Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Lubelszczyźnie znowu zimnawo i deszczowo. Ciekawe czy to powiększy moje rekordowe straty. 

Z 23 bezchemicznych latało z pyłkiem przedwczoraj 8, czyli 35%.

Piszę z uczciwości, że osoby decydujące się na próby selekcji dobrych pszczół, powinny szukać podobnie myślących sąsiadów.

Jak na złość ostatnie 3 miesiące mam nieco ciężki kryzys zdrowotny. Moja aktywność na forum będzie ograniczona.

Trzymajcie się dzielnie. Darz miód.

• Lubię 1
Opublikowano
2 godziny temu, michal79 napisał(a):

Piszę z uczciwości, że osoby decydujące się na próby selekcji dobrych pszczół, powinny szukać podobnie myślących sąsiadów.

Bardzo ważna uwaga. Po pierwsze nie szkodzić innym swoimi "dobrymi"  działaniami. 

Zdrówka Michał!

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, michal79 napisał(a):

Na Lubelszczyźnie znowu zimnawo i deszczowo. Ciekawe czy to powiększy moje rekordowe straty. 

Z 23 bezchemicznych latało z pyłkiem przedwczoraj 8, czyli 35%.

Jak na złość ostatnie 3 miesiące mam nieco ciężki kryzys zdrowotny. Moja aktywność na forum będzie ograniczona.

Mój daleki kuzyn, który zabrał mojego dziadka ile Warszawskie Poszerzane do remontu i udowodnił, że ma rękę do tego - do pszczół ręki za to nie ma. Z 11 rodzin padło mi 10, więc została mu 1 rodzina którą znalazł w tamtym roku jako rójkę w lesie (uciekinierzy, matka z opalitkiem). Mówił, że warrozy nie miał bo sprawdzał na kartce. Ale jak mi powiedział, że dymił apiwarolem 2 razy w tym raz dawał po 2 tabletki to już byłem pewny, że przez warroze. Bo wg niego przez to, że zbyt bardzo ocieplił i się zaparzyły mu pszczoły:) 

Tak się właśnie zastanawiałem gdzie podział się nasz najbardziej aktywny uczestnik forum, pasiekę zawsze da się odbudowac, zdrowia Michał!

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, michal79 napisał(a):

👍 Trzymaj się Michał  , idzie wiosna  , więc na pewno i aura będzie sprzyjać do rekonwalescencji 🙂

• Lubię 1
Opublikowano

Ja wczoraj ze wsi pszczoły przytargałem pod Warszawę. Tu mam lepsze pożytki wiosenne i rodziny nie stoją w rozwoju. Miejsca gdzie zimowy pokarm został wyjedzony praktycznie są załadowane żółtym pyłkiem prawie w każdej rodzinie. Ponadto miałem jeden bezmatek i jedną  matkę czerwiącą trutowo. Zostały połączone z innymi. Teraz mam 12 rodzin ale bez żadnych zdechlaków. Powinny wszystkie dojść do siły na rzepak. 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzychu napisał(a):

Bo wg niego przez to, że zbyt bardzo ocieplił i się zaparzyły mu pszczoły:) 

U mnie w tym roku trzy rodziny które dostały ocieplenie od góry  przezimowały najgorzej. Reszta przykryta cienką sklejką , z dziurą na podkarmiaczkę- minimalny osyp. Ale dopatruję się tu nie tyle "zaparzenia" lub nie , co po prostu przerwy w czerwieniu u rodzin co szybciej miały chłodno. A więc  brak rozwoju warrozy zimą oraz brak niepotrzebnego wydatku energii na czerw jesienno-zimowy który do wiosny i tak by pewnie był na dennicy.

Opublikowano
20 godzin temu, michal79 napisał(a):

Trzymajcie się dzielnie. Darz miód

Powrotu do zdrowia 

• Lubię 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj miałem kontrolę Powiatowego Lek. Wet w sprawie RHD i sprawdzał:

- oznaczyć obiekt, w którym prowadzona jest działalność tabliczką z nazwą pasieki i nr RHD

- prowadzić rejestr produkcyjno – sprzedażowy 

- posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno epidemiologicznych

- posiadać ocenę jakości wody używanej przy produkcji/rozlewie

- posiadać rejestr mycia i dezynfekcji urządzeń do produkcji/rozlewu miodu

- posiadać wykaz środków myjąco dezynfekujących wraz z kartami charakterystyki

- posiadać karty leczenia pszczół

- posiadać deklaracje zgodności na urządzenia, opakowania

- opcjonalnie posiadać badania miodu na skład itp.

-  etykiety produktu zgodną z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)

Na szczęście większość miałem przygotowane, a Lek. Pow. był wyrozumiały i kontrola zakończyła się pozytywnie, czyli opłatą za kontrole ok. 40 pln

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, Marco napisał(a):

Wczoraj miałem kontrolę Powiatowego Lek. Wet w sprawie RHD i sprawdzał:

To na Sprzedaż Bezpośrednią miał byś chyba mniej regulacji niż na RHD  ? Znak zapytania ?