Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

Rozumiem że to nawiązanie do francuskiego Bordeaux. - piękne miasto. 

Do miodku to lepiej używać drożdży Johannesberg  lub Bayanusów ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tadek11 napisał:

Akurat tu zaszczepiłem nastaw drożdżami, które przepracowywały mi półtoraka (mniej więcej na oko, po gęstości i słodkości oceniam). Ten z kolei, już nie pamiętam, czy był zaczyniony z winogron, czy z czerwonej porzeczki? 

Od kilku lat nie używam drożdży komercyjnych. Suszę skórki winogron z danego nastawu. Sprawdzałem kiedyś, czy przeżywają w ten sposób: po roku wrzuciłem je do słodzonej wody i fermenacja ruszyła w ciągu pół godziny. 

Edytowane przez michal79
Opublikowano
4 hours ago, Tadek11 said:

MIÓD drożdże MEAD YEAST 50G na miód pitny TRÓJNIAK - robią robotę

Opublikowano
7 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

MIÓD drożdże MEAD YEAST 50G na miód pitny TRÓJNIAK - robią robotę

dokładnie tych używam

fermentacja powolna w temperaturze nawet 8 stopni

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Bożena napisał:

Witam. Czy to spotkanie będzie w gronie męskim czy przewidujecie odstępstwa od zasad ?

Na pewno będzie moja żona i dwie córki. ;)

No i nigdy nikt nie patrzył na to, jak zarezerwowane dla jakiejś konkretnej płci, o pszczołach mówić i miód degustować można mając w sumie dowolną rzecz pod ubraniem ;) 

Edytowane przez michal79
Opublikowano
W dniu 1.10.2021 o 11:57, Bożena napisał:

Czy to spotkanie będzie w gronie męskim czy przewidujecie odstępstwa od zasad ?

Nawet nie wyobrażam sobie , żeby miało się odbyć bez Ciebie .
Z tego co wiem , to niektórzy Koledzy wybierają się na Warmię razem z rodzinami .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja znowu z zapytaniem ?. Jeśli będę chciała  uczestniczyć w tym spotkaniu to proszę o przybliżoną datę spotkania, czy będzie to piątek po południu czy raczej  sobota, bo chcąc rezerwować pobyt bez noclegu  ciężko mi to zaplanować . Wiadomo już kto się wybiera ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kochani !!!

Z przyczyn obiektywnych, Malinowy Chruśniak nie da rady nas gościć. 

ALE NIE martwcie się! Poradzimy sobie.

Już mamy nową miejscówkę niedaleko. Wszystko dogadane (również osoby, które będą imprezować, a nie nocować). 

Miejsce to

Pensjonat i Restauracja u Renaty, Wyspiańskiego 7, Reszel

http://www.u-renaty.reszel.pl/

Wszystkich, którzy już się zarezerwowali w "Malinowym" przepraszam w imieniu gospodarza za niedogodności i proszę o rezerwowanie sobie pokoju "U Renaty" (697 441 734). 

Przekażcie też wszystkim, którzy nie czytają regularnie forum !

Darz miód.

Edytowane przez michal79
Opublikowano

Wystraszyli sie takiej bandy :)

Byle mi się z zięciem łóżko małżeńskie nie trafiło :)

• Lubię 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo już coś o frekfencji? :P Kto się wybiera i skąd? :P Bo cały czas się zastanawiam czy by nie zajzec:P

Edytowane przez Sołtys
Opublikowano
19 minut temu, Sołtys napisał:

Wiadomo już coś o frekfencji? :P Kto się wybiera i skąd? :P Bo cały czas się zastanawiam czy by nie zajzec:P

To się nie zastanawiaj, tylko zajrzyj. ;)

• Lubię 1
Opublikowano

No chęci mam, jak mi budowa nie zepsuje planów to zapakuje Panią w auto i śmigniemy na wycieczke:D wszystko się wyjaśni w przyszłym tygodniu:) jeszcze tylko pszczoły pochować do "stebnika" zostanie, ale narazie jeszcze ciepło to się nie ma co spieszyc;D

Opublikowano

Z tego co się dowiedziałam, to każdy rezerwuje tylko nocleg ze śniadaniem. Nie było mowy o wspólnym spotkaniu, a jak tego nie zgłosimy to nikt nie przygotuje nam wspólnego stołu. Jeśli złożymy zamówienie to przygotują duży stół i  jakieś jedzenie . Czy chcecie siedzieć każdy w swoim pokoju??

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Bożena napisał:

Z tego co się dowiedziałam, to każdy rezerwuje tylko nocleg ze śniadaniem. Nie było mowy o wspólnym spotkaniu, a jak tego nie zgłosimy to nikt nie przygotuje nam wspólnego stołu. Jeśli złożymy zamówienie to przygotują duży stół i  jakieś jedzenie . Czy chcecie siedzieć każdy w swoim pokoju??

Jak rozmawiałem z właścicielką pensjonatu, to wspomniałem że będzie dużo osób, że niektórzy przyjdą posiedzieć, a nie nocować. Tak że założyłem, też na podstawie zdjęć, że będziemy korzystać z większej wspólnej przestrzeni i ona o tym wie. Ale może trzeba wyjaśnić. 

Edycja po szybkiej rozmowie z właścicielką: Mamy wspólny stół, restauracja jest zamknięta i koordynować tutaj, co kto je, ile... itd. to ja się nie podejmę. Proponuję picie i przekąski - metodą "składkową". 

Edytowane przez michal79
Opublikowano

Zapewne jakieś załączniki każdy weźmie z sobą, jeśli chodzi o jedzenie to ja wolałabym niczego nie targać z sobą bo będę jechała prosto z pracy. Myślę , że jakieś przekąski możemy zamówić i koszt dzielony na wszystkich. Zarezerwowałam nocleg i kolację chciałabym zjeść jak coś ?. To tylko moje zdanie, by nikt nie pomyślał, że się rządzę. Dostosuję się do opinii wszystkich. Namawiam do spotkania, Reszel jest urokliwym miasteczkiem z pięknym gotyckim zamkiem, który warto zwiedzić. Pozdrawiam.

• Lubię 2
Opublikowano
8 minut temu, Bożena napisał:

Zapewne jakieś załączniki każdy weźmie z sobą, jeśli chodzi o jedzenie to ja wolałabym niczego nie targać z sobą bo będę jechała prosto z pracy. Myślę , że jakieś przekąski możemy zamówić i koszt dzielony na wszystkich. Zarezerwowałam nocleg i kolację chciałabym zjeść jak coś ?. To tylko moje zdanie, by nikt nie pomyślał, że się rządzę. Dostosuję się do opinii wszystkich. Namawiam do spotkania, Reszel jest urokliwym miasteczkiem z pięknym gotyckim zamkiem, który warto zwiedzić. Pozdrawiam.

Super pomysł!

• Lubię 1
Opublikowano
W dniu 29.10.2021 o 16:57, Bożena napisał:

Zarezerwowałam nocleg i kolację

Wnioskuję z tego , że nocnej odwózki z Twoim Kierowcą nie będzie !?

W takim razie mimo , że moje miejsce zamieszkania jest prawie w zasięgu wzroku ( i z górki) , to nie pozostało mi nic innego jak też zarezerwować jeden nocleg U Renaty .
Jeśli ktoś będzie jeszcze rezerwował miejsce i będzie szukał kogoś do wspólnego pokoju, to można mnie dopisać .
Rozliczymy się na miejscu .
Mój tel 516-474-612
Robert

Michale .
Jako Gospodarz naszego spotkania mógłbyś już wstępnie określić godzinę rozpoczęcia  "panelu dyskusyjnego" .
Wiadomo , że w podróży różnie bywa i jedni przyjadą wcześniej, a inni później . Ale warto przyjąć z grubsza jakiś czas oficjalnego otwarcia wydarzenia :)

Opublikowano

Ehem... 

a zatem jako Dozor... ahemm.... Gospodarz spotkania, proponuję zacząć o 17:30.

Rbbyo2f.png

Również z racji nowo obranej funkcji czuję się zobowiązany poruszyć dwie zasady bezpieczeństwa sanitarnego:

- wszystkich uczestników spotkania obowiązuje dezynfekcja gardła, minimum 40% alkoholem, na początku imprezy. I to zarówno niezaszczepionych, jak i zaszczepionych, bo ci drudzy też roznoszą, a często myślą, że nie roznoszą i to tylko katar,

- kaszel i kich - tylko w zgięcie łokcia, ewentualnie pod stół. I ważna uwaga, bo potem będą telefony: nie mam na myśli łokcia osoby siedzącej obok.

To odbębniwszy formalności, mam nadzieję będziemy rozmawiać i wspominać sezon przyjemnie, bezpiecznie, przy muzyce i w koleżeńskiej atmosferze. Ci, co na Andrzeja, z tymi co 'trza' głosować. Ci, co na 'marsz', z tymi, co na 'strajk'. Północ z Południem. Wschód z Zachodem. A Centrum ze wszystkimi. Łączą nas pszczoły.  

• Lubię 1
  • Haha 2
Opublikowano
8 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Wnioskuję z tego , że nocnej odwózki z Twoim Kierowcą nie będzie !?

Zabieram Cię po drodze i odstawiam do domu w sobotę

• Dziękuję 1
Opublikowano
8 godzin temu, michal79 napisał:

będziemy rozmawiać i wspominać sezon przyjemnie, bezpiecznie, przy muzyce i w koleżeńskiej atmosferze.

Osoby grające na instrumentach proszone są o zabranie ich ze sobą .
Jak dobrze pamiętam ( byłem 2x) to u Renaty jest obszerna sala z kominkiem wymarzona do wieczornych spotkań muzycznych przy gitarach , akordeonie , fletni, harmonijce itp.

• Lubię 1