Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na forum

Osobiście trzymam około tygodnia - czasami dłużej, jest to zależne od rodzaju miodu. Ale poczekajmy na wypowiedź fachowców - jam amator :)

Opublikowano (edytowane)

Paweł, amatorami i smakoszami to my wszyscy jesteśmy.

Po co ma stać w odstojnikach ?

Uważam, że jak przeleci przez sita, to następnego dnia powinien znaleźć się w słoikach. Wszystkie drobinki pyłku, wosku i kitu znajdujące się w miodzie, powinny trafić do konsumpcji, a nie zostawać w odstojniku. Słoiki szczelnie zakręcamy dopiero po kilu dniach.

Edytowane przez irkor
  • Lubię 3
  • Zdezorientowany 1
Opublikowano

jak możesz to podpowiedz czemu dokręcasz szczelnie po kilku dniach

i czy miód nie zassie z otoczenia wody i zapachów? 

  • Lubię 1
Opublikowano

Ja zawsze nalewam miód w słoiki prosto z miodarki po odcedzeniu na sitach. Delikatny szum , resztki pyłku czy drobinki wosku potwierdzają naturalne pochodzenie miodu prosto z pasieki.

Słoiki należy natychmiast zakręcać bo miód jest higroskopijny i chłonie wilgoć z powietrza.  Podobnie odstojnik - powinien  być zamknięty.

Miodów wiosennych z dużą zawartością rzepaku nie da się u minie klarować w odstojniku bo krystalizuje niemal natychmiast jak ostygnie.

  • Lubię 1
Opublikowano

Z tym szczelnym zamykaniem miodu prosto po rozlaniu można czasami się "przejechać".

Miód powinien "odparować", gdyż nie zawsze odbieramy plastry w pełni zasklepione.

Miód nie tyle chłonie wilgoć z powietrze, która w ciepłe letnie dni jest niewielka, co różnego rodzaju zapachy. No, ale chyba nie robi nikt miodobrania w pomieszczeniach, w których trzyma farby, rozpuszczalniki, czy inne śmierdzące specyfiki.

Opublikowano
26 minut temu, irkor napisał:

nie tyle chłonie wilgoć z powietrze, która w ciepłe letnie dni jest niewielka

Wręcz przeciwnie  : latem powietrze zawiera najwięcej pary wodnej. Ilość pary wodnej  w powietrzu rośnie wraz z temperaturą .  To zimą jest suche , osuszanie powietrza polega właśnie  na jego schładzaniu ( zobacz ile wody się leje z klimy) . Miód jest higroskopijny to fakt fizyczny , a nie wymysł . Nie należy zostawiać otwartego słoika. Jest dokładnie odwrotnie niż piszesz, nie wprowadzaj w błąd . Postaw otwarty słoik skrystalizowanego miodu i zobaczysz jak zacznie płynąć.

Natychmiastowe zamknięcie ciepłego miodu powoduje jego doszczelnienie jak wystygnie , bo robi się pod nakrętką niewielkie podciśnienie .

Zostawianie otwartego miodu to błąd , a i mrówki mogą się zainteresować . Mity o odparowaniu otwartego miodu wynikają z braku wiedzy , bo miód zaczyna krystalizować i można odnieść wrażenie że "wysycha" i gęstnieje . Tak nie jest , choć oczywiście przez parę godzin nic mu się nie stanie , tylko po co to robić bez sensu ?

  • Lubię 3
Opublikowano

Manio, mądrego to aż miło posłuchać. Akurat w tym przypadku to poczytać.

Widzisz ja jestem z pokolenia, gdzie miód był przechowywany w glinianych powlekanych garach, bo zakup odpowiedniej konwi był niemożliwy i stąd moja niewiedza.

Zmień pomieszczenie do magazynowania miodu, bo Ci go mrówki wyniosą.

  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, irkor napisał:

miód był przechowywany w glinianych powlekanych garach

musiałbyś mieć grubo ponad 100 lat  ? Nawet za Gierka były słoiki twist-off :)  , więc nie przesadzaj z tą sanacyjną  prehistorią bo jeszcze  kto uwierzy ?

