Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Tam nie mai nigdzie nie dodawane są antyzbrylacze do cukru .Do soli tak .Specjalne znaczenie - czyli paszowy dla pszczół .

Opublikowano
11 minut temu, daro napisał(a):

Tam nie mai nigdzie nie dodawane są antyzbrylacze do cukru .Do soli tak .Specjalne znaczenie - czyli paszowy dla pszczół .

Daro, dobrze dopytać, bo nie zawsze wszystko znajdzie człowiek na google.

Jesteś pewny, że cukier nie zawiera antyzbrylaczy?

Pytam, bo to ważny temat dotyczący karmienia pszczół cukrem. A taka wiadomość jest powielana przez wielu pszczelarzy.

Opublikowano
Godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

taka wiadomość jest powielana przez wielu pszczelarzy.

Podobnie że cukier jest wybielany solą . Pracowałem w mieście gdzie była największa polska cukrownia i 2 w europie .

Opublikowano
1 godzinę temu, daro napisał(a):

Podobnie że cukier jest wybielany solą . Pracowałem w mieście gdzie była największa polska cukrownia i 2 w europie .

Czyli antyzbrylacze w cukrze to ściema?

Opublikowano

Ciekawe skąd się wzieło takie przekonanie, że cukier zawiera antyzbrylacze.

Widziałem w tym temacie, ze ktoś o tym pisał.

Czyżby też powielał sterotypy?

Opublikowano
Godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Ciekawe skąd się wzieło takie przekonanie,

Z głupoty . Sól tak bo używana  w solniczkach . Ta nie jodowana niczego nie posiada . Byłem w Kłodawie na wyciecze i widziałem jak i co . Była afera z solą drogową jakby to jakaś inna sól była a to z jednego pokładu tylko szara . Klientowi zaraz głupie pomysły kluły by się we łbie . Jak robią tom hę fę  z morskiej wody Adriatyku to nikomu nie przeszkadza że na powietrzu i mewa tam na.. .

• Zdezorientowany 1
Opublikowano

Daro, sami kupujemy tlyko sól kłodawską, ponieważ zawiera oprócz soli (chlorek sodu) wiele innych śladowych perwiastów, które nasz organizm potrzebuje.

Kopalnia Soli Kłodawskiej wyjaśnia, że do 1,1 kg wzwyż nie muszą jodować soli, a mniejsze paczki są zobowiązani stosować jodowanie, ale nie takie jak dawniej gdy stosowano jodek. Teraz jak już stosują do produktów spożywczych, to jest to jodan.  Prześledziłem ten temat, ponieważ jod w pieczywie zatąpiono borem, który nie jest tak zdowotny jak jod.

Sam osobiście i moja rodzima stosujemy płyn lugola 5% od dwóch lat w dawkach, które są zabronione w Polsce, ale to inny temat.

Co do cukru, to trudno znaleźć dogłębne informacje. Ale teraz po Twojej odpowiedzi jestem raczej skłonny przyjąć, że nie ma w cukrze antyzbrylaczy (E536), bo powinno to byc na opakowaniu.

Jest taki wymóg. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 18:00, Zbyszek Mazur napisał(a):

Sam osobiście i moja rodzima stosujemy płyn lugola 5% od dwóch lat w dawkach, które są zabronione w Polsce, ale to inny temat.

Spodziewasz się ataku nuklearnego?

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 22.02.2025 o 09:48, gajowy napisał(a):

Dobre 😀.  Polecam wszystkim obejrzeć ten film:

Opublikowano
W dniu 22.02.2025 o 09:48, gajowy napisał(a):

Oby nie doszło do takiego scenariusza . Sami widzicie , że mogą być różne scenariusze geopolityczne i nic nie może być pewne. 

Ale kto by się spodziewał , że poprzedni rząd  potraktował cukier jako używkę i teraz proszę podpadli pszczelarze a miało być im lepiej   , teraz  cena cukru nawet po 1,75zł/kg i za Jarka było lepiej ? 😄Jak miodu teraz nie można sprzedać bo opanowali rynki kombinatorzy serwujący niby miód  , różne mieszalnie miodu  wykorzystujące Chiński miód i wcale nie prawda że ten Chiński syrop udający miód docierał do Polski  przez Ukrainę  , doprowadzając   do upadku Polskiego pszczelarstwa .

Chiny mają różne źródła dotarcia do rynku Polskiego , bo w Ukrainie wojna i jest to przez Ukrainę możliwe , a u nas syropu Chińskiego nie brakuje  ,  sami widzimy  co się teraz dzieje na rynku miodu. 😐 Czy jest lepiej ?

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 21.02.2025 o 21:14, piotrpodhale napisał(a):

Gdyby ktoś był chętny to dzisiaj i jutro w biedronce jest promocja na cukier, cena to 1.75zł bez ograniczeń. 

Cholera, znowu przespałem

Opublikowano
58 minut temu, Krzychu napisał(a):

Cholera, znowu przespałem

Trzeba częściej zaglądać na forum ;)

Opublikowano
26 minut temu, Krzychu napisał(a):

Myślicie, że jeszcze będzie "okazja"? 

Na pewno. Niejedna.

Opublikowano
37 minut temu, michal79 napisał(a):

Na pewno. Niejedna.

Oby tak było. 

W każdym razie muszę zmienić sposób mieszania. Frania jest zbyt czasochłonna. W tym roku mauzer 400 litrów na przyczepkę + mieszadło budowlane spróbuję.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem co będzie ale słyszałem plotkę że to nie koniec promocji na cukier. W magazynach podobno jest go do oporu. Zobaczymy? Z drugiej strony nasuwa się pytanie jak to się stało skoro jeszcze niedawno były ceny jakie były? 

• Lubię 1
Opublikowano
4 godziny temu, piotrpodhale napisał(a):

słyszałem plotkę że to nie koniec promocji na cukier.

Tak, magazyny są pełne, ale nie mogą tego uwolnić na rynek od razu, bo zyski niestety tez są ważne. A może najważniejsze :D

Opublikowano
W dniu 11.03.2025 o 16:34, Zbyszek Mazur napisał(a):

Tak, magazyny są pełne, ale nie mogą tego uwolnić na rynek od razu, bo zyski niestety tez są ważne. A może najważniejsze :D

Ceny cukru są też regulowane na giełdzie i jak dzisiaj 1 USD jest po 3,84 zl  to i cukier tanieje. 

A za Kaczora  po  ile był cukier i dolar ?