kubek33 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 3 godziny temu, manio napisał: A po co pszczołom teraz ciasto ? Nie mają pokarmu w ramkach ? ? Przyznam, że też mi chodzą po głowie te pytania. Cytuj
Michał Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) 18 godzin temu, manio napisał: A po co pszczołom teraz ciasto ? Nie mają pokarmu w ramkach ? Czy to do stymulacji wczesnego czerwienia i rozwoju ? Pytam bo nigdy tego nie praktykowałem . U mnie ciasto to tylko do ulików weselnych i odkładów ? manio spod Zambrowa Zazwyczaj końcem lutego kładłem rodzinom, które były pod powałką. Od ubiegłego sezonu daję praktycznie każdej rodzinie. Część rodzin poradziłaby sobie bez tego, ale patrząc na ostatnie przedwiośnia, gdzie potrafi padać przez tydzień, przygrzać na 2 dni i później przymrozić 2 tygodnie wolę mieć pewność, że pszczoły mają z czego czerpać na rozwój. Nie zaglądam później miesiąc i jakoś tak oddech mam wolniejszy Reszta ciasta idzie do odkładów. A kupuję teraz bo zazwyczaj było taniej o ok 10%. No i jak mam zapas to wiem, że jest pod ręką gotowe do użycia. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Michał 2 Cytuj
Michał Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 https://pokarmpszczeli.pl/ciasto-pszczele/ kupiłem od nich. Skład wygląda na solidny, bez wielocukrów, więc powinno być ok. Cena przyzwoita a z odbiorem własnym jeszcze dali upust. Wyszło znacznie taniej od Diamanta. Po sezonie jak skarmię odkłady zobaczymy jak jakość. Dzięki Piotrze za namiar! 1 Cytuj
morzedzungli Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Jak pszczoła będzie przetwarzać cukier to strci możliwość produkcji mleczka i kto będzie karmił larwy? Karol Cytuj
Krzyżak Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Karol, zrób sobie mały test, to nie będziesz powtarzał książkowych "teorii". W sezonie zabierz w ciągu dnia macierzak ze stanowiska, w jego miejsce postaw korpus z węzą i matką czerwiącą. Na korpus połóż 5kg ciasta. Na ten ul naleci się stara pszczoła z lotna. Ta stara pszczoła odbuduje plastry, wychowa i wykarmi czerw wcinając ze smakiem ciasto. Wg teorii książkowej ta stara lotna pszczoła nie powinna ani odbudować węzy, ani wykarmić czerwiu. Praktyka pokazuje co innego. 4 Cytuj
Krzychu Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 26 minut temu, Krzyżak napisał: Karol, zrób sobie mały test, to nie będziesz powtarzał książkowych "teorii". W sezonie zabierz w ciągu dnia macierzak ze stanowiska, w jego miejsce postaw korpus z węzą i matką czerwiącą. Na korpus połóż 5kg ciasta. Na ten ul naleci się stara pszczoła z lotna. Ta stara pszczoła odbuduje plastry, wychowa i wykarmi czerw wcinając ze smakiem ciasto. Wg teorii książkowej ta stara lotna pszczoła nie powinna ani odbudować węzy, ani wykarmić czerwiu. Praktyka pokazuje co innego. Czyli jest to taki jeden ze sposobów rozbudowania pasieki tzn zwiększenia ilości rodzin? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Może być. W literaturze opisane jest to jako "tworze rodziny przez nalot". Pamiętaj o karmieniu macierzaka, bo ma on ogrom czerwiu i brak zbieraczek. Cytuj
Michał Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Stosuję z powodzeniem metodę, którą opisał Szymon. Po facelii, czyli ostatnim pożytku u mnie, zostawiam matkę z dużą ilością ciasta i lotną pszczołą. Czerw z osiadającymi pszczołami w zależności od rodziny dzielę lub łączę... zazwyczaj z 1 ula 2 odkłady, albo z 2 uli 3 odkłady. Daję matkę i karmię. Jest wówczas idealny czas na leczenie. Cytuj
morzedzungli Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Godzinę temu, Krzyżak napisał: Karol, zrób sobie mały test, to nie będziesz powtarzał książkowych "teorii". W sezonie zabierz w ciągu dnia macierzak ze stanowiska, w jego miejsce postaw korpus z węzą i matką czerwiącą. Na korpus połóż 5kg ciasta. Na ten ul naleci się stara pszczoła z lotna. Ta stara pszczoła odbuduje plastry, wychowa i wykarmi czerw wcinając ze smakiem ciasto. Wg teorii książkowej ta stara lotna pszczoła nie powinna ani odbudować węzy, ani wykarmić czerwiu. Praktyka pokazuje co innego. Zrobię tak jak mówisz. Przechodzę z wlkp na wlkp 18 i będzie do tego okazja. Chcę też wypróbować sposób tu z forum, nad którym była dyskusja. W okresie dokładania miodni, miodnie z samą węzą stawiam na dennicy, wrzucam samą matkę, daję kratę i stawiam korpus, który był do tej pory rodnią. Karol Cytuj
