Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też byłem dzisiaj w pasiece , Z większości rodzin wylatywały już pszczoły , niezbyt intensywnie jak na pierwszy oblot , więc to zapewne nie był jeszcze pierwszy oblot , ale niektóre powałiki już ciepłe . W niedziele przestawiałem  część rodzin na inne miejsce.

Opublikowano

Dobrze , ze nie odwiązałem od legarów po zimie. Wichura nie dała rady naruszyć przynajmniej tam gdzie sprawdziłem.Grzmoty i błyskawice mają podobno zwiastować nadejście wiosny.

Jest nieciekawie , a zapowiadają że to jeszcze potrwa !

Opublikowano

U mnie też pojedyncze pszczoły wczoraj i przedwczoraj kręciły się przy wylotkach. Wszystkie dostały po kawałku ciasta w razie W i czekamy ciepła. Przy okazji wysępilem 80 arów ugoru pod facelię 100 metrów od pasieki za słoik miodu..  Trzeba ostrzyć talerzówkę i plugi:D Czy macie jakieś lepsze rośliny na taki kawałek zamiast faceli? :)

Opublikowano
12 minut temu, Sołtys napisał:

Czy macie jakieś lepsze rośliny na taki kawałek zamiast faceli? :)

Zależy jaka ziemia. U mnie na totalnym piasku facelia i gorczyca rosła tylko w kilku miejscach , gdzie trochę wody podsiąkało. Oczywiście na tym co urosło i zakwitło pszczoły pracowały. O dziwo jak posiałem mieszankę z gryką w tę pustynię, to ze wszystkiego tylko gryka jakoś urosła i nawet próbowała kwitnąć. Fajnie że masz własny sprzęt do uprawy. Ja mam tylko mała glebogryzarkę, dobrą do przydomowego ogródka. na hektar to już trzeba kogoś z traktorem a ciężko znaleźć chętnych do obrabiania cudzego pola. Jak się uda to w tym roku posieję grykę, z wyjątkiem tych paru miejsc, gdzie coś w zeszłym roku podsiąkało. Tam pójdzie mieszanka facelii z gorczycą, tak żeby bezrobocia nie było...

Opublikowano

Nie no ja mam ten plus że mam cały sprzęt i zboża też sieje:D Ale ta działka raczej dobra będzie bo kilka lat nie uprawiana, obok bagienka więc wilgoc powinna być, to może i nektarowanie bedzie:) 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Tadek11 napisał:

Też byłem dzisiaj w pasiece , Z większości rodzin wylatywały już pszczoły , niezbyt intensywnie jak na pierwszy oblot , więc to zapewne nie był jeszcze pierwszy oblot , ale niektóre powałiki już ciepłe . W niedziele przestawiałem  część rodzin na inne miejsce.

A ja jeszcze nie byłem. Chciałem w ten weekend ale ponownie zapowiadają 3-4 stC , do tego wiatr 60km/h. Więc szkoda daszek podnosić i gniazda wychładzać mimo powałki. 

Kladziesz jakieś ocieplenie górne o tej porze na powałkę? 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano
2 godziny temu, Krzychu napisał:

Kladziesz jakieś ocieplenie górne o tej porze na powałkę? 

To znaczy ja mam ocieplenie cały czas w daszkach , jest to styropian gr. 2 cm owinięty czarna folią strecz , taka do pakowania paczek z rolka szer, 50 cm.  Folia zapobiega uszkodzeniom mechanicznym styropianu. Ale pod daszkiem mam 5,5 cm wolnej przestrzeni i w maju wpycham ocieplenie do góry i robię taką poduszkę powietrzną nad powałką  i w szczytowych ściankach daszka mam otwory wentylacyjne na wysokości 2 cm  i jak wepchnę styropian do góry to otwieram otwory wentylacyjne w  daszku i do tego mam jeszcze jeden pajączek w powałce. Po oblocie obniżam położenie styropianu  maksymalnie do dołu i w ten sposób zamykam otwory wentylacyjne w daszku i zamykam jednoczenie pajączek bo styropian leży na pajączku, i to jest całe moje ocieplenie

Opublikowano
3 godziny temu, Tadek11 napisał:

To znaczy ja mam ocieplenie cały czas w daszkach , jest to styropian gr. 2 cm owinięty czarna folią strecz , taka do pakowania paczek z rolka szer, 50 cm.  Folia zapobiega uszkodzeniom mechanicznym styropianu. Ale pod daszkiem mam 5,5 cm wolnej przestrzeni i w maju wpycham ocieplenie do góry i robię taką poduszkę powietrzną nad powałką  i w szczytowych ściankach daszka mam otwory wentylacyjne na wysokości 2 cm  i jak wepchnę styropian do góry to otwieram otwory wentylacyjne w  daszku i do tego mam jeszcze jeden pajączek w powałce. Po oblocie obniżam położenie styropianu  maksymalnie do dołu i w ten sposób zamykam otwory wentylacyjne w daszku i zamykam jednoczenie pajączek bo styropian leży na pajączku, i to jest całe moje ocieplenie

Tak jak Ty w maju to ja mam od maja do teraz. Czyli styropian 1,5 - 2 cm u góry daszka, 5 cm luzu do powałki a po bokach wentylacja. Zostało mi sporo wełny mineralnej 5 cm. Myślę powycinać kwadraty 40 x 40 cm i owinąć ją streczem tj Ty styropian. Położyć bezpośrednio na powałkę teraz. 

Opublikowano
35 minut temu, Krzychu napisał:

Tak jak Ty w maju to ja mam od maja do teraz.

Coś nieuważnie czytasz chyba moje wypowiedzi i nie myślisz ? Gdzie ja napisałem że  tylko w maju ? Czytaj uważniej Krzysiek ?

Wełna mineralna ?  Ja bym się bał używać wełny mineralnej w charakterze poduszki ocieplającej do ula , ponieważ wełna pyli się , i nawet ten strecz może ulec rozerwaniu i drobinki włosków wełny są lekkie i lotne i mogą dostać się do wnętrza ula i do miodu. Jak chcesz to próbuj , ja bym nigdy na to nie poszedł i  nie próbował i bał bym się jeść miód z drobinkami wełny mineralnej . Styropian  jest bardzo tani nie ma co ryzykować ,wełnę  daj komuś do ocieplenia domu.

Opublikowano
29 minut temu, Tadek11 napisał:

Coś nieuważnie czytasz chyba moje wypowiedzi i nie myślisz ? Gdzie ja napisałem że  tylko w maju ? Czytaj uważniej Krzysiek ?

Wełna mineralna ?  Ja bym się bał używać wełny mineralnej w charakterze poduszki ocieplającej do ula , ponieważ wełna pyli się , i nawet ten strecz może ulec rozerwaniu i drobinki włosków wełny są lekkie i lotne i mogą dostać się do wnętrza ula i do miodu. Jak chcesz to próbuj , ja bym nigdy na to nie poszedł i  nie próbował i bał bym się jeść miód z drobinkami wełny mineralnej . Styropian  jest bardzo tani nie ma co ryzykować ,wełnę  daj komuś do ocieplenia domu.

Myślałem, że jak w maju wpychasz ocieplenie do góry daszka zostawiając przerwę 5,5 cm to do maja to ocieplenie leży bezpośrednio na ramkach skoro jest ruchome :D

Opublikowano (edytowane)

Ja u siebie drugą zimę jako górne ocieplenie stosuję kilka warstw szarej tektury falistej. Jeśli widzę, że nabrała w jakimś ulu wilgoci to wywalam na kompost (dżdżownice lubią celulozę podobno) i kładę nowe. Zastanawiałem się też nad "poduszkami" z przepuszczalnego materiału, wypełnionymi takimi styropianowymi "chrupkami" co to się w paczkach kruche przedmioty zabezpiecza. Było by tanio, przepuszczalnie dla powietrza, ciepło  no i wilgoci chyba nie powinno trzymać.

Edytowane przez gajowy
Opublikowano

A u mnie "trochę" powiało ..... wiele domów jest bez dachów, przygniecione samochody.... no i dopadło jedną z moich pasiek - drzewo o średnicy ok 30 cm ukręcone na wysokości 2-2,5 metra

7dacfbc9d2ae.jpg

5ba1f146a638.jpg

77a55becbed4.jpg

Wywrócone 2 ule - jeden z rodziną - na szczęście powałka nie odpadła i nie zalało rodziny, jeden daszek uszkodzony, no i poruszenie w ulach.

Taki to początek sezonu...

• Smutny 2
Opublikowano

Jak na okoliczności pogodowe , to powiem , że dobrze się wszystko skończyło .
Jeden  uszkodzony daszek można przeboleć .
Widziałem , że inni w tym samym czasie nie mieli tyle szczęścia .
U mnie kiedyś jedna wichura położyła wszystkie ule wywiezione na lipę .
Miodu wtedy nie było . Dwie rodziny stracone . A połamane elementy uli styropianowych i poliuretanowych oszacowałem (wtedy) na około 4 tys. zł.

A tak pół żartem a pół serio , to wpadło Ci do pasieki trochę materiału na ramki ;)
Ładna sosenka .

Opublikowano
45 minut temu, Robi_Robson napisał:

A tak pół żartem a pół serio , to wpadło Ci do pasieki trochę materiału na ramki ;)
Ładna sosenka .

