Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Witam, mam zamiar kupić wirówkę elektryczną z firmy Łysoń , zastanawiam się tylko czy ma być 3 czy 4 plastrowa podobno 3-plastrowa jest mało stabilna i rzuca nia przy wirowaniu,  a jaka jest Wasza opinia ?

Pozdrawiam

• Like 1
Posted

W wirówce 3-plastrowej zawsze musisz mieć 3 plastry do wirowania.

Natomiast w 4-plastrowej możesz odwirować czasami tylko 2 plastry.

Posted

Ja mam 4 plastrową ale ręczną i nigdy bym nie chciał 3 plastrowej.Kosz uniwersalny i mogę w niej wirować 10 ramek 1/2wlkp heh.

Posted

Ja mam 4 plastrową ale ręczną i nigdy bym nie chciał 3 plastrowej.Kosz uniwersalny i mogę w niej wirować 10 ramek 1/2wlkp heh.

Mam ręczną 3 plastrową ale to już jest poważny zabytek i czasto odmawia współpracy

Posted

Zawsze większe jest lepsze. Tak jak koledzy pisali wyżej możesz wirować tylko dwa , na pewno będzie stabilniejsza i wymagała mniej czasu pracy co pozwoli szybciej odwirować miód i szybciej otworzyć piwko . A wymiary będą zbliżone.

Co do więszke zawsze lepsze .. nie działa w przypadku długów :)

Posted

Dzięki za opinie ,dziś zaklepalem 4-plastrową

Tak jak koledzy pisali wyżej możesz wirować tylko dwa , na pewno będzie stabilniejsza i wymagała mniej czasu pracy co pozwoli szybciej odwirować miód i szybciej otworzyć piwko .

....żonaty jestem więc z piwkiem różnie bywa

Posted

Dzięki za opinie ,dziś zaklepalem 4-plastrową

Tak jak koledzy pisali wyżej możesz wirować tylko dwa , na pewno będzie stabilniejsza i wymagała mniej czasu pracy co pozwoli szybciej odwirować miód i szybciej otworzyć piwko .

....żonaty jestem więc z piwkiem różnie bywa

No to musisz nauczyć żonkę picia piwa , albo czy musisz za każdym razem ją pytać jak chcesz się napić ??

Co do miodarki to słusznie zrobiłeś z 4 ramkową.

• 4 weeks later...
Posted

Witam.

Dołączam sie do tematu z zapytaniem.

Na co zwracać uwage przy zakuie miodarki?

Chce kupic 4 plastrowa z napedem elektrycznym I obrotowymi koszami na ramki.

O co musze pytac przed zakupem zeby potem nie narzekaac?

Pozdrawiam

Posted

Może nie odpowiem Tobie  Lysy85 wprost, ale tak to sobie zaplanowałem. Miałem kilkanaście uli i pasiekę oddaloną o 25 km, kupiłem 4 plastrową, ręczną (ale z grubszej blachy) - bo na pasiece nie ma prądu, da radę zapakować miodarkę na miodobranie w osobowe auto,  jest tańsza.

Teraz mam pasiekę przy domu i nieco większą, kupię elektryczną, ale jeszcze nie w tym roku.

Podsumowując: na moje potrzeby elektryczna na 4 plastry - za mała szkoda mi pieniędzy, jak elektryczna, to niech będzie większa, dostosowana do wielkości pasieki.

Łysy,jak wybierzesz, to daj znać którą.

Posted

Miodarka diagonalna 4-plastrowa - ręczna czy ręczno-elektryczna?

Planuję dociągnąć pasiekę do 100 pni w ciągu 3-4 lat, może od razu zaszaleć i kupić radialną 800 lub 900???

Posted

Kolego  , po pierwsze : jaka by nie była to elektryczno- ręczna lub elektryczna , żadna ręczna . Mała oszczędność finansowa , a duże utrudnienie i  póżniej  żal że dokonałem złego wyboru.( nie dotyczy 3 plastrowej , o tej nie mówimy , i nie bierz jej pod uwagę )    Jeżeli masz takie plany i je zamierzasz  zrealizować to średnica min 800. ( przy radialnej  minimum, )   900 na pewno lepsza i którąś z tych bym kupił.Wszystko zależy od kasy, taka też jest prawda ! Choć czasem lepiej dołożyć na początku jak to możliwe i mieć coś sensownego na dlużej  niż wracać do tematu zakupu za 4 lata i znowu wydatek .

