Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Krzyżak napisał:

 

Obrażasz się jak mój teść, któremu powiedziałem, że wolę whiski od jego księżycówki ;)

Zawsze myślałem że piwo jest Twym ulubionym trunkiem.

Opublikowano
W dniu 17.12.2019 o 11:03, Robi_Robson napisał:

Ja nie lubię ani swojej księżycówki ani whisky

Jeden mój znajomek mówi , że on nie pije dla smaku tylko dla szumu w głowie. Trudno się nie zgodzić ?  :)

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ciekawe spostrzeżenia co do zdrowotności pszczół w zimowli na syropie wzbogaconym pokrzywą. 

Czy tylko Tadek coś takiego zauważa, czy jeszcze ktoś próbował i ma podobne spostrzeżenia?

 

Ja tylko przetestowałem na 4 rodzinach zimowlę na syropie z dodatkiem octu winnego własnej roboty. Nie polecam.

Opublikowano
Godzinę temu, michal79 napisał:

Ciekawe spostrzeżenia co do zdrowotności pszczół w zimowli na syropie wzbogaconym pokrzywą. 

Czy tylko Tadek coś takiego zauważa, czy jeszcze ktoś próbował i ma podobne spostrzeżenia?

 

A czy czytałeś temat dokładniej od początku i badania pani Dr. Pohoreckiej ?

Opublikowano
8 minut temu, Tadek11 napisał:

A czy czytałeś temat dokładniej od początku i badania pani Dr. Pohoreckiej ?

 

Tak. 

To badanie z linka .pdf? Nie ma tam mowy o zimowli. 

Opublikowano (edytowane)

*a jednak ma. Pośrednio, przez tabelę długowieczności. Sorry. Pokrzywa Urtica Dioica rządzi. Jak miło jest dowiedzieć się czegoś pożytecznego, czego się wcześniej nie wiedziało. :)

Edytowane przez michal79
Opublikowano

No ja ciekaw jestem z jaką siłą wyjdą u mnie po syropie wzbogaconym pokrzywą. Mam obawy, że dwóch rodzin już nie ma,ale były to rodzinki baaardzo słabiutkie pomimo wymiany u nich matek i intensywnego czerwienia od lipca.

Opublikowano
44 minuty temu, Krzychu napisał:

No ja ciekaw jestem z jaką siłą wyjdą u mnie po syropie wzbogaconym pokrzywą. Mam obawy, że dwóch rodzin już nie ma,ale były to rodzinki baaardzo slabiutkie pomimo wymiany u nich matek i intensywnego czerwienia od lipca 

Nie stawiaj tak sprawy bo żaden "suplement diety" w cudzysłowie , nie jest odpowiedzialny za zimowlę ? sam wiesz to na pewno ?

 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

żaden "suplement diety" w cudzysłowie , nie jest odpowiedzialny za zimowlę

 

 

W tych kwestiach warto moim zdaniem stosować podejście, że jak masz wodę, rybę i garnek, to masz tylko wodę, rybę i garnek. Ale jak dodasz do tego nóż, ogień, sól, to masz już dobrą zupę. 

 

Wiadomo, z samej soli dobrej zupy rybnej się nie zrobi. Ale odkrywając jak ją wkomponować w garnek, z wodą i rybą, jak użyć ognia i noża - zwiększamy nasze szanse na dobrą zupę. 

:) 

 

Pisząc "żadna sól nie jest odpowiedzialna za dobrą zupę rybną" zarazem masz rację, jak i nie masz racji. 

 

Byle do wiosny... popatrzeć jak pokrzywy rosną. 

Edytowane przez michal79
Opublikowano
3 godziny temu, Tadek11 napisał:

Nie stawiaj tak sprawy bo żaden "suplement diety" w cudzysłowie , nie jest odpowiedzialny za zimowlę ? sam wiesz to na pewno ?

 

Oczywiście. Odpowiedzialny nie jest ale w pewnym stopniu się pewnie przyczynia 

  • Lubię 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A więc zbliża się termin koszenia pokrzywy, aby za miesiąc, półtora mieć towar na ziołomiody. Stwierdziłem że przerobię pozostały miód z 2 lat wstecz. I myślę że odklady dostaną taka rolę do spełnienia. Może wyjdzie im to w rozwój.

Z cukrem chyba się nie zdecyduje. 

Opublikowano
7 minut temu, Sołtys napisał:

A więc zbliża się termin koszenia pokrzywy, aby za miesiąc, półtora mieć towar na ziołomiody. Stwierdziłem że przerobię pozostały miód z 2 lat wstecz. I myślę że odklady dostaną taka rolę do spełnienia. Może wyjdzie im to w rozwój.

Z cukrem chyba się nie zdecyduje. 

 

Czy skoszoną pokrzywę suszysz?

Opublikowano

Nie no, pierwszy raz chce przerobić miód. Czytając temat natchnął mnie Tadek o tym żeby miesiąc wcześniej ściąć pokrzywy aby odrosły. I z odrośnie tych pędów zrobię sok, do tego miód i woda i do ula. Zobaczymy co z tego wyjdzie;) 

Opublikowano

Sam fakt że będzie to połączenie miodów z całego roku może być już fajnym wielokwiatem całorocznym. Do tego ta pokrzywa powinna jeszcze coś dodać od siebie i wyjdzie takie ziołowo miodowy produkt. 

Opublikowano

Tylko uważaj bo sok z pokrzywy łatwo się psuje ,nie wiem jak to będzie z miodem ale z syropem trzeba się spieszyć .

Ja robię zawsze tyle żeby pszczoły to pobrały i podkarmiaczki muszą być myte .

Klienci bardzo zadowoleni .

Opublikowano

Jak nie będzie pożytku,jak będzie nektar nie będę robił .

Bo bym miał zafałszowany ziołomiód ?.

Ale sok z pokrzyw już robię i konserwuje cukrem ,czyli zasypuje na ful 

Opublikowano
W dniu 19.05.2020 o 13:30, Sołtys napisał:

Sam fakt że będzie to połączenie miodów z całego roku może być już fajnym wielokwiatem całorocznym. Do tego ta pokrzywa powinna jeszcze coś dodać od siebie i wyjdzie takie ziołowo miodowy produkt. 

Kiedyś zrobiłem pokrzywę z miodem rzepakowym, w smaku był taki sobie, wyglądał jak spadź. Małżonka przez zimę zjadła, nawet hemoglobina się jej poprawiła.

Opublikowano

Ostatnio znalazłem wodą pokrzywy na gnojówkę do podlewania warzyw, kurom bardzo posmakowała połowę wypiły, nawet jaj jest jakby więcej.

Opublikowano

po co konserwować i magazynować sok z pokrzywy?

wystarczy co tydzień kawałek pola pokrzywowego skosić i będzie świeża młoda na bieżąco 

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przeczytałam uważnie cały wątek i o ile ziołomiody zawsze były dla mnie beee, to nad wykorzystaniem zdrowotnej wartość ziół można się zastanowić. Skoro mówicie, że pokrzywa dodaje wigoru pszczołom, to może spróbuję. Ale jeśli chodzi o produkcję takich specyfików na własny użytek, to pomyślałam o tymianku. Kiedy skosztowałam syropu którym podkarmiam moje odkłady, to smakiem przypominał syrop tymiankowy na kaszel. I taki "ziołomiód" (tfu.. tfu.. ;) ) mogłabym  ewentualnie w niewielkiej ilości dla siebie zrobić. Ale, o ile syrop smakuje tymiankiem, to już to co moje odkłady mają w ramkach niestety bardziej przypomina w smaku sklepowy sztuczny miód. Więc żeby uzyskać ziołomiód o podobnych właściwościach, to musiałabym tego wywaru z tymianku (albo i świeżego wyciśniętego soku) dać podobnie dużo, jak Tadek11 dawał soku z pokrzywy. No i pytanie, czy to będzie dobre dla pszczół? Warozę może wytłucze, ale czy pszczoły to przeżyją? Ktoś ma doświadczenia z tymiankiem?

  • Smutny 1
Opublikowano

piotrpodhale czym Cię tak zasmuciłam? Skoro mam już cukrem podkarmiać pszczoły (bo miodu choćbym nawet chciała i nic dla siebie nie brała, to na 3 rodziny nie starczy), to naturalne dla mnie jest że lepiej podawać im syrop ziołowy niż sam cukier z wodą jeśli wyniki tych badań z linku na początku wątku wskazywały jednak na przewagę ziołowych syropów nad zwykłym.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.