Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wiedziałem, że z dąb jakoś tam ciekawie kwitnie, a przedwczoraj mi z dębu zbierały :P

Opublikowano

Hej, hej, hej - witam i pozdrawiam Was.

Powiem krótko - w pasiece jeszcze w życiu tak nie było o tym czasie.

P I K N I E. !!!!!.

Hej.

• Lubię 1
Opublikowano

Hej, hej, hej - witam i pozdrawiam Was.

Powiem krótko - w pasiece jeszcze w życiu tak nie było o tym czasie.

P I K N I E. !!!!!.

Hej.

No nie ? :D  Miałem lepsze roczniki :D  Ale gratuluję Ci jeżeli tak to oceniasz :)  

Życzę udanych zbiorów .

Opublikowano

No nie ? :D  Miałem lepsze roczniki :D  Ale gratuluję Ci jeżeli tak to oceniasz :)  

Życzę udanych zbiorów .

Od 200 lat nie było takiego kwietnia.

Więc nie wierzę w lepsze roczniki.

Opublikowano

Od 200 lat nie było takiego kwietnia.

Więc nie wierzę w lepsze roczniki.

Rocznik ocenimy po miodobraniu :D Chyba że już jesteś po ??? :D 

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Rocznik ocenimy po miodobraniu :D Chyba że już jesteś po ??? :D

Pozdrawiam

Tadek

Planuję w tę sobotę, tak wychodzi z kalendarza księżycowego. :lol:

• Lubię 3
Opublikowano

To że 2-go maja są pełne kolejne nadstawki,a pszczoły mają coraz ciaśniej w ulach,w niektórych jest praktycznie całe gniazdo czerwiu.Nie znaczy to drogi bohtynie że za miesiąc nie możemy płakać i karmić :( .Zwłaszcza że susza u niektórych daje we znaki.

No ale na razie jest rewelacja dzisiaj widziałem nawet na dębie troszkę spadzi.Ja sezon oceniam w sierpniu przy ognisku i pieczonym baranie. ;) PK

• Lubię 8
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, jeżeli wszystko jest o miesiąc wcześniej to i tego pieczonego barana trza będzie robić o miesiąc wcześniej.

Wtedy unikniemy tego miesiąca niekorzystnego.

Zresztą myślę, że taniego cukru każdy ma na kilka lat. :D

Ja jadę dopiero jutro, bo dziś w mieście bawię wnuczka.

Edytowane przez Bohtyn
  • Lubię 1
Opublikowano

Właśnie...

Wdziałem dziś kwitnące .... akacje . Tylko w jednym miejscu w Krakowie . A posadzone w pasiece 'żółte' akacje już od tygodnia są w kwiatach ! 

PF

Przyroda zwariowała - zdjęcie zrobione dziś

2143eebf2912.jpg

Opublikowano

Obstawiam że akacje za tydzień będą w pełni kwitnienia - już są dobrze rozwinięte kwiatostany. Lipa też w zasadzie dużo nie potrzebuje i być może końcem maja zakwitnie a w takim wypadku miodów odmianowych możemy nie pozyskać przy takim jednoczesnym nałożeniu pożytków. Macie podobne spostrzeżenia czy nie ma co panikować? :)

Opublikowano

Ja jakoś przegapiłem ten wątek i wczoraj mi kopara opadła gdy przejerzdzałem w mieście i patrze a tu akacja pięknie zakwitnięta! -( a dziewczyny dopiero co pojechały na rzepak)  Z niedowierzaniem patrzyłem nawet fotki porobiłem i myślę sobie nie może być. Po chwili okazuje się, że już lipy zaczynają kwitnąć na ogródkach działkowych. Myślałęm że to tylko u mnie taka jakaś anomalia. Zresztą w tym roku rzepak kilka dni przed mniszkiem się pojawił, dziwnie to wszystko jakoś. 