Opublikowano

Ty to manio pewnie jesteś jakiś wysoce wyspecjalizowany profesor, bo masz niepojętą jak na mój rozum wiedzę. Nie tylko w dziedzinie apiologii, ale nawet wiesz jakie szkiełka Gierek miał.

Wydaję mi się, że Ty manio nawet wiesz, że jak świeci słońce, to jest ciepło, a jak nie świeci, to jest zimno. Ale najgorszy manio jest wiatr. Najgorszy jest wiatr.

Uwierz mi manio, uwierz.

  • Zdezorientowany 1
Opublikowano

Zamiast dyskutować po próżności, kupić wilgotnościomierz i powiesić w pracowni na ścianie, wszystko będzie wiadomo, koszt niewielki. Manio ma rację, zdecydowanie więcej wilgoci jest lanem niż w zimie. Gdy miód był przechowywany w glinianych garnkach, zabezpieczano go przed wilgocią zalewając cieniutką warstwą rozgrzanego wosku (znam to tylko z opowieści choć czasy gierkowskie doskonale pamiętam)

Opublikowano

W odstojniku trzymam zazwyczaj 24-48h w zależności od tego, czy mam czas zlewać. Miód wiosenny staram się przelewać w słoiki już po 24h a z późniejszymi już mi się tak nie spieszy.

W ok 24h wyjdą z miodu wszystkie pęcherzyki powierza i zanieczyszczenia wypłyną na wierzch. Łatwo je zebrać wówczas razem z tymi pęcherzykami - zrobią czasem lekką pianę. Nadaje się to idealnie do miodu pitnego a później miód w słoiku wygląda estetycznie. Takie jest moje zdanie i jego się będę trzymał.

A słoiki zakręca się od razu ;)

Opublikowano
17 godzin temu, irkor napisał:

 

Po co ma stać w odstojnikach ?

Uważam, że jak przeleci przez sita, to następnego dnia powinien znaleźć się w słoikach. Wszystkie drobinki pyłku, wosku i kitu znajdujące się w miodzie, powinny trafić do konsumpcji, a nie zostawać w odstojniku. Słoiki szczelnie zakręcamy dopiero po kilu dniach.

 

Chciałbym poruszyć inne zagadnienie, odnośnie drobinek pyłku, wosku i propolisu. Czy pozbywacie się tego ze słoików? Zawsze w miodzie wiosennym wielokwiatowym i rzepakowym mam ten problem, że pomimo przecedzania przez 3 frakcje sita gdzie przez ostatnią frakcje sam miód już ledwo przechodzi - zawsze w miodzie znajdą się odrobinki pyłku, propolisu i wosku. Zawsze wybierałem to łyżką. Ale nie ukrywam, że jest to czasochłonne. Jak Wy sobie z tym radzicie? Zostawiacie to w takiej sądowej ilości czy usuwacie? 

Opublikowano

Przelewam raz przez takie sito i więcej nic nie robię, czasami jak jest dużo piany to z wieżchu miodu w odstojniku zlewamy dla siebie, zanieczyszczeń żadnych nie ma.

IMG_20200522_200626148~2.jpg

  • Lubię 1
Opublikowano

Nie tylko chodzi o chłonięcie wilgotności. Miód zamknięty zachowuje ,,więcej" zapachu , szczególnie miody wiosenne potrafią (mają) piękny aromat.

Z tym chłonięciem wilgotności i zapachu też nie ma co przesadzać. Nikt nie trzyma miodu wraz z smarami , ani w pomieszczeniach zawilgoconych , takie jest moje zdanie , a w pomieszczeniach schludnych , można pozostawić miód otwarty i nic też się nie stanie ,oczywiście nie na  100 lat. Osobiście , pozyskuję do wiaderek plastikowych , od razu zamykam  , napełniam odstojnik  50 l l, po 24 lub 48 h do słoików i od razu zakręcam . Też zalewam odstojniki przez takie sito jak pokazał Nacek

 

