daro Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 W zimą górami to tylko kozice łażą . Nic się nie stanie jak zjedzą założysz beleczki. 1 Cytuj
cegielka Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jak masz obawy to tak połóż ciasto, żeby przykrywało całą uliczkę. Nacięcie/otwór w folii - w której masz ciasto - zrób w miejscu nad uliczką. Pszczoły będą pobierać ciasto - że tak powiem - wchodząc do worka Cytuj
zdzich123 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 U mnie jeden pszczelarz podaje ciasto w pudełeczkach po lodach , margarynach ,czy innych opakowaniach. Nimi zakrywa całą długość otworu po beleczce i nie ma problemu ,że będą rabować . Cytuj
Krzychu Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 a mogę ciasto uformować w podłużne wałki aby wcisnąć je w kilka uliczek i przykryć beleczkami? Cytuj
cegielka Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 Ja bym się chyba bał z tymi wałkami kombinować - szczególnie jeśli miałbym to jeszcze przyciskać beleczkami. Może jest ktoś kto to praktykował, ale - wg mnie - taki wałek prawie na pewno zacznie zjeżdżać/spływać na dół. Cytuj
Krzychu Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 A tak w ogóle to niezbędne jest podanie ciasta w okresie zimowo-wiosennym? U nas przy podkarmianiu zimowym wyszło ok 19 kg inwertu/rodzinę + to co same jeszcze sobie przyniosły, a z obserwacji wiemy, że coś zbierały. Tylko ile z tego zostało skoro w Listopadzie było tak ciepło, że latały jak w maju. Jeśli dużo nie zużyły to powinno im wystarczyć. Nigdy ciasta nie podawaliśmy. Jednocześnie nie jestem przeciwnikiem podania ciasta Cytuj
Beeman Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Witam. Kolego wez 2 beleczki odetnij jakies 4cm i podziel to na pol. W ten sposob zrobisz tylko szczeliny pod woreczkiem. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze pszczoly sie nie wymieszaja. Chyba nie zbankrutujesz jak poswiecisz na to 2-4 beleczki. Powodzenia Cytuj
Nacek Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Krzychu wyjmij delikatnie kilka beleczek i sprawdź gdzie wiszą pszczoły jeżeli nisko to ciasto im niepotrzebne, a jeżeli pod beleczkami to daj koniecznie, choć ja myślę że w twoim przypadku raczej im nie będzie potrzebne, za karmiłeś je wystarczająco. Ul warszawski ma tą zaletę że pszczoły w nim zimują rewelacyjnie i zużywają mniej pokarmu, wiem to z własnych doświadczeń. . 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ja tam proponuję ciasto z miodem i orzechami https://www.smaczny.pl/przepis,ciasto_z_miodem_i_orzechami zamiast margaryny proponuję użyć masła I spokojnie czekać wiosny Cytuj
Krzychu Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Skorzystam z tego tematu, bo jest bardzo pochodny : Co myślicie o takim cukrze? Chodzi o dokarmianie na zimę http://agrotrader.pl/oferta/ukraina-produkujemy-na-zamowienie-artykuly-spozywcze-rafinada-cukier-ID234741.html Edytowane 30 Stycznia 2019 przez Krzychu Cytuj
Michał Opublikowano 14 Stycznia 2020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Od kilku lat regularnie kupowałem u Tomka Miodka ciasto dla pszczół Diamanta. Mniej więcej o tej porze miał fajne promocje i można było zaopatrzyć się na cały rok - ciastem karmię część odkładów. Widzę, że Tomek nie prowadzi już sprzedaży tego ciasta. Wiecie może gdzie można w dobrej cenie kupić kilka kartonów / paletę? Cytuj
daro Opublikowano 14 Stycznia 2020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 https://www.sklep.diamant.pl/produkty-dla-pszczelarzy.html Ostatnio po spadku cen cukru sporo osób przejechało się na handlu .Taniej nima . Cytuj
Michał Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Czyli jednak. Sprawdzał ktoś już ciasto z prebiotykiem? Zawsze brałem zwykłe, więc warto dopłacić te kilka groszy? Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 1 hour ago, Michał said: Czyli jednak. Sprawdzał ktoś już ciasto z prebiotykiem? Zawsze brałem zwykłe, więc warto dopłacić te kilka groszy? Warto dopłacić ale miej tą świadomośc że jest bardziej wodniste i leje się deko warto dać na tacke lub w worku ale naciąć od góry. Takie ja mam doświadczenia z tym ciastem ale miałem tylko 90 kg Cytuj
Krzyżak Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 22 minuty temu, Brzytwiarz napisał: Warto dopłacić Dlaczego ? Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 mają niby prebiotyk co ma niby wpływ na kondycje pszczoły. Oczywiście jak ktoś stosuje inną suplementację to szkoda się w to pchać i tyle. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Dwa niby w jednym zdaniu mnie do niczego nie przekonuje :) Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 W dniu 14.01.2020 o 09:37, Michał napisał: Od kilku lat regularnie kupowałem u Tomka Miodka ciasto dla pszczół Diamanta. Mniej więcej o tej porze miał fajne promocje i można było zaopatrzyć się na cały rok - ciastem karmię część odkładów. Widzę, że Tomek nie prowadzi już sprzedaży tego ciasta. Wiecie może gdzie można w dobrej cenie kupić kilka kartonów / paletę? Jak masz blisko to zaglądnij do Holgera https://pokarmpszczeli.pl/ Tam jest drogo,ale miałbyś może bez opłaty za dostawę kiedy chcesz i ile chcesz.PK 1 Cytuj
daro Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Nie podoba mi się Holger z tego powodu - Cytat Dodatkowo całkowita suma cukrów złożonych jest niska, Cytuj
Michał Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 1 godzinę temu, piotrpodhale napisał: Jak masz blisko to zaglądnij do Holgera https://pokarmpszczeli.pl/ Tam jest drogo,ale miałbyś może bez opłaty za dostawę kiedy chcesz i ile chcesz.PK Do Lubonia mam 20min. Tylko Holger kojarzy mi się z pokarmem z pszenicy a jak jest z ciastem? Inwertem od nich karmiłem w mojej 2 i 3ciej zimowli i nie wspominam dobrze topienia skrystalizowanego pokarmu po zimie. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 4 godziny temu, Michał napisał: Do Lubonia mam 20min. Tylko Holger kojarzy mi się z pokarmem z pszenicy a jak jest z ciastem? Inwertem od nich karmiłem w mojej 2 i 3ciej zimowli i nie wspominam dobrze topienia skrystalizowanego pokarmu po zimie. Mam 100 kg ciasta z Holgera zamówione przy okazji z syropem do kolegi i nie zawaham się go użyć.PK 2 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Ja się nie wypowiem, bo w życiu nie podawałem ciasta pszczółkom. Pomimo to, moje pszczółki też czują się dobrze. 1 Cytuj
Michał Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 14 godzin temu, piotrpodhale napisał: Mam 100 kg ciasta z Holgera zamówione przy okazji z syropem do kolegi i nie zawaham się go użyć.PK Dobrze powiedziane. Używałeś go wcześniej? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Michał napisał: Dobrze powiedziane. Używałeś go wcześniej? niestety nie używałem.PK Cytuj
manio Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) A po co pszczołom teraz ciasto ? Nie mają pokarmu w ramkach ? Czy to do stymulacji wczesnego czerwienia i rozwoju ? Pytam bo nigdy tego nie praktykowałem . U mnie ciasto to tylko do ulików weselnych i odkładów ? manio spod Zambrowa Edytowane 16 Stycznia 2020 przez manio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.