• Lubię 1
Opublikowano

Za szybko zdecydowanie. Lipa sie zacznie za jakies dwa tygodnie podejrzewam. Kwiatostany już pięknie rozwinięte i poczekają jeszcze chwilkę na rozkwit. Pytanie co dalej jeżeli lipa rownież się pospieszy a na to się zanosi. Bardzo dłuuuga przerwa w pożytkach i jedynie chwasty będą ratować sprawę. Ciekawe kiedy się nawłoci spodziewać? - połowa czerwca?

• Lubię 1
Opublikowano

Akacja zaczyna startować a pszczoły stoją na rzepaku :( olał bym ten rzepak i przewiózł je na akację,, ale co zrobić z niedojrzałym miodem rzepakowym?  

• Lubię 1
Opublikowano

Wiem odwirować i przerobić na bimber :D tylko moja wątroba mówi stanowcze nie!!! :(  

• Lubię 1
Opublikowano

Powoli ule trzeba zamykać kolanami  :D dlatego wczoraj zrobiłem 5 odkładów i poddałem mateczniki.Będą do sprzedaży.

Wygląda na to że wszystko trzeba będzie robić w jednym czasie miodobranie,odkłady,hodowla matek,przeglądy,ew.rójki.

Przyśpieszona przyroda nie napawa optymizmem,bo nasuwa się pytanie co potem?. Południe Polski cierpi na suszę jeśli przed zakwitnięciem maliny leśnej i lipy solidnie nie poleje to pozostanie liczyć tylko na jakąś spadź.A jeżeli nie spadź to karmienie,bo pszczół niema co męczyć.

Tak więc zapowiada się u nas kolejny słaby sezon.Takie to teraz pszczelarzenie więcej  zagrożeń,problemów,załamań pogody itd... jak zadowolenia.Kurde,a tak marzyłem o normalnym sezonie.PK

• Lubię 4
Opublikowano

Powoli ule trzeba zamykać kolanami  :D dlatego wczoraj zrobiłem 5 odkładów i poddałem mateczniki.Będą do sprzedaży.

Wygląda na to że wszystko trzeba będzie robić w jednym czasie miodobranie,odkłady,hodowla matek,przeglądy,ew.rójki.

Przyśpieszona przyroda nie napawa optymizmem,bo nasuwa się pytanie co potem?. Południe Polski cierpi na suszę jeśli przed zakwitnięciem maliny leśnej i lipy solidnie nie poleje to pozostanie liczyć tylko na jakąś spadź.A jeżeli nie spadź to karmienie,bo pszczół niema co męczyć.

Tak więc zapowiada się u nas kolejny słaby sezon.Takie to teraz pszczelarzenie więcej  zagrożeń,problemów,załamań pogody itd... jak zadowolenia.Kurde,a tak marzyłem o normalnym sezonie.PK

Ty to wiesz co robić.

Ja też.

Wczoraj odwirowałem średnio po 4,5 litra z ula fajnego miodu z nadstawek.

Podzieliłem jedną najsilniejszą rodzinę, pięknie się podzieliły, na drugi dzień latały po równo.

Mateczniki z jednej będą za tydzień dla następnych podziałów.

Opublikowano

To co robić teraz to jedno, pytanie jak się zapatrywać na okres za 2-3 tygodnie ?? Bo coś mi się wydaje że będzie dużo "miodku" np z pokrzywy 

Opublikowano

Niektórzy już po miodobraniu :) U nie takiego mocnego przyśpieszenia nie widać :) jak na razie kwitną rzepaki i mniszki i sady , akacja jeszcze nie ma kwiatostanów a dopiero pierwsze listki , a lipa ? też nie umiem określić na ile mogła  już przyśpieszyć ? ale jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie :D Nie widział bym to tak czarno jak Daniel  :) Ale w lipcu ????? 

Opublikowano

A i u mnie wczoraj przyjrzałem się lipie to dość mocno wykształcone kwiatostany są a robinia już pojedyncze kwiaty już kwitną, a maliny co na pędach z tamtego roku zostały już kwiatostany się powoli wykształcają. Strasznie szybko w tym roku te rośliny prą do przodu, a moje dziewczyny dopiero co nadstawkę dostały.