Robi_Robson Posted August 7, 2019 Posted August 7, 2019 Bardzo ciekawi mnie , czy Wy również jako pszczelarze sprzedający miód jesteście regularnie kontrolowani przez różne instytucje ?Czy tylko tylko ja mam tak wyjątkowe szczęście , że kontrolerzy tak mnie lubią ?Właśnie w tym tygodniu miałem czwartą już w tym roku kontrolę .W tym trzecią w której ponoszę wymierne koszta tych kontroli !Wiosną tradycyjnie już była coroczna płatna kontrola PLW .Miesiąc później słoiczek miodu z mojej pasieki jako próbka został wysłany przez PLW do Puławw celu sprawdzenia czy w miodzie nie ma ŚOR , lub leków .Później rutynowa kontrola Sanepidu podczas imprezy regionalnej .Szybka i w miłej spokojnej atmosferze .Teraz miałem niezapowiedzianą kontrolę z WIJHARS-u .Trwała trzy godziny podczas których musiałem wytłumaczyć i udokumentować niemal każdą cyfrę, literę ,ikonkę na etykietach .Zakwestionowano mi (ustnie) termin przydatności miodu do spożycia ,Bo wg pani inspektor miód rozlany w czerwcu ma termin do czerwca, a nie do końca 2022r. ,Bo to wg niej 3,5 roku a nie ustawowe trzy !Twierdziła , że ich interpretacja każe zaokrąglać termin minimalnej trwałości do pełnego roku w dół a nie w górę !? Oczywiście poprosiłem , żeby mi tą nieprawidłowość zakwestionowała na piśmie , to ja już będę wiedział co zrobić Musiałem udokumentować , że opłacam KRUS , bo jakbym nie opłacał , to musiałbym im zgłosić że sprzedaję miód.A że nie zgłosiłem, to byłby mandat .Bardzo dużo pytań było o produkty typu ziołomiody , lub miody z owocami .Nie produkuję takowych więc nie było problemu .Ale gdybym robił , tona pewno byłoby "po kulach" za brak szczegółowego składu produktu , wartości odżywczych , zawartości alergenów itp .Były pytania np czy prowadzę ewidencję temperatury w pomieszczeniu w którym przechowuję miody ! ?Poproszono mnie o 14szt słoików 400g. miodu na próbki !7 szt. zabrano i przesłano do laboratorium specjalistycznego WIJHARS w Białymstoku ,A 7szt. zaplombowano i pozostawiono u mnie z ostrzeżeniem , że nie wolno mi tych próbek rozpakować ,ani broń Boże sprzedać .Oczywiście musiałem przedstawić stosy dokumentów , zaświadczeń , decyzji i certyfikatów ,które zostały pieczołowicie skontrolowane , obfotografowane i skopiowane . .Kontrola trwała od godz 9,00 do 11:55Dzień stracony . Dniówka nie zapłacona . Miód poszedł się p...rzejechać do Białegostoku W zostawionych u mnie zaplombowanych próbkach panie inspektorki pozostawiły swój długoPIS .Polityki tutaj nie poruszamy , ale jakoś tak od razu miałem jakieś takie skojarzenie , że coś mi chciały tym przekazać . . . I co mnie jeszcze ciekawi ...WIJHARS w Olsztynie w 2019 nie przeprowadził w całym woj. warm-maz. ani jednej kontroli miodów ,http://www.wijhars.olsztyn.pl/2019r-i-kwartalhttp://www.wijhars.olsztyn.pl/2019r-ii-kwartalMimo, że mamy na swoim terenie kilku dużych "rozlewaczy" i importerów miodów.Że nie wspomnę o mniejszych handlarzach i marketach .Czym więc zasłużyłem sobie na taki zaszczyt ? 1 Quote
marcino91 Posted August 7, 2019 Posted August 7, 2019 Jak w ogóle kontrola PLW może być płatna? Kontrola w tym kraju nawet niezapowiedziana i tak musi być zapowiedziana wiec wychodzi na to że magazyn najlepiej uprzątnąc ze sloików zeby strat nie było. To jest chore co się u Ciebie Robert dzieje. Zapewne w województwie nie jeden miód z syropem cukrowym rozrabia i jest on w porządku. Ktoś pod Tobą dołki kopie i jest to raczej pewne.... Quote
Robi_Robson Posted August 8, 2019 Author Posted August 8, 2019 Robert - a może komuś "solą w oku jesteś"? Z pewnością nie jednemu . Szczególnie tam stoję z miodami i gdzie podchodzą do mnie pszczelarze i robią mi awanturę , że oni z domu nie mogą miodu sprzedać po 25zł. a ja przyjeżdżam na "ICH TEREN" i sprzedaję po 35-40zł. Jak w ogóle kontrola PLW może być płatna?. Może być i jest . Jest stawka godzinowa za kontrolę ujęta w dzienniku ustaw . Od kontrolującego zależy ile godzin będzie trwała kontrola . Nasz Forumowicz - Ksiądz z Bieszczad miał (wg. opłaty) kontrole 30 minutowe . Ja do ubiegłego roku 2 godzinne . W tym roku zeszli mi do godziny . Kontrola w tym kraju nawet niezapowiedziana i tak musi być zapowiedziana Nic z tych rzeczy ! Kontrola PLW jest uzgadniana , Ale już WIJHARS wpada w 2 osoby bez uprzedzenia . Machają od drzwi legitymacjami i upoważnieniami do przeprowadzenia kontroli , Proszą o dostęp do prądu . Rozkładają biuro (komputery , drukarki , skanery ) i przystępują do czynności . Quote
Tikcop Posted August 8, 2019 Posted August 8, 2019 To tak ostentacyjnie zostawiły ten długopis? Dziwne, albo kontrolowanie albo modelowanie po linii wyrobienia i to jeszcze ujawniając preferencje zostawiającego, tu akurat przeciwne. Quote
Robi_Robson Posted August 8, 2019 Author Posted August 8, 2019 To tak ostentacyjnie zostawiły ten długopis? Raczej przypadkowo . Ale jakoś tak od razu mi się nasunęło skojarzenie ... Quote
daro Posted August 8, 2019 Posted August 8, 2019 Czym więc zasłużyłem sobie na taki zaszczyt ? Przyjadę to Ci wyjaśnię. Quote
Paweł Posted August 8, 2019 Posted August 8, 2019 Przyjadę to Ci wyjaśnię. Darek do Roberta jedziemy? Quote
marcino91 Posted August 9, 2019 Posted August 9, 2019 Ten kraj jest jednak dziki. Zawsze jest szukanie problemu tam gdzie go nie ma. Korporacje i potężne spólki kręcą wałki na okrągło ale ich się nie opłaca kontrolować, bo łatwiej dojechać przeciętnego Kowalskiego i w ten sposób udowodnić zasadność bytu danej instytucji... Quote
Krzychu Posted August 9, 2019 Posted August 9, 2019 (edited) A czy u kogoś z Was robili kontrole gdy jako miejsce rozlewu miodu definiowało się jako kuchnie w swoim mieszkaniu? Jak w takim wypadku wygląda kontrola? Edited August 9, 2019 by Krzychu Quote
morzedzungli Posted August 9, 2019 Posted August 9, 2019 Ja sprzedaję swój miód w sklepie z bielizną damską Któregoś razu przyszła skarbówka, trzy osoby. Proszą o ewidencje przychodów i sprawdzają, najstarszy z nich bierze słoik miodu do ręki i mówi: wezmę jeden i dodaje: jestem technologiem żywności i mam w domu refraktometr- sprawdzę zawartość wody. Nie mam pracowni ani zarejestrowanego RHD na tym polu całkowita lewizna:) tylko tyle, że jestem rolnikiem ale im tego nie mówiłem a oni nie pytali o nic. Miód sprzedaję jako rolnika majtki na DG w jednym lokalu i nawet nie wiem czy jest to zgodne z prawem fiskalnym Więcej już tego człowieka, który kupił miód nie było na kontroli więc nie wiem czy zawartość wody była w normie. Karol Quote
Kosut Posted August 9, 2019 Posted August 9, 2019 To Ty trochę konkurencja dla Mariana Pażdziocha 1 Quote
Robi_Robson Posted August 9, 2019 Author Posted August 9, 2019 Przyjadę to Ci wyjaśnię. Czekam. . I nie tylko ja czekam . Twój sprzęt również stoi i się kurzy Darek do Roberta jedziemy? Nie pytaj , tylko się pakuj i w drogę A czy u kogoś z Was robili kontrole gdy jako miejsce rozlewu miodu definiowało się jako kuchnie w swoim mieszkaniu? Jak w takim wypadku wygląda kontrola? Nawet nie pytaj ... Miałem już od kilku lat SB . Ale zrobiłem też RHD na okoliczność produktów z ryb , drobiu , jaj , i ewentualnie produktów pszczelich niskoprzetworzonych ! Okazało się jednak (na piśmie) . że produkty pszczele również na RHD można sprzedawać TYLKO nieprzetworzone ! Żeby nie robić przetworów z ryb , królików , drobiu w pracowni pasiecznej zgłosiłem , że Żona robi to w kuchni . Problem pojawił się już na wejściu ! Bo ... gdzie jest wydzielone pomieszczenie w którym Żona zakłada faruch ? A jak będę sprzedawał , to oczywiście całe procedury z zachowaniem temperatury produktu podczas sprzedaży i transportu . Zapowiedziano kontrolę na jednej z imprez plenerowych , z naszego kalendarza imprez (nie powiedzieli której) , żeby sprawdzić ,czy mam działającą lodówkę Istny cyrk . Quote
mirek. Posted August 9, 2019 Posted August 9, 2019 czyli jak chcą to i tak ukarają to poco cokolwiek zgłaszać masakra ten kraj i system 1 Quote
Tadek11 Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 Dziwę się że nie rozumiecie tego Urzędnik tez człowiek i musi też zarobić. Jak się da to się zrobi PSL- owcy jak tworzyli te regulacje prawne swojego czasu , to zadbali żeby ich ludzie w terenie , wszelkiej maści urzędnicy związani z rolnictwem weterynarią i przetwórstwem rolno spożywczym żeby mieli zarobek i synekury i to cała prawda Obecna "nowa zmiana" też jest zainteresowana synekurami dla swoich w terenie a nie normalnością . 1 Quote
daro Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 Darek do Roberta jedziemy? Popływać łódko bols . Paweł siadaj w pociąg do mnie i jedziemy . Quote
Wampun Posted August 11, 2019 Posted August 11, 2019 Robi_Robson Niedawno do znajomego zadzwonili chyba z tego olsztyńskiego WIHAJ... powiedzieli, że chcą zbadać jakość miodu. Ten odpowiedział, że jest w pracy i wróci o jakiejś tam godzinie to odpowiedziali, "a to nie bo to za późno będzie" i póki co jest koniec tematu. Quote
Słowian Posted August 11, 2019 Posted August 11, 2019 Witajcie po prawie 2 latach nieobecności !! Robert szczerze tobie współczuję, co ty masz za pecha na okrągło coś, jak nie powódź to kurierka albo nękanie kontrolami. Jak wiecie (albo i nie ) , mam zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednia już chyba 4 rok i nigdy nie miałem żadnej kontroli oprócz tej pierwszej gdy rejestrowałem SB. Wszystko na pełnym luzaku Pani powiedziała żebym tylko zamontował moskitierę w oknie (fakt brakuje a powinna byc) i że bedzie co 2 lata wpadać minęło już 4 i cisza jak makiem zasiał a dostała tylko 2 słoiczki przy kontroli A czy u kogoś z Was robili kontrole gdy jako miejsce rozlewu miodu definiowało się jako kuchnie w swoim mieszkaniu? Jak w takim wypadku wygląda kontrola? Kolego to zależy od twojego PLW, u nas w Małopolsce dość luźno do tego podchodzą, u mnie w Olkuszu nie ma większych kłopotów a wiem o 2 pszczelarzach co maja odebrane sprzedaże bezpośrednie w kuchni na mieszkaniu w Krakowie, więc da się . Z tego co z nimi rozmawiałem to kontrolujący marudzili tylko że nie ma kratki odpływowej w podłodze no i podobno chcieli informację o ilości opłacanych uli bo do kilkudziesięciu nie robili problemu ale jak ktoś z nowej huty chciał na ponad 200 uli odebrać pracownie w 5 metrowej kuchni to mu już nie przeszło. Jeden kolego mówił jeszcze coś o oświadczeniu że podczas odbioru i konfekcjonowaniu miodu kuchnia będzie wyłączona z innego użytkowania, wiadomo max 3-4 razy w roku to nie problem. Quote
Tadek11 Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Witaj Łukasz dawno Ciebie tutaj nie było O urzędnikach pisaliśmy już wiele w wątkach dotyczących odbioru pracownia więc nie ma co podgrzewać tematu i zainteresowani niech sobie sięgną wstecz . A jak postępować z urzędnikami może tak humorystycznie jak poniżej pokazano ' https://www.youtube.com/watch?v=Ummhmfwebxg&t=301s Quote
Robi_Robson Posted August 12, 2019 Author Posted August 12, 2019 Robi_Robson Niedawno do znajomego zadzwonili chyba z tego olsztyńskiego WIHAJ... powiedzieli, że chcą zbadać jakość miodu. Ten odpowiedział, że jest w pracy i wróci o jakiejś tam godzinie to odpowiedziali, "a to nie bo to za późno będzie" i póki co jest koniec tematu. Do mnie nie dzwonili . Dwie inspektorki weszły z biegu bez uprzedzenia .. Witajcie po prawie 2 latach nieobecności !! . Wszelki duch ... Łukasz ? Ten sam ? Quote
mirek. Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 rob jak weszły? nakaz miały czy co teraz jesteś w trakcie czegoś proszę poczekać 3h jak nie proszę o potwietdzenie pokrycia kosztów przerwania procesu i tak cie jebią z każdej strony Quote
daro Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Ja mu mówiłem że go brak . Takie coś o kierowcy i ginekologu mu wysłałem Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.