzie to piątek po południu czy raczej sobota, bo chcąc rezerwować pobyt bez noclegu ciężko mi to zaplanować . Wiadomo już kto się wybiera ? Cytuj
michal79 Opublikowano 14 Października 2021 Autor Opublikowano 14 Października 2021 Piątek po południu. Co do bytności - Robi będzie. Tyle wiem :D Cytuj
michal79 Opublikowano 23 Października 2021 Autor Opublikowano 23 Października 2021 Do wydarzenia zostały 3 tygodnie. Bez jednego dnia. 1 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 26 Października 2021 Autor Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) Kochani !!! Z przyczyn obiektywnych, Malinowy Chruśniak nie da rady nas gościć. ALE NIE martwcie się! Poradzimy sobie. Już mamy nową miejscówkę niedaleko. Wszystko dogadane (również osoby, które będą imprezować, a nie nocować). Miejsce to Pensjonat i Restauracja u Renaty, Wyspiańskiego 7, Reszel http://www.u-renaty.reszel.pl/ Wszystkich, którzy już się zarezerwowali w "Malinowym" przepraszam w imieniu gospodarza za niedogodności i proszę o rezerwowanie sobie pokoju "U Renaty" (697 441 734). Przekażcie też wszystkim, którzy nie czytają regularnie forum ! Darz miód. Edytowane 26 Października 2021 przez michal79 Cytuj
ptd Opublikowano 26 Października 2021 Opublikowano 26 Października 2021 Wystraszyli sie takiej bandy Byle mi się z zięciem łóżko małżeńskie nie trafiło 1 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Października 2021 Autor Opublikowano 27 Października 2021 Rezerwujcie "U Renaty" Cytuj
Sołtys Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) Wiadomo już coś o frekfencji? Kto się wybiera i skąd? Bo cały czas się zastanawiam czy by nie zajzec:P Edytowane 29 Października 2021 przez Sołtys Cytuj
michal79 Opublikowano 29 Października 2021 Autor Opublikowano 29 Października 2021 19 minut temu, Sołtys napisał: Wiadomo już coś o frekfencji? Kto się wybiera i skąd? Bo cały czas się zastanawiam czy by nie zajzec:P To się nie zastanawiaj, tylko zajrzyj. 1 Cytuj
Sołtys Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 No chęci mam, jak mi budowa nie zepsuje planów to zapakuje Panią w auto i śmigniemy na wycieczke:D wszystko się wyjaśni w przyszłym tygodniu:) jeszcze tylko pszczoły pochować do "stebnika" zostanie, ale narazie jeszcze ciepło to się nie ma co spieszyc;D Cytuj
Bożena Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 Z tego co się dowiedziałam, to każdy rezerwuje tylko nocleg ze śniadaniem. Nie było mowy o wspólnym spotkaniu, a jak tego nie zgłosimy to nikt nie przygotuje nam wspólnego stołu. Jeśli złożymy zamówienie to przygotują duży stół i jakieś jedzenie . Czy chcecie siedzieć każdy w swoim pokoju?? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 11 minut temu, Bożena napisał: Czy chcecie siedzieć każdy w swoim pokoju?? I głaskać telefony? takie czasy ? 2 Cytuj
michal79 Opublikowano 29 Października 2021 Autor Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) 41 minut temu, Bożena napisał: Z tego co się dowiedziałam, to każdy rezerwuje tylko nocleg ze śniadaniem. Nie było mowy o wspólnym spotkaniu, a jak tego nie zgłosimy to nikt nie przygotuje nam wspólnego stołu. Jeśli złożymy zamówienie to przygotują duży stół i jakieś jedzenie . Czy chcecie siedzieć każdy w swoim pokoju?? Jak rozmawiałem z właścicielką pensjonatu, to wspomniałem że będzie dużo osób, że niektórzy przyjdą posiedzieć, a nie nocować. Tak że założyłem, też na podstawie zdjęć, że będziemy korzystać z większej wspólnej przestrzeni i ona o tym wie. Ale może trzeba wyjaśnić. Edycja po szybkiej rozmowie z właścicielką: Mamy wspólny stół, restauracja jest zamknięta i koordynować tutaj, co kto je, ile... itd. to ja się nie podejmę. Proponuję picie i przekąski - metodą "składkową". Edytowane 29 Października 2021 przez michal79 Cytuj