Nacek Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Jeżeli chcesz coś takiego zrobić, to matkę przenieść z ramką czerwiu, jeżeli wrzucisz ją na samą węzę to na 90 procent skończ się to źle. Pszczoły zostawiom ją i będą pilnować czerwiu. Cytuj
manio Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 15 minut temu, Nacek napisał: 90 procent skończ się to źle na 100% matka przepadnie z zimna i głodu. 1 Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Z racji dobrej pogody zajrzałem dzisiaj pod powałkę. Pszczoły zazimowane na 10 ramkach wlkp, wszystko było zalane do oporu, a tu nawet na skrajnych prawie wszystko wyjedzone. Na powałkę powędrowało na szybko ciasto, tylko teraz się zastanawiam nad jedną rzeczą. O ile temperatura nad pajączkiem pozwoli utrzymywać to ciasto w normalnej temperaturze, o tyle już na bokach pewnie będzie dostosowywać się do otoczenia. Niech hipotetycznie złapie mróz, to konsystencja ciasta zmieni się diametralnie. Przerzucić je pod powałkę na ramki czy dadzą sobie radę z jego pobraniem? Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 On 1/17/2020 at 1:39 PM, Michał said: Zazwyczaj końcem lutego kładłem rodzinom, które były pod powałką. Od ubiegłego sezonu daję praktycznie każdej rodzinie. Część rodzin poradziłaby sobie bez tego, ale patrząc na ostatnie przedwiośnia, gdzie potrafi padać przez tydzień, przygrzać na 2 dni i później przymrozić 2 tygodnie wolę mieć pewność, że pszczoły mają z czego czerpać na rozwój. Nie zaglądam później miesiąc i jakoś tak oddech mam wolniejszy Reszta ciasta idzie do odkładów. A kupuję teraz bo zazwyczaj było taniej o ok 10%. No i jak mam zapas to wiem, że jest pod ręką gotowe do użycia. Ja kupiłem ostatnio ciasto od łysonia zwykłe cukrowe i na moje oko to nie do tego. Tzn na między pożytki pewnie fajne bo twarde ale na podkarmianie słabe. I kolejny raz trza gnieść ciasto, a chciałem to wygodnie zrobić. Tzn ręcznie już odpada bo jest do tego sprzęt i to będzie jego "premiera". najpierw młynek potem mikser a potem woreczki z poczty polskiej albo folia strech z kuchni . Cytuj
Tikcop Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 Zeszłej niedzieli sprawdzałem co u pszczół. Jedzenia mają po pachy. Ule zimne. Jednościenne. Siatka w dennicy nadal otwarta. Folia od góry na szczelno. Ciasta nie będę podawał ani teraz ani później. Nie potrzeba mi aby za wodą latały. Rzepak zaczyna kwitnąć u mnie z reguły 10 maja (choć brak pokrywy śnieżnej jednak się pewnie odbije). Dzisiaj jest 2 luty. Co do przepisu. Potrzebne szczelne wiaderko np po inwercie, aby wilgoć nie odparowała. Wsypujemy 10kg cukru pudru, zalewamy to od góry 1 litrem wody. Nic nie mieszamy. Zamykamy. Po dwóch tygodniach mamy gotowy produkt. Jednolicie przesiąknięty. Lepsza jednak ramka pokarmu w razie awarii. Ciasta nigdy nie podawałem w zimie. Ale przepis stosowałem jak robiłem kiedyś dla odkładów. Teraz wolę podawać odkładom syrop w podkarmiaczce ramkowej. 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 18 godzin temu, Żaki-Czan napisał: . Niech hipotetycznie złapie mróz, to konsystencja ciasta zmieni się diametralnie. Przerzucić je pod powałkę na ramki czy dadzą sobie radę z jego pobraniem? Ja daję ciasto do słoika 0,9 i pyk na środkowego pająka,ciasto tak podane nie wysycha,słoik od góry należy ocieplić jakimiś kalesonami?.PK 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) Witam. Ja podaje ciasto pod powalke, bezposrednio na ramki. Ciasto wkladam do woreczka strunowego i robie placki wys.1cm. Od spodu na worku robie male nacięcie i to wystarczy. Edytowane 2 Lutego 2020 przez Beeman 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.