  • Lubię 1
Opublikowano
W dniu 21.06.2020 o 21:02, irkor napisał:

 wilgoć z powietrze, która w ciepłe letnie dni jest niewielka

Bzdura .
Mamy upały + wilgotność mamy prawie jak w tropikach . Dochodzi do 100% .
To właśnie w upały parowanie wody jest największe i tym samym zwiększa się wilgotność powietrza .
W mojej pracowni pasiecznej osuszacz powietrza od maja pracuje non stop .
Codziennie wylewam wiadro wody, a wilgotność powietrza spada zaledwie do ok 40-50%
Wystarczy na minutę otworzyć drzwi np podczas wnoszenia korpusów z miodem i podskakuje do 80-90%
Dlatego nie ma opcji żeby odstojniki , czy słoiki stały z miodem nie zamknięte .
 

Opublikowano

Osuszacz powietrza i przyrząd refraktometr do sprawdzania zawartości wody w miodzie ,  to powinno być pomału wyposażenie nowoczesnej  pracowni pszczelarskiej. 

Miód jest bardzo higroskopijny i może naciągnąć sporo wody z powietrza w wilgotnej pracowni i dlatego nigdy nie trzymam miodu w otwartych pojemnikach chyba że są włączone osuszacze i wilgotność jest pod kontrolą.

Opublikowano
W dniu 23.06.2020 o 08:37, Robi_Robson napisał:

Dlatego nie ma opcji żeby odstojniki , czy słoiki stały z miodem nie zamknięte .
 

 

Mój dziadek nie zamykał "świeżego" miodu zaraz po rozlaniu w słoikach weck, mój ojciec nie zakręcał słoików twist z miodem zaraz po rozlaniu i ja tego też nie robię.
A jako dzieciak, będąc u dziadka skrobałem nożem miód (bo inaczej się nie dało) z glinianych emaliowanych garów przykrytych pokrywą. Był zdrowy, smaczny i nikomu nawet nie przyszło do głowy, że chłonie jakąś wilgoć z powietrza.

No, ale wasze miody są pewnie jakieś inne, bo bardzo często czytam, że nie krystalizują nawet po kilku miesiącach.

Opublikowano

Chcąc rozważać czy zakręcać słoje czy nie , czy przetrzymywać miód w niedomkniętych odstojnikach czy nie , powinniśmy pomyśleć jakie naczynia były kiedyś wykorzystywane do miodu jakie dzisiaj . Inaczej będzie chłonął wilgoć miód w glinianym garnku inaczej w metalowym odstojniku , inaczej gdy odstojnik stoi na podłożu z płytek inaczej na podłożu glinianym .Ten sam miód w odstojniku metalowym będzie inaczej chłonął wilgoć w odstojniku plastykowym.  Tak wychodzi że to dyskusja dla osób szukających swojego EGO .

  • Lubię 1
Opublikowano
17 godzin temu, irkor napisał:

 

Mój dziadek nie zamykał "świeżego" miodu zaraz po rozlaniu w słoikach weck, mój ojciec nie zakręcał słoików twist z miodem zaraz po rozlaniu i ja tego też nie robię.

Co jakiś czas słyszę podobne argumenty .
Zazwyczaj dotyczą leczenia pszczół przeciwko warrozie .
Ale nie tylko ...

Dziadek nie leczył . Ojciec nie leczył . To i ja nie będę leczył .
Tylko , że większość tych co takich argumentów używali nie mają już pszczół . A mieli jeszcze stosunkowo niedawno 100-150 pni

  • Lubię 3
Opublikowano

No bo to jest tak Robi, że kiedyś było masło i szynka. Teraz też jest masło i szynka. Z tą tyko różnicą, że akurat ja wolałbym to masło i szynkę, które były kiedyś.

Warto więc trzymać się niektórych receptur dziadków i ojców, bo pszczoły są cały czas te same.

Opublikowano

Miód nie schab nie musi dojrzewać . Nie chcę tego masła dawniejszego i tej szynki . Mój dziadek rzeźnik był i za głowę by się złapał jak ja kiełbasy robię  . Mi smakują moje . Dziadka jadłem bo musiałem .

  • Lubię 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.