Emik3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Można, można też lotnisk nie montować . A tak na serio. Sam od wielu lat miałem problem ze srokami/gawronami/krukami, które rozrywały folię na kiszonkach. W celu odstraszenia zaopatrzyliśmy się w duży zapas petard hukowych. Na początku trzeba było puszczać po kilka w ciągu dnia bo co chwila się dosadzały. Po kilku tygodniach wystarczyła jedna dziennie jak coś się pojawiło i w chwili obecnej czyli po roku, wystarczają ze 3 petardy na miesiąc. Skurczybyki kumate są, że coś im grozi i omijają obszar. W zasadzie sikorkom też huk nie odpowiadał i tylko kilka razy na miesiąc je widzę. Zostały wróble, którym tylko na napchaniu się zależy. Jak komuś by się chciało to tak też można, ale to zajęcie dla wytrwałych , a i jak coś polecam petardy "dum bum" . Mam też kota, który łapie w sezonie wiosenno-letnim po kilka ptaków dziennie, to też jest jakaś opcja. Cytuj
Ewunia Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Miałam ,dziś przyjemność poznać osobiście Roberta. Przejeżdżając przez Mazowsze przywiózł mi węzę. Teraz zostało brać się za drutowanie ramek.I oby do wiosny Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Emik, petardy są idealne dla pszczół, szczególnie zimą. 1 Cytuj
Ewunia Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Emik, petardy są idealne dla pszczół, szczególnie zimą. Masz rację Paweł a wróble są pod ochroną. Cytuj
Emik3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Nikt nie mówi, żeby w ule zaraz rzucać, ale co kto woli . Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Czekamy do wiosny Emik na pszczoły i nie wymyślaj już kolejnych cudów, popraktykujesz troche i wtedy coś zakumasz. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Miotacz ognia!Jak to mówią - chłop żywemu nie przepuści 2 Cytuj
daro Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2017 No a juści. U mnie niczego nie ganiam za wyjątkiem pogonienia kota , te jak Alf lubię pieczone. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Daro, niektórzy mówią, że koty są dobre tylko za długo się gotują Cytuj
MAZI Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 A u mnie w pasiece sikorki są i będą. Jedyne co robią to sprzątają martwe pszczoły pod wylotkami, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu higieny - myślę, że dawanie półkorpusu pomaga bo kłąb jest dalej od wylotka i sikorki pszczół nie wkurzają. Za to dzięcioł zielony 2 razy robił podchody - nie trafił w kłąb (tylko w półkorpusy) i chyba się poddał. Cytuj
tomi Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Dwa tygodnie temu żyły wszystkie roje dziś jest 5 mniej , czy waroza czy jak twierdzi znajomy duże wahania temperatury fakt ze połowa zimy a straciłem 25% pasieki , az sie boje mysleć co bedzie do wiosny Cytuj
radek40 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 U mnie z 16 zostało 14 też mam nadzieję ,że tak zostanie .Ale moja wina, jedne mają pokarmu pewnie na trzy zimy a tym jakoś brakło. Cytuj
Tomzo Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Można takie zjawisko nazwać selekcją naturalną?W naturze też chyba wszystko w 100% nie przezimuje... 1 Cytuj
Tomzo Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Racja,tej zimy i dotąt, raczej pokażnych wahań temperatury jeszcze nie odnotowaliśmy,w ręcz uważam że w końcu mamy zimę jak należy...ale czy każdy osyp można zwalać na warrozę? 1 Cytuj
krynek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 ....no niestety ja też dzisiaj nie wytrzymałem, zajrzałem i z ośmiu zazimowanych zostały cztery. Chyba zamarzły bo martwe pszczoły wiszą w uliczkach jakby w kłebie. Na dzisiaj mam dość. pozdrawiam Cytuj
krynek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 ... musiałbym w zeszyt zajrzeć , ale fakt stosunkowo późno 4xapiwarol, i porażenia jakoś dużo albo nie było albo leczenie nie było skuteczne. Od wiosny leci nowe rozdanie, nie poddam się. pozdrawiam 1 Cytuj
lalux5 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 A tym bardziej niska temperatura !Jak już ,, zamarzły" to trza było popatrzeć w celach edukacyjnych : czy miały pokarm , czy był właściwie rozłożony , ile tych pszczół poszło do zimowli , jak się uwiązał kłąb, czy miały matkę , czy waroza leży na dennicy , i jeszcze na pare szczegółów zwrócić uwagę ,i zapamiętać na przyszłość . 1 Cytuj
Tomzo Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Z powyższych postów mogę wywnioskować że:odpowiednie zakarmienie i zwalczenie warrozy ,podane wszystko w odpowiedniej ilości i czasie, powinno zagwarantować niemal 100% zimowlę... 1 Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Z powyższych postów mogę wywnioskować że:odpowiednie zakarmienie i zwalczenie warrozy ,podane wszystko w odpowiedniej ilości i czasie, powinno zagwarantować niemal 100% zimowlę... Tak. Cytuj
Tomzo Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 A jak to jest u Was - ,,Starych Lisów"-udaje Wam się przezimować pszczoły niemal w 100% od czasu przybycia warrozy? Cytuj
Słowian Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Moja 3 zima nie mam mentora wszystkiego uczę się z tad książek i jutuba mam zazimowane 25 rodzin w tym jedna słaba na 4 ramkach była karmiona i na pełnej siatce i 3 dni temu wszystkie żyły, ta jedna zostawiona eksperymentalnie, zobaczymy jak da sobie radę. - 32 dwa tygodnie temu przeżyła 1 Cytuj
MAZI Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zazimowane 38 rodzin, żyją i mają się raczej dobrze ale warroza zwalczana w sierpniu Apiwarolem 4 x 4 i w listopadzie jeszcze jedno dymienie, a cztery silnie porażone dymione dodatkowo 1 x w październiku. I nie patrzę na tych wszystkich ostrożnych, bo matka padnie to siamto. Zakarmione w 80 % w sierpniu - początek września - po 18 kg inwertu i śpię spokojnie. z przejedzenia jeszcze rodzina nie osypała się. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi