Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz obawy to tak połóż ciasto, żeby przykrywało całą uliczkę. Nacięcie/otwór w folii - w której masz ciasto - zrób w miejscu nad uliczką. Pszczoły będą pobierać ciasto - że tak powiem - wchodząc do worka ;)

Opublikowano

U mnie jeden pszczelarz podaje ciasto w pudełeczkach po lodach , margarynach ,czy innych opakowaniach. Nimi zakrywa całą długość otworu po beleczce i nie ma problemu ,że będą rabować . :)

Opublikowano

Ja bym się chyba bał z tymi wałkami kombinować - szczególnie jeśli miałbym to jeszcze przyciskać beleczkami. Może jest ktoś kto to praktykował, ale - wg mnie - taki wałek prawie na pewno zacznie zjeżdżać/spływać na dół.

Opublikowano

A tak w ogóle to niezbędne jest podanie ciasta w okresie zimowo-wiosennym? 

 

U nas przy podkarmianiu zimowym wyszło ok 19 kg inwertu/rodzinę + to co same jeszcze sobie przyniosły, a z obserwacji wiemy, że coś zbierały.

Tylko ile z tego zostało skoro w Listopadzie było tak ciepło, że latały jak w maju. Jeśli dużo nie zużyły to powinno im wystarczyć.

Nigdy ciasta nie podawaliśmy. Jednocześnie nie jestem przeciwnikiem podania ciasta

Opublikowano

Witam.  Kolego wez 2 beleczki odetnij jakies 4cm i podziel to na pol. W ten sposob zrobisz tylko szczeliny pod woreczkiem. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze pszczoly sie nie wymieszaja. Chyba nie zbankrutujesz jak poswiecisz na to 2-4 beleczki. Powodzenia 

Opublikowano

Krzychu wyjmij delikatnie kilka beleczek i sprawdź gdzie wiszą pszczoły jeżeli nisko to ciasto im niepotrzebne, a jeżeli pod beleczkami to daj koniecznie, choć ja myślę że w twoim przypadku raczej im nie będzie potrzebne, za karmiłeś je wystarczająco. Ul warszawski ma tą zaletę że pszczoły w nim zimują rewelacyjnie i zużywają mniej pokarmu, wiem to z własnych doświadczeń.  .

  • Lubię 1
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Od kilku lat regularnie kupowałem u Tomka Miodka ciasto dla pszczół Diamanta. Mniej więcej o tej porze miał fajne promocje i można było zaopatrzyć się na cały rok - ciastem karmię część odkładów. Widzę, że Tomek nie prowadzi już sprzedaży tego ciasta. Wiecie może gdzie można w dobrej cenie kupić kilka kartonów / paletę?

Opublikowano

Czyli jednak. Sprawdzał ktoś już ciasto z prebiotykiem? Zawsze brałem zwykłe, więc warto dopłacić te kilka groszy?

Opublikowano
1 hour ago, Michał said:

Czyli jednak. Sprawdzał ktoś już ciasto z prebiotykiem? Zawsze brałem zwykłe, więc warto dopłacić te kilka groszy?

Warto dopłacić ale miej tą świadomośc że jest bardziej wodniste i leje się deko warto dać na tacke lub w worku ale naciąć od góry. Takie ja mam doświadczenia z tym ciastem ale miałem tylko 90 kg 

Opublikowano

mają niby prebiotyk co ma niby wpływ na kondycje pszczoły. Oczywiście jak ktoś stosuje inną suplementację to szkoda się w to pchać i tyle. 

Opublikowano
W dniu 14.01.2020 o 09:37, Michał napisał:

Od kilku lat regularnie kupowałem u Tomka Miodka ciasto dla pszczół Diamanta. Mniej więcej o tej porze miał fajne promocje i można było zaopatrzyć się na cały rok - ciastem karmię część odkładów. Widzę, że Tomek nie prowadzi już sprzedaży tego ciasta. Wiecie może gdzie można w dobrej cenie kupić kilka kartonów / paletę?

Jak masz blisko to zaglądnij do Holgera  https://pokarmpszczeli.pl/

Tam jest drogo,ale miałbyś może bez opłaty za dostawę kiedy chcesz i ile chcesz.PK

 

  • Lubię 1
Opublikowano

 

1 godzinę temu, piotrpodhale napisał:

Jak masz blisko to zaglądnij do Holgera  https://pokarmpszczeli.pl/

Tam jest drogo,ale miałbyś może bez opłaty za dostawę kiedy chcesz i ile chcesz.PK

 

Do Lubonia mam 20min. Tylko Holger kojarzy mi się z pokarmem z pszenicy a jak jest z ciastem?

Inwertem od nich karmiłem w mojej 2 i 3ciej zimowli i nie wspominam dobrze topienia skrystalizowanego pokarmu po zimie.

Opublikowano
4 godziny temu, Michał napisał:

 

Do Lubonia mam 20min. Tylko Holger kojarzy mi się z pokarmem z pszenicy a jak jest z ciastem?

Inwertem od nich karmiłem w mojej 2 i 3ciej zimowli i nie wspominam dobrze topienia skrystalizowanego pokarmu po zimie.

Mam 100 kg ciasta z Holgera zamówione przy okazji z syropem do kolegi i nie zawaham się go użyć.PK

  • Haha 2
Opublikowano

Ja się nie wypowiem,

bo w życiu nie podawałem ciasta pszczółkom.

Pomimo to, moje pszczółki też czują się dobrze.

  • Lubię 1
Opublikowano
14 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Mam 100 kg ciasta z Holgera zamówione przy okazji z syropem do kolegi i nie zawaham się go użyć.PK

Dobrze powiedziane. Używałeś go wcześniej?

Opublikowano (edytowane)

A po co pszczołom teraz ciasto ? Nie mają pokarmu w ramkach ? Czy to do stymulacji wczesnego czerwienia i rozwoju ? Pytam bo nigdy tego nie praktykowałem . U mnie ciasto to tylko do ulików weselnych i odkładów ?

manio spod Zambrowa :)

Edytowane przez manio

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.