Bożena Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 Zapewne jakieś załączniki każdy weźmie z sobą, jeśli chodzi o jedzenie to ja wolałabym niczego nie targać z sobą bo będę jechała prosto z pracy. Myślę , że jakieś przekąski możemy zamówić i koszt dzielony na wszystkich. Zarezerwowałam nocleg i kolację chciałabym zjeść jak coś ?. To tylko moje zdanie, by nikt nie pomyślał, że się rządzę. Dostosuję się do opinii wszystkich. Namawiam do spotkania, Reszel jest urokliwym miasteczkiem z pięknym gotyckim zamkiem, który warto zwiedzić. Pozdrawiam. 2 Cytuj
michal79 Opublikowano 29 Października 2021 Autor Opublikowano 29 Października 2021 8 minut temu, Bożena napisał: Zapewne jakieś załączniki każdy weźmie z sobą, jeśli chodzi o jedzenie to ja wolałabym niczego nie targać z sobą bo będę jechała prosto z pracy. Myślę , że jakieś przekąski możemy zamówić i koszt dzielony na wszystkich. Zarezerwowałam nocleg i kolację chciałabym zjeść jak coś ?. To tylko moje zdanie, by nikt nie pomyślał, że się rządzę. Dostosuję się do opinii wszystkich. Namawiam do spotkania, Reszel jest urokliwym miasteczkiem z pięknym gotyckim zamkiem, który warto zwiedzić. Pozdrawiam. Super pomysł! 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 2 Listopada 2021 Opublikowano 2 Listopada 2021 W dniu 29.10.2021 o 16:57, Bożena napisał: Zarezerwowałam nocleg i kolację Wnioskuję z tego , że nocnej odwózki z Twoim Kierowcą nie będzie !? W takim razie mimo , że moje miejsce zamieszkania jest prawie w zasięgu wzroku ( i z górki) , to nie pozostało mi nic innego jak też zarezerwować jeden nocleg U Renaty . Jeśli ktoś będzie jeszcze rezerwował miejsce i będzie szukał kogoś do wspólnego pokoju, to można mnie dopisać . Rozliczymy się na miejscu . Mój tel 516-474-612 Robert Michale . Jako Gospodarz naszego spotkania mógłbyś już wstępnie określić godzinę rozpoczęcia "panelu dyskusyjnego" . Wiadomo , że w podróży różnie bywa i jedni przyjadą wcześniej, a inni później . Ale warto przyjąć z grubsza jakiś czas oficjalnego otwarcia wydarzenia Cytuj
michal79 Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Opublikowano 2 Listopada 2021 Ehem... a zatem jako Dozor... ahemm.... Gospodarz spotkania, proponuję zacząć o 17:30. Również z racji nowo obranej funkcji czuję się zobowiązany poruszyć dwie zasady bezpieczeństwa sanitarnego: - wszystkich uczestników spotkania obowiązuje dezynfekcja gardła, minimum 40% alkoholem, na początku imprezy. I to zarówno niezaszczepionych, jak i zaszczepionych, bo ci drudzy też roznoszą, a często myślą, że nie roznoszą i to tylko katar, - kaszel i kich - tylko w zgięcie łokcia, ewentualnie pod stół. I ważna uwaga, bo potem będą telefony: nie mam na myśli łokcia osoby siedzącej obok. To odbębniwszy formalności, mam nadzieję będziemy rozmawiać i wspominać sezon przyjemnie, bezpiecznie, przy muzyce i w koleżeńskiej atmosferze. Ci, co na Andrzeja, z tymi co 'trza' głosować. Ci, co na 'marsz', z tymi, co na 'strajk'. Północ z Południem. Wschód z Zachodem. A Centrum ze wszystkimi. Łączą nas pszczoły. 1 2 Cytuj
Bożena Opublikowano 2 Listopada 2021 Opublikowano 2 Listopada 2021 8 godzin temu, Robi_Robson napisał: Wnioskuję z tego , że nocnej odwózki z Twoim Kierowcą nie będzie !? Zabieram Cię po drodze i odstawiam do domu w sobotę 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 2 Listopada 2021 Opublikowano 2 Listopada 2021 8 godzin temu, michal79 napisał: będziemy rozmawiać i wspominać sezon przyjemnie, bezpiecznie, przy muzyce i w koleżeńskiej atmosferze. Osoby grające na instrumentach proszone są o zabranie ich ze sobą . Jak dobrze pamiętam ( byłem 2x) to u Renaty jest obszerna sala z kominkiem wymarzona do wieczornych spotkań muzycznych przy gitarach , akordeonie , fletni, harmonijce itp. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi