Tadek11 Opublikowano 16 Lutego 2022 Opublikowano 16 Lutego 2022 Też byłem dzisiaj w pasiece , Z większości rodzin wylatywały już pszczoły , niezbyt intensywnie jak na pierwszy oblot , więc to zapewne nie był jeszcze pierwszy oblot , ale niektóre powałiki już ciepłe . W niedziele przestawiałem część rodzin na inne miejsce. Cytuj
lalux5 Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 Dobrze , ze nie odwiązałem od legarów po zimie. Wichura nie dała rady naruszyć przynajmniej tam gdzie sprawdziłem.Grzmoty i błyskawice mają podobno zwiastować nadejście wiosny. Jest nieciekawie , a zapowiadają że to jeszcze potrwa ! Cytuj
Sołtys Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 U mnie też pojedyncze pszczoły wczoraj i przedwczoraj kręciły się przy wylotkach. Wszystkie dostały po kawałku ciasta w razie W i czekamy ciepła. Przy okazji wysępilem 80 arów ugoru pod facelię 100 metrów od pasieki za słoik miodu.. Trzeba ostrzyć talerzówkę i plugi:D Czy macie jakieś lepsze rośliny na taki kawałek zamiast faceli? Cytuj
gajowy Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 12 minut temu, Sołtys napisał: Czy macie jakieś lepsze rośliny na taki kawałek zamiast faceli? Zależy jaka ziemia. U mnie na totalnym piasku facelia i gorczyca rosła tylko w kilku miejscach , gdzie trochę wody podsiąkało. Oczywiście na tym co urosło i zakwitło pszczoły pracowały. O dziwo jak posiałem mieszankę z gryką w tę pustynię, to ze wszystkiego tylko gryka jakoś urosła i nawet próbowała kwitnąć. Fajnie że masz własny sprzęt do uprawy. Ja mam tylko mała glebogryzarkę, dobrą do przydomowego ogródka. na hektar to już trzeba kogoś z traktorem a ciężko znaleźć chętnych do obrabiania cudzego pola. Jak się uda to w tym roku posieję grykę, z wyjątkiem tych paru miejsc, gdzie coś w zeszłym roku podsiąkało. Tam pójdzie mieszanka facelii z gorczycą, tak żeby bezrobocia nie było... Cytuj
Sołtys Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 Nie no ja mam ten plus że mam cały sprzęt i zboża też sieje:D Ale ta działka raczej dobra będzie bo kilka lat nie uprawiana, obok bagienka więc wilgoc powinna być, to może i nektarowanie bedzie:) Cytuj
Krzychu Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) 22 godziny temu, Tadek11 napisał: Też byłem dzisiaj w pasiece , Z większości rodzin wylatywały już pszczoły , niezbyt intensywnie jak na pierwszy oblot , więc to zapewne nie był jeszcze pierwszy oblot , ale niektóre powałiki już ciepłe . W niedziele przestawiałem część rodzin na inne miejsce. A ja jeszcze nie byłem. Chciałem w ten weekend ale ponownie zapowiadają 3-4 stC , do tego wiatr 60km/h. Więc szkoda daszek podnosić i gniazda wychładzać mimo powałki. Kladziesz jakieś ocieplenie górne o tej porze na powałkę? Edytowane 17 Lutego 2022 przez Krzychu Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 2 godziny temu, Krzychu napisał: Kladziesz jakieś ocieplenie górne o tej porze na powałkę? To znaczy ja mam ocieplenie cały czas w daszkach , jest to styropian gr. 2 cm owinięty czarna folią strecz , taka do pakowania paczek z rolka szer, 50 cm. Folia zapobiega uszkodzeniom mechanicznym styropianu. Ale pod daszkiem mam 5,5 cm wolnej przestrzeni i w maju wpycham ocieplenie do góry i robię taką poduszkę powietrzną nad powałką i w szczytowych ściankach daszka mam otwory wentylacyjne na wysokości 2 cm i jak wepchnę styropian do góry to otwieram otwory wentylacyjne w daszku i do tego mam jeszcze jeden pajączek w powałce. Po oblocie obniżam położenie styropianu maksymalnie do dołu i w ten sposób zamykam otwory wentylacyjne w daszku i zamykam jednoczenie pajączek bo styropian leży na pajączku, i to jest całe moje ocieplenie Cytuj
Krzychu Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 3 godziny temu, Tadek11 napisał: To znaczy ja mam ocieplenie cały czas w daszkach , jest to styropian gr. 2 cm owinięty czarna folią strecz , taka do pakowania paczek z rolka szer, 50 cm. Folia zapobiega uszkodzeniom mechanicznym styropianu. Ale pod daszkiem mam 5,5 cm wolnej przestrzeni i w maju wpycham ocieplenie do góry i robię taką poduszkę powietrzną nad powałką i w szczytowych ściankach daszka mam otwory wentylacyjne na wysokości 2 cm i jak wepchnę styropian do góry to otwieram otwory wentylacyjne w daszku i do tego mam jeszcze jeden pajączek w powałce. Po oblocie obniżam położenie styropianu maksymalnie do dołu i w ten sposób zamykam otwory wentylacyjne w daszku i zamykam jednoczenie pajączek bo styropian leży na pajączku, i to jest całe moje ocieplenie Tak jak Ty w maju to ja mam od maja do teraz. Czyli styropian 1,5 - 2 cm u góry daszka, 5 cm luzu do powałki a po bokach wentylacja. Zostało mi sporo wełny mineralnej 5 cm. Myślę powycinać kwadraty 40 x 40 cm i owinąć ją streczem tj Ty styropian. Położyć bezpośrednio na powałkę teraz. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 35 minut temu, Krzychu napisał: Tak jak Ty w maju to ja mam od maja do teraz. Coś nieuważnie czytasz chyba moje wypowiedzi i nie myślisz ? Gdzie ja napisałem że tylko w maju ? Czytaj uważniej Krzysiek ? Wełna mineralna ? Ja bym się bał używać wełny mineralnej w charakterze poduszki ocieplającej do ula , ponieważ wełna pyli się , i nawet ten strecz może ulec rozerwaniu i drobinki włosków wełny są lekkie i lotne i mogą dostać się do wnętrza ula i do miodu. Jak chcesz to próbuj , ja bym nigdy na to nie poszedł i nie próbował i bał bym się jeść miód z drobinkami wełny mineralnej . Styropian jest bardzo tani nie ma co ryzykować ,wełnę daj komuś do ocieplenia domu. Cytuj
Krzychu Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 29 minut temu, Tadek11 napisał: Coś nieuważnie czytasz chyba moje wypowiedzi i nie myślisz ? Gdzie ja napisałem że tylko w maju ? Czytaj uważniej Krzysiek ? Wełna mineralna ? Ja bym się bał używać wełny mineralnej w charakterze poduszki ocieplającej do ula , ponieważ wełna pyli się , i nawet ten strecz może ulec rozerwaniu i drobinki włosków wełny są lekkie i lotne i mogą dostać się do wnętrza ula i do miodu. Jak chcesz to próbuj , ja bym nigdy na to nie poszedł i nie próbował i bał bym się jeść miód z drobinkami wełny mineralnej . Styropian jest bardzo tani nie ma co ryzykować ,wełnę daj komuś do ocieplenia domu. Myślałem, że jak w maju wpychasz ocieplenie do góry daszka zostawiając przerwę 5,5 cm to do maja to ocieplenie leży bezpośrednio na ramkach skoro jest ruchome Cytuj
gajowy Opublikowano 17 Lutego 2022 Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) Ja u siebie drugą zimę jako górne ocieplenie stosuję kilka warstw szarej tektury falistej. Jeśli widzę, że nabrała w jakimś ulu wilgoci to wywalam na kompost (dżdżownice lubią celulozę podobno) i kładę nowe. Zastanawiałem się też nad "poduszkami" z przepuszczalnego materiału, wypełnionymi takimi styropianowymi "chrupkami" co to się w paczkach kruche przedmioty zabezpiecza. Było by tanio, przepuszczalnie dla powietrza, ciepło no i wilgoci chyba nie powinno trzymać. Edytowane 17 Lutego 2022 przez gajowy Cytuj
kubek33 Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 A u mnie "trochę" powiało ..... wiele domów jest bez dachów, przygniecione samochody.... no i dopadło jedną z moich pasiek - drzewo o średnicy ok 30 cm ukręcone na wysokości 2-2,5 metra Wywrócone 2 ule - jeden z rodziną - na szczęście powałka nie odpadła i nie zalało rodziny, jeden daszek uszkodzony, no i poruszenie w ulach. Taki to początek sezonu... 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Jak na okoliczności pogodowe , to powiem , że dobrze się wszystko skończyło . Jeden uszkodzony daszek można przeboleć . Widziałem , że inni w tym samym czasie nie mieli tyle szczęścia . U mnie kiedyś jedna wichura położyła wszystkie ule wywiezione na lipę . Miodu wtedy nie było . Dwie rodziny stracone . A połamane elementy uli styropianowych i poliuretanowych oszacowałem (wtedy) na około 4 tys. zł. A tak pół żartem a pół serio , to wpadło Ci do pasieki trochę materiału na ramki Ładna sosenka . Cytuj
Krzychu Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 45 minut temu, Robi_Robson napisał: A tak pół żartem a pół serio , to wpadło Ci do pasieki trochę materiału na ramki Ładna sosenka . A drewno olchowe nadaje się na ramki? Koło moich uli olcha padła Cytuj
Krzychu Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 13 godzin temu, Tadek11 napisał: Wełna mineralna ? Ja bym się bał używać wełny mineralnej w charakterze poduszki ocieplającej do ula , ponieważ wełna pyli się , i nawet ten strecz może ulec rozerwaniu i drobinki włosków wełny są lekkie i lotne i mogą dostać się do wnętrza ula i do miodu. Też mam taką obawę dlatego bym to zabezpieczył już porządnie niczym paczki pocztowe. Kilka razy streczem w jedną i drugą stronę a potem jeszcze taśmą klejącą po kilka razy. Wcale bym tego nie kładł na ramki a na powałkę - więc już jest zmniejszone ryzyko dostania się do gniazda. A może jeszcze dodatkowo w jakąś poszewkę to wcisnąć żeby ograniczyć uszkodzenie mechaniczne streczu? Cytuj
Krzychu Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 52 minuty temu, Robi_Robson napisał: Widziałem , że inni w tym samym czasie nie mieli tyle szczęścia . Dokładnie. Znowu komuś poprzewracało większość uli w pasiece. Można powiedzieć, że gdyby nie en jeden przewrócony ul u mnie to bym nie zabezpieczył ich pasami a to mogłoby skutkować na następny raz przewróceniem wszystkich. Cytuj
kubek33 Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 56 minut temu, Robi_Robson napisał: A tak pół żartem a pół serio , to wpadło Ci do pasieki trochę materiału na ramki Ładna sosenka . Nie no kicha ta sosna ...sam sęk ? Cytuj
gajowy Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Chyba powinienem pojechać na wieś i sprawdzić stan po tych wiatrach. Poprzednie nałamały sporo lasu, szczęśliwie u mnie było bez szkód... Cytuj
PiotrekF Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 7 godzin temu, Krzychu napisał: Też mam taką obawę dlatego bym to zabezpieczył już porządnie niczym paczki pocztowe. Kilka razy streczem w jedną i drugą stronę a potem jeszcze taśmą klejącą po kilka razy. Wcale bym tego nie kładł na ramki a na powałkę - więc już jest zmniejszone ryzyko dostania się do gniazda. A może jeszcze dodatkowo w jakąś poszewkę to wcisnąć żeby ograniczyć uszkodzenie mechaniczne streczu? ? ... w tą "poszewkę" "wciśnij" lepiej słomę ... efekt ten sam a :... 'materiału' (eko) mniej ,... taniej , ... 'paraprzepuszczalny' ...wymienić na 'nowy' zero problemu ... ? Stosowałem ... PF 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Wykonałem pierwszą w tym roku pracę na rzecz pszczół. Wypaliłem i pomalowałem ul. Czeka jeszcze na nowe pokrycie dachy blachą offsetową i będzie gotów do zasiedlenia wiosną. Jest na tyle lekki , że sam go ładuję do samochodu, z kompletem ramek. Edytowane 18 Lutego 2022 przez gajowy 3 Cytuj
gajowy Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 8 godzin temu, Krzychu napisał: A drewno olchowe nadaje się na ramki? Koło moich uli olcha padła Olcha się strasznie paczy i krzywi z czasem. Do tego stopnia, że jak dobrze nie wysezonujesz, to sztachety potrafią obrywać wkręty w płocie. 1 Cytuj
marcino91 Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Przeglądałem jutubowe doniesienia z pszczelarskiego świata i widzę, że pszczoły już na kompletach ramek siedzą a nawet miodu z przebiśniegów przyniosły? tylko te moje jakieś takie niemrawe i w kłębie nadal siedzą... też macie takie leniwe?? 2 Cytuj
Krzychu Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 28 minut temu, marcino91 napisał: Przeglądałem jutubowe doniesienia z pszczelarskiego świata i widzę, że pszczoły już na kompletach ramek siedzą a nawet miodu z przebiśniegów przyniosły? tylko te moje jakieś takie niemrawe i w kłębie nadal siedzą... też macie takie leniwe?? Daj spokój, jak patrzę na YouTubie, że rodziny obsiaduja po 9 uliczek to też jestem rozczarowany bo u mnie po 6 i 7 Cytuj
Krzychu Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Patrząc po szkodach w pasiekach mam obawy co do zabezpieczeń pasami swoich uli.... Cytuj
gajowy Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Godzinę temu, marcino91 napisał: Przeglądałem jutubowe doniesienia z pszczelarskiego świata i widzę, że pszczoły już na kompletach ramek siedzą a nawet miodu z przebiśniegów przyniosły? tylko te moje jakieś takie niemrawe i w kłębie nadal siedzą... też macie takie leniwe? Może trzeba przejść na pszczołę "szron" to i ze śniegu coś przyniesie. Co do tych którym pszczoły w marcu już naniosły miodu (o lutym nie wspomnę) to mam przypuszczenia, że wirują ten cukier co to go przed zimą pszczołom dali. 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi