Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, daro napisał(a):

Ale o czym Ty piszesz ? Bo nie  rozumiem . Twoja ziemia Twoja sprawa . Wypisujesz bzdury . Jak rosną drzewa na gruncie rolnym to płacisz podatek  jak za rolną , jak na działce budowlanej to jak za budowlaną . Jak chcesz wyciąć drzewo nie w lesie informujesz gminę , jak w lesie musisz otrzymać zezwolenie . ????? Jak co pisz o co Ci chodzi .

piszę do ciebie ostatni raz właśnie w tym problem że od stycznia wszystkie krzaki będą lasami

dotarło jak nie to nie umiem ci tego wytłumaczyć nawet w gminie doradzają zęby wycinać szczególnie z przyszłych dróg w planie zagospodarowania przestrzennego 

Opublikowano
Godzinę temu, mirek. napisał(a):

piszę do ciebie ostatni raz właśnie w tym problem że od stycznia wszystkie krzaki będą lasami

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Opublikowano
5 godzin temu, michal79 napisał(a):

Pierwszym sekretarzom, co to centralnie planowali, jaki surowiec można komu sprzedać

mówimy

Nie!

Popieram !!!!!!  Który sekretarz zawalił , to śledztwo wykaże niedługo. Słuchy chodzą że to pierwszy sekretarz Zbigniew Z. 🤑 nadzorował Polskie Lasy i jego ludzie z Solidarnej Polski (raczej  Rosji) 

• Haha 2
Opublikowano
20 godzin temu, Peter001 napisał(a):

Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to, że problem został dostrzeżony na poziomie unijnym. Szansa na to, że coś się zmieni na rodzimym podwórku z inicjatywy  rządzących (którychkolwiek dla jasności) - jest żadna.

Natomiast na tamtym polu - widzę jakieś światełko w tunelu.

Na koniec wypada częściowo zwrócić honor PZP.

Oczywiście że tak może być ! Które grabie grabią od siebie 😉 Każda władza korumpuje a władza absolutna korumpuje absolutnie , taka jest natura każdej władzy i dlatego my z naszej pozycji powinniśmy śmiało pisać co nas boli , a nie jak w Rosji , gdzie zamordyzm posunął się do takich rozmiarów że zostały wyplenione wszystkie próby okazywania niezadowolenia przez społeczeństwo. , i ludzie boja się po prostu.

A PZP cos tam robią , ale nie maja ani takiej władzy , ani pieniędzy , ani struktur kadrowych i stanowią tylko grupę opiniującą z którą nikt z władzy się nie liczy a już najmniej wielkie sieci handlowe. 

Opublikowano
W dniu 9.09.2023 o 07:37, Tadek11 napisał(a):

A ja jako maszynista widzę debili na torach . Najlepiej się zabiera najsłabszym , cel święty pomoc dla Ukrainy .

A PZP cos tam robią , ale nie maja ani takiej władzy , ani pieniędzy , ani struktur kadrowych i stanowią tylko grupę opiniującą z którą nikt z władzy się nie liczy

Tak akurat . Jeszcze brakowało aby władza była w takich rękach

Opublikowano
17 minut temu, daro napisał(a):

A ja jako maszynista widzę debili na torach . Najlepiej się zabiera najsłabszym , cel święty pomoc dla Ukrainy .

To nie mój cytat Darek , ja tego nie napisałem sprawdź sobie  😁 Cytujesz Piotra ( Peter 001)  nie moją wypowiedź . 

Ja nie widzę żadnego światełka  w tunelu . 🥺

Opublikowano
10 minut temu, Nacek napisał(a):

Co do światełka w tunelu, czasami jest to nadjeżdżający pociąg z przeciwka

Tak i napisałem - a ja maszynista widzę debili na torach 🤣

Opublikowano
W dniu 10.09.2023 o 13:22, daro napisał(a):

Tak akurat . Jeszcze brakowało aby władza była w takich rękach

Coś Ci się pokiełbasiło 🥺 PZP nie startuje w wyborach do  władz. 😁

Opublikowano
6 minut temu, Tadek11 napisał(a):

PZP nie startuje w wyborach do  władz

No Sabat był we władzach ...

nikt z władzy się nie liczy a już najmniej wielkie sieci handlowe.

Sieci to nie władze,  choć może , cena kiełbasy wpływa na wybory . One się z nikim nie liczą oprócz kasy. Były i tam polskie miody.

Opublikowano
8 minut temu, daro napisał(a):

No Sabat był we władzach ...

I co myślisz że szeregowy członek ma władzę ? Jest "członkiem"  dosłownie 😁

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

I co myślisz że szeregowy członek ma władzę ? Jest "członkiem"  dosłownie

O ! Czyli Tusk abo Jarek ? To tak na szczęście nie działa . Tak nawet w kacapi nie działa . To tylko Car miał władze a obecnie można mieć wpływy . Członek pozostaje członkiem tylko gra rolę jego wielkość jak i wielkiego organizmu jest członkiem . Swoją drogą dygresja spytali Francuza , Wocha i Gruzina co wisi pod klamrą paska . Francuz odpowiedział że można to nazwać szminką dla Dam, Włoch że kobiecym fletem . Gruzin odparł że pod klamrą paska wisi kindżał a to co u tych dwóch wisi to  u niego zawsze stoi .

Opublikowano

Zboczyliśmy trochę z tematu opłacalności pszczelarstwa  , bo co tu dużo gadać , miód niedługo nie będzie się opłacało produkować w celach zarobkowych i pozostaną na forum pewnie sami amatorzy , hobbyści pszczelarstwa i motywem pozostania na forum będą inne sprawy  i tematy hobbystyczne inne , skoro biznes nie będzie głównym celem.

Opublikowano
W dniu 12.09.2023 o 09:15, daro napisał(a):

tylko Car miał władze

Ale kiedy społeczeństwo miało już dość takiej władzy, to nawet Car  dał głowę .
Z całą (prawie) rodziną ...

Opublikowano
12 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Ale kiedy społeczeństwo miało już dość takiej władzy, to nawet Car  dał głowę

Przekręcasz historię . Społeczeństwo Cara detronizowało a zamordowali kacapy,   nazywający się od czapy , bolszewikami . W bestialski w dodatku sposób jak to czynią kacapy .

• Lubię 1
  • Dziękuję 2
Opublikowano
14 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Ale kiedy społeczeństwo miało już dość takiej władzy, to nawet Car  dał głowę .
Z całą (prawie) rodziną ...

To bolszewicy oczywiście , nie żadne społeczeństwo Robert , z Leninem na czele wysłanym z Niemiec pociągiem zaplombowanym z trzydziestoma komunistami i z pieniędzmi do Rosji ,  operację sfinansowały  służby Niemieckie w celu destabilizacji stanu w Rosji  i im się udało , a Niemcy pozbyli się paru komunistów ze swojego kraju ,  czyli podwójna  korzyść była . 😃 A zamordowała carską rodzinę  zbrojna grupa bolszewików Czeka - ówczesna policja i służba bezpieczeństwa w jednym w piwnicy 

https://historia.dorzeczy.pl/pierwsza-wojna-swiatowa/222745/rewolucja-pazdziernikowa-lenin-i-bolszewicy-obalili-imperium.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Słowo "społeczeństwo" ma kilka wymiarów .
Osobiście się o tym przekonałem . . .
Wiosną ubiegłego roku dostałem zgodę od burmistrza ,
żeby ogrodzić działkę (przy lesie) dzierżawioną od U.M. i G.
i jednocześnie dostałem zgodę na utrzymywanie na tej działce pszczół.
Przedłużono mi  na kolejne 3 lata dzierżawę przedmiotowej działki .
Poniosłem tam spore koszty, bo to było dzikie kilkudziesięcioletnie wysypisko śmieci na terenie starej żwirowni .
Wynająłem sprzęt ciężki , zniwelowałem teren .
Usypałem od strony drogi wał ziemny dla ochrony grzybiarzy przed zbyt nisko wylatującymi z uli pszczołami
Wyciąłem zbędne zakrzaczenia , kosiłem trawę . Zrobiło się pięknie .
I ...
Jesienią otrzymałem wypowiedzenie z datą zabrania pszczół i zwinięcia ogrodzenia do 31XII .
Okazało się, że oczekiwania "społeczeństwa" są takie , że potrzebuje ono strzelnicy .
I właśnie ta działka bardzo "społeczeństwu" odpowiada .
Więc nawet garstka ludzi (w moim przypadku myśliwych) staje się na potrzeby chwili SPOŁECZEŃSTWEM .

O ironio rok później podczas dożynek gminnych dostałem od burmistrza podziękowanie
za "całoroczną,pełną poświęcenia i znoju pracę służącą dobru nas wszystkich".
Czyli za ...
Wynika , że za moją pracę na rzecz rzeczonego społeczeństwa.
DSC_0000388.jpg

• Smutny 4
Opublikowano
11 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Słowo "społeczeństwo" ma kilka wymiarów .
Osobiście się o tym przekonałem . . .

Stare przysłowie Polskie mówi " Laska Pańska na pstrym koniu jeździ " Ale to nie bezosobowe społeczeństwo zawiniło  w Twoim przypadku , tylko konkretne osoby z imienia i Nazwiska i słowo "Społeczeństwo " zostało użyte jako wymówka , żebyś się nie pultał i nie obrażał na kogoś personalnie. Stały chwyt retoryczny dla zamydlenia oczu Robert. A kilku jak piszesz  myśliwych miało wpływ pewnie na to . 

• Smutny 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Tadek11 napisał(a):

A kilku jak piszesz  myśliwych miało wpływ pewnie na to . 

Jak był śmietnik to nie było zainteresowanych , a na gotowca to zaraz się chętni znaleźli. Myśliwi to silne lobby i są wszędzie.  Jak wszy.  Jakoś ich nie lubię i nie rozumiem jaka może być frajda z zabijania pięknych zwierząt , bo wbrew ich fantazyjnym opowieściom do tego się to sprowadza. Jakby nie mogli się wódki napić bez strzelania i zabijania.

Tu nawet nie idzie o łaskę , trzeba uważnie podpisywać umowy zanim się zainwestuje , albo zwrot poniesionych kosztów , albo zabezpieczenie terminu dzierżawy odszkodowaniem.  Nie zostawiać tego do decyzji burmistrza czy jego pazernych urzędasów . W tym przypadku łatwo można było przewidzieć wzrost atrakcyjności działeczki. Powinni Roberta zatrudnić w gminie do przeglądu mienia gminnego :) bo ma chłop oko do biznesu  :) Szkoda ,że cudzego w tym przypadku ....

Edytowane przez manio
  • Lubię 3
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, manio napisał(a):

Tu nawet nie idzie o łaskę

Myślę że może trzeba by się poradzić jakiegoś prawnika  i zajrzeć do umowy najmu  , bo zainwestowane pieniądze pewnie nie są małe i jak to się ma do wypowiedzenia umowy przed czasem trzech lat ?   

Opublikowano

Było w umowie , że wszelkie koszty poniesione ponoszę na własne ryzyko bez prawa do odszkodowania.
Był zachowany miesięczny okres wypowiedzenia .
Zgodnie z umową wszystko było ok.
Mają dobrego prawnika na etacie .
Do głowy mi nie przyszło , że ktoś wypowie umowę przed czasem .
No ale . Nie o tym temat .
Choć z drugiej strony ... Poniesione koszty miały wpływ na opłacalność produkcji miodu ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie ma sensu kopać się z koniem, bo nie na szansy wygranej. Ustalanie warunków umowy z pozycji siły to gangsterka w majestacie prawa.  Nie mam pańskiego płaszcza i co mi Pan zrobisz. Taka była Twoja umowa

Rosjanie od czasów carskich takich oszukańczych dygnitarzy nazywają wor po zakonie  - złodziej w majestacie prawa. Ale skoro są tacy ministrowie to czego wymagać na niższych szczeblach władzy. 

Edytowane przez manio
  • Lubię 1
Opublikowano
12 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Było w umowie

No to po zawodach.  🤒 I jeszcze ogrodzenie do rozbiórki i co z nim zrobić , też wyrzucone pieniądze .

Opublikowano
W dniu 26.09.2023 o 08:44, Robi_Robson napisał(a):

Było w umowie , że wszelkie koszty poniesione ponoszę na własne ryzyko bez prawa do odszkodowania.
Był zachowany miesięczny okres wypowiedzenia .
Zgodnie z umową wszystko było ok.
Mają dobrego prawnika na etacie .
Do głowy mi nie przyszło , że ktoś wypowie umowę przed czasem .
No ale . Nie o tym temat .
Choć z drugiej strony ... Poniesione koszty miały wpływ na opłacalność produkcji miodu ;)

Umowa umową a ja bym się odwołał uzasadniając , że czuję się oszukany , że poczyniłem prace mające na celu zlikwidowanie wysypiska śmieci , i po wykonaniu tych prac rozwiązano umowę. Zagroził bym zgłoszeniem sprawy do telewizji TVN i wtedy ciekawe czy nadal by chcieli rozwiązać umowę.