A drewno olchowe nadaje się na ramki? Koło moich uli olcha padła

Opublikowano
13 godzin temu, Tadek11 napisał:

Wełna mineralna ?  Ja bym się bał używać wełny mineralnej w charakterze poduszki ocieplającej do ula , ponieważ wełna pyli się , i nawet ten strecz może ulec rozerwaniu i drobinki włosków wełny są lekkie i lotne i mogą dostać się do wnętrza ula i do miodu.

Też mam taką obawę dlatego bym to zabezpieczył już porządnie niczym paczki pocztowe. Kilka razy streczem w jedną i drugą stronę a potem jeszcze taśmą klejącą po kilka razy. Wcale bym tego nie kładł na ramki a na powałkę - więc już jest zmniejszone ryzyko dostania się do gniazda. A może jeszcze dodatkowo w jakąś poszewkę to wcisnąć żeby ograniczyć uszkodzenie mechaniczne streczu? 

Opublikowano
52 minuty temu, Robi_Robson napisał:

Widziałem , że inni w tym samym czasie nie mieli tyle szczęścia .

Dokładnie. Znowu komuś poprzewracało większość uli w pasiece. Można powiedzieć, że gdyby nie en jeden przewrócony ul u mnie to bym nie zabezpieczył ich pasami a to mogłoby skutkować na następny raz przewróceniem wszystkich. 

Opublikowano
56 minut temu, Robi_Robson napisał:

Ładna sosenka .

Nie no kicha ta sosna ...sam sęk ?

Opublikowano

Chyba powinienem pojechać na wieś i sprawdzić stan po tych wiatrach. Poprzednie nałamały sporo lasu, szczęśliwie u mnie było bez szkód...

Opublikowano
7 godzin temu, Krzychu napisał:

Też mam taką obawę dlatego bym to zabezpieczył już porządnie niczym paczki pocztowe. Kilka razy streczem w jedną i drugą stronę a potem jeszcze taśmą klejącą po kilka razy. Wcale bym tego nie kładł na ramki a na powałkę - więc już jest zmniejszone ryzyko dostania się do gniazda. A może jeszcze dodatkowo w jakąś poszewkę to wcisnąć żeby ograniczyć uszkodzenie mechaniczne streczu? 

?

... w tą "poszewkę" "wciśnij" lepiej słomę ... efekt ten sam a :... 'materiału' (eko) mniej ,... taniej , ... 'paraprzepuszczalny' ...wymienić na 'nowy' zero problemu ... 

?

Stosowałem ... 

PF

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Wykonałem pierwszą w tym roku pracę na rzecz pszczół. Wypaliłem i pomalowałem ul. Czeka jeszcze na nowe pokrycie dachy blachą offsetową i będzie gotów do zasiedlenia wiosną. Jest na tyle lekki , że sam go ładuję do samochodu, z kompletem ramek.

845361975_ul1.jpg.abc08bed3f1b5fb2a23dcc2a41715805.jpg

Edytowane przez gajowy
  • Lubię 3
Opublikowano
8 godzin temu, Krzychu napisał:

A drewno olchowe nadaje się na ramki? Koło moich uli olcha padła

Olcha się strasznie paczy i krzywi z czasem. Do tego stopnia, że jak dobrze nie wysezonujesz, to sztachety potrafią obrywać wkręty w płocie.

• Lubię 1
Opublikowano

Przeglądałem jutubowe doniesienia z pszczelarskiego świata i widzę, że pszczoły już na kompletach ramek siedzą a nawet miodu z przebiśniegów przyniosły? tylko te moje jakieś takie niemrawe i w kłębie nadal siedzą... też macie takie leniwe??

• Haha 2
Opublikowano
28 minut temu, marcino91 napisał:

Przeglądałem jutubowe doniesienia z pszczelarskiego świata i widzę, że pszczoły już na kompletach ramek siedzą a nawet miodu z przebiśniegów przyniosły? tylko te moje jakieś takie niemrawe i w kłębie nadal siedzą... też macie takie leniwe??

Daj spokój, jak patrzę na YouTubie, że rodziny obsiaduja po 9 uliczek to też jestem rozczarowany bo u mnie po 6 i 7

Opublikowano
Godzinę temu, marcino91 napisał:

Przeglądałem jutubowe doniesienia z pszczelarskiego świata i widzę, że pszczoły już na kompletach ramek siedzą a nawet miodu z przebiśniegów przyniosły? tylko te moje jakieś takie niemrawe i w kłębie nadal siedzą... też macie takie leniwe?

Może trzeba przejść na pszczołę "szron" to i ze śniegu coś przyniesie. Co do tych którym  pszczoły w marcu już naniosły miodu (o lutym nie wspomnę) to mam przypuszczenia, że wirują ten cukier co to go przed zimą pszczołom dali.

• Lubię 1
  • Haha 1