• Like 1
Posted

Miodarka ma być do końca planów czyli max. Lepiej się zapożyczyć niż później kombinacje lub 100 uli kręcić 4 plastrową.

Posted

Wasze wypowiedzi potwierdzają moje przemyślenia - różnica między 800 a 900 to tylko 100 PLN, więc nie ma dylematu. Jak ją wezmę w dofinansowaniu to w sumie zapłacę jakieś 2500.

Guest Imker
Posted

Mazi bierz radialną 900 a nie jakieś zabawki, tylko co Ci się drzwiami albo oknem zmieści żeby później jaj nie było ;)

Posted

podobno wchodzi przez drzwi 80 tylko trzeba nogi odkręcać ewentualnie wystający napę i wchodzi wszystko, porada Luzaka123, testował na sobie 

Posted

Pracownię z prawdziwego zdarzenia dopiero mam w planach, więc drzwi dostosuję do miodarki a nie odwrotnie :-)

Posted

Ja mam wszędzie 80 światła mogłem założyć 90 no ale cóż, w sumie to żałuję że w tamtym roku przed tynkami nie wziołem bosha i nie wyciąłem po kawałku pustaka z dwóch stron, mogłem to zrobić i założyć drzwi 100 no ale cóż jak się kiedyś dorobię takiego kombajnu jak wirówka fi 900 to ją raz rozkręcę i wepchne jak luzak123 to nie jest mebel który się na okrągło przenosi  ;)

• 4 months later...
Posted

Wyedytowałem tytuł na miodarka może się zakładający nie obrazi . ?

Mam zamiar kupić i ze spostrzeżeń . Miodarka Łysoń - posiada otwory w nogach do mocowania no otwór spustowy 5 mm nad dnem . Czym wybrać miód z miodarki umocowanej na stałe  ?

Co do reszty to sprzęt dobry .

Posted

Zostawiasz na przyszły sezon na dobry początek :) 

To są ,, Kwiatki "naszych producentów , którymi oni  nie zawracają sobie głowy , a byłoby wiele

Posted

Ja mam miodarkę na 4 ramki, jak pisze daro. Przepracowała 3 sezony +- 75 rodzin i ok.

Nie kupować miodarki ze sterownikami na pokrywie plastykowej utrudniony dostęp i inne tam.

...........................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Posted

Kwiatki... Nawet nie raczą się wytłumaczyć. Jak ja bym tak traktował klienta to z torbami bym poszedł. To nie są kaprysy pszczelarzy. Nie że się nie da bo rzemieślnik potrafi i nie miesza to w seryjnej produkcji . Medale na targach można sobie kupować na uznanie klienta trzeba sobie zapracować.

• Like 1
Posted

Wyedytowałem tytuł na miodarka może się zakładający nie obrazi . ?

Mam zamiar kupić i ze spostrzeżeń . Miodarka Łysoń - posiada otwory w nogach do mocowania no otwór spustowy 5 mm nad dnem . Czym wybrać miód z miodarki umocowanej na stałe  ?

Co do reszty to sprzęt dobry .

Nie znam nikogo kto by przykręcał miodarkę do podłogi na stałe,najwyżej do specjalnej konstrukcji dla usztywnienia.Sprzęt od Łysonia jest ok,ale miodarki powinny być produkowane z jakimiś uchwytami,"rączkami żeby łatwiej było je dźwigać,przestawiać itd...PK 

Posted

Znasz . Mła :wub: . Jak wyobrażasz sobie po każdym wirowaniu podnoszenie miodarki wraz z konstrukcją.? Ta szczelina co pisał netto jest i u łysoniowych.

Zrobią uchwyty ? Toż by starczyły dwie rurki w które weszły by bolce uchwytu .