Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj się okazało, że mam ponad 60 ramek warszawskich poszerzanych z pokarmem zimowym. Pochodzą z rodzin upadłych jesienią, bo w większości widać, że kłąb ledwie był uwiązany u dołu. 

Praktyka pszczelarska wskazuje aby pokarmu po upadłych rodzinach po prostu się pozbyć. Każdy tak mówi dopóki sam nie trafi przed ten dylemat. 60 ramek warszawskich poszerzanych to w tym przypadku ponad 100 kg pokarmu zaklepionego. 

W związku z tym, że zmianiam lokalizację pasieki na inną ramkę - nie dam ich do zimowli. Muszę odwirować pokarm i przetopić ramki. 

Czy znacie jakiś sposób aby potencjalnie zdezynfekować odwirowany pokarm? 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano

Ja bym to zagotował, odzyskasz wtedy cały pokarm... Susz niestety do wywalenia bo z plastrami bym wrzucał do gara i odzyskiwał od razu syrop... I wykorzystać do podkarmiania odkładów w sezonie.. 

Opublikowano
  W dniu 19.05.2021 o 06:01, Sołtys napisał(a):

Ja bym to zagotował, odzyskasz wtedy cały pokarm... Susz niestety do wywalenia bo z plastrami bym wrzucał do gara i odzyskiwał od razu syrop... I wykorzystać do podkarmiania odkładów w sezonie.. 

Rozwiń  

 

Wtedy po zagotowaniu syrop będzie koloru suszu, prawie czarny. Więc będzie to też ekstrakt z suszu - który z czarnych ramek nie zawsze jest korzystny. 

A czy zagotowaniem nie podniosę wskaźnika hmf? Myślałem już o godzinnej pasteryzacji w 60 st C. I dodaniem sporej ilości kwasku cytrynowego, po czym na zimę mieszałbym z syropem cukrowym aby zneutralizować uprzednio dany kwasek który służył do dezynfekcji 

Opublikowano (edytowane)

Ja to zrobiłem tak, że pogniotłem w garze, dodałem dwa litry wody na litr mikstury. Potem drożdże i takie tam. 

Fotka poglądowa, nie moja.

 

Po około miesiącu fermentacji w wiadrze z całą miazgą, wycisnąłem przez worek i dałem normalnie do gąsiora.

 

 

miod-pitny-trojniak.jpg

 

 

Edytowane przez michal79
Opublikowano

Przed taką opcją ponownego wykorzystania pokarmu zimowego , zawsze jest jakieś ryzyko. i ważna jest tu moim zdaniem selekcja ramek zaraz po zimowli pod kątem z jakiego powodu posypała się rodzina , bo jeżeli na przykład nie przeszła przerwy pomiędzy korpusami i się posypała "z głodu"  w cudzysłowie  ramki wyżej są czyste nie zapleśniałe bez śladów kału po biegunce to ,można zaryzykować je powtórnie użyć do odkładów czy do odwirowania , to samo dotyczy ramek nadmiarowych wycofanych z przezimowanych rodzin w celu pozbycia sie nadmiaru pokarmu i zrobienia matce miejsca do czerwienia. Natomiast ramki zapleśniałe mocno , pokryte odchodami pszczół po biegunce ja nigdy nie wykorzystuje ponownie dla pszczół i wtedy decyzja co z tym robić najlepiej jak Koledzy pisali wyżej przerobić na koniaczek lub miodek pitny owocowy lub wino owocowe  , bo na tradycyjny miód pitny to trzeba użyć prawdziwego miodu a nie przerobionego syropu.  

Jak by co i miałbyś problemy z nadmiarem  to wpadniemy do Ciebie na degustację. 

Pozdrawiam

  • Lubię 2
Opublikowano
  W dniu 19.05.2021 o 08:02, Tadek11 napisał(a):

  , bo na tradycyjny miód pitny to trzeba użyć prawdziwego miodu a nie przerobionego syropu.  

Jak by co i miałbyś problemy z nadmiarem  to wpadniemy do Ciebie na degustację. 

Pozdrawiam

Rozwiń  

 

Na tych forach dla winiarzy to i wino musi być tylko z winogron, bez dodatku cukru... inaczej nie ma prawa nazywać się winem... 

Świat jest pełen zasad. Ale najważniejsze w produktach fermentacyjnych, to żeby przynosiły radość twórcy i jego przyjaciołom. :)

  • Lubię 3
Opublikowano

Znajomy pszczelarz chwalił się że odwirowaniu syrop sprzedał zawodowemu bimbrownikowi po 6 zł za kilogram.

  • Lubię 1
Opublikowano
  W dniu 19.05.2021 o 08:08, michal79 napisał(a):

Na tych forach dla winiarzy to i wino musi być tylko z winogron, bez dodatku cukru... inaczej nie ma prawa nazywać się winem... 

Świat jest pełen zasad. Ale najważniejsze w produktach fermentacyjnych, to żeby przynosiły radość twórcy i jego przyjaciołom.

Rozwiń  

pol_pl_Denaturat-fioletowy-Phenix-500ml-

  • Haha 2
Opublikowano
  W dniu 19.05.2021 o 08:08, michal79 napisał(a):

 

 

Świat jest pełen zasad. Ale najważniejsze w produktach fermentacyjnych, to żeby przynosiły radość twórcy i jego przyjaciołom. :)

Rozwiń  

 

Masz rację zasady są najważniejsze. Ale dla zasady tego co proponuje Darek nie polecam . Tak samo jak i doborem towarzystwa do trunków  

kto z chłopem pije ten z nim śpi w rowie 

  • Haha 1
Opublikowano
  W dniu 19.05.2021 o 19:20, Tadek11 napisał(a):

Tak samo jak i doborem towarzystwa do trunków  

Rozwiń  

Bo nie pije się z bele kiem . Jak spać w rowie to w dobrym towarzystwie . Mój Majster w gorzelni twierdził że  denaturat to dobra rzecz tylko ma złą opinię .?

Opublikowano
  W dniu 19.05.2021 o 19:27, daro napisał(a):

Bo nie pije się z bele kiem . Jak spać w rowie to w dobrym towarzystwie . Mój Majster w gorzelni twierdził że  denaturat to dobra rzecz tylko ma złą opinię .?

Rozwiń  

Byłem kiedyś z kierowcą na Ząbkowskiej w Warszawie po trzy beczki denaturatu dla firmy i magazynier mówił chłopy możecie pić ten nie jest skażony tylko zabarwiony. 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 19.05.2021 o 13:44, Nacek napisał(a):

Znajomy pszczelarz chwalił się że odwirowaniu syrop sprzedał zawodowemu bimbrownikowi po 6 zł za kilogram.

Rozwiń  

To marnie, ja znam wielu takich forumowiczów  co bez wstydu  sprzedają taki syrop w cenie miodu i klient jest zachwycony bo smaczny i zdrowy , lepszy niż miód bo na ziołach. Choć w obecnych okolicznościach przyrody burak to jedyny pewny wziątek. U mnie nawet 20 letnie śliwy w tym roku wymarzły. Taki mamy klimat , jak mawia klasyk.

Edytowane przez manio
Opublikowano
  W dniu 19.05.2021 o 05:45, Krzychu napisał(a):

/.../ Muszę odwirować pokarm i przetopić ramki. 

Czy znacie jakiś sposób aby potencjalnie zdezynfekować odwirowany pokarm? 

Rozwiń  

Jeśliś nadal z tym 'dylematem' .....

Nie znam sposobu "zdezynfekowania" , ale można...

... odwirowany syrop wykorzystaj , jak wyżej podpowiadano, do .... 

 Przez jakiś czas przechowaj w szczelnym pojemniku aż do ... agrestu (porzeczka też może być),   czyli gdy pojawi się w sprzedaży agrest. Wtedy zrobisz sobie z tego 'odwirowanego pokarmu' taki 'agrestowy napitek'  - wtedy dłużej będziesz mógł .... przechować bez obawy zepsucia - nawet zyskiwał będzie na ....

 

PF

 

ps 

 ta siedemnastowieczna receptura nie przekonuje mnie  .... zupełnie i ...

... i Tobie też nie polecam